10 Soruda ÖTV İndirimli Engelli Aracı Nasıl Alınır?

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
En son 18 Nisan 2015 Tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ÖTV uygulama tebliğinde engellilerin sıfır araç alımında ÖTV indirimine dair getirilen bazı değişiklikler üzerine 10 soruda ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimli engelli aracı nasıl alınır sorularına cevap verelim. Soruları seçerken bügüne kadar sitemizde ÖTV indirimli araç alımıyla ilgili en sık sorular göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Cevaplarda ise mümkün olduğu kadar anlaşılır ve sade bir dil kullanarak herkesin anlaması amaç edilmiştir.

otvengelli.jpg

1- Kimler ÖTV İndirimli Araç Alır?

ÖTV muafiyetli araç alımında temel olarak 3 kural vardır. Bunlar sırasıyla

1- Sakatlık oranı %90 ve üzeri olan engelliler
2- Sakatlık oranı %90’ın altında olup ta aracı hareket ettirici özel bir tertibata aparata ihtiyaç duyanlar
3- Sol elden engelli olupta raporunda “özel tertibata gerek olmadan otomatik vitesli araç kullanır” ibaresi olanlar ÖTV indirimden yararlanarak sıfır araç alabilir.


2- ÖTV İndirimli Araç Alımında Yaş Şartı Var mı?

Alınan aracı kendi kullanacak kişiler için sürücü belgesi şartı arandığından ve sürücü belgesi alma yaşının 18 olduğundan dolayı 18 yaşını bitirmiş olmaları şartı aranır. (17 yaşını bitirip 18 den gün almak gerekir.) Eğer kişinin sakatlık oranı %90 ve üzeri ise aynı zamanda aracı kendi kullanmayacaksa yaş şartı aranmaksızın ÖTV indirimden faydalanabilirler.

3- Hangi Araçlar ÖTV İndirimine Tabidir?

İnsanlar genelde motor silindir hacmi 1.6 yı geçmeyen binek otomobillerde (fiat linea, Renault Clio, ford focus vb. gibi) ÖTV indirimi olduğunu zannediyor ama değil.
Tebliğde tam olarak şu ifadeler kullanılır;
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,
• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,
• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,
• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletler.
Daha anlaşılır olması adına 1.6 motora kadar olan binek otomobiller ve eşya taşımacılığında kullanılan ve motor hacmi 2.8 i geçmeyen araçları engelliler ÖTV muafiyetli alabilir?

4- Hangi Aracı ÖTV İndirimli Almak Avantajlıdır?

Elbette bu sorunun cevabı birazda aracı kullanacak engellinin ihtiyacına göre değişen bir durum. Örneğin alacağı ÖTV indirimli araca akülü sandalyesiyle binecek kişiler için panelvan tipi minibüsler daha avantajlıdır. Ve fakat konuya ÖTV indirim oranları açısından bakıldığında 1.6 motoru geçmeyen binek otomobil almak daha avantajlı. Çünkü 1.6 motora kadar olan araçlarda ÖTV tutarı %45 (yüzde 45) iken panelvan türü araçlarda bu oran daha düşüktür.

5- Alacağım Aracın ÖTV İndirimli Tutarını Nasıl Hesaplarım?


Araç alımı için gerekli parayı hazırladınız yada hazırlık aşamasındasınız ama alacağınız aracın tam olarak size maliyetinin ne olacağını bilmiyorsunuz. Evet binek araçlarda ÖTV tutarı/oranı %45 ama bu nasıl hesaplanır, bunu hesaplayan otomobil bayisi doğru hesaplayacak mı? (ki bu güne kadar engelliler adına alınan araçlarda ÖTV oranının yanlış hesaplandığına binlerce kez şahit olduk.) bilmiyorsunuz. Hiç endişe etmenize gerek yok. ÖTV hesaplamasında yapılan yanlışlığın önüne geçmek adına Engelliler.gen.tr Platformu olarak uygulamasını yaptığımız ÖTV hesaplama aracımızı kullanarak alacağınız aracın ÖTV indirimli halini saniyeler içinde hesaplayabilirsiniz.
Hesaplama için tıklayınız:> ÖTV Hesaplama Robotu

6- Engelli Kişi Adına Aracı Kimler Kullanır?

1- % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor

2- H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.

3- Araçta özel donanım yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabiliyor. Bu konuda da hiç bir sınırlama kalmadı.

4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.


7- Engelliler Hangi Sınıf Sürücü Belgesi Alabilir?

Engelli bireylere şimdiye kadar H sınıfı sürücü belgesi veriliyordu. Ancak yapılan son değişiklikle birlikte 2016 Mayıs ayı itibariyle tüm sürücü belgelerinin sınıflandırılmasında yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 2016 yılından sonra engelli kişilere verilecek ehliyet A veya B sınıfı olacak.
Daha fazla ayrıntı için:> http://engelliler.gen.tr/f18/h-sini...a-veya-b-sinifi-surucu-belgesi-geliyor-27152/

8- ÖTV İndirimli Aracı Kaç Yıl Sonra Satabilirim?

Alınan ÖTV indirimli aracın satılması için 5 yıl şartı vardır. Eğer ÖTV indirimli aldığınız aracı 5 yıl dolmadan satarsanız bu sefer aracı alırken ödemediğiniz ÖTV yi satarken ödemek zorunda kalırsınız.

9- İkinci El Araçlarda ÖTV İndirimi Varmı?

Engelliler için ÖTV indirimi sıfır araçlarda geçerli olup, ikinci el araçlarda herhangi bir ÖTV indirimi uygulanmaz.

10- ÖTV İndirimli Alınan Araç İçin MTV İndirimi de Var mı?

Buda çok az bilenen bir konudur. İnsanlar engelli kişi adına araçlarda sadece ÖTV (özel tüketim vergisi) indiriminin olduğunu sanıyor ama ÖTV nin yanısıra MTV (motorlu taşıtlar vergisi) muafiyeti de yapılmaktadır.
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
18 nisanda yayınlanan genelgede en önemli değişiklik sol elden engelli olanlara ÖTV vizesenin çıkması oldu. Bunun dışında gözle görülür elle tutulur bir değişiklik yok. Bu arada başka ne değişiklik olmalıydı diye soran arkadaşlar için söyleyeyim. Sol elden engelliler gerçektende ÖTV konusunda mağduriyet yaşıyor du ama aynı mağduriyeti işitme engelliler de yaşıyor. Kısa sürede işitme engellilere de ÖTV indirimi yapılmalı. Adil olan bu bence.
 

smyahmet

Üye
Üye
Katılım
Haz 7, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
merhaba ülseratif kolit hastasıyım %50 sürekli raporum var
acaba bende ötv den faydalanabilir miyim?
 

balkesli

Üye
Üye
Katılım
Şub 23, 2014
Mesajlar
503
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
ayak veya kollarınızda bir sorun olmadığı için %50 raporla ötv indiriminden faydalanamazsınız. %90 ve üzeri raporunuz olması gerekir faydalanabilmeniz için.
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
%40 rapor aldım ankara merkez sağlık kuruluna gönderdik oran yükselip %50 geldi ömür boyu sürekli hakkına sahibim sorum şudur. Sol kol hareket kısıtlılığı engeli sağ gözde görme kaybı sıfır araç almak istiyorum, bu haktan faydalanabiliyomuyum elimdeki raporla bilgi verirseniz sevinirim.
 

Adaykut

Üye
Üye
Katılım
Ağu 23, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Otv indirimi

Meraba ben kayinbabami heyete soktum yuzde 100 rapor aldi fakat surucu olamaz yaziyo raporunda fakat kayinpederimin b sinifi ehliyeti var ve surucu yonetmeligime gore rahatsizliklari suruculugune engel degil bunun icin nereye itiraz edebiliriz.
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Araç ötv'siz

%40 rapor aldım ankara merkez sağlık kuruluna gönderdik oran yükselip %50 geldi ömür boyu sürekli hakkına sahibim sorum şudur. Sol kol hareket kısıtlılığı engeli sağ tek gözde görme kaybı sıfır araç almak istiyorum, bu haktan faydalanabiliyomuyum elimdeki raporla bilgi verirseniz sevinirim. SOL KOLUMDAKİ ENGELDEN DOLAYI ARAÇ ALMA HAKKINA SAHİPMİYİM bunu merak ediyorum. Rapordaki göz durumu bu hakkımı kaybetme nedenimidir???
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Meraba ben kayinbabami heyete soktum yuzde 100 rapor aldi fakat surucu olamaz yaziyo raporunda fakat kayinpederimin b sinifi ehliyeti var ve surucu yonetmeligime gore rahatsizliklari suruculugune engel degil bunun icin nereye itiraz edebiliriz.

Eğer amacınız ÖTV indirimli araç almak ise o raporla ÖTV indirimli araç alabilir, alınan aracı sürücü belgesi olan herkes kullanabilir. Yok illada kayınpederim araç kullansın derseniz o ap ayrı bir konu. bu arada kayınpederiniz tam olarak hastalığı nedir?
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
H sınıfı ehliyeti hakkında...

Halil bey çok teşekkür ederim, şuan benim zaten B sınıfı ehliyetim var. Ötv indirimi için hastaneye başvurduğumda ehliyetimi değiltirmek zorundamı kalacağım? Bildiğim kadarıyla H sınıfı ehliyet olması gerektiğini duymuştum bazı araştırdığım yerlerde sizin ehliyetiniz monoküler olunca ötv'den faydalanamassınız ehliyetiniz H olanlara sadece veriliyor denilmişti. Bu durumdada beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar...
 

Adaykut

Üye
Üye
Katılım
Ağu 23, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
gırtlak kanseri var yutma güçlüğü var bi de kalçasında protez var ama yürüyor.sürücü yönetmeliğini okudum sürücü olması için engel bir durum yok yönetmelikte fakat sürücü olamaz yazıyo aporda buna nasıl itiraz edebilirim raorun tümüne değil sürücü olamaz ibaresine itiraz etmek istiyorum.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Hayır 2016 yılında çıkan sürücü yönetmeliği gereği engellilere h sınıfı yerine engel durumuna uygun olarak a veya b engelli sınıfı ehliyet veriliyor. Ve monoküler sürücü belgesi olan engellilerde ötv indirimden faydalanır. bir kısıtlama yok.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
gırtlak kanseri var yutma güçlüğü var bi de kalçasında protez var ama yürüyor.sürücü yönetmeliğini okudum sürücü olması için engel bir durum yok yönetmelikte fakat sürücü olamaz yazıyo aporda buna nasıl itiraz edebilirim raorun tümüne değil sürücü olamaz ibaresine itiraz etmek istiyorum.

Bana görede bu hastalıkların sakatlıkların hiç biri sürücü olmasını engellemez. Elinizdeki raporla birlikte il sağlık müdürlüğüne giderek rapora itiraz edebilirsiniz.
 

Adaykut

Üye
Üye
Katılım
Ağu 23, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Hocam il sağlık müdürlüğü çalışanıyım aynı zamanda orayla da konuştum herkes kulaktan dolma bilgilerle konuşuyo benim itirazım raporun oranına değil zaten sürücü yönetmeliğince sürücü olabilecek bir adama sürücü olamaz denmiş bunun itirazı için ne yapabilirim.İl sağlıkta konuya hakim birileri yok itiraz et seni farklı bi hstanede heyete gir diyolar.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Açıkcası rapora itiraz il sağlık müdürlüğü aracılığıyla yapılıyor. Benim bilgimde bu yönde.
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Halil bey sağolun sayenizde bilgi sahibi oluyoruz. Şimdi son bir soru daha soracağım ortepedik engeli olmayıpta sadece monoküler sürücü belgesi olanlar ötv indiriminden faydalanabiliyor. Doğrumu anladım? Saygılar.
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Halil bey Bursa vergi dairesiyle görüştüğümde monoküler ötv indiriminden faydalanamamaktadır diyorlar ben bu durumu çözemedim görüştüğüm kişi monoküler ne olduğunu bile benden öğrendi nasıl yardımcı olursunuz?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Şöyle anlatayım. Eğer sizin görme kaybından başka bir engeliniz, hastalığınız olmasaydı tek başına "monoküler ehliyet" ile ÖTV ve MTV indirimden faydalanamazdınız. Bu kesin bilgidir. Ve fakat sizin görme kaybınızın yanı sıra sol koldan engeliniz bulunmakta. 18 nisan 2015 tarihinde yürülüğe giren ÖTV II sayılı uygulama tebliği gereüği sol koldan elden engelli olanlar için özel donanım şartı aranmaksızın otomatik vitesli araçlar ÖTV istisnasına dahil edilmiştir. http://engelliler.gen.tr/f18/engelliler-icin-arac-aliminda-otv-uygulama-sartlari-27173/
Ben olsam size link attığım uygulama tebliğine atıfta bulunarak ve şu konudaki yazanların bir özetiyle birlikte http://engelliler.gen.tr/f18/sol-el...nlar-artik-otv-indirimli-arac-alabilir-27175/ Bursa vergi dairesine bir dilekce ile başvurup sorunuzu sorun. Dikkat edin dilekce ile başvurudan bahsediyorum. Telefonla yada yüz yüze görüşmede verilen bilgiler baştan savma bilgilerdir. Eğer siz yazılı olarak soru sorarsanız size verilen cevaplarda yasa, yönetmelik ve tebliğe dayanarak verilmek zorundadır.
 

Reis16

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Teşekkür ederim halil bey, dediğiniz gibi yapacağım ama işte şuan var olan normal B sınıfı ehliyetim var, sırf ötv indirimi için hastaneye başvuracağım sol kol engeli için yeni kanuna göre bu hakka sahip olduğum yazıyor ehliyet monoküler ehliyete çevrilecek tabi bu arada ehliyetsiz kalabilme riskide var gibi geliyo çünkü sağ göz görmüyor sol gözde sıkıntı yok sadece miyop gözlük kullanıyorum. Burda görme keskinliği ölçtürüp ona göre bir karar verecekler monoküler ehliyet alabiliyomuyuz diye. İyi akşamlar...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst