Ağır özürlü diyaliz hastaları evde bakım hizmetinden yararlanabilir mi?

  • Konuyu başlatan ENB ÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ÜYESİ

Guest
Arkadaşlar ,merhaba bizim %90 ağır özürlü haftada 3 gün 4'er saat diyalize giren ,ortopedi ve göz konea nakli olması gereken aynı zamanda 20 yıldır tip 1 şeker hastası olan kayın biraderimiz var.Fakat göz ve ortopediden özürlülük derecesini yükseltme yapmadan kabul ettik prosedürler çok olduğu için hastaya eziyet etmek istemedik,Bakıcı parası ile ilgili müracatımızı yaptığımız memur kardeşimiz bize bir sorun yok alabilirsiniz diye bilgi verdi,fakat bugün sitenizi milliyetin anketler bölümünde bulunca inceleme fırsatı bulduk ,bakıcı ücreti kimler alır konusunda diyalize girenler bu imkandan faydalanamıyor diye bir yazı gördük.Hemen üye olup bizde soru soralım istedik,bu biraderimizin diğer sağlıklı insanlar gibi bir durumu söz konusu değildir,eşim(kız kardeşi)hergün kendi evlerine gidip kendisi ,yaşlı olan alzaymır başlangıcı annesine ve babasına bakıyor,inanın hergün 2 km gidip geliyor,shm memur kardeşimiz bize oturduğu ev ile kendi evinizin arası 100 m.yi geçmeyecek dediğinde bizde doğru olanları söyledik,kendisinin yönlendirmesi ister iseniz yanınızda kalabilir deyince bizde prosedürleri o yönde yaptık.Evraklarımızı teslim ettik 2 yada 3 ay içinde görevli kişilerin geleceğini söylediler biz hala beklemedeyiz.Şimdi bu yazdıklarınızla bizimde bir ilgimiz oluyormu ? %90 ağır özür (evet) diğer yanda sizin diyaliz ile yazınız.Biz bu yazdıklarınızı hiç duymamıştık.Saygılar efendim.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
öncelikle neden diyaliz hastalarının Evde Bakım hizmetinden yararlanamadığını anlatayım.

Evde Bakım hizmetinden kimlerin yararlanıp kimlerin yararlanamayaçağı bölümünde sakatlık oranı en az %70 olup zorunlu ihtiyaçlarını tuvalet, banyo v.b gibi başkasının mutlak yardımı olmadan yapamayanlar deniliyor.

Burada görüldüğü gibi sakatlık oranı tek başına bir kriter değil zira sakatlık oranı %60-65 olupta zorunlu ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmadan yapamayanlar da var ve bunlar bu yasadan yararlanabiliyor.

Özet olarak sakatlık oranının yanısıra zorunlu ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmadan yapamaması gerekiyor.

Haftada 3 gün diyalize bağlanan böbrek hastalarına genel olarak %80 lik bir rapor verilir fakat bu insanlar zorunlu ihtiyaçları olan tuvalet, banyo v.b gibi ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmaksızın yaptıklarından evde bakım hizmetinden yararlanamıyor.

Yalnız burada sizin durumunuz biraz farklı sanırım. Hastanın böbrek yetmezliği dışında başka hastalıklarıda var eğer bu hastalıklar bakıma muhtaç kişinin yukarda söylediğim zorunlu ihtiyaçlarını başkasının yardımı olmaksızın yapmasına neden oluyorsa sizde evde bakım hizmetinden yararlanabilirsiniz....
 
Tekerlekli Sandalye
Üst