2022 Maaşı alan biri otomobil alırsa yeşil kartı ve 2022 maaşı iptal olur mu?

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
benim akrabamın %92 raporu var 2022 maaşı almakta ve yeşilkartı mevcut. eğer onun adına özürlü arabası alırsak yeşil kartı iptal ediyor kaymakamlık fakat babası yeni bağkurdan emekli oldu yeşilkart yerine babasının sigortasından faydalandırsak olurmu. Araba almamız 2022 maaşının kesilmesine sebep olurmu? birde sgk bilgi edinmeye sordum bu soruyu gelen cevap şöyle.



Cevap
2022 Sayılı yasa uyarınca aylık alanlar sağlık ihtiyaçlarını yeşil kartla karşılamaktadırlar.Başkasının sağlığında yararlanırlarsa aylık kesilir
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
yeşil kartı varken otomobil alırsa "yeşil kartı iptal edilir" bu konudaki uygulama böyle. Fakat 2022 maaşı asla iptal edilemez. 2022 maaşının iptal edilmesi için alaçağı araçın tiçari arac olması ve ek gelir elde etmesi lazımki zaten tiçari araç alamaz yasal olarak.

Sizin yapacağınız şu yeşil kartı iptal ettirip babasının sağlık karnesinden yararlandırabilirsiniz. Otomobil alırsanızda kesinlikle 2022 maaşı için bir sorun teşkil etmez.

Memur itiraz ederse sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in konuyla ilgili şu yazısının çıktısı gösterin.

Alıntı:Özürlü Aylığı Alanlara Sağlık Yardımı Kısıtlaması Var mı?
2022 sayılı Kanuna göre maaş almakta olan 40 yaşında engelli bir kızım var. Emekli Sandığı’ndan Emekli aylığı almaktayım. Kızım benim sağlık güvencemden dolayı Emekli Sandığı sağlık karnesini kullanıyor. Emekli Sandığı İzmir şubesi bir yazı göndererek 2022 sayılı Kanun 'a göre maaş aldığı için muhtaçlık durumunun sona ermiş olduğundan bahisle kızımın sağlık karnesini istiyor.
Emekli Sandığı ve TBMM’ne yazdığım dilekçeye verilen cevapta “Emekli Sandığı sağlık yardımından yararlananlara 2022 sayılı Kanun uyarınca maaş bağlanmayacağı veya bağlanan aylıkların kesileceği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır” diye cevap gelmiş bulunuyor.
Emekli Sandığı İzmir Şubesi “2022 sayılı Kanuna göre maaş alıyorsa, babasından dolayı Emekli Sandığı sağlık güvencesinde istifade edemez” diye ısrar ediyor.
2022 sayılı Kanuna göre maaş alan engelli kızım, baba veya annesinin Emekli Sandığı sağlık güvencesinden istifade edebilir mi? Yüzer KURTULUŞ/İZMİR

Sayın Okurum,
2022 sayılı Kanuna göre aylık alanlar Yeşil Kart hakkı kapsamında devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi ediliyorlar. Siz sanırım engeli çocuğunuzun özel sektör sağlık kuruluşlarından da yararlanabilmesi için kendi tedavi yardımı hakkınız kapsamında sağlık yardımı almasını uygun bulduğunuzdan kendi üzerinizden sağlık karnesi çıkartmışsınız.
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun geçici 139 uncu maddesi ile 67 nci maddeleri uyarınca emekli, adî malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavi hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunuyor.
Sizin gibi diğer bir okurum Nurettin ASLAN da 18 yaşını geçmiş ve özürlü aylığı alan kız kardeşinin SSK emeklisi babasından dolayı tedavi yardımı alıp alamayacağını soruyor. Ona da cevabım aynıdır ve o da babasından dolayı SSK’dan sağlık yardımı alabilir. Zira aksi yönde bir hüküm yok.
 
E

ENB ÜYESİ

Guest
peki sgk bilgi edinme merkezine sorduğumda neden 2022 maaşı kesilir diye bir cevap geldiki. kafam karıştı.

Açıkçası arabayı alıp ben kullanacağım ama araba için akrabamın aldığı paranında benim yüzümden kesilmesini istemiyorum.

Benim akrabam samsun-Alaçamda ben oranın kaymakamlığıyla da görüştüm kesinlikle yeşil kartı iptal ederiz ve yeşil kartıda araba için iptal edersek 2022 maaşınıda iptal ederiz diyorlar. açıklama olarak ta %92 ağır özürlü biri nasıl olurda tahmini yazıyorum en fazla 80,00-Tl geliri olan kişi nasıl olurda araba alır diye bana soruyor.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
memurun dedigi önemli degil yasaların dedigi önemli araba almanız maaşınızın kesilmesine yol açmaz, yeşil kart iptal edilirse babanızın saglık karnesinden yararlanabilirsiniz o dedigin 96 liralık durum dogru ama bu araç size gelir sağlamayacagın sorun olmaz dolyısıyla;
maaş kesilmez yeşil kart kesilirse babasının sağlık haklarından yararlanır..
 
E

ENB ÜYESİ

Guest
çok sağolasın ama dediğim gibi eğer kesilirse maaşı bu mesuliyet beni kahreder. zaten bizlerin yardımıyla hayatlarını zar zor geçindiriyorlar. napacağımı bilemiyorum.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Verilecek tek cavap var. Bilgi edinmede soruya cevap yazan memur yasadan haberdar değil.

Yukarda örnek olayları verdim. Halen hem 2022 maaşı alan hemde babasının /annesinin sigortasından "sağlıktan" yararlananlar var.

Yeşil kart olayında prosedör farklı. Yeşil Kart'lı birisi otomobil alırsa yeşil kartı iptal edilir onda sorun yok. Fakat otomobil alırsa 2022 maaşı iptal edilmez. 87 tl lik gelirle otomobil nasıl alıyor sorusuna gelince maaşını biriktirdi aldı kimene.Smile
Dediğim gibi Ticari arac olup 96 TL lik muhtaclık sınırını aşaçak ek gelir elde etmediği süreci otomobil alması sorun olmaz.

Ben olsam şu yolu izlerdim. Önce gider yeşil kart ı iptal ettirirdim sonrada babasının sağlık karnesiinden yararlanması için müracaatta bulunurdum. İtiraz eden memeur olursada Ali Tezel in konuyla ilişkin verdiği örneği gösterirdim.

Yalnız otomobili sizin kullanmanız için size vekalet vermesi lazım. bunuda dipnot olarak düşeyim..
 
E

ENB ÜYESİ

Guest
2022 maaşı ile ilgili istanbulda nereye başvurabilirim yazılı bilgi alabilmek için.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İstanbul ile ilgili bir durum yok SGK Ankara'da istersen yazılı dilekçe ile sorabilirsin istersen bilgi edinmeye durumu net olarak yazıp bilgi alabilirsin ben sana SGK nın adresini veriyorum istersen dilekçe yaz aşagıdaki adrese gönder yazılı bilgi iste kafan rahat olsun..


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
PRİMSİZ ÖDEMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TUNA CD. NO:7 KIZILAY/ANKARA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst