Zihinsel engellilere ait 'Parmak İzi Veri Bankası' oluşturulacak

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından zihinsel engellilerin gönüllü parmak izlerinin alınmasıyla oluşturulacak 'Parmak İzi Veri Bankası' projesinin tanıtımı yapıldı.

Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği koordinesinde Olay yeri İnceleme ve Parmak izi Şube Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından planlanan zihinsel engelli vatandaşların gönüllü parmak izlerinin alınmasıyla oluşturulacak veri bankası projesinin tanıtımı için ilgili resmi ve özel tüm kurumların katılımıyla geniş katılımlı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Proje ile kaybolma, kaçırılma, kaçma veya meydana gelebilecek çeşitli olaylarda zihinsel engelli vatandaşlara ve yakınlarına kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Seydali Atik, projenin amacını ve neden ihtiyaç duyulduğuna dair düşüncelerini ifade etti. Daha sonra Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Emniyet Amiri Ufuktan Yıldız, kaybolan, kaçan, kaçırılan veya başka bir şekilde kolluk kuvvetlerine bildirilen zihinsel engelli vatandaşlarımızın bulunduklarında, kendilerini ifade edememelerinden dolayı polis ve jandarmanın ailelere ulaşmakta ya da kimlik tespiti yapmakta zorlandığından bahsetti.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görevli Komiser Halil Yiğit ise “Parmak izinin her kişiye göre karakteristiği vardır. Sağlıklı olan her insanın potansiyel engelli adayıdır. Herkesin gönüllü olarak parmak izi vermesi gerekiyor. Bu bir vatandaşlık görevi olarak algılanmalıdır. Bu projede zihinsel engelli vatandaşlarımızın veli veya vasilerine ulaşılarak onların rızaları doğrultusunda parmak izlerinin alınması sağlanacaktır. Emniyet Teşkilatı bünyesinde oluşturulacak bu veri bankası sayesinde muhtemel kayıp vakalarında bulunan engellilerin kimliklerinin tespiti konusunda büyük kolaylıklar sağlanacaktır. Böylece ailelerine ulaşmak daha hızlı olacak ve mağduriyetler en aza indirilecektir. Onları mağdur etmemek için emniyet birimine gelmelerine gerek olmadan, biz onların kapısına kadar gideceğiz. Bu herkesin kazanacağı projede sizlerin desteği çok önemlidir. ” dedi.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hakkı Seçilmiş de parmak izi alma yetkisinin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ndan alındığını, buna göre polisin, yine aynı kanunun ilgili maddesindeki düzenlemeyle gönüllülük esasıyla idari parmak izi alabileceğini ve bunun adli parmak iziyle aynı olmadığını dile getirdi.

Tanıtımlardan sonra karşılıklı fikir alışverişi yapılarak eksik kalan konularla ilgili tamamlayıcı bilgiler paylaşıldı.

Toplantının sonunda ise İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atik, benzer durumda olan vatandaşlarla karşılaşılması halinde bu durumdan haberdar edilmelerini, gönüllülük yönünde rıza göstermeleri halinde gerekli işbirliğinin sağlanmasına yönelik Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’nde iletişim bilgileri verilen emniyet yetkilileriyle temasa geçmelerini istedi.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Zihinsel engelli 'parmak izi'nden' bulunacak

İstanbul Emniyeti'nin başlattığı 'parmak izi' uygulaması, zihinsel engelli ve Alzheimer hastalarının kaybolma kâbusunu bitiriyor.


Polis şubelerinde parmak izi alınan hastalar, kaybolduklarında eski ve yeni kayıtları eşleştirilerek kısa sürede yakınlarına teslim ediliyor. Sistemde öncelikle bu kişilerin parmak izi tanımlaması yapılıyor. Kişi, kaybolmasının ardından kayıp büroya getirildiğinde parmak izi taramasından geçiriliyor. Böylece önceden alınan kayıtla eşleştirme yapılarak bulunan kişinin kimliği belirleniyor ve yakınlarına haber veriliyor.

'Parmak izi okutma sistemi' hakkında bilgilendirmeler, Haziran 2011'den itibaren devam ediyor. Bugüne kadar 34 zihinsel engelli eğitim kurumu, 8 engelli derneği ve Zihinsel Engelli Federasyonu bilgilendirildi. Bu uygulamaya başvurmak için kaybolması muhtemel kişinin en yakın il ya da ilçe Toplum Destekli Polislik şubelerine veya Olay Yeri İnceleme Kimlik Tespit bürolarına getirilerek parmak izi tanımlamasının yaptırılması yeterli.

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, bu sistemi, hastaların kaybolduklarında en kısa zamanda yakınlarına kavuşturulması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

"Korku dolu 11 gün geçirdik"

'Parmak izi okutma sistemi'nin getirdiği güveni en iyi anlayanlardan biri de Fatma Çokal. Alzheimer hastası eşi Feridun Çokal'ı 17 Şubat günü İstanbul Eyüp'te kaybeden Fatma Hanım, onlarca sokağı aramasına rağmen sonuç alamaz. Daha önce de kaybolan Feridun Çokal, evini bulmaya çalışırken semtten iyice uzaklaşır. Sokakta başıboş dolaşırken bulunan talihsiz adam, kim olduğunu bir türlü anlatamaz. Bu süre içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metin Oktay Spor Salonu'nda misafir edilir. Yakınlarının seferber olması sonucunda ancak 11 gün sonra ailesine kavuşur. Parmak izi uygulamasından yeni haberdar olduğunu söyleyen Fatma Çokal, "Bu sistemi önceden bilseydik, korku dolu 11 gün geçirmezdik." diyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelliler artık kaybolmayacak

Fatih’de,yaşayan engelli vatandaşlar artık kaybolmayacak. Fatih Belediyesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle zihinsel engelli vatandaşları parmak izi alınmaya başlandı. Bu uygulama sayesinde kaybolan zihinsel engellilerin adres ve kimlik bilgilerine anında ulaşılacak.

UMUQSVZTGDBYWCXARNAX.jpg


Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde başlatılan ve tamamen gönüllülük esası ile işleyen uygulama çerçevesinde, Fatih Belediyesi Müftü Ali Semt Konağı’nda Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Büro Amirliği’nce, engelli merkezine kayıtlı olan zihinsel engelli vatandaşların parmak izi alınmasına başlandı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, uygulamanın özellikle kendilerini tanıtma ve ifade etme imkanı bulunmayan zihinsel engelli vatandaşlara yönelik olduğunu belirterek " Evinde özellikle zihinsel engellisi olan tüm vatandaşlarımızın bu uygulamadan geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu parmak izleri bizim biyolojik kimliğimizin bir parçası. En ufak bir sıkıntı olduğunda, engelli çocuklarımız kaybolduğunda bu uygulama ile onları daha kolay bulabiliriz. Fatih’te nerede engelli var biz biliyoruz. Engelli merkezimiz var. Bu çalışmaya belediye olarak destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kızı Zeynep Arlı’nın parmak izini aldıran Hızır Arlı uygulamanın kendileri için hayırlı olduğunu söyleyerek "Çocuğumuz için çok iyi bir proje. Bizim yarın ne olacağımız belli değil. Onun geleceği ve güvenliği için gerekli bir uygulama" dedi.

Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Büro Amirliği’nce parmak izi alınarak oluşturulan bilgi bankası sayesinde artık kısa süre içerisinde zihinsel engelli vatandaşların adres ve kimlik bilgilerine ulaşılabilecek.

Gazete Vatan
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engelliler için parmak izi grubu oluşturuluyor

Fethiye Emniyet Müdürlüğü, olası kaza ve kayıp durumlarında kendilerini ifade edemeyecek durumda olan engelli vatandaşların kimlik tespitlerinin kolay yapılması için parmak izlerini alıyor.

BUEIWRXNMAXSUQPYLZII.jpg


Toplum Destekli Polis Bürosu tarafından başlatılan çalışma ile ilçedeki yaklaşık 3 bin engellinin parmak izi alınacak.

İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Fethiye Zihinsel Engelliler Derneği ilçedeki engelliler için ortak bir çalışma başlattı. Tamamen gönüllülük esasına göre işleyen çalışma ile Fethiye'deki engelliler için parmak izi bankası oluşturuluyor. Oluşturulan banka ile ilçedeki engellilerin kimlik bilgileri kayıt altına alınıyor. Bu bağlamda Fethiye Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler engelli vatandaşları resmi araçla evlerinden alarak emniyete getiriyor. Emniyete getirilen engelli vatandaşlar parmak izi bilgileri alındıktan sonra bir müddet emniyette misafir edildikten sonra evlerine bırakılıyor.

Çalışma hakkında bilgi veren Fethiye Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Nejdet Yaman, bu şekilde engellilerin kaybolma sorunlarının ortadan kalkacağına inandıklarını belirtti. Yaman, olası kaybolma durumlarında engellilerin yanlarında kimlik bulundurmadıkları ve konuşamamaları göz önünde bulundurularak her hangi bir olumsuzluk durumunda kimliklerinin bu şekilde tespit edilebileceğini kaydetti. Fethiye'de 3 bine yakın engelli bulunduğunu anlatan Yaman, engelli ailelerinin parmak izi tespiti için emniyet güçlerine yardımcı olmalarını istedi. Nejdet Yaman, "Bu proje son derece önem arz etmektedir. Özellikle televizyon ve gazetelerde engelli vatandaşlarımızın kayıp haberlerini okuyup dinlerken herkes gibi bizimde içimiz yanıyordu. Bu uygulama sayesinde kaybolan engelli vatandaşlarımız daha kolay bulunabilecekler." dedi.




Risalehaber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst