Ayak Tarak Kemiği Kırıkları (Metatars Kırıkları)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ayak yapı gereği karmaşık bir organ olup; kemikler, kaslar, dokular ve tendonlardan oluşmaktadır. Ayak kemiği ve dokusuda bu yönden diğer kemik ve dokulara oranla daha hassastır. Ayak kemikleri; 26 kemikten, 19`zunu ayak parmağı kemikleri oluşturmaktadır. Ayak parmağı kemiklerinde kırıklar ve çıkmalar çok yaygındır. Kırıklar; tranmatik yani akut kırıklar, stres kırıkları, ayak parmağı kırıkları, Metatarsal kırıklar gibi çeşitli versiyonları bulunmaktadır.

Metatarsal Kırık Nedir?

Metatarsal kırıklar, kemiklerdeki travmatik ve baskı sonucu gerçekleşen kırıklardır. Diğer ismi ile ayak tarak kemiği kırıklarıdır. Ayak ortasında tarak kemiği meydana gelen kırıklar; bütün vücut ağırlığının baskısını taşımaktadır. Ayak tarak kemiği, beş ince ve uzun kemiklerden meydana gelir. Ayakta meydana gelen tarak kemiği kırıkları; ani burkulma, düşme, yük binmesi, ayak üzerine ağır bir cisim düşmesi gibi nedenlerle kırılmaktadır. Tarak kemiği kırıkları, genelde profesyonel sporcuların başına çok gelmektedir. 5. Metatars ayak tabanında, ayağın inversiyon şeklinde bir yaralanma anında, bu ayak tarak kemiğinde bir gerilme meydana gelerek; kemik parçası kopar ve kırık oluşur. En sık karşılaşılan diğer kırık çeşiti de Jones kırığıdır. Bu kırıkta; tabanda meydana gelen, 5. Ve 4. Intermetatarsal eklemlere kadar uzanan kırık biçimidir. Bu tür kırıklar sonucu, ameliyat yöntemine gidilmektedir.


Ayak ortası (ayak tarak kemiği) kırıkları belirtileri

Ayak tarak kemikleri beş ince ve uzun kemikten oluşur ve tarsometatarsal kompleks lisfrancs eklemi olarak bilinir. Lisfrancs yaralanmalarının % 20’si acil serviste atlanır. Lisfrancs eklem yaralanmalarının büyük çoğunluğunda metatars kuboid ve kuneiform kırıkları mevcuttur.

Ayakta metatars kırıkları (tarak kemiği kırıkları), ayağın üzerine yük binmesi ya da ani burkulmalar nedeni ile oluşur. Tarak kemiği kırıkları ayak bileği burkulmaları sonrası, düşme sonrası, ayağın üzerine yukarıdan ağır bir şey düşmesi sonucu oluşan kırıklardır.

Tarak kemiği kırıkları özellikle profesyonel sporcularda oldukça sık görülür. En sık karşılaşılan 5’inci metatars kırığı olarak sınıflandırılan jones kırığıdır. Bu kırıklarda kırığın tipine göre cerrahi tedaviye gerek duyulur.

ayak-tarak-kemigi-kiriklari1.jpg


Ayak tarak kemiği kırıkları belirtileri

Ayak tarak kemiği kırıkları belirtileri, ayakta hassasiyet ve şişlik, özellikle metatarsokuneiform eklemde hassasiyet, rotasyon testinde ağrı ortaya çıkması, ayak tabanında küçük morarma, ayağın üzerine basamama gibi belirtiler görülür.

Ayak tarak kemiği kırıkları teşhisi

Ayak tarak kemiği kırıkları tanısı, fizik muayenede orta ayakta hassasiyet ve şişlik dikkatli muayene ve röntgenolojik değerlendirmeyi gerektirir. Ayrışmış kırıklı çıkıklar muayenede belirgin olarak görülmesine rağmen, gizli yaralanmalar için tüm artikülasyonların özellikle medial kuneiform – birinci metatarsal eklemin dikkatli muayenesi önemlidir.

Ayak tarak kemiği kırıkları
Ayak tarak kemiği kırıkları tedavisi


Ayak tarak kemiği kırıklarının tedavisi basit yer değiştirmeden kırıklar alçıya alınır ve 2-3 hafta alçıda kalır. 2-3 haftalık kısa bacak alçı tedavisinden sonra röntgenolojik değerlendirme tekrar ayağa yük verdirerek yapılır. Alçı tedavisi ile kaynayan kırıklarda 6-8 haftalık iyileşme süreci vardır. Yer değiştirmiş kaynamayan kırıklar cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası, önce 4 hafta ayağın üzerine yük vermeden koltuk değneği kullanılarak, sonraki 4 haftada ayağın üzerine yük vererek fizik tedavi programına alınır. Diğer tarak kemiği kırıklarında da kırığın iyileşme süresi 6 -8 hafta arasıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst