Alter G adı verilen yerçekimsiz koşu bandı, felçli, insanlara umut oldu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Amerikada sıklıkla kullanılan, Türkiyede daha önce yalnızca Fenerbahçenin spor sakatlıklarının tedavisinde kullandığı Alter G adı verilen yerçekimsiz koşu bandı, felçli, kireçlenme sorunu yaşayan, obez ve spor yaparken yaralanan kişiler için umut oldu.

HEHXVOXCWINQMBXQUFPQ.jpg


Doğum sırasında oksijensizlik nedeniyle spastik engelli olarak dünyaya gelen 17 yaşındaki Ayşenur Kayadelen, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursunun muayenehanesinde kullanılmaya başlanan cihazla 5 seanslık tedavinin ardından yürüyebilecek, saatte 7 kilometre hızla koşabilecek duruma geldi.

Kayadelen, yaptığı açıklamada, Elimi, ayağımı kullanamıyordum. Artık kullanabiliyorum, çok mutluyum dedi. Anne Ayşe Kayadelen ise kızlarının en azından kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebilmesi için tedavisine özen gösterdiklerini belirterek, Cihaz sayesinde 5 seansta kızım doğru yürümeye hatta koşmaya başladı. Tedavinin büyük faydasını gördük, 17 yaşında ilk defa koştu dedi.

Bu arada, dizlerinde kireçlenme bulunan 73 yaşındaki Ülker Garibağaoğlu ise 3 yıldır sağ ayağını sürüyerek yürüdüğünü, 6 seansta ağrılarının azaldığını ve daha rahat uyumaya başladığını söyledi.

Multiple Skleroz (MS) hastası Sevim Yıldız da 1,5 yıldır çektiği sıkıntıların cihaz sayesinde hissedilir derecede azaldığını ifade ederek, İki hafta öncesine kadar yürüyemiyordum, çok memnunum, çok mutluyum. Doktorlarımız sayesinde yürümem düzeldi, inşallah daha da düzelecek. Bu cihaza girmeye başlayalı 8 seans oldu, hissedilir derecede fark yaşadım. Koşuyorum, yürüyorum, çok mutluyum diye konuştu.

CİHAZIN TEDAVİYE ETKİSİ

Prof. Dr. Dursun, Alter-G adlı cihazın NASA tarafından astronotların yürüme eğitimleri için geliştirilmiş bir teknoloji olduğunu, yüzde 80e varan yer çekimsiz ortam sağlayarak hastaların yürüme fonksiyonlarını kolay ve doğru olarak yapmalarını olanaklı hale getirdiğini ifade etti.

Tedaviyle felçli hastalarda beynin yeniden organize olmasının, hastanın yeniden yürümeyi doğru öğrenmesinin ve yürümenin doğru şekilde otomatikleşmesinin sağlandığına dikkati çeken Dursun, normal olarak yürüyüş yapamayan, yürümede aşırı zorlanan hastaların yerçekimsiz ortamda rahatlıkla yürüyebildiğini hatta koşabildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: Cihazın özellikle nörolojik hastalıklarda, kireçlenmelerde, spor sakatlanmalarında, obezitede önemli kullanım alanı var. Kireçlenmeli hastalarda, özellikle diz kireçlenmelerinde hastalar, dışarıda dizlerine yük vererek yürüyemiyor. Bu cihazla rahatlıkla yürüyebilmeleri sonucu hem vücudun aerobik egzersizleri yapılmış oluyor hem de dizlere gerekli sınırlarda yük bindirilerek yaşam kalitesi artıyor. Günlük aktivitelerini yapamayan, yürümekte dahi zorlanan obezleri bu cihazda koşturmak bile mümkün. Nörolojik hastalıkları bulunan kişilerde, kireçlenmelilerde, obezlerde ilk defa kullanılmak üzere bu cihazı kurduk. Daha önce bir spor kulübü bu cihazı getirtti ve spor sakatlıklarında kullanıldı ama ilk defa diğer rahatsızlıkların tedavisi amacıyla kullanılıyor.

Tıpta, yürüyemeyen hasta geldi, bu cihaz sayesinde yürüdü diye bir spekülasyon yapılamayacağını kaydeden Dursun, Cihaz rehabilitasyon tıbbında çok rahatlıkla kullanılabilir ve önemli gelişmeler sağlayabilir ancak tek başına böyle bir tedavi yapıyor diyemeyiz. Rehabilitasyon tıbbında yerçekimsiz ortam yaratan aktivite temelli hareket eğitimi de oldukça önemli bir yer tutmaktadır diye konuştu.

Ekonomi Haber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst