2018 Yılı tahmini evde bakım maaşı miktarı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,076
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Değerli forum sakinleri, bildiğiniz gibi evinde engellisine bakan engelli yakınlarına SHÇ (sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı) devlet “evde bakım maaşı” adı altında her ay maaş ödemektedir. 2017 yılı ikinci altı ayı itibaren (halen) bu aylık tutarı 1027 TL’dir.

zam-bakim-maasi.jpg

Ve yine bilenlerin bildiği üzere evde bakım maaşı miktarları memur maaş katsayısına göre hesaplanmaktadır. Benim önceki yıllarda memur maaşlarına yapılan zam miktarlarına karşılaştırma ve yaptığım hesaplar doğrultusunda 2018 yılı için verilecek evde bakım maaşı miktarına dair bir hesaplamam oldu.

Yaptığım hesaplama sonucu 2018 yılında evde bakım maaşlarına 103 TL gibi bir zam yapılacak.
Dolayısıyla 2018 yılında bakım maaşı miktarı (TAHMİNEN) 1130 TL (Bin yüz otuz) olacak…

Bu arada merak edenler için bir hatırlatma da bulunalım. Geçtiğimiz günlerde üzerinde çok tartışılan “torba yasada” evde bakım maaşı miktarlarını belirleme yetkisi iki bakanlığa (Maliye ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) verilmesi üzerine görüş belirtilmiş ancak gelen tepkiler üzerine bu tasarı geri çekilmişti…

BAKIM MAAŞIYLA İLGİLİ BİLGİ VERİCİ İÇERİKLERİMİZE BAKINIZ

https://engelliler.gen.tr/f8/evde-bakim-maasi-almak-icin-gereken-sartlar-ve-belgeler-26610/

https://engelliler.gen.tr/f8/evde-b...ilir-kimler-gelir-hesabina-dahil-edilir-1404/

https://engelliler.gen.tr/f8/yeni-a...elli-hayir-yazarsa-bakim-maasi-kesilir-30733/

https://engelliler.gen.tr/f8/2017-kasim-ayi-evde-bakim-maasi-yatan-iller-31790/

KONU DIŞI BİRKAÇ ŞAHSİ GÖRÜŞ

Arkadaşlar yukarda zikrettiğim torba yasada sadece bakım maaşı miktarları gündeme getirilmemiş engelli araç alımına (sıfır otomobil alımı) vergisiz fiyatı 90 bin tl yi geçmeyen araçlar alınacak diye sınırlama getirilmişti. Gerek bu sınırlama gerek bundan önce 2022 engelli maaşlarının kesilmesine dair engelli haklarının geri alınması engelli vatandaşlar arasında tepkiyle karşılanmış ve doğal olarak ne oluyor haklarımız bir bir elimizden gidiyor sorularının havada uçuşmasına neden olmuştu.
Ve evet bu endişeler sonuna kadar haklı endişelerdir. Sıfır araç alımında lüks araçların (Mercedes, BMW, Wosvagen vb. gibi) sahte raporla alındığı iddiası üzerine kısıtlama getirilmesi, 3 ayda bir ödenen engelli maaşlarının kişi başı gelir hesaplamasına bakım maaşının dahil edilmesi, medikal ürün alımında tekerlekli sandalye, akülü sandalye gerekli SGK desteğinin verilmemesi hepimizin ortak ve haklı şikayetlerimiz arasında yer almaktadır.

Tüm gelişmiş Avrupa ülkelerinde engelliler maddi açıdan tam ve doyurucu şekilde desteklenirken, hepsinin zorunlu ihtiyacı olan ve mobiliz asyön diye adlandıracağımız akülü sandalye, tekerlekli sandalye, ayağa kaldıran sandalye, banyo tuvalet sandalyesi, havalı minder, havalı yatak aklınıza ne gelirse devlet tarafından bila istisna ücretsiz verilip, bununda sosyal devletin bir ödevi olduğu bilinci toplumun tüm katmanlarına sirayet etmişken, bizim ülkemizde engellilere tanınan hakların birlerin gözüne batması en hafif tabiriyle “vicdansızlıktır.”

Değerli engelli kardeşim bunları yazmam belki birileri için çok bir şey ifade etmeyecek. Ama ben toplumunda bir kişinin bile değişmesiyle herşeyin değişeceğine inananlardanım. Uzun lafın kısası. Demem o ki. Size tanınan hakların sonuna kadar takipçisi olun ve haklarınız elinizden alınmaya çalıştığında sesinizin en gür tonuyla buna itiraz edin.
 

tokgönül

Üye
Üye
Katılım
Kas 24, 2013
Mesajlar
72
Tepkime Puanı
1
Puanları
8
Yaş
43
ilk 6 ay için %4 ikinci 6 ay %3.5 zam gelecek .şuan 1.027 tl olduğundan yılbaşında 1.068 Temmuz zamıyla 1.105tl olacak.Kişi başına düşen gelirde 2018 yılı asgari ücretin belli olmasından sonra belirlenecek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst