Omurilik zedelenmesinde iyileşme durumu varmıdır?

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
Merhaba sevgili site üyeleri, geçen hafta trafik kazası geçiren bir kuzenim var, doktorların demesine göre omurilik zedelenmiş yarın platin takacaklarmış, bu omurilik zedelenmesinde doktorlar platinden sonra hastaneden çıkaracaklarını söylediler ve biz neler yapacağız ondan sonra bilemiyorum, doktor bize iyileşme olur yürür falan dedi ancak sizlerden bir bilgi almak istedim iyileşirmi, iyileşme sürecinde neler yapabiliriz, ne kadar sürede iyileşir?
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarın ne kadar olacağını tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriliğin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik şokunun oluşmasıdır. Bu omurilik ve vücudun diğer kısmı arasındaki bütün haberleşmenin, geçici olarak, zedelenmenin alt kısmında kesilmesi anlamındadır.

Bazı hastalar omurilik şoku geçtikten sonra, his ve hareket yeteneğini geri kazanırlar, bazıları kazanamazlar. Omurilik şoku esnasında, zedelenmenin ne derecede olduğunu anlamak için yapılabilecek hiçbir test yoktur. Bu yüzden, bu aşamada doktor ve hemşirelerin durumunuz hakkındaki sorularınıza kesin cevaplar verememelerini ve onların, bu ilk aşamada size gerçekten de kesin bir cevap veremeyeceklerini anlayışla karşılamaya çalışın. Sizi gelecek konusunda fazla umutlandırmamaya ama aynı zamanda da umudunuzu kırmamaya çalışmaktadırlar.

Omurilik şoku süreci bittikten sonra, zedelenmenin ciddiyeti ortaya çıkar ve gelecekle ilgili daha kesin planlar yapılabilir. Kalan his ve hareket yeteneğinin dikkatli bir değerlendirmesi, omurilik zedelenmesinin hastayı nasıl etkileyeceğini anlamak için faydalı olacaktır.

İleri derecede OZlleri, zedelenmenin boyun veya sırt kısımda olduğu analamındadır, bu durumda, hasar sırtın alt kısmında olan zedelenmelerden (zedelenme daha ağır olsa bile) daha ağır olacaktır. Örneğin, kolların yanısıra bacakların da etkilenmesi çok olasıdır. Ancak, hastalar, eğer omurilikleri (tamamen değil de) kısmen hasar görmüşse, kol ve bacaklarını tekrar hissedebilir ve hareket yeteneği kazanabilirler. Bazı ileri derecede zedelenmeler nefes alma egzersizleri konusunda yardım gerektirebilirler.

Yukarda belitilen kısım hastanızın omurilik zedelenmesi hakkında bilmeniz gereken genel bilgidir şimdi bundan sonrası için neler yapmanız gerektigini aşagıda belirtiyorum aşagıdaki durum için hastanın ailesi akrabaları büyük rol oynamaktadır lütfen dikkatli okuyunuz ve hastanıza yazılanları aynen uygulayınız bu hastalıkta zaman kaybı sizin aleyhinize olur, özeliikle rehabilitasyon ve fizik tedavinin yanısıra kişiye aşılanacak motivasyonunun tamamen siizn elinizde olması ve hızla bu motivasyonu aile, akraba olarak kaza yapan kişiye aşılamanız gerekmetedir.


İyileşme zedelenmeden hemen sonra başlayan devamlı bir süreçtir. Amaç, mümkün olduğunca uzun süreli bağımsızlığı sağlamaktır. İyileşme sürecine farklı aktiviteler dahildir. Bunlara, tıb görevlilerininin ve hemşirelerin uzun süreli komplikosyonları önlemeleri, fizyoterapistlerin ve uzman terapistlerin kişiye özgü hazırladıkları egzersiz programları, foksyonel eğitim vermeleri, ve faydalı olabilecek, kişiye özgü yardım gereçlerinin hazırlamaları ve sağlamaları girer.

Gelecekte, kasların ve eklemlerin; yemek yemek, yıkanmak, giyinmek ve tekerlekli sandalyeden yatağa geçmek gibi, temel ancak önemli hareketleri yapmalarını ve tutulmalarını önlemek için, zedelenmeden sonra mümkün olduğunca kısa zamanda aktif ve pasif egzersizler başlamalıdır. İyileşme süresince, omirilik zedelenmesi, olan herkese kendi durumuna özel, günlük hayatlarını sürdürmelerini sağlayacak, aktivite ve teknikler gösterilir.

Hasar ne olursa olsun omurilik zedelenmeli birisi sonradan mutlaka ilerleme kaydedecektir. Bu ilerlemenin ne kadar olacağı, zedelenmenin seviyesine olduğu kadar hastaya ve hastanın çevresindekilere de bağlıdır. Kişi yürüme yeteneğini kaybetse bile, düşünme, planlama, sevme, ihtimam, eğlenme, çalışma ve hayaın tadını çıkarma yetilerini kaybetmez..
Kazaya uğramış arkadaş veya yakınınızın bu zor duruma alışmasının yanısıra, sizin de, bakıcı rolü üstlenmeniz veya aile bütçesine katkıda bulunmanız gibi, birçok değişikliğe alışmanız gerekecektir. Bu alışma süreci sevdiğiniz kişi kadar sizin de alışmanız gereken bir durumdur. Bu süreci, gerçekçi olmayan fikirlere dayandırmak yerine gerçeklere dayanan bilgiler çerçevesinde geliştirmek herkesin hayatını daha kolay ve rahat kılacaktır.

Bunların haricinde omurilik hasarı olan kişi için mutlaka hastane çıkışında havalı yatak alınız, havalı yatak sayesinde kişinin his kaybı yaşadığı kısımlarda yara açılmasını önlemiş olacaksınız, yine kişi için sitemizden havalı miinder adresini vereceğim ordan gördügğünüz havalı minderide alıp otruma durumunda mutlaka tekerlekli sandalyesinin üzerine koyun, tekerlekli sandalye içinde ayrıca link verecegim tekerlekli sandalye içinde sitemizde inceleme yapıp bütcenize göre tekerlekli sandalye temin edip kişinin oturması için doktor önerisinden sonra oturtmaya başlayın hastayı sürekli yatar durumda bekletmeniz kişide tansiyon problemine yol açacaktır, hastanızı taburcu ettikten sonra yapmanız gereken ivedi tedavi fizik tedavidir derhal evde çok fazla bekletmeden bir fizik tedavi merkezine yatırın geçmiş olsun...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst