Maaşa dahil olan ve birlikte verilen ek ödeneklerdeki kayıplarda, bu kazanç kaybının telafi edilmesi yoluyla karşılanır. Buna karşın, amtlarda olabilecek, örneğin kıdemden ötürü olacak maaş artışları ve emeklilik düzenlemeleri için yapılan ödemeler, herhangi bir kayıbın telafisi ya da karşılanması amacıyla bir ödeme yapılmaz. Eğer tatil yapmak mümkün olamazsa, daha öncesinden tatil parası olarak biriktirilmiş olan kesintileri almak mümkün değildir.
Çocuğun evde bakılmasının sona ermesi Çocuğunuzun evde bakımı sona ererse, evde bakımının sona erme tarihinden sonra kazanç kaybının karşılanabilmesi için, 3 ay daha bir yardım ödeneği ödenebilir. İş piyasasından uzun bir süre uzak kaldığınızdan dolayı, mesleğinizle ilgili yetenek ve becerilerinizi kaybedebilirsiniz. Belediye gerekirse mesleğinizle ilgili yetenek ve becerilerinizi, günün şartlarına uygun hale getirebilmenize yardımcı olacak nitelikte bir rehabilitasyon veya en son çare olarak sizin tamamen yeni bir eğitim alma teklifinde bulunabilir.
İş piyasasından 3 yıldan fazla bir süre uzak kalmışşsanız, çocuğunuza evde bakmanız sona erdikten sonra, bir işe geri dönemiyorsanız, işsizlik parası alamazsınız.
Ebeveyn izni için verilen ödenek;
Kazanç kaybınızın karşılanabilmesi için bir ödenek alıyorsanız ve aniden işsiz kalmışsanız, işsizlik parası (arbejdsløshedsdagpenge) ya da sosyal yardım parası (kontanthjælp) almaya hak kazanamamış olsanız bile, ebeveyn izni ödeneği (forældreorlovsydelse) alabilirsiniz. Ama bu haktan yararlanabilmeniz için, işsizlik döneminiz başlamadan önce, ebeveyn izni için başvuru belgesini önceden vereceksiniz. ışe girdiğinizde, işi bırakma konusunda haber verme yükümlülüğünüzle ilgili bir anlaşma yapmadıysanız, işten çıkarıldığınız günün tarihinden en geç bir hafta sonra, ebeveyn izni alma başvurunuzu yapacaksınız.
(Bu konu ile ilgili olarak Sosyal Hizmet Yasa'nın 29. maddesine bakınız)
16-18 yaşındakilere refakat hizmeti;
16 veya 17 yaşında iseniz ve özürlülüğünüz nedeni ile evinizin dışında yanlız başına hareket edemiyorsanız, belediyeniz ev dışında yapacağınız bir takım faaliyetler için ayda en fazla 15 saat için bir refakatçi hizmeti teklifinde bulunabilir. Ama bundan yararlanabilmeniz için, evinizde ikâmet etmelisiniz, ve anne/babanızın da, size böyle bir refakatçi hizmeti verilmesini kabul etmiş olması gerekmektedir. Refakatçinin nerede ve ne için size yardımcı olmasına, kendiniz karar verirsiniz. Böyle bir refakatçiden, ev dışına çıkacağınızda, alışveriş yapacağınızda ve ayrıca giriş çıkış koşullarının kötü olduğu yerlerde yardım alabilirsiniz. Örneğin tuvalet gereksinmeleri, başkaları ile iletişim kurma vb. konularda size yardımcı olabilmesinden yararlanabilirsiniz. Bunların haricinde, eğer kriziniz tutarsa veya kötüleşirseniz, refakatçiniz bu durumlara da dikkat edip, gerekirse yardım yapılmasını sağlayacaktır.
Refakatçiniz belediyece atanır ve istediğiniz zaman böyle bir refakatçinin size gönderilmesinden emin olmak isterseniz, refakatçiniz için belediyeye erkenden başvuruda bulunmanız sizin için faydalı olur. Refakat durumu ile ilgili olan, hem kendinizin hem de refakatçinizin ulaşım giderlerini kendiniz ödeyeceksiniz. Bunların haricinde refakatçinizin sizinle birlikte olmasını istiyorsanız, örneğin sinema biletini, yemeğini ve bunlara benzer giderlerini de ödeyeceksiniz. Belediyeniz bazı durumlarda, refakatçinin ulaşım giderlerini, biletlerini ve yemeği ile ilgili giderlerini, belirli sınırlar içersinde karşılayabilir. Size bir refakatçi verilip verilmemesini ve verildiği taktirde de, ayda kaç saat bu refakatçiden yararlanabileceğiniz konusundaki kararı belediyeniz verecektir.
Refakatçi hizmeti, ruhsal bozuklukları olan kişilere veya sosyal içerikli problemleri olan gençler için geçerli değildir.
(Bu konu ile ilgili olarak Sosyal Hizmet Yasa'sının 31. maddesine bakınız)
Bölüm 2
Yetişkinler için hizmet yardımları;
Danışmanlık ve yol gösterme,
Özürlü bir kişi olarak belediyenizden anonim bir şekilde ücretsiz danışmanlık alma hakkına sahipsiniz. Bu danışmanlık ayrıca ailenizi ve çevrenizde olan kişileri de kapsamaktadır. Belediyeniz size bu danışmanlık hizmetini sunamıyorsa, amtdaki danışmanlık hizmetine havale edecektir. Amtların ülke çapında özürlülüğün değişik alanları ile ilgili birtakım bilgi merkezleri ve özel danışmanları vardır. Bu yerlere isterseniz siz de doğrudan doğruya başvurabilirsiniz.
Kişisel yardım vb.,
Kendi evinizde yardım alma,
Özürlülüğünüzden dolayı kişisel yardım ve bakım veya gerekli olan pratik işleriniz için, örneğin kişisel hijyen, ev temizliği ve alışveriş gibi işlere, yardımcı ve destek olacak bir kişiye ihtiyacınız varsa, belediyeniz size bir ev yardımcısı olanağının sunulmasını sağlayacaktır. Normal olarak belediye, size bir ev yardımcısını belirleyip, evinize gönderecektir. Sadece pratik işler için, örneğin ev temizliği, alışveriş vb. görevler için yardıma ihtiyacınız varsa, ev yardımcısı olacak olan kişiyi kendiniz seçebiliyorsunuz. Örneğin bu kişiler komşunuz, bir aile bireyi veya bir arkadaşınız olabilir, ve ayrıca bu kişi, belediyenin onayından sonra ihtiyacınız olan pratik işlerinizi yerine getirebilmek için işe alınır.
Antrenman;
Fiziksel veya psikolojik fonksiyon yeteneğiz korumanız için günlük kurumda (daghjem) veya yaşlılar merkezinde (ældrecentre) veya örneğin bir fizik- ve ergo uzmanıyla birlikte yeteneklerinizi koruma antrenmanı için yardım alabilirsiniz. Bir kaza sonucu veya buna benzer durumlardan sonra, tekrar sağlığınıza kavuşmanız için yapılan antrenman, normal olarak tedaviye bağlı kalınarak, hastanede yapılmaktadır. Yeteneğinizi koruma antrenmanı kapsamı içerisinde, diğer fonksiyonlarınıza zarar vermemek için, belediye veya amtınız tarafından, bu antrenman ile ilgili diğer yardım olanakları da sunulur.
Ailenin yükünü hafifletmek için yardım;
Eş, ebeveyn veya ailenin başka bir bireyi iseniz ve evinizde özürlü bir kişiye bakıyorsanız, yükünüzü hafiftletmek için eviniz dışında veya başka bir kişi tarafından, evinizde yardım teklifi alma gereksinimi duyabilirsiniz. Evinizde özürlü olan kişiye bakılacaksa, belediye bir personel göndererek, özürlünün yakınlarına yardım etmesi ile olur. Ama eviniz dışında olacaksa, gündüz-, gece- veya gündüz zamanında bakım yapılmaktadır, örneğin huzur evinde veya bakım evinde (plejebolig) olur ki, burada bakıma ihtiyacı olan özürlünün konaklaması sağlanır. Ev işlerine yardımcı olacak personele vb. alanlara yapılacak ön ödemeler için gereken nakit para yardımı Belediyeniz, evinizde yardımcı olacak personeli, yeteneklerinizi koruma antrenmanı veya evinizde-/eviniz dışında olan imkânları, örneğin bu günün belirli vakitlerinde veya birlikte çalışma güçlüklerinden dolayı personel eksikliği gibi durumlarda olabilir, gereken yardımı sağlayamıyorsa, yapılacak olan masraflar için ön ödeme yapılabilir.
Size yardımcı olabilecek bir kişiyi kendiniz işe alıp, iş veren görevini siz üstlenebilirsiniz. Bu da belediyeden alacağınız para yardımı vb. yardımlarla olabilir. ışe isterseniz akrabanızdan, arkadaşlarınızdan, ev servisi firmasından birisini alabilirsiniz veya özürlü olan kişi için bakımlılığını üstlenebilen bir kursa katılabilirsiniz. Belediyeniz size nakit para ödemesine rağmen, size gerekli olan yardımın sağlanması için halen daha sorumludur.
Haftada 20 saat'den fazla ev yardımı için bir ev personeli alma hakkına sahipseniz ve belediyenin vermiş olduğu personel yerine kendiniz bir kişi bulup işe almışsanız yine de belediyenizden bu yardım için ödenek yapmaları için başvuruda bulunabilirsiniz. Ama bundan yararlanabilmeniz için 67 yaşından küçük olup, önemli ve sürekli bir özürlülüğünüzün olması gerekir. Çıkış noktası olarak siz kendiniz ödeneği ayarlamalısınız.
Bu demektir ki, kişinin maaşını, tatil parasını vb. giderlerini kendiniz ödemelisiniz, ama maaş verilmede ve bunun gibi ödemelerde belediyenizden yardım alabilirsiniz. Akrabanızdan birisi, bakım ve bunun gibi diğer hizmetleri sunuyorsa, doğrudan doğruya bu kişiye ödeme yapılır. Ama belediye hiçbir zaman akrabalarını böyle bir göreve zorlayamaz.
Kişi için gerekli olan özel yardımcılar;
Özürlülüğünüzden dolayı günlük yaşamınızdaki fonksiyonlarda, bakım, gözetleme altına alınma ve refakatçiye devamlı olarak ihtiyacınız varsa, özel bir yardımcı kişiyi işe alabilmek için belediyenizden ödenek alabilirsiniz. Ama buradaki şart ise, ihtiyacınız olan yardımın, servis yasası'nın kararlar çerçevesi içerisindeki hizmetlerinin başka yollarla karşılanamamasıdır. Örneğin ev yardımcı personeli, iş vb.. Ayrıca sizin, örneğin dernek, iş ve bunun gibi yerlerde yüksek bir aktivite düzeyine sahip olmakla böyle yoğun bir yardıma ihtiyacınız olduğunu gösterebilmelisiniz.
Ama yinede iş veren olarak yardımın düzenlemesi örgütleyecek yetenekte olabilmelisiniz. Ama gerekirse yardımcılarınız için yapılacak maaş, vergi ve bunun gibi hesaplamalarda belediyenizden yardım alabilirsiniz. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa, çıkış noktası olarak işinizde yardımcınızın size yardım etmekle yükümlülüğü yoktur. Ama bununla birlikte meslek alanındaki özürlüler için geçerli olan tazminat kanununa göre "kişisel yardım alma" ile ilgili başvuruda bulunabilirsiniz. Bunu, iş ve işçi Bulma Kurumuna (arbejdsformidlingen) müracaat ederek yapabilirsiniz.
(Ayrıca özürlüler için yapılan Özürlüler Eşitlik Merkezi broşürüne bakınız; "Meslek ve özürlülük")
Yardım düzeniyle birlikte, bir de sosyal emeklilik parası alıyorsanız, bakım veya sosyal yardım için aldığınız ek para için bir değerlendirme yapılacaktır veya muhtemelen bakım yardımını karşılayan yardım düzeni indirgenecektir. Yardım düzeni sakatlık yardımını etkilemeyecektir.
Sosyal pedagojik destek;
Özürlülüğünüzden dolayı yardıma, bakıma, desteğe ve bununla birlikte yeteneklerinizi geliştirmek için antrenmana ve yardıma ihtiyacı olan bu kişilere belediye sosyal pedagojik yardım olanağını sağlayacaktır. Sosyal pedagojik destek, geniş bir çapta değişik destek düzenlemelerinden oluşmaktadır. Örneğin günlük fonksiyonları öğrenme ve geliştirme, kişisel yeteneklerini geliştirme, kişisel yaşamını yürütebilme ve daha çok pratik alanda destek ve bakıma yardımcı olma gibi.. Konutlama durumu nasıl olursa olsun yinede sosyal pedagojik yardım verilmektedir, ama çoğunlukla konut olanağı ile birlikte bu teklif de verilir.
(Bu konu ile ilgili olarak Sosyal Servis Yasası'na bakınız; ev yardımı 71. madde, başkasına baktırma 72. madde, nakit para yardımı 76. madde, kişisel yardım 77. madde, sosyal pedagojik yardım 73. madde)
Refakatçiler ve kontak görevlileri;
Refakatçi düzenlemesi;
18 ve 67 yaş arasında mısınız ve özürlülüğünüzden dolayı yanlız olarak evinizden çıkamıyorsanız, ayda 15 saatlik bir refakatçiye hakkınız vardır. Refakatçi'nin neye kullanılacağını siz kendiniz karar veriyorsunuz, örneğin alışveriş, sinemaya gitme, akraba ziyareti, ormanda bir tura çıkma vb.. Refakatçinin görevi ise size refakat etmek, arabanızı kullanmak, butiklerde istediğiniz malları bulmak, tuvalet ihtiyacınızı karşılamak için yardım etmek vb..
Belediye özürlülük alanını iyi bilen refakatçiler sunabilmesi gerekir ve öyle bir kişi olması gerekir ki, merakları aynı sizin gibi olsun. Belediyenin uygulamış olduğu refakatçi düzenlemesi ile ilgili kurallara dikkat etmelisiniz ve örneğin vaktinde başvuruda bulunmalısınız ki, refakatçiye ihtiyacınız olduğunda size işi üstlenebilecek bir refakatçi verilebilsin. Günün her vakti için bir refakatçi kullanmaya hakkınız vardır. Son 6 ay içerisinde kullanmamış olduğunuz refakatçi saatlerini belediyenizle anlaşarak biriktirebilirsiniz. Aynı ay içerisinde en fazla 90 saatlik bir refakatçilik için istekte bulunabilirsiniz. 6 aydan sonra biriktirmiş olduğunuz saatler zamanla iptal edilir.Refakatçiniz ve kendiniz için yaptığınız ulaşım ve diğer masrafları kendiniz ödeyeceksiniz, örneğin sinema, yemek yeme vb.. Faaliyet esnasında refakatçiye ihtiyacınız varsa ve bu konuyla ilgili somut ve gerekli olan bir ödeme yapılması gerekiyorsa, belediye refakatçinin masraflarını ödeyebilir.
Refakatçi düzenlemesi kişisel yardım alanlar için geçerli değildir. Ruh hastası ve sosyal alanda fonksiyon azalması olan kişiler refakatçi düzenlemesinden yararlanamazlar.
(Çocuklar ve 18 yaşından küçük gençler ile ilgili bilgileri bu bölümün 15'inci sayfasında okuyabilirsiniz)
Yardımcı ve kontak görevlisi;
Kör ve sağırsanız, belediyeniz size yardım edecek bir kişi teklifinde bulunacaktır ki, o kişi size gelip konuşacak, hem çevrenizle ilgili iletişiminizde sizin eliniz ayağınız hem de refakatçi görevlerini yerine getirecek bir kişi olacaktır. Ruh hastası olarak size destek- ve kılavuzluk edecek, refakatçilik görevini üstlenecek ve çevrenizle ilgili iletişiminizde size yardımcı olacak bir kişi teklif edilecektir.
(Bu konu ile ilgili olarak Sosyal Servis Yasası'na bakınız; refakatçi düzenlemesi 78. madde, kör ve sağır kişiler için iletişim kurabilmek için bir kişi 79. madde, destek- ve ruh hastası olan kişiler için iletişim kurabilmek için bir kişi 80. madde)
Özürlüler için özel ek giderler;
Sürekli ve önemli özürlülüğünüzle ilgili yapılan bütün giderlerin karşılanmasına hakkınız vardır. Giderler ilaveten yapılmış özel giderler olacak ki, bir özürlülülüğünüz olmasaydı bu giderlerin yapılmasına gerek duyulmamış olacaktı. İlaveten yapılan bu giderler, diyet beslenmesi, ilaç, taşımacılık, giyim vb. giderler gibi olabilir. Özürlülüğünüz haricinde mecbur yapılması gereken bazı giderlerin ödemesini siz kendiniz zaten ödeyecektiniz. Yani sadece özürlülüğünüzden dolayı ortaya çıkan giderler karşılanacaktır. Örneğin elde yapılmış bir çift özel ayakkabı aldığınızda normal ayakkabıların ücreti neyse onu kendiniz ödeyeceksiniz. Belediye ise normal ücretinin haricinde geri kalan ücreti karşılayacaktır.
Belediyeye ne zaman makbuzu gösterip belgelendirebilirseniz, yapmış olduğunuz masraflar geri ödenir. Ama önceden belediye ile birlikte masraflarınızı ödeyeceklerine dair bir sözleşme yapmayı unutmayın ki, sonradan masraflarınızı karşılamayı kabul etsinler. Sosyal emekliliği alıyorsanız, bu karara göre ilaveten yapmış olduğunuz giderler karşılanmaz. Burada kişisel bir yardım düzenlemesi yapılmamışsa tabii ki..
Kronik veya sürekli bir hastalıktan dolayı ilaveten yapmış olduğunuz giderler size 18 yaşına kadar ödenmişse, yetişkin olarak tekrar ilaveten yapılan bu giderlerin karşılanacağına dair hak sahibi olup olmadığınıza dikkat ediniz. Ön emekli olarak ekonominiz çok kötü ise, özel durumlarda ek harcamalar için yardım yapılma konusu ile ilgili aktif yasasının gereklerine dayanarak yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.
(84. aktif sosyal politika ile ilgili kanun maddesine, 81. ve 82. maddelere bakabilirsiniz)
Yardımcı araçlar ve konut döşemesi;
Yardımcı araçlar;
Sürekli özürlülüğünüz varsa, yardımcı araçlar için başvuruda bulunabilirsiniz. Yardımcı bir araç alabilme hakkına sahip olabilmeniz için, özürlülüğünüzü esaslı olarak hafifletmesi gerekir ki, günlük yaşamınızı daha hafifletmiş veya bir işte işinizi uygulayabilmeniz için o araca ihtiyacınız olmalı. Bu yardımcı araçlar örneğin şunlar olabilir; protez, özel giyim kuşam araçları, tekerlekli sandalye, sürekli kullanılan ilaç vb.. Yardımcı araçlar sosyal yardım ödeneği ile birlikte ya ödünç ya da sizde kalması için verilir.
Ana kural olarak yardımcı araçların karşılanmasını belediye sağlıyor, optikle ilgili görmeye yardımcı olacak araçları ile ilgili ise örneğin gözlük, kontak lens vb. ayrıca kol- ve bacak protezleri, işitme cihazları ve özel teknoloji aracılığıyla bilgi veren yardımcı araçlar, örneğin özürlüler için bilgisayar programları vb. araçlar amt tarafından karşılanır. Belediye ve amt size gerekli olan yardımcı araçları sağlayacak ve bu konuda size yol gösterecektir.
Yardımcı araçların/satıcıların seçimi;
Ana kural olarak yardımcı aracın hangi satıcıdan alınacağını belediye veya amt karar vermektedir. Sizin yardımcı aracınız "kişiye özel" bir yardımcı aracı ise, satıcıyı kendiniz seçebilirsiniz. Yardımcı aracı önceden kendiniz satın alıp ve daha sonra belediyenizden paranızı alabilirsiniz. Bir yardımcı araç almadan önce her zaman belediyenizin onayını almayı unutmayınız. Belediyenin satıcısında olan satış fiyatları geçerli olup aldığınız yardımcı aracının ücreti daha fazla tutmuşsa aradaki fark hiçbir zaman size geri ödenmez.
Bir "kişiye özel" yardımcı araç: ortopedik ayakkabılar, kol- ve bacak protezleri, diş protezleri, destekleyici korsalar, bandajlar ve bunun gibi. Buna dahil olarak peruklar, göğüs protezleri, bir organa delik açma/ağızlaştırma (stomihjælpemidler) yardımcı araçları ve sürekli olarak görme bozukluğu olan veya ilaç- optik anlamında sürekli olarak görme bozukluğu olan kişiler için verilen, vücut da taşınabilen görme cihazları..