Lazerler

ibrahim ylmz

Üye
Üye
Katılım
Kas 27, 2012
Mesajlar
196
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Lazer: enerji kazanmış atomların foton salış biçimini yöneten aygıtlardır. Diğer bir deyişle radyasyon yayılımının uyarılmasıyla ışığın güçlendirilmesi olarak bilinmektedir. Yani lazer çok fazla miktarda fotonun birlikte harekete geçmeleri sonucu ortaya çıkan bir ışık türüdür. “light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” lazerlerin nasıl çalıştığını gayet açıkça göstermektedir.
Lazer ışığının özellikleri: lazer ışığı normal ışıktan farklı özelliklere sahiptirler. Bunlar;
Yayınlanan ışık tek renklidir. Belli tek bir dalga boyu içerir. Işığın rengi salınan enerjiyle belirlenir.
Yayınlanan ışık düzenlidir. Yani her foton diğer fotonlarla etkileşim içerisindedir. Fotonlar hep birlikte hareket ettikleri dalga ceplerine sahiptirler.
Yayınlanan ışık sın derece yönleniktir. Bir lazer ışığı çok dar bir demetten oluşur ve çok güçlüdür bu yüzden enerjilerini uzun mesafelere götürebilirler.
Lazer diyotlar: diyot lazerler yarı iletken lazerlere oranla daha küçük bit boyuta sahip olmaları nedeni le kullanımı fazladır. Ayrıca iç kararlılığının 1’e yakın olması nedeni ile neredeyse % 100 verimle çalışırlar. Ayrıca oda sıcaklığında çalışmaları da en önemli özellikleri arasındadır. Dijital iletişimde oldukça geniş bir yere sahiptir bu özelliğini ise çıkış akımlarını kolaylıkla açık ve kapalı yapabilmektedirler.
Lazer uygulamaları
Lazerler; endüstride, haberleşmede, bilimsel araştırmalarda, tıp alanında kullanılmaktadır ama askeri alanda kullanımı oldukça fazladır.
Haberleşmede:
Yer yüzü ile uzaydaki uydular arası haberleşmede kullanılır.
Fiber optik sistemin çalışmasında kullanılır.
Yüksek yoğunlukta ses ve görüntü bilgilerini depolamada kullanılır.
Endüstride:
Her türlü malzemeyi kesme, delme. Eritme vb. işlemlerde kullanılır.
Yüzey sertleşmelerinde kullanılır.
Yüksek ve uzun yapıların düzgünlüğünün ölçülmesinde kullanılır.
Madde analizinde kullanılmaktadır.
Bilimsel araştırmalarda:
Çok hassas biçimde bilimsel ölçümlerde örneğin ışık hızı ölçümleri
Yerküre üzerindeki hareketlerin en hassas biçimde ölçülmesini sağlamaktadır.
Malzemelerin kimyasal analizlerinde kullanılmaktadır.
Askeri alanda:
Açısal hassasiyet
Uzun mesafelere ulaşmak
Mesafe ölçümünde çok iyi hassasiyet
Selektif tespit
Kullanım kolaylığı

Askeri alandaki lazerlerin uygulamaları
Yüksek güçlü lazerler: mega watt düzeyindeki çıkış güçleri olan bu tür lazerlerin yakıcı etkisi ABD, Fransa ve İngiltere gibi bazı ülkelerce direkt hedeflerin tahribinde kullanılmaktadır.
Orta güçlü lazerler: mevcut olan uygulama alanları
Mesafe bulma
Hedef takibi
Füze ve bomba güdümü
Hedef işaretleme
Lazerlerin askeri alandaki uygulamaları olan mesafe bulmayı irdelersek gönderdiğimiz lazer ışığı hedeften yansıyarak cihazımız üzerine gelir ve gecen zamana göre formülize ederiz ve mesafeyi buluruz. Formül D=C*T/2 olarak bilinmektedir.(C=300.000m/sn ışık hızı)
Hedef takibinde ise lezer önceden tanımladığı patern üzerinden tarama yapar. Patern içerisinde yansıma tespit edilirse tarayıcının mevcut durumuna göre açı ve mesafe bilgileri elde edilir.
Füze ve bomba güdümünde ise hedefimiz yer deki bir lazer ışını ile aydınlatılır ve bu bilgiler havadaki yada herhangi bir yerdeki bomba veya füzeye gönderilir koordinataları ve hızı bu şekilde hedef % 100 bir şekilde vurulabilir.
Lazerler şu anda bilim dünyasında oldukça sık kullanılmaktadır bunun en önemli nedeni ise % 100 ‘e yakın bir verimle çalışmalarından kaynaklanmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst