Akülü sandalye akü seçimi ve akü kullanım rehberi

Gold Medikal

Moderator
Akülü sandalyeler gibi hareket kabiliyetinin tamamını akülerden alan araçlarda akü ömrü, uygun akü seçilmediği zaman kısa olur.

Bunun nedeni ise piyasada sulu ve kuru akü denilen klasik akü modellerinin teknolojilerinin sürekli şarj yapmaya başka bir deyişle doldur boşalta uygun olmamasıdır.

Konunun teknik detayına geçmeden önce bir örnek verelim. Ortalama bir engellinin günlük rutini şu şekildedir. Engelli yurttaş sabah kalkar akülü sandalyesine biner işine ya da gezmeye gider akşama kadar akülü sandalyesiyle 3-5 ya da 10 kilometre yol kat eder. Akşam evine gelince de boşalan aküsünü şarja takar. Bu döngü neredeyse yılın 365 günü devam eder.

Çıkan sonuç: Ortalama bir akülü sandalye kullanıcısı akülerini günlük şarj eder, günlük doldur boşalt yapar.

Sulu ve kuru akülerde ömür süresi: Klasik sulu ve kuru akülerin ömürlerini etkileyen birden çok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlisi şarj – deşarj işleminin sıklığıdır. Daha anlaşılır ifadeler ve örneklerle anlatmak gerekirse: Klasik bir akünün şarj deşarj ömrü 300 ise bu akünün ömrü 300 defa şarj edildiğinde bitecek anlamına gelir.

Örneklem: Klasik akülerde akü ömrü 300 ise bu her şarj deşarj işleminde 299, 298, 297 şeklinde azalır.

Deep Cycle Jel akülerde ömür süresi: Türkçe karşılığı “derin döngü” olan “deep cycle” akülerde ise akü ilk kullanılmaya başlayınca %80- 85 performansla çalışır. Bu %80 – 85 lik performans, yapılan her ilk 15-20 şarj sonrası kademeli bir şekilde artarak akü %100 performansa ulaşır.

İlk 15 – 20 şarj deşarj işlemi sonrası %100 performansa ulaşan jel akü daha sonraki şarj deşarj işlemlerinde uzun bir süre performansından hiçbir eksilme meydana gelmeden performansını %100 olarak yıllarca devam eder. Daha sonraki süreçlerde jel akü klasik akülerdeki döngüye girer ve her şarj deşarj işlemi sonrası akü ömrü kademeli olarak azalır.

Jel Akü Nedir?

Jel akülerin içesinde jöleye benzeyen elektrolitler bulunur. Tam bakımsız akü sınıfına giren jel aküler yüksek düzeyde dayanıklılık gösterir. Aşırı sıcak ve soğuğa karşı dayanıklı, deşarj sonrası uzunca bir süre şarj edilmediği zaman akü şarj edildiğinde kendisini yenileyerek eski performansına kavuşan akülerdir.

Jel aküler dönüşüm (O2 recombination) prensibiyle çalışır ve içinde gaz fazına geçen elementler daha sonra yoğunlaşarak kimyasal reaksiyona dahil olurlar. Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle sadece yüksek basınçta açan özel valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder. Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiçbir şekilde saf su ilave edilmez.
En İyi Jel Akü Hangisidir?

En iyi jel akü Cycle sayısı en yüksek olan aküdür. Bir jel akünün Cycle yani saykıl sayısı onun kalitesini ve ömrünü belirleyen en önemli etkendir. Saykıl sayısı en anlaşılır ifadeyle 1 saykıl minimum 1 maksimum 3 şarj deşarj işlemi anlamına gelir. Çoğu üretici firma 100-150 cycle değerindeki aküyü deep cycle özellikli akü diye satmaktadır. Bu yüzden jel akü alırken mutlaka cycle sayısının kaç olduğunu sorup ona göre satın alma işlemini gerçekleştirin.
Jel Akü Ömrü

Jel akülerin ömrü, doğrudan jel akülerde bulunan saykıl sayısına, dolaylı olarakta jel akünün içinde bulunan elektrolitin kalitesine bağlı olarak değişmektedir.
Jel Akü Fiyatları

Jel akülerin fiyatları satın alınacak jel akünün amper değerine göre örnek: 12 volt 60 amper, 12 volt 100 amper, cycle sayısına, markasına göre değişiklik göstermektedir.
Akülü Tekerlekli Sandalye Aküsü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Yukarda anlatılanlar ışığında genel bir toparlama yapıp akülü sandalye aküsü alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

Akünün sadece jel özellikli olmayıp, deep cycle jel akü olmasına dikkat ediniz.

Jel aküdeki cycle (saykıl) sayısının minimum 1200 ve üstü olmasına dikkat ediniz.

Satın alacağınız akünün uluslararası kalite standart belgesi olup olmadığını sorunuz.

Satın aldığınız ürünün kaç yıl garantisi olduğunu sorunuz.

Satın alacağınız akünün boyutlarının sizin akülü sandalyenizin akü bölmesine sığıp sığmayacağını kontrol ediniz.
Akülü Sandalye Aküsü Nasıl Şarj Edilir?

ÖNEMLİ NOT: Hangi aküyü kullanırsanız kullanın kullandığınız akünün ömrünü direk etkileyen önemli bir nokta ise akülü sandalyenizin aküsünü uygun bir biçimde şarj etmenizdir.
Akülü sandalyenizi günlük kullanıyor ve günlük 2-3 kilometrenin üzerinde yol gidiyorsanız günlük şarj ediniz. Örneğin gün içinde 5 kilometre yol gidip gittiğiniz yerde 1-2 saat aracınızı şarja takmayınız. Kısa süreli eksik şarj etmekten ( akünün tam dolmasını beklemeden şarjı kesmek ) kaçınınız, bunun yerine eve gelince akünüzü tam olarak şarj ediniz.
Deep ceycle jel aküler tam veya kısmen deşarj edilebilir, yani boşalabilir. Önemli olan akünün boşalması değil boşaldıktan sonra tam ve eksiksiz doldurulmasıdır. Bu sebepten akülerinizi tam şarj ediniz ve şarjlı olarak saklayınız.
Eğer akülerinizi yani engelli akülü sandalyenizi uzun süre kullanmayacaksanız akülerinizi her ay en az bir defa şarj ediniz. Akünüzün dolu olarak beklediğinden emin olunuz ve yine kullandığınız akülerin her 3 ayda bir yerlerini değişiniz. .

Ve elbette tam ve eksiksiz bir şarj için uygun bir şarj cihazının olması gerekmektedir. Şarj aletinizin amper değeriyle kullandığınız akünün amper değeri uyumlu olmalıdır. Kullandığınız şarj cihazının otomatik şarj etme özelliğinin olması gerekir. Otomatik şarjöre sahip şarj cihazları akülerin aşırı şarj olmasını önler.

Dikkat: Akülerde sık karşılaşılan akü şişmesi akülerin aşırı şarj edilmesinden kaynaklanır. Bunu önlemek için akünüzü sadece akülü sandalyeniz ile birlikte verilen şarj cihazı ile şarj ediniz.

Verimli bir şarj için redresörün ayarlanabilir olması gerekmektedir.

Kaynak: https://goldmedikal.com/akulu-sandalye-akusu
 
Geri
Üst