2026 ÖTV Muafiyetli Araç Alımında Yeni Dönem: Neler Değişti, Kimler Faydalanabilir?

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Merhaba değerli forum üyeleri,

ÖTV'siz araç alımı konusunda hepimizin yakından takip ettiği süreçte yepyeni bir döneme girdik. Anayasa Mahkemesi'nin mevcut durumdaki eşitsizliklere dikkat çekmesi üzerine kanun maddesi yeniden düzenlendi ve araç alımında kurallar adeta baştan yazıldı.

Konunun detaylarına geçmeden önce, 17 Nisan 2026 tarihli ve 33227 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan (Kanun No: 7577) resmi dayanağımızı aynen paylaşıyorum:

Resmî Gazete Alıntısı:
"MADDE 8- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen (c) alt bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
'c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 2.873.900 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler ile engelli sağlık kurulu raporunda ortopedik engelliliği yüzde 40 ve üzeri olup bu engel durumu nedeniyle sürücü belgesi alamayan malûl ve engelliler tarafından,'"

Kafa karışıklıklarını gidermek adına, bu köklü değişiklikleri sizler için en net haliyle özetledim. İşte yeni düzenlemenin öne çıkan tüm detayları:

Öne Çıkan 4 Kritik Değişiklik

Kapsam Genişledi: Artık %40 ve üzeri ortopedik engeli bulunan ancak bu engeli nedeniyle ehliyet alamayan vatandaşlarımız da ÖTV muafiyeti hakkından yararlanabilecek.

Hak Süresi Uzatıldı: Muafiyetli araç alım hakkını yeniden kullanma süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

Yerli Üretim Şartı Geldi: Alınacak araçlarda artık en az %40 yerli üretim payı olması şartı aranıyor. Yerli üretimi bulunmayan tamamen ithal araçlar (örneğin yerli üretimi olmayan modeller) bu muafiyet kapsamında satın alınamayacak.

2026 Yılı Tavan Fiyatı Belirlendi: 2026 yılı için tüm vergiler dahil alınabilecek aracın en üst fiyat limiti 2.873.900 TL olarak belirlendi. Bu sınır, tercih edebileceğimiz modelleri doğrudan etkiliyor.

Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

Yeni sistem, eski hak sahiplerinin haklarını aynen korurken, kapsama mağduriyet yaşayan yeni ve çok önemli bir grubu daha ekledi.

Mevcut Hak Sahipleri (Değişiklik Olmayanlar):

%90 ve üzeri engeli olan kişiler.

18 yaşın altında olup ÇÖZGER (ÖKGV - Özel Koşullu Gereksinimi Vardır) raporu bulunanlar.

Ortopedik engeli olup İl Sağlık Komisyonu tarafından engelli ehliyeti verilen ve tertibatlı araç kullanabilenler.

Sisteme Yeni Eklenen Grup:

Ortopedik engeli %40'ın üzerinde (40-90 arası) olan ve sırf bu ortopedik engeli nedeniyle ehliyet alamayan (sürücü olamayan) kişiler artık bu haktan faydalanabiliyor.

Önemli Not: Bu yeni hakkın kullanılabilmesi için kişinin ehliyet alamama sebebinin yaşlılık veya keyfi bir durum değil, sadece ortopedik engeli olması şarttır. Bu durumun, engelli ehliyeti veren İl Sağlık Komisyonları tarafından belgelenmesi ve kişiye resmi olarak "sürücü olamaz" raporu verilmesi gerekmektedir.

5 Yıl ve 10 Yıl Kuralı Nasıl İşliyor?

Bu düzenlemenin en çok dikkat edilmesi ve karıştırılmaması gereken kısmı burası. Artık aracı satma süresi ile yeni araç alma süresi birbirinden ayrıldı:

Aracı Satma Hakkı: ÖTV muafiyetiyle aldığınız aracı tam 5 yıl dolduktan sonra hiçbir ÖTV cezası ödemeden istediğiniz kişiye satabilirsiniz.

Yeni Araç Alma Hakkı: Ancak, muafiyet hakkınızdan tekrar faydalanıp yeni bir sıfır araç almak istiyorsanız, ilk aracı aldığınız tarihten itibaren tam 10 yılın geçmesini beklemeniz zorunludur.

Örnek Zaman Çizelgesi:

Diyelim ki Nisan 2025'te muafiyetli aracınızı aldınız.
Nisan 2030'da (5 yıl sonra) bu aracı ceza ödemeden satma hakkına sahipsiniz.
Fakat yeni bir muafiyetli araç alma hakkınız ilk alım tarihinden 10 yıl sonra, yani Nisan 2035'te doğacaktır.

Bu Düzenleme Neden Yapıldı?

Devletin bu yeni düzenlemedeki temel amacı ikili bir denge kurmaktır. Geçmişte %40 altında ortopedik engeli olanlar araç alabilirken, %40 üzerinde engeli olup ehliyet alamayanların araç alamaması büyük bir eşitsizlik yaratıyordu.

Sistem bir yandan bu mağduriyeti giderip kapsamı genişleterek daha fazla engelli bireyin araca erişmesini sağlıyor; diğer yandan ise 10 yıllık yeni bekleme süresi ve yerlilik şartı gibi kurallarla sistemin suistimal edilmesini önlemeyi ve daha sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.

Konuyu tek bakışta anlamak isteyenler için güncel durum özeti:

Kriter 2026 Düzenlemesi Detayı
Fiyat Üst Limiti 2.873.900 TL
Cezasız Satış Süresi 5 Yıl
Yeniden Muafiyetli Alım Süresi 10 Yıl
Araç Seçimi Şartı En az %40 yerli üretim
Yeni Faydalanıcılar %40 üzeri ortopedik engeli nedeniyle sürücü olamayanlar

Geri