2022 Maaşı Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliklerden Önemli Hususlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Arkadaşlar şuanda bir çok kişi maaşım kesilirmi diye tereddütler içerisinde olduğunu tahmin edebiliyorum. Yönetmelikte yapılan bu değişiklikler alınmakta olan 2022 maaşını tehlikeye sokmuştur en büyük haksızlıkta evde bakım maaşının 2022 maaşı hesaplamasına dahil edilecek olmasıdır. Bu durum karşısında bir çok kişinin maaşı kesilecek gibi gözüküyor. Bu saçma sapan değişiklikleri şimdi sizlerle paylaşıyorum yönetmeliği inceleyerek vakit kaybı yaşamamanız adına önemli hususları sizlere maddeler halinde bildiriyoruz.



Muhtaç Aylığı' yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle neler değişti?

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Muhtaç Aylığı' yönetmeliğinde yapılan değişiklikler şöyle:

1. değişiklik:

"12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,"

Buna göre evde bakım aylıkları da artık 2022 aylıkları gelir hesaplamasına dahil edilecek.

2. değişiklik:

"ç) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hane: Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konut ya da aynı konut bölümüne kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanları,"

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı evde ikamet eden akraba olsun olmasın kim varsa gelir hesabına dahil edilecek. Hatta ikameti olmasa bile sosyal inceleme raporu ile birlikte aynı evde yaşadığı tespit edilenler de gelir hesabına dahil edilecek.

3. yapılan değişiklik:

"(7) (Ek:RG-25/3/2014-28952) Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu Yönetmeliğin durumlarına uygun hükümleri çerçevesinde işlem tesis olunur."

Nafaka bağlanması mümkünse haneye göre gelir testi yapmadan direkt aylık talebi reddedilecek.

4. araçlar için şu değişiklik eklenmiş:

"Ek:RG-25/3/2014-28952)(3) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır."

5. geçici madde:

"GEÇİCİ MADDE 3 – (Ek:RG-25/3/2014-28952)(1) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde yapılması gereken ilk periyodik sosyal incelemeler, 1/1/2015 ile 31/12/2015 tarihleri arasında sonuçlandırılır ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan sosyal incelemeler dahil müteakip tüm incelemelere 1/1/2016 tarihinden sonra başlanır."

İlgili Yönetmeliğin tamamını okumak için tıklayınız> http://engelliler.gen.tr/f7/2022-sayili-kanuna-gore-aylik-baglanma-yonetmeliginde-degisiklik-18198/
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Arkadaşlar bu son değişiklik şunu ifade etmektedir

2022 Engelli maaşı olan arkadaşlarımızın ocak yönetmeliğinde çıkarılan 119 tl muhtaçlık sınırı hesabının diğer bir uygulamasıdır.

Sanırım ilk şahsen benim gündeme getirdiğim muhtaçlık sınırı olarak belirlenmiş 119 tl rakamının o günkü açlık sınırı 2013 yılı açlık sınırı yine devletimizin belirlediği rakamın çok altında olduğunu ve her fırsatta yazmış olmamla alakalıdır diye düşünmüşümdür çünkü aşırı derecede mantıksız fakat kendilerine göre 37 yıl önceki 2022 yasasına uygun olan belirleme ile gündeme getirmişlerdi fakat madem o yasa ile hareket edilecek ise neden ciddi anlamda engellilere destek olan kısım değilde engellilere köstek olacak kısımlar dikkate alındı

2014 yılına girmeden önceki hatırlarsanız rakam 243 tl ve yine 2014 yılı 255 tl gibi bir vicdani rahatsızlık veya güncel duruma daha uygun gibi görünmesini sağlayacak rakama izin verdiler.(255.4=1020 ) bu günki tüik açlık sınırıdır.

Yine sadece başta bahsettiğim engelli insanların aynı zamanada tamamının beyinsiz olmadığı açlık sınırının muhtaçlık sınırının en azından tüik in belirmiş olduğu rakamın altında olmaması gerektiğini onca haykırışımızla anladılar

Anlatmaya çalıştığım diğer bağlantılı konu ise yine hatırlarsanız bakım evlerinde kalan engelli arkadaşlarımızın 2022 maaşları 2013 ocak yönetmeliği ile kesilmişti şimdi o uygulamadaki yanlışlarınıda farkettiler çünkü mantık herzaman önde gider ve halk mantığına göre hareket eder görünen şuydu biz bakmakla mükellef insanı olmayana zaten bakıyoruz neden birde harçlık verelim diye düşünen devletimiz (burada o kadar söylenecek şey varki şimdilik kendime saklıyorum ) ve kesilen 2022 maaşlarını ya geri iade edeceklerdi yada diğer 2022 maaşı alanlara bunu uygulayacaklardı burada devreye giren hükümetin taviz vermemek adına

Mevcut bakım maaşı alanların 510 tl olan gelir pozisyonuna bakım maaşını gelir olarak ekleyerek örneğin 4 kişilk bir hanede bir emekli maaşı veya en az asgari ücret tutarında bir gelir olması durumunda ki emekli maaşları ortalamasınadaki 2022 engelli maaşı alanları engellediler.


Gerçekte bir aile ister istemez bir gıda ısınma elektirik su gibi ihtiyacı zorun lu olarak yaşamsal faliyetlerini karşılamak zorunda mantık ve devlet kurumu aç kalması durumunda 4 kişilik aileye 255 tl gıda alması gerekmekte diye belirlemekte 4-5-6 kişilk ailelerdeki gelir ortalamasına bakım maaşı eklendiğinde ister istemez 255 tl nin üzerine çıkmaktadır basit bir örnekle 830 tl asgari ücretle çalışan bir kişiye bakım maaşı ekklendiğinde 830+765=1595 tl bu durmda engelli maaşı alamaz.

Veya emekli bir insanın durumuna göre bakım maaşı eklendiğinde 255 tl altına düşer yine hatırlrsanız emekliye ortalama 1000 tl veilirken bir mucizevi olayla intibak uygulandı o mucizeyi sadece gelir ortalaması kısacası bu tarz gelir gider muhtaçlık sınırları tarzı uygulamaları önceden hesabını yapan maliye bakanlığı ve asp ve diğer gider gelir ortalaması yapan tüik ortak kararıdır.(Bu kararı verecek tek kurum başkanlığı hükümettir.)


Hükümetimiz gelir seviyemizi yükseltmek yerine gerçi kişi başı milli geliri 12 000 dolar gibi göstersede 75 milyonluk halkımızın 70 milyonunun aç karınla çalışarak kalan 5 milyona baktığını düşünüyorum bakım maaşı derken o mevcut 5 milyonun yerinde olmaktansa diğer 70 milyonun yerinde olmayı tercih ederim yazıktır günahtır Allah başta vicdan versin sonra akıl .....
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam septik,

Olayı ne güzel özetlemişsin arkadaşım gerçekten yazdıklarını çok beğendim. En çok da engellisini beyinsiz, düşünme ve akıl yürütebilme becerisinden yoksun sanan bir anlayışın varolmasına ve kabul görmesine hayret ederken bir yandan aslında engelli vatandaşının ne denli akıllı, mantıklı, matematiksel verilere dayanarak yaptığı hesaplamaları yapamayacak derecede geri kalmış kusura bakma ama ... bir zihniyetin eline düşmüş olmaktan zaten yeterince öfke doluyum üstüne şimdi bir de bu yazını okuyunca Allah bu ülkede akıl tutulması yaşayanlara bir parça beyinlerine akıl, taş kesilmiş vicdanlarına da çok değil bir parça merhamet nasip etsin diliyorum.

Ya nereden girdim siteye bak hızımı da alamadım şimdi yok içimde kalmasın yazıcam arkadaşım kusura bakma sen zaten içimde varolan isyanları ateşlemeyi en iyi becerenlerdensin. Bu arada bilirsin ki ben çalışıyorum ve 2022 maaşı bana uzak ne aldım bugüne kadar ne de almayı düşündüm. :) hoş kimse gel verelimde demedi ya neyse...

Son yıllarda ki artışın ne kadar olduğunu bilmiyorum ama nüfusun senin dediğin gibi 70 milyon olduğu bir ülkede artı eksi kutuplaşmanın dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli fazla olmadığı düşünülürse şimdi o asgari ücretle yaşamaya mahkum bırakılmış kesimin bakıma muhtaç, çalışamayacak durumda olan engelli akrabasına, ailesine, kardeşine nasıl yürekten baktığını ve aslında bunu yapmakla yükümlü olan asıl kişinin sosyal olamayan devletim olduğunu insan düşünce çıldıracak gibi oluyor.

Bir zamanlar Reha Muhtar derdi bir kanalın ana haber bülteninin sonunda '' Nerede bu devlet?, Nerede bu insanlar? '' işte asıl mesele bu ben o devletin varlığından şüphe duymaya başladıysam nerede bu engelli vatandaşlar? neredeler? haklarını aramak için daha neyi bekliyorlar ? yokedilmeyi mi? yokolmayı mı? açlık sınırının çok çok altında yaşamaya mecbur bırakılanların neden hiç sesi çıkmıyor ?

Ne güzel atasözlerimiz vardı bizim... karnı tok olan aç olan komşusunu düşününce uyuyamazdı hani? biz mi değiştik? devir mi değişti? devlet mi değişti? hükümet mi bizi bu kadar çok değiştirdi? ne oldu bize? bizlere ? Nerede kaldık? nerede bırakıldık? nerede unutulduk?

Yarın seçim günü ve bu bir genel değil yerel seçim olmakla birlikte genel seçim öncesi oldukça önemli ama devlet ne yaptı? Engelli vatandaşının rahatlıkla yani engelsizce oy kullanabilmesi adına ne yaptı? yada engelline engel katabilmek amaçlı neler yaptı? Bunu düşünebilme cesareti olan varsa bu sayfaya yarın kullanabilirse oyunu attıktan sonra yazabilir mi?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
A Slm Ceylan

İlk paragrafta yazdıklarını inan ben açıklama yaparken çok sert bulmuştum ama beyinsiz kelimesini özellikle seçtim sen biraz daha yumuşatıp hükümet için akıl tutulması olarak açıklamışsın fakat burda sorun var

Siyaseten bir şeyleri göze alarak tam evet tamda karşımızda duran bir yönetim var ve diyorki engelli anlamsız bir kavram ben engelli adına bir şey yapmıyor ve hatta mevcut durumlarını dahada zora sokuyorum ve bu akşam seçimler kesinleşmesede ortalama olarak halen kabul bir parti üzülüyorum acıyorum ne demek gerekirki halk istiyor ve istenen oluyor.


Bizlerin mecazen beyinsiz kelimemin aksine akıllı olduğunu hatta iddaa ediyorum sağlıklılardan daha çok düşünecek okuyacak ve aratıştıracak zamanı olduğu için emin ol engelliler sağlıklılara nazaran çok daha zeki insanlardır.

İki dakika düşünmek yeterlidir zekamızın küçümsenmeyeceğine sende farkındasındır bir çok engelli sitesi var ve kendi sitemizi bir yerde tanıtma ihtiyacı duyduğumda ülkemizin en büyük ikinci sitesidir diye laflarıma başlıyorum sebebi şudur onca bunalmış insanın ortak değerlerinin birkaç noktada bilgi paylaşımı anlamında özel bilgilerine kadar bizlere açtıklarını ve gayet medeni nazik kibarca ve anlayışla sorular ve verebildiğimiz ölçüde cevapları herkesin ulaşabileceği bir platformda paylaşıyoruz.

Diyelim çok daha farklı bir site olsaydık insanlar düşünürdü ve genel olarak benimde yaptığım gibi pas geçerdi bazı bilgi isteği ve özel konularımı açmamak adına ve başka bir diyelimde konu farklı bir mecrada olsa herkes atar tutar keser biçerdi fakat engelli arkadaşlarımızın bizlere ve diğer üyelere tavrını sende görüyorsun süper kelimesinin üstünde bir anlayış ve sevgi ile yazılıp çizilmekte.

Budurm sadece zekamızın seviyesini ortaya koyar.

Bizim yani engellilerin en büyük ortak sorunu organize olamayışımızdır ve bizi destklemesi gereken dernek federasyonların zayıflığından kaynaklanmaktadır.

İyi bir sözcü güçlü bir dayanışmayla kardeşim biz bu noktadayız diyebilecek ortak bir fikri dayatabilecek bir sitemi kurmadığımız ve bireysel tepkilerimizin yetersiz kaldığını defalarca gördüğümüz halde bir kez daha beyinsiz olarak görülüp hiçmi hiç dikkate alınmadık.

Demekki bu süreç sürdüğü zaman boyunca itilip kakılmaya ister veririm ister vermem noktasında yaşamaya mecbur kalacağız oysaki rakam açısından 2 milyon 3 milyon dudak uçuklatacak rakamlar istediğini siyasilerden söke söke alacak rakamlar gel görki durum ortada hepimiz organize olamayışımıza mahkumuz.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
750
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
hanede 4 kişiyiz sadece evde bakım maaşı gelirim var bu durumda 2022 maaşım kesilirmi?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
255 tl olan muhtaçlık sınırını geçmezseniz 2022 maaşınız kesilmez. Şöyle söyleyim eğer dediğiniz gibi başka hiç bir gelir yoksa yani sadece 765 tl bakım maaşı gelir olarak gözüküyorsa 765 tl 4 kişiye bölünce kişi başı 191 tl düşer bu durumda muhtaçlık sınırı altındadır maaşınız kesilmez.
 

from.istanbul

Üye
Üye
Katılım
Şub 12, 2014
Mesajlar
92
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Hep burda düsünceler yazıyoruz ama kimsenin umrunda bile olmadıgına eminiz..O zaman neden hakkımızı aramıyoruz? Biber gazından ya da joptan mı korkuyoruz? Hayatım boyunca engellilerin hak aradıgını görmedim..Hep ne verilirse ne yapılırsa boyun eğdik..Tek yapabildigimiz bu.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
750
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
2015 yılında inceleme yapılacak otarihte 2022 muhtaçlık sınırı yükselmeyecekmi??
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Yükselecek tabi. Dolayısıyla şimdiki muhtaçlık sınırı için ön görülen rakamla 2015 için hesaplama yapmak çokta sağlıklı değil.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
750
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
okul için verilen çocuk parasıda 2022 muhtaçlık sınırına dahilmidir gelire tabi tutarlarmı? eşim 2 çocuk için çocuk parası alıyor?130 tl..
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Azad21

Bakım aylığı 765tl + çocuk parası 130 tl = 895 tl eder

895 / 4 = 223.75 tl eder.

Muhtaçlık sınırı 255 tl sonuç olarak 255 tl nin altında bir gelirin olduğu için 2022 engelli maaşını almaya devam edersin.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
750
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
çok teşekkür ederim septik sorum şuki? bu deginiz hesaplama şuan için geçerli 2015 te nasıl olacak bakım aylığı ve çocuk parasıda zamlanacak? incemeler 2015 te yapılacak?255 tl üzerimi muhtaçlık sınırı 2015 te belirlenecek
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
2015 Yılına kadar rakamların tamamı değişecektir

Nasıl bakım maaşın, çocuk parası dediğin yardım, ve 2022 maaşın 6 aylık periyodlarla artıyorsa, muhtaçlık sınırıda artacaktır.

Muhtaçlık sınırı ilk altı ay haziran dönemine kadar....... 255. tl
İkinci altı ay 2014 yılı sonuna kadarda ......................270. tl

Yanlız bugün için geçerli olan rakamlar bunlar ve bu rakamlara göre işlemler yapılır.
 

tütün

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2012
Mesajlar
58
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
sayın edidör bu 2022 aylığında burs evde bakım aylığı valilikçe verilen nakdi yardım hesaba dahil ediliryormu şöyle bizim durumumuz burs 300 bakım aylığı 765 2022 2 kişi, 423 artı 423 hesaplamda kaymakamlık 250 hepsi 2000 tl yapıyor biz 4 kişiyiz bu hesaplama böyleyse 3 aylıklarımız kesilirmi nasıl bir durum izleneçek 2015 yılındamı bu yürürlüğe girecek 2000 tl 4 kişi böldüğünde 500 yapıyor bir sıkıntılla karsılaşırmıyız maaşlarımız kesilirmi tşk sayın septik yönetiçi tşk
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
2022 Engelli yönetmeliği son değişikliklerden sonra her tür geliri toplayıp hanede yaşayan kişi sayısına bölündüğünde muhtaçlık sınırı 255 tl yi aşması durumunda 2022 maaşını vermeyeceği yönünde ve 2015 yılına kadarda mevcut maaş alanlar için bir inceleme yapılmayacağını söylemekte

2015 Yılına kadar tüm gelirlerinizde artış olacağı gibi muhtaçlık sınırıda artacak.

Son yönetmelik değişikliğini hemen uygulamaya başlanmış olunsaydı malesef her tür gelirlerinin toplamı sizin örneğinizde olduğu gibi 4 kişi 255x4= 1020 tl yi aştığı için 2022 maaşlarınız kesilirdi.
 

mesut_ozıl

Üye
Üye
Katılım
Nis 24, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2022 aylığında yeni yönetmelik

Azad21

Bakım aylığı 765tl + çocuk parası 130 tl = 895 tl eder

895 / 4 = 223.75 tl eder.

Muhtaçlık sınırı 255 tl sonuç olarak 255 tl nin altında bir gelirin olduğu için 2022 engelli maaşını almaya devam edersin.

arkadaslar ben bakım ağlığı alıyorum 2022 maasıda alıyorum.bakıcım annem oda dul maası alıyo 800 tl.evde dört kişiyiz bu sartlarda benım 2022 maasım kesılırmı...saygılar
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Tüm gelirlerinizin toplamı evde yaşayan kişi sayısına bölündüğünde 255 tl yi aşmaması gerekiyor.

Sizin durumuzda 4 kişi x 255 tl muhtaçlık sınırı =1020 tl yi aşıyor görünüyor.

Dolayısıyla sizin 2022 maaşınızda tehlikede, yanlız 2022 maaşı alanların 2015 yılına kadar inceleme yapılmayacağı son yönetmelik değişikliği ile belirtilmiş.
 

AZAD21

Üye
Üye
Katılım
May 26, 2010
Mesajlar
750
Tepkime Puanı
23
Puanları
18
şu an için 2022 maaşını alanlar yani haziran ayı maaşını alabilecekmiyizz?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Evet son 2022 yönetmeliği değişikliğinde açıkça belirtilmiş sydv 2015 yılı başına kadar 2022 maaşı alanların incelemesinin yapılmayacağını belirtmiş.
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Görünenler o ki 2022 maaşı diye birşey bırakmayacaklar ufaktan ufağa daha iyiye giderken diye beklerken işler dahada sarpa sardırmaya başladılar tm elbete düzenlemeler yönetmenlikler olacak ama hakkıyla yapsalar işlerini biz engellileri cırmalatmaktan başka birşey yaptıkları yok cırmala baba cırmala

benim maaaşı geçen sene yediler bidahada avuçtan başka bişe virmediler herdefa avcunu yala dediler bende en son pes dedim alın sizin olsun meas :)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst