Ağlamanın Sağlık İçin Faydaları !

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
1) Kalbe İyi Gelir

Kalp, ağlama esnasında; daha doğrusu, üzülme durumlarında çok daha yavaş çalışmaktadır. Bu nedenle de, kalp olabildiğince az yorulur ki; akan her gözyaşı, kalp damarlarının açılmasında olumlu bir etki sunmaktadır.

2) Stresi Yok Eder

Bildiğiniz gibi, stres; hemen her türlü durum ve unsur karşısında yaşanması mümkün olan bir durumdur. Üstelik oldukça sinsi bir hastalıktır. Ağlamak, bu konuda da sizlere yardımcı olmaktadır ve stresi gidermektedir.

3) Uyumaya Destek Sunar

Özellikle üzüntülü olduğunuz gecelerde ağlamanız, açılmanıza ve rahatlamanıza neden olacaktır. Bu sayede, uyuma isteğiniz; normale göre çok daha fazla olacaktır.

4) Güven Verir


Ağlamak, ciddi anlamda güven duygusu kazanmaktadır. Çünkü o an ki sıkıntı ya da benzeri diğer duyguları dışarı atmanız sağlanır. Buda; güven ve cesaret duygularının meydana çıkmasına ciddi anlamda zemin hazırlamaktadır.

Tüm bunların dışında; tansiyona etkisi, yemeği azaltması, gözlere faydası ve daha bir çok etkisi ile, ağlamak sağlık için çok yararlıdır. Bu bağlamda, sizler de ağlamak istediğiniz de mutlaka rahatça ağlayın ve vücudunuzu, duygularınızı dinlendirme şansını elde edin.


901-autumn-theme-windows-7-backgrounds.JPG
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
‘Ağla açılırsın’ lafı doğru çıktı !

ABD’de yapılan araştırmalar ağlamanın hem fiziksel hem psikolojik olarak faydalarını gösterdi. İşte ağlamanın 3 faydası;

KİMYASALLAR ATILIYOR

Son yapılan araştırmalar gözyaşının vücuttaki bazı zararlı kimyasalları attığını ve fiziksel anlamda rahatlattığı iddiasını ortaya koyuyor.

Vücuttaki toksik maddeleri atmanın yanı sıra ağlamanın psikolojik bir faydası da elbette var. Ağlamak duygu durumumuzu iyileştiriyor ve acı verici durumlarda rahatlama sağlıyor.

STRESİ AZALTIYOR

Stres kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve obezitenin en büyük sorumlularından biri olarak gösteriliyor. Ağlamanın ise stresi azalttığı uzmanlar tarafından söyleniyor.

Ağlamanın rahatlatmasının bir sebebi de yine strese neden olan kimyasalları vücuttan atması.

KİŞİLER ARASINDA DUVARLARI KALDIRIYOR


Ağlamak diğer insanlarla aramızdaki duvarları kaldırıyor. Ağlarken utanma, acı gibi duygular hissedilse dahi sonunda kişi rahatlıyor ve yanında ağladığı kişiyle arasında bir bağ oluşuyor.

images
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ağlamanın ve Gözyaşının Psikolojisi

Dünyaya ilk adımımızı attığımızda ve ilk nefesimizi ciğerlerimize çektiğimizde ağlamaya başladık. Bebekken karnımız acıktığında, bir ağrımız olduğunda ağladık. Çünkü elimizden başka bir şey gelmiyordu. Çocukken istediklerimizi elde etmek için ağlama silahını...

Dünyaya ilk adımımızı attığımızda ve ilk nefesimizi ciğerlerimize çektiğimizde ağlamaya başladık. Bebekken karnımız acıktığında, bir ağrımız olduğunda ağladık. Çünkü elimizden başka bir şey gelmiyordu.

Çocukken istediklerimizi elde etmek için ağlama silahını kullandık. Bazen de yediğimiz dayak sonrasında ağladık. Ergenlik çağına geldiğimizde ulu orta ağlamayı bıraktık. Artık yalnız kaldığımız zamanlarda sıkıntıdan, üzüntüden, aşktan ve ayrılıktan ağlar olduk. Büyüdükçe gözyaşını daha az döktük. Hayata gözlerimizi yumduğumuzda bu sefer ağlayan biz değil, sevdiklerimiz oldu. Kısacası ağlamak, hayatımızın her aşamasında bizimleydi. Gözyaşları ile dünyaya geldik ve dünyadan yine gözyaşları ile ayrılacağız.


10359219_859911740704613_1443549062316888223_n.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Her gözyaşı ağlamak değildir. Bilim adamları gözyaşlarını dört ana gruba ayırıyorlar:


Temel Gözyaşları:
Bu gözyaşı ağırlıklı olarak su ve tuzdan oluşuyor ve göz yüzeyimizin kaygan kalmasını sağlıyor. Günlük ortalama 150-300 gram kadar salgılanıyor. Ve bir süre sonra burun boşluğuna salınıyor.


Refleks Gözyaşları:
Ani durumlarda gözü korumak amacıyla salgılanan gözyaşlarıdır. Soğan doğrarken ya da gözümüze toz kaçtığında gözlerimizin yaşarması sonucu ortaya çıkan gözyaşlarıdır. Refleks gözyaşları salgılandığında biz bu durumu ağlamak olarak adlandırmıyoruz, daha çok gözlerim yaşardı ibaresini kullanıyoruz.


Duygusal Gözyaşları:
Yoğun bir duygu sonucunda dökülen gözyaşıdır ki bu gözyaşının dökülmesini ağlamak olarak nitelendiriyoruz. Duygusal gözyaşları diğer gözyaşlarından %25 daha fazla protein içeriyor. Ve tansiyonu düşürüp toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor. Vücudun iyileşmesine yardımcı oluyor. Zararlı bakterilerin temizlenmesi yine bu gözyaşları sayesinde oluyor. Ve araştırmalar, duygusal gözyaşının kişiyi depresyondan uzak tuttuğunu gösteriyor. Yani ağladığımızda sadece ağlamış olmuyoruz; bir yandan rahatlarken, diğer yandan kendimizi depresyondan uzak tutuyoruz. Ağlama sonrasında kendimizi rahatlamış hissetmemiz bu tezi destekliyor.

Patolojik Gözyaşları: Son yıllarda literatürde bir ağlama çeşidi daha dikkat çekiyor, patolojik ağlama. Özellikle bazı psikolojik sorunlara maruz kalan hastalarda o anki durumla ilgisi olmayan uygunsuz ağlamalar görülüyor. Mesela hastaya yemek yedirirken, hastanın yatak örtüsü toplanırken hastanın da kontrolü dışında gerçekleşen ağlamalar patolojik ağlama olarak nitelendiriliyor. Yani etki eden faktörle gözyaşı arasında doğrudan bir bağlantı bulunmuyor.

Ve en önemlisi de bu ağlamanın hastanın isteği dışında gerçekleşmesi. Hasta da neden ağladığını bilmiyor. Özellikle Parkinson ve Alzheimer hastalarında patolojik ağlama görülebiliyor.

aglamak-ile-ilgili-sozler-4.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Neden Ağlıyoruz?

Ağlamamıza yol açan temel faktör, duygu yoğunluğudur. Bazen oluyor, o kadar seviniyoruz ki ’mutluluk gözyaşları’ döküyoruz. Bezen de üzüntümüz o kadar derinleşiyor ki, ’hüzün gözyaşları’ yanaklarımızdan süzülüyor. Korktuğumuz durumlarda ise ’korku gözyaşları’ döküyoruz. Dayanılmaz acılara maruz kaldığımızda, çaresizliğimizin dozu arttığında gözlerimizden ’acı gözyaşları’ süzülüyor. Kimi zaman da pişmanlık duygusu bizi o kadar sarıyor ki ’pişmanlık gözyaşları’ kendini gösteriyor.


Ağlamada Etkili Olan Faktörler Nelerdir?


Bizde duygu yoğunluğu oluşturan durumlar dış kaynaklı olabildiği gibi iç kaynaklı da olabiliyor. Dış çevremizde yaşadığımız bir olay(ölüm, başarı, hastalık) bizi ağlatabileceği gibi, iç dünyamızda, zihnimizdeki düşünceler ya da geçmiş hatıralar bizi ağlatabiliyor.


En Çok Ne Zaman Ağlıyoruz?

Zaman açısından baktığımızda, bebekliğimizde ve çocukluğumuzda daha çok ağladığımızı söyleyebiliriz. Ergenlikten sonra azalan ağlama, yaşlılıkla birlikte yeniden artmaya başlıyor. Peki, en çok hangi duygu yoğunluğunda daha çok gözyaşı döküyoruz? Sevinç gözyaşlarımız mı daha fazla yoksa acı gözyaşlarımız mı? Araştırmalar %49’luk oranla daha çok ’hüzün gözyaşları’ döktüğümüzü gösteriyor. Bunu %29’luk oranla ’mutluluk gözyaşları’ takip ediyor. En son sırada ise %4 ile ’korku gözyaşları’ yer alıyor.

A%25C4%259Flamak.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Neden Kadınlar Daha Fazla Ağlıyor?

Yapılan araştırmalar ergenlik dönemine kadar erkeklerle kızların aynı oranda ağladığını gösteriyor. Bu dönemden sonra ortalama olarak kadınlar erkeklerden dört kat daha fazla ağlıyor.

Kadınlar yılda ortalama 64 defa ağlarken erkekler 17 defa ağlıyor. Yaşları 18-75 arasında olan 331 katılımcıdan 30 gün boyunca gözyaşı günlüğü tutmaları isteniyor. Araştırma sonucunda kadınların erkeklerden 4 defa fazla ağladığı görülüyor. Araştırmayı yapan Dr. Frey, bunun sebebini kadınlardaki hormonal dengeye bağlıyor.

Bunun yanında kültürel faktörlerin erkeklerin ağlamasına engel olduğuna da değiniyor. "Erkek adam ağlamaz", "Ağlamak zayıflık göstergesidir" gibi inançlar erkeklerin duygularını bastırmalarına neden oluyor.

a%C4%9Flayan7.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Timsah Gözyaşları

Çokça kullanılan bir gözyaşı deyimi de ’timsah gözyaşları’dır. Timsah gözyaşları döküyor demek bir şeye üzülmediği halde üzülmüş gibi yapmak demektir. Sahtekârlık, iki yüzlülük gibi olumsuz bir anlamı vardır. Timsah gözyaşları denilmesinin nedeni ise timsahların avlarını yerken, ağızlarını çok açtıklarında gözlerinden bir sıvı salgılanmasıdır. Aslında gözyaşı gibi görünen bu sıvının üzüntüyle bir ilgisi yoktur.

Ya Ağlayamıyorsak?..

Araştırmaların, ağlamanın insan vücudu ve psikolojisi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğunu gösterdiğini söylemiştik. Peki, ağlayamayanlar ne olacak? Eğer ağlayamıyorsak farkında olduğumuz (bilinçli) ya da farkında olmadığımız (bilinçdışı) ağlamamızı bloke eden nedenleri bulup onları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Gerekirse bu noktada bir psikologdan profesyonel bir yardım almayı bile tercih edebiliriz.

Özetle, her ne kadar günümüzde ağlamak zayıflık göstergesi olarak görülse ve gösterilse de gözyaşı dökmekten çekinmememiz gerekiyor. Çünkü ağlamak ruhumuzda biriken kirleri atıp hafiflememizi sağlıyor.


acidorugavj7_1244418902.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ağlamaktan utanır mısınız? Ağlarken çıkmasına engel olamadığınız tuhaf seslerden? Sevinç ya da acı gözyaşları fark etmez, sizin için her zaman saklanılması gereken midir?

Tarihçilere göre, erkekler ağlamaktan dünya savaşları yüzünden vazgeçti. Korkuya rağmen cesur davranma zorunluluğu ve sorumluluğu gözyaşlarını bastırmalarına sebep oldu. Ve o günden sonra da sadece baba olduklarında, ebeveynlerini kaybettiklerinde ya da tuttukları takım mağlup olduğunda sinirden ağlamaları normal karşılandı.

images
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bir ikilidir ağlamak ve gülmek. Ağlamak, sanılanın aksine çaresizlik, zayıflık, güçsüzlük demek değildir bence.


Gariptir belki… Ama ben ne zaman ağlayan birini görsem, içim gerçekten acısa dahi bir miktar da sevinirim.


Çünkü üzülmeyi becerebilen bir kişi, sevmeyi de bir o kadar iyi becerebilir. Çünkü, ağlayabilen bir insan gülmenin o mükemmel kıymetini belki de daha iyi anlıyabilir.Bilirim ki, ağlayan bir kişinin kalbi henüz nasır tutmamıştır.


Yüreği katılaşmamış, duyguları bitmemiştir. Hani derler ya, “Kalp ağlamazsa gözyaşı da akmaz…” İşte böyle bir şey…

10407042_843214929041157_6756821784999624923_n.jpg



Sevindiğinizde, mutluluktan uçacak olduğunuzda nasıl kahkahalar atarsınız ya! Üzüldüğünüzde de dökülen gözyaşları bir o kadar değerlidir. Sinirli ve kibirli olduğumuzda, öfke ve intikam duygusu dolacağımıza, kalbimizi nasırlaştıracağımıza, gözlerimizle ağlama olgusu yerine getirmek belki de en iyisidir. Belki hakikati değiştirmez, ama… Kalbinizin doğru ateşi bularak yumuşamasına vesile olur.Ağlayan bir kişi gördüğünüzde, ona samimi birkaç söz, birkaç dokunuş ya da uzatılan bir mendil ona yapılacak en büyük destektir. Bunlar, bin türlü sözcük, davranıştan belki de daha önemli, daha kıymetlidir..Bence, ağlamak insanın insan olmasını gerektirdiklerinden biridir.


Ve… Ağlamakla gülmek olmazsa olmaz bir ikilidir.
Tıpkı evrende bulunan diğer zıtlıklar gibi.
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ve bazen duyulan heyecandan, taşınan gururdan dolayı da ağlar insanoğlu tıpkı mutluluktan gözyaşı döktüğü gibi...

FIFA Dünya Kupası'nda Fildişi Sahili'nin oyuncusu Serey Die, takımının Kolombiya maçı öncesinde ağlama nedeninin, ülkesini temsil etmekten duyduğu heyecan olduğunu söyledi.

L'Equipe ve Daily Mail gibi gazetelerin yanı sıra sosyal medyada da yer alan, "Die'nin babasının maçtan birkaç saat önce ölmesi nedeniyle milli marş sırasında ağladığı" iddiaları, futbolcu tarafından yalanlandı.


Milli marş yüzünden ağlamış!

Fildişili futbolcu Die'nin milli marş okunurken neden ağladığı ortaya çıktı.


mactan-2-saat-once-babasini-kaybetti--4491879.Jpeg


Maçın ardından sosyal paylaşım sitesi Instagram hesabından açıklamalarda bulunan Fildişili futbolcu, babasının 2004 yılında öldüğünü belirterek, "Dünya Kupası'nda takımımı temsil etmekten duyduğum heyecan nedeniyle ağladım. Turnuvada bu derece bir duygu yoğunluğu yaşayacağımı hiç düşünmemiştim" ifadelerini kullandı.

Didier Drogba da takım arkadaşına destek vererek "Kim ne derse desin Serey Die, ne kadar harika birisi olduğunu gösterdin. Milli marşlar sadece senin gibi Fildişi Sahili'ni içinde ve ailesinde hissedebilen, özel anlarda güçlü duygulara sahip olanlar tarafından anlaşılır" değerlendirmesinde bulundu.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ağlamaktan korkmayın!

Ağlamak güzeldir ve son derece de iyidir diyen Uzm.Psk. Gamze Eser, ruhsal arınmanın en saf hali olan ağlamaktan çekinmeyin diyor..

Bilim insanları üç farklı tür gözyaşına sahip olduğunu söylüyorlar. Bunlardan ilk ikisi vücudumuzun kimyasal tepkimelerinden oluşurken, üçüncü tür gözyaşı tamamen yoğun duygular yaşamamız sonucunda meydana geliyor.

11053509_1053304708030650_6968205459287806985_n.jpg


Kişinin yaşadığı duygusal karmaşanın durulmasına sebep olan ağlama eylemi, onu rahatlatır, daha sağlıklı düşünmeye ve içsel cevap bulmaya yardımcı olur.

Sevinç, keder, kayıp, çaresizlik, sinir, heyecan, suçluluk gibi yoğun yaşanan birçok his, gözyaşlarımızın serbest kalmasına sebep olurken, insani yanımızın da ne kadar çok kuvvetli olduğunu bize gösterir.

Çoğu zaman can acıttığını düşündüğümüz ağlama hissi aslında kendi kendimizle geçirdiğimiz en özel dakikalardır. İtiraf edemediklerimizi söyleme, geciktirdiğimiz özrü dileme, sevgimizi gösterme ve içinde genellikle çaresizlik barındıran, kelimelere dökemediğimiz ve adlandıramadığımız duyguları serbest bırakmamızın en somut halidir.

Ağlamanın eyleminin kadını, erkeği yoktur. Her insan ağlama ihtiyacı duyar ve ağladıkça rahatlar.

Toplumsal önyargılar nedeniyle bizim için çok özel ve gerekli olan bu eylemi sınırlandırarak, yasaklayarak, saklayarak yaşıyoruz maalesef. Ve bu şekilde öğretiyoruz çocuklarımıza. “Sus, ağlama!’’ kelimelerini o kadar çok kullanıyoruz ki, çocuk neye, nasıl ve neden ağlaması gerektiğini tam olarak kestiremiyor. Hep bir “hata mı yapıyorum,’’ çelişkisine düşüyor.

Oysa duygularımızın bilincine varmamıza yardımcı olan bu eylem, bizi zihinden uzaklaştırıp fiziksel olarak rahatlatan en masum boşalma yolumuzdur.

İçimizde biriken ve bilinçaltımıza yerleşip uygun olmayan bir yer ve zamanda, tahmin edemeyeceğimiz bir biçimde ortaya çıkması kesin olan olumsuz duygulardan kurtulup özgürleşmemiz için ağlamanın ne kadar gerekli olduğunu bilebilsek, kim ne der, karizmam çizilir mi gibi kaygıları boş verip rahat rahat dökeriz gözyaşlarımızı.

Gülmek ne kadar güzelse ağlamak da o kadar harikadır. Göz pınarlarınız dolduğunda bırakın aksınlar ve yıkasınlar ruhunuzu. Sağalmanın en doğal halinden mahrum etmeyin kendinizi lütfen.


960218_459646930828347_35383282_n%5B1%5D.jpg
 
Son düzenleme:
Tekerlekli Sandalye
Üst