Çocuklarda Sinüzit Belirtileri ve Oluşumu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Sinüzit hem çocuklarda hem yetişkinlerde sıklıkla görülebilen bir sağlık sorunudur. Bir takım alabileceğimiz önlemler sayesinde çocuğumuzda sinüzit oluşumunu engelleyebiliriz. Uzmanlar bu konu hakkında çok faydalanabileceğimiz açıklamalarda bulunmuşlardır. Peki biz ebeveyler bu konu hakkındaki bilgilerden nekadar haberdarız? Kış aylarında özellikle çok fazla üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarımızın sıkıntılı günler yaşamasına neden olur. Bu enfeksiyonlar şayet uzun sürüyorsa bir KBB doktoruna başvurulması gerekmektedir.


cocuklarda-sinuzit-300x176.jpg


Çocuklar her yıl kış aylarında 3 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bu üst solunum yolu hastalığını takiben bir çok çocukta sinüzit oluşumu ortaya çıkabilir. 8 ila 10 günden daha uzun süren gribal enfeksiyonlar, çoğunlukla sinüzite dönüşmüştür.Çocuk sinüzitleri çocuğun yaşam kalitesini bozarak başarısınıda etkileyebilir. Özellikle büyük bademcikli çocuklar ve büyük geniz eti olan çocuklar sinüzite çok daha kolay yakalanabilirler. Geniz eti büyüklüğü burun'un sağlıklı fonksiyon yapmasına engel olur, burundaki senkresyonun boşalmasını geciktirir. Ayrıca allerjik yapılı çocuklarda da sık,sık sinüzit tekrarlayabilir.

Saçların ıslak bırakılması, rüzgar-klima karşısında kalınması ve çok soğuk havalarda alın ve kafanın korunmamasına bağlı olarak sinüslerin enfekte olma olasılığının artacağını unutmayalım.Sinüzitlerin ciddi kafa içi komplikasyonlarına yol açması ve tekrarlayan sinobronşiyal enfeksiyonlar nedeniyle çocuklarda gelişim bozukluğu yapabilmesi hastalığın önemini artırmaktadır.

Sinüslerin içini döşeyen mukozanın iltihabı olan sinüzit, gerçek sıklığı bilinmemekle birlikte çocukluk çağında sık karşılaşılan bir problem olarak dikkat çekiyor. Çocuk yaş grubunda sinüslerin anatomisi yetişkinlerinkine benzerlik göstermekle birlikte, hacim olarak küçük olmaları ve bunlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi çocuğun tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına yatkın hale gelmesine neden oluyor.

DİKKAT!
Sinüzitte odanın nemi,temizliği, hijyen koşulları çok önemlidir. Özellikle kış aylarında kalorifer üzerine belli oranda su bırakılmalı yada ıslak ahvlu koyularak odanın nemlenmesi sağlanmalıdır. Olası bir nezle sonrası burun tıkanıklığı 10 günden sonrada devam ediyorsa, çocuğun öksürüğü devam ediyorsa,bazen burundan yeşil bazense turuncu renkte akıntı geliyorsa vakit geçirmeden bir KBB hekimine başvurulmalıdır.


Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı
Boğaz ağrısı
Öksürük
Nefes kokusu
Mide bulantısı veya kusma
Baş ağrısı
Sinirlilik veya yorgunluk
Göz çevresinde şişlik

Çocuklarda Akut Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit teşhisi konulan çocuklarda bu hastalık antibiyotik tedavisine yanıt vermeyebilir. Reçeteli nazal dekonjestan spreyler veya tuzlu burun spreylerinin kullanımı burun tıkanıklığına kısa süreli iyi gelebilir. Burun spreylerinin kullanımı, sinüslerde biriken mukus tabakasının incelmesine yardımcı olabilir. Sinüzit hastalığında kullanılan birçok dekonjestan ilaç çocuklara iki yaşından evvel verilmemelidir.

Eğer çocuğunuzda akut sinüzit varsa, doktor tarafından tanısı konulduktan sonra tedavisine başlanır. Tedavinin ilk haftası içerisinde çocuğunuzda önemli ölçüde bir iyileşme görülse bile, tedaviyi tamamlamak önemlidir. Çocuğunuzda sinüzit semptomlarını etkileyen bazı alerjik koşullar varsa, doktorunuz ek ilaç tedavisine karar verebilir.

Çocuklarda Kronik Sinüzit Tedavisi

Çocuğunuz en az 12 hafta boyunca sinüzit belirtilerinden muzdaripse, uzman hekim tarafından kronik sinüzit teşhisi konulabilir. Kronik sinüzit ya da akut sinüzitin tekrarlayan belirtileri yılda en az dört ila altı defa görülüyorsa, kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız. Bu gibi durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlerle kronik sinüzit iyileştirilebilir.

Çocuğunuzda kronik sinüzit hastalığından şüpheleniyorsanız, bir KBB uzmanına götürerek tam tanının konulmasını sağlayın. Muayene sonrasında en doğru tanı konulacaktır. Bazen X-ray adlı bir CT tarama ile çocuğunuzun sinüs tıkanıklığının gelişip gelişmediğini belirlemek için genel bir test yapılabilir. Bu test kronik sinüzit hastalığını doğrulamaya yardımcı olabilir. Çocukları daha sık hastalandıran sinüslerde yapısal değişiklikler, alerji veya bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar incelendikten sonra doktorunuz sinüs enfeksiyonuna dair en doğru tedaviyi önerebilir.

Altı yaş altındaki çocuklarda kronik sinüzit teşhisi için X-ray taraması gerekli değildir. Sürekli veya tekrarlayan sinüzit belirtileri görülmediği takdirse, çocuklarda CT taramasına gerek duyulmaz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst