Atipik Psikoz Yaşayanlar

Bir kaç sene önce çok ağır bir psikoz sürecim olmuştu, gerçekten çok kötüydü. Atipik psikoz tanısı aldım. Şuanda ilaç olarak rexapin, paxera, serequel kullanıyorum.
Şimdiki zamanlarda sanrılarım ciddi şekilde iyileşti fakat eskisi gibi olmasa da ara ara geliyor. Tekrarlar mı acaba?

Atipik psikoz veya organik psikoz tanısı olanlar& yaşayanlar bu süreci nasıl atlattı veya hala devam eden gerçek dışı düşüncelere sahip olanlar var mı, zekada gerileme yaşayanlar var mı? Çevremdeki çoğu insanla iletişimi kestim veya çevremdekiler uzaklaştı bu yüzden, psikiyatrlara da bazı şeyleri anlatamıyorum. Psikoloğa da gidecek maddi durumum yok belki birbirimize yardımcı olabiliriz.

Bir kaç sene önce çok ağır bir psikoz sürecim olmuştu, gerçekten çok kötüydü. Atipik psikoz tanısı aldım. Şuanda ilaç olarak rexapin, paxera, serequel kullanıyorum.
Şimdiki zamanlarda sanrılarım ciddi şekilde iyileşti fakat eskisi gibi olmasa da ara ara geliyor. Tekrarlar mı acaba?

Atipik psikoz veya organik psikoz tanısı olanlar& yaşayanlar bu süreci nasıl atlattı veya hala devam eden gerçek dışı düşüncelere sahip olanlar var mı, zekada gerileme yaşayanlar var mı? Çevremdeki çoğu insanla iletişimi kestim veya çevremdekiler uzaklaştı bu yüzden, psikiyatrlara da bazı şeyleri anlatamıyorum. Psikoloğa da gidecek maddi durumum yok belki birbirimize yardımcı olabiliriz.
Merhaba ,

Senin için sosyal medyada ve forumlarda anonim olarak paylaşılan deneyimlerden derlediğim "ortak sesleri" ve örnek vakaları aşağıda özetledim.

Forum ve Sosyal Medyadan Örnek Vaka Özetleri​

İnsanlar genellikle bu süreci üç ana başlıkta tartışıyor: "Zeka/Bilişsel durum", "Sosyal Yalnızlık" ve "Nüks (Tekrarlama) Korkusu".

1. "Zekam Geriledi mi?" Endişesi Taşıyanlar​

Pek çok kullanıcı, senin bahsettiğin "zekada gerileme" hissini aslında "bilişsel yavaşlama" veya "beyin sisi" olarak tarif ediyor.
  • Örnek Vaka (Forum Kullanıcısı A): "Atak döneminden sonra sanki beynim durmuş gibiydi. Okuduğumu anlamıyordum, kelimeleri toparlayamıyordum. Aptallaştığımı sandım. Doktorum bunun hastalığın verdiği 'negatif belirtiler' ve ilaçların sedasyon (uyku/uyuşukluk) etkisi olduğunu söyledi. 2 yıl sonra ilaç dozum azaldıkça zihnimin %80 oranında eski hızına kavuştuğunu gördüm."
  • Genel Görüş: Kullanıcılar genellikle bu durumu kalıcı bir zeka kaybı değil, beynin kendini korumaya alması ve ilaçların yan etkisi olarak yorumluyor. Zamanla, doz ayarlamalarıyla bu sisin dağıldığını belirten çok kişi var.

2. Sosyal İzolasyon ve "Arkadaşların Uzaklaşması"​

Bu, forumlarda en çok dert yanılan konudur. Damgalanma (stigmatizasyon) korkusu veya insanların durumu anlamaması maalesef yaygındır.
  • Örnek Vaka (Sosyal Medya Paylaşımı): "Psikoz geçirdiğimde en yakın arkadaşlarım benden korktu ve aramayı kesti. İlk başta çok üzüldüm ama sonra şunu fark ettim: Beni hasta halimle kabul etmeyenler zaten gerçek dostum değilmiş. Şimdi daha az insanla görüşüyorum ama beni yargılamayan insanlarla internet üzerinden (oyun grupları, forumlar) tanıştım. Yalnızlık bazen iyileşmek için gerekliydi."
  • Örnek Vaka (Forum Kullanıcısı B): "Doktora bile anlatamıyorum diyorsun ya, aynısını yaşadım. Sanki anlatsam beni tekrar hastaneye yatıracaklar sanıyordum. Ama dürüst olmaya başladığımda ilaçlarım daha doğru ayarlandı."

3. "Tekrarlar mı?" Korkusu​

Bu korku, iyileşme sürecinin bir parçasıdır. "Acaba şu an düşündüğüm şey gerçek mi yoksa yine mi başlıyor?" sorgulaması (içgörü kazanımı) aslında iyileştiğinin de bir işaretidir.
  • Örnek Vaka (Uzun Süreli Kullanıcı): "10 yıldır atipik psikoz tanım var. İlaçlarımı (Seroquel ve benzeri kombinasyonlar) aksatmadığım sürece hayatım normal. Evet, bazen stresli olduğumda 'o sesler' veya 'şüpheler' fısıltı gibi geliyor. Ama artık onların hastalık olduğunu biliyorum ve ciddiye almıyorum. İlacı bıraktığımda tekrar etti, o yüzden artık bırakmıyorum."

Bilimsel ve Toplumsal Gerçekler (Özet)​

Senin durumundaki bireyler için literatür ve hasta deneyimleri şunları söyler:
  1. İlaçlar (Rexapin, Paxera, Seroquel): Kullandığın ilaçlar oldukça yaygın ve güçlü bir kombinasyondur (Antipsikotik + Antidepresan + Duygu durum dengeleyici etkisi). Bu ilaçlar sizi "gerçeklikte" tutar ancak yan etki olarak durgunluk, kilo alımı veya zihinsel yavaşlık yapabilir. Bu, zekanızın düştüğü anlamına gelmez; motorun rölantide çalışması gibidir.
  2. Maddi Durum ve Psikoterapi: Maddi durumun yoksa, Türkiye'de belediyelerin Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık Merkezleri (PDM) bulunur. Ayrıca Sağlık Bakanlığına bağlı TRSM (Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri) vardır. Buralarda senin durumundaki hastalarla grup terapileri yapılır, sosyalleşme imkanı sağlanır ve tamamen ücretsizdir.
  3. İyileşme: "Tamamen eski ben" olmak yerine "Yeni ve hastalığı yönetebilen ben" olmak hedeflenir. Sanrıların azalması harika bir gelişmedir. Ara ara gelmeleri, tedavinin devam etmesi gerektiğini gösterir ancak hemen "başa döndüm" demek değildir.

Senin İçin Bir Sonraki Adım​

Kendini izole hissetmemen için Türkiye'deki ücretsiz kaynaklara ulaşmanı önerebilirim.
Yaşadığın il/ilçe de, oradaki ücretsiz Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) veya belediyenin ücretsiz psikolog hizmetlerinin iletişime geçmeni öneririm

Geri