Burs nedir? Nasıl Alınır?

ibrahim ylmz

Üye
Üye
Katılım
Kas 27, 2012
Mesajlar
196
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paraya burs denilmektedir. Burs alan öğrencilerin başarı durumları kontrol edilmektedir. Eğer altta 5 dersten fazla ders bırakılırsa burs kesilmiş olur. Bu kesinti haber verilir istenirse öğrenin kredisine çevrilebilir. Burs alan öğrenciler eğer yanlış bilgilendirmede bulunurlarsa doğrusu ortaya çıktığında gerek burs kesimi gerekse öğrenim kredisine çevrilmesi söz konusudur. Aylık gelirinizi doğru yazın ayrıca sigorta veya BAĞ-KUR bildiriminize dikkat edin genelde bu iki konuda sorunlar ortaya çıkıyor. Üniversite öğrencisi iseniz okulunuza kesin kaydınızdan sonra KYK adresinden burs, öğrenim ve katkı kredisi başvurunuzu yapabilirsiniz. Hepsini aynı anda seçemiyorsunuz ya burs, ya burs+ katkı kredisi, ya da öğrenim kredisi olarak seçiminizi yapabiliyorsunuz. Ayrıca KYK da barınma ihtiyacı için de başvurabilirsiniz.
Burstan yararlanacak öğrenciler,
Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
ÖSS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler
Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
Yabancı uyruklu öğrenciler,
Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler ,
burstan yararlanamazlar.

Öncelikli olarak

Şehit veya gazi çocuğu ile 5510 Sayılı Kanun hükümleri gereğince; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların çocukları ile vazife malullüğü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları (Yurt kaydı ve burs için Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler (Yurt kaydı ve burs için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor)
Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar (Yurt Kaydı ve burs için T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan alınacak belge)
Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Yurt kaydı ve burs için Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
Anne ve/veya babası YURTKUR’ da çalışanlar, emekli olanlar (Yurt kaydı için YURTKUR'dan alacakları onaylı belge)
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrenciler ve ölenlerin çocukları (Burs için Valilikten alınacak belge)
Milli olmuş Amatör sporcular (Yurt kaydı ve burs için , T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
Anne ve babası vefat edenler, (Yurt kaydı için bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
Anne ve babası kanunen ayrı olanlar, (Yurt kaydı için bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)

Öğrencilerin; yukarıdaki söz konusu belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde bulundukları yerlerdeki Kurumun Bölge ve/veya Yurt Müdürlüklerine, Bölge ve Yurt Müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise Kurumun "Söğütözü Mah. 2176 Sok. No:25 Çankaya/ANKARA " adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekmektedir
 
Tekerlekli Sandalye
Üst