2014 Yılı 2022 Engelli maaş tutarları

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
:) teşekkür ederim abicim ama eğer ben bu ülkede siyaset yapıyor olsaydım inan ki bunu yapardım hemde yanlışlıkla değilde direkt yapardım yok ya ben siyasette olsaydım zaten böyle bir şeye gerek kalmazdı ki :( 2022 maaşı olması gereken miktarda olurdu zaten.

Şimdi aklıma sevgili Şafak PAVEYin sözü geldi çok kızmıştım ama haklıymış :( '' Ben bu ülkede daha fazla siyaset hayatının içinde kalarak ruhumun kirlenmesini istemiyorum '' demişti. Vay be ne doğru sözmüş.
 

son_dem

Üye
Üye
Katılım
Tem 9, 2012
Mesajlar
211
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ben 14.02.2014 de işe girdim. Ve sgk benim 2022 maaşımı kesmiş ve maaşımı alamadım tüm araştırmalarımda 90 gün sigorta pirimi olmadan maaş kesilmez yazan arkadaşlar bunun için yapılması gereken bir durum varmı ??? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim..
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
2022 İle ilgili 2013 ocak ayı yönetmeliği çıktığından bu zamana defalarca sgk primi 1 gün dahi yatırırsanız 2022 maaşınız kesilir dedim.

Artık kulanılan sistemlerle bir birine bağlı bir çok kurum kendi ile ilgili her konudan haberi olmakta.

Son_dem

İşiniz hayırlı olsun çalışma hayatınızda başarılar dilerim. 2022 Maaşı konusunda yapabileceğiniz bir şey yok malesef çalışlan engellilere 2022 maaşı verilmiyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam septik,

Sen bu konuda çok çok bilgili olduğun için sana sormak istiyorum ve bana yapacağın açıklama hiç bir şeyi değiştirmese de ben öğrenmek istiyorum.

2022 İle ilgili 2013 ocak ayı yönetmeliği çıktığından itibaren SGK primi 1 gün dahi yatırırsanız 2022 maaşınız kesilir.

Bunu bilmeyenler yada okuyamamış olanlar olabilir elbette ama benim merak ettiğim bu da bir bahane değil midir? 2022 yi vermemek yada verdiği için kesmenin yolunu gözleyen bir anlayışın iyiniyetsizliği yok mudur bu yönetmelikte? Tamam bir işyerine bağlı olarak çalışan engellileri hiç çalışamayan, hiç çalışamayacak olan engellilerden ( masumları uyanıklardan ) korumak amacıyla düzenlenmiş olsa da benim mantığıma uyan çalışan engelli de belirli bir süre sonrasında çalışamayacak duruma geldiyse ona bu maaşın bağlanması gerekmez mi? 5 gün çalıştın sen tamam artık bir daha ömrün boyunca 2022 maaşından faydalanamayacaksın demek nasıl bir mantıkdır? nasıl bir insanlıkdır? bu nasıl bir iştir arkadaşım ne olur bana bir yanıt verebilir misin ?

Bu arada sakın beni yanlış anlama elbette bu yönetmeliği düzenleyenlere sorabilmeyi nasıl isterdim ama belki de ben yanlış mı düşünüyorum diye öncelikle sana sormak istedim. Arkadaşım bu olay engelli vatandaşı resmen 1 gün dahi olsa sgk lı çalıştığı için bir tür cezalandırmaymış gibi geliyor bana:( düşünsene engelli kişi evinde oturup 2022 alırken belki de heveslendi, çalışmak istedi, kendini denemek istedi yani bunda kesinlikle bir iyiniyet girişimi yok mudur? İşe girdi 2 gün çalıştı baktı olmuyor yapamıyorum diye düşünüp işten ayrıldı ve tekrar 2022 maaşını bağlatmak istediğinde sosyal hizmetler bu engelliye ne diyor?

'' Biz sana 2022 bağladık ama sen gittin işe girdin , tamam şansını kaybettin bundan sonra seni tanımıyoruz'' mu diyor acaba?

İnan senin de benim gibi düşünüyor olabilmenden çok ( ben bu durumlara çok üzülüyorum) bu maddenin mantıklı bir açıklamasını senin bileceğini varsayarak soruyorum yoksa ben öfkeden deli olmaya devam edeceğim :(
 

servet hasan

Üye
Üye
Katılım
Tem 13, 2011
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
rapor farkı ne kadar olur

2014 yılında 2. altı ay için şu an zam söz konusu değil. bu sene 1 yıl boyunca aynı maaşı alacağız arkadaşlar çünkü 2014 seensi için memur taban ücretlerde artış olacak zam yapılmayacak. 2015 yılında ise ilk 6 ay için %3 2. altı ay içinde %3 zam uygulanacak.

arkadaşlar ben kızımdan özürlü maaşı alıyorum 2009 yılında yüzde 74 olan raporu yüzde 94de çıktı rapor farkı ödeniyormuş bilmiyordum yeni öğrendim ve evraklarımı tamamlayıp sosyal yardımlaşmaya verdim daha sonra sorduğumda evraklarımın onaylandığı ve mart ayında ödeneceği söylendi acaba ne kadar fark alırım kızım 18 yaşından küçük bilgi verirseniz sevinirim saygılar..
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Rapor farkı konusunda haklısınız fakat sizin pozisyonunuzda bir anlamı yok, %40--69 arası engel raporu olan arkadaşlarımıza %70 ve üzeri engelli olanlardan 3/1 eksik ödeme yapılıyor kısacası iki katagori olarak değerlendirilmiş ve sizin rapor oranınız %70 üzeri bu durumda zaten en yüksek 2022 engelli maaşı size ödenmekte.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Selam Ceylan,

Bu konuda tamamamen haklısın hatta öyle bir konuki benim özel zamanlara sakladığım bayramlık ağzımı açtıracak bir konu,

Yanlız sanırım bir konuyu tam anlayamamışsın 2022 maaşı alan bir kişi herhangi bir durumda iş isteğe bağlı veya birinin sgk sını yatırması şeklinde sgk primi yatırdı diye 2022 maaşı kesilmekte ve geriye yönelik %50 faizli ödenen tutarı geri istiyor ve alıyordu.
Son torba yasada bu durumun zalimlik olduğunu zaten bilenler küçük bir değişiklik le %50 faiz yerine tüketici enflasyonu kadar dı sanırım faiz oranı belirlemişler.

Çünkü 2022 alan kişi yasayı yönetmeliği ne kadar bilmesede, sende bilirsin her çıkan yasa ve yönetmelikten bil bilme anla anlama resmi gazatede yayınlandığı anda o konu ne ise tüm Türkiye cumhuriyeti vatandaşları uymak zorundadır yükümlüdür.

Burada 2022 maaşın sgk primi yatırdın diye kesilmesiyle konu kapanmıyor ( eğer bir sürekli gelir veya bir şekilde muhtaçlık sınırın üzerine çıkmak gibi durumlar dışında )sgk primi yatırmayı kestiğin anda tekrar müracat ederek son şartlarla tekrar 2022 li olunabiliyor. Yani ömür boyu yasaklı değil o hak herzaman geçerli yeterki 2022 yasasında ve yönetmeliğindeki şartlara uymak yeterlidir.

Bana göre en önemli değişen durum engelli kişinin birey olarak kabul edilmemesi bir noktaya kadar oy verebilir vergiden veya cezayi yasalardan sorumlu tutulurken bir noktada devlet desteğini aile gelirlerleri ile sınırlandırmak.

Soru şu 18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan kişiyi gss kapsamında ailesinden yararlandırma ve gelir seviyesine göre ödeme çıkar ödemesede borç çıkar diğer tarafta zaten sağlığını kaybetmiş insanı aile gelirin ortak et varmıdır böyle bir edepsizlik.


Kırmızı olarak belirgenleştirdiğin tekrar cümlemde soruyu soran arkadaşımızın 90 güne kadar prim yatırmakta sorun olmaz diyen arkadaşlara olan sitemine ve araştırdım demesine karşı yazdığım bir cümledir yani defalarca konu geçtikçe durumu anlatmaya çalıştığımı sölylemeye çalıştım zaten site yöneticisi arkadaşlarımı tenzih ederek bu durumdan tek bahseden bendim diyebilirim.

Sevdiğin için Şafak Pavey hanımın sözüne atıf olsun ne kadar uzmanı olmasamda anlaşılıyordu yönetmelik cambazı hükümetin belirsizlikler yaratarak anlaşılmaz olarak elde etmeye çalıştığı kazançlar diyelim.

Gerçekte sadece bu madde değil hatta belki son yönetmeliğin en masum maddelerinden birisi bile diyebilirim, tüm yönetmelikle ilgili açıklama yapmaya kalksam kesin diyorum sen kafayı yersin ben sana iyilik olsun diye kısaca özet geçeceğim.

Tabi burda 2022 yasasının geçmişini bilmek gerekiyor 38 sene önce yöneticilerimiz oturup bir karar almış ve yasalaştırmış demişlerki %40 ve üzeri olan vatandaşlarımızı engelli olarak kabul edelim ve kendi şahsi bir geliri malı mülkü yoksa ortalama kendine yetmesini sağlayacak bir miktar yardım edelim ki gerçekten fazlasıyla gerekli ve yerinde bir karar almışlar,

Yanlız 2022 yasasında ailesinden soy sopundan dolayı durumları iyi olanların soyundaki engellilerede bu yardımı yine soyu yani yakın çevresinin desteğini zorunlu kılacak bir madde koymuşlar demişlerki medeni kanunda var olan 364. maddeye uyanları kapsayan durumlarda bu maaşı vermeyelim zaten iyi geliri olan aileler engellilerine yardımcı olsun,

Medeni kanun364 özeti
Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.

2022 Sayılı yasa oldukça yerinde fakat bu bahsettiğim madde 364 tüm temel sorunların başı oldu ve bu durumu hükümet öyle kullandıki 2008 yılında aile gelirlerine bakılacak aile gelirlerinden giderler çıkınca engelli ferde harçlık verebilecek durumda ise bu maaş verilmiyecek dendi tam bir komediydi hani saçma kavramı yersiz aptalca denilen tüm kelimelere yaraşır tarzda sonra biz bu ne tür saçmalıktır inş akıllarını başına toplarlar derken öyle bir ocak yönetmeliği çıkardıki akıllara zarar hani rezillik denen bir kelime vardır ya o kelime bu yönetmeliklle anlamını yitirdi, küçük değişiklikler oldu ama yine anlamsız şu şekilde dikkat edersen zalimliğin son noktasını burda görürsün.

Bir engelli rapor oranı ne olursa olsun yaşadığı adresteki kişilerin tüm gelirleri artı o adresteki herkesin mal varlığının 240/1 i gelire dahil ayrıca o adreste yaşayanların araçlarının kasko değerlerinin 120/1 i gelire eklenir ve bu gelirlerden giderler çıkarılmadan o adreste yaşayan kişi sayısına bölünür çıkan rakam ki rezilliklerler devam ediyor 119 tl yi aşanlara bu maaş verilmez ki net olmamakla o dönem tüik in 4 kişilik ailenin açlık dikkat et açlık sınırı 1000 tl civarında idi yani bir kişi 250 tl lik gıda almassa açtır diyordu devletimiz. ( 119 tl baskılarımız sonucunda 2014 yılı itibarı ile 255 tl ye çıkarıldı)

Ayrıca öncesinde 90 güne kadar sgk primi yatmadıysa sorun yoktu ki şimdi 1 gün yeterli bir önemli ayrı nokta engelli kişi kendi başına yaşıyor ise o yaşadığı yer kira değil ise kimin olduğunun önemi yok yaşadığı yeri engelli kişinin malı sayarak rayiç değerinin 240/1 i engelli kişiye gelir sayılıyor başka bir utanç tablosu engelli kişinin gelir kriteri sıfır olsa dahi ( yani ne yer ne içer nası ısınır nerde barınırsını dahi)gideri 255 tl muhtaçlık snırı üzerine çıktığı andaki tamamen varsayım hesaplar üzerinden giderini gelir sayıyor ve bu maaşı yine vermiyor.

Daha vahimi her tv basın konuşmalarında öyle açıklamalar yapıyorlarki millet engelli olmak varmış diyecek derecede onu verdik bunu yaptık şunu yapmaktayız millet zannederki oturduğumuz yerde bir elimiz yağda diğeri balda bir hayat sunuyor devlet halbuki tam tersi zaten sıkıntı içinde olan hayatımızı her ağızlarını açtıklarında biraz daha zora sokuyorlar. Şu an içimden geçenleri bu yazıyı okuyan herkes tahmin eder,

Söylenebilecekleri özetlemeye gayret ettim konu bu kadar dar değil ama aklıma gelen şimdilik bunlar bazı yöneticelerimize Allah akıl fikir ve vicdan versin diyecek tabiri caizsse en hafif dileğim budur.

Halkın sabrını denemek budur diye düşünüyorum haksızlık karşısında biz engellileri düşündükleri kadar onları düşünmeliyiz.
Bir gün insan yerine konmak umuduyla.

Saygılarımla,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşım,

İyi ki aklına gelenler bu kadarcık ya tamamını yazsaydın yapılan bunca haksızlığa karşı ben nasıl dayanabilirdim? Çok sağol kardeşim emeğine sağlık ben almam gereken bilgiyi fazlasıyla almış bulunmaktayım sayende ve ben de tıpkı senin gibi Allah bu ülkeyi yönetenlerin vicdanlarına merhamet, yüreklerine zenginlik, beyinlerine de bolca akıl fikir versin diyorum.

Saygı ve sevgilerimle,
 

Eğce

Üye
Üye
Katılım
Şub 7, 2011
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
59
Arkadaşlar edevletden 2022 Mart maaşını göreniniz varmı?

Bir arkadaşım için soruyorum kedisinin dogum tarihi sonu 9 edevlet * şu hatayı veriyor.


* Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Malesef bendede aynı ibare var inş bir sıkıntı yoktur pazartesi günü maaşını alır.
 

Eğce

Üye
Üye
Katılım
Şub 7, 2011
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
59
Septik Bey,

Teşükür ederim vermiş oldugunuz bigi için inşALLAH birşey yoktur.....
 
Tekerlekli Sandalye
Üst