Bağırsak Mantarlarından Haberdarmıyız?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bağırsak mantarları bağırsaktaki faydalı bakterilerin azalmasıyla boşalttığı yeri doldurarak bir takım sıkıntılara neden olurlar. Bu yazımızdada bu zarar veren mantarlardan bahsederek bu konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışacağız. İlk önce bu mantarlar neden oluşur ve faydalı bakteriler neden azalıp yerini bu mantarlara bırakır konusuna değinmek istiyorum.Akabinde teşhisi ve tedavisi ile alakalı bir takım bilgileride yine sizlerle paylaşmak istiyorum.


50015_headline.jpg

Bağırsak mantarı neden olur?

Bağırsak florası faydalı bakteriler, zararlı bakteriler ve mantarlardan oluşur. Bağırsakları sağlıklı olan bir bireyin bağırsaklarında faydalı bakteriler % 98 civarındadır. Faydalı bakterilerin çeşitli nedenlerden azalması sonucu bakterilerin boşalttığı alana mantarlar yerleşir. Özellikle çok fazla antibiyotik kullanımı sonrası faydalı bakteriler azalır ve mantarlar çoğalır.

Bağırsaklarda bulunan mantarların çoğunluğu ”candida albicans” türü mantardır. Candida albicans türü mantar bağırsaklarda yer alan mantarların % 60- 70’ini oluşturur. Bağırsaklarda mantarın çok fazla olma nedenleri, öncelikle antibiyotik kullanımı, kortikosteroidler, yanlış beslenme, siyah çayın fazla tüketilmesi, fazla süt ürünlerinin tüketimi, özelikle undan yapılan ekmek, makarna, ve tatlıların fazla tüketilmesi gibi nedenlerden dolayı bağırsak mantarları artmaya başlar.

Bu gıdaların çoğu pankreatit enzimler tarafından tam hazım edilmediği için bağırsaklarda kalır ve mantarlar bu hazmedilmemiş gıdalar ile beslenir ve çoğalır. Ayrıca son yıllarda beslenme rejimine giren hazır gıdalar, paket ürünler ve fastfood tarzı beslenme gibi beslenme tarzı da bağırsak mantarlarını arttırmaktadır. Her insanda bağırsak mantarları vardır ve 1 gr dışkıda 100 veya 1000 olması normaldir. Fakat bu sayı on bin ile bir milyon arasında değişir ise tehlikelidir. Bu mantarların en hızlı çoğalanı candida olup, ürettiği zehirli gazlar ve zehirli alkoller ile önce alt karında şişkinlik yapar ve alt karın diyaframı, diyafram akciğerleri, akciğerler de kalbi sıkıştırır.

Bağırsak mantarı belirtileri

Bağırsak mantarı belirtileri karında şişkinlik, bağırsak gazlarında artış, bazen ishal, bazen kabızlık şeklinde dışkılama bozukluğu, aşırı tatlı yeme isteği, ağız kokusu, halsizlik, kaşıntı, alerjiler, depresyon, vajinal akıntı, kaşlarda ve saç derisinde aşırı kepeklenme ve kaşınma, göz alerjileri ve göz kapaklarında kaşınma gibi belirtiler görülür. Kaşıntı bağırsaklardaki mantarın aşırı çoğaldığının belirtisidir. Bu durum mantarlardan salgılanan mikrotoksinlerden kaynaklanır. Mantarlar hazmı olmamış gıdalar ile beslenir ve çoğalırlar.

Bağırsak mantarı teşhisi

Bağırsak mantarı teşhisi genellikle doktor muayenesinde ya da hastanın öyküsüne bağlı konulmaz. Bağırsak mantarı yüzünden muzdarip olan hastalarda yapılması gereken testlerin yapılması önemlidir. Örneğin gaita testinde aşırı mantar bulunması, serum antikor testi, klinik tüm vücut kinezyoloji (kas) testleri gibi testler tanıda yardımcı olur.

Ayrıca bağırsak mantarının yarattığı sorunları yaşayan kişiler için evde yapabilecekleri tükürük testi söz konusudur. Fakat bu testin doğruluğu tartışılmaktadır.Bir bardak içme suyunun içerisine sabah aç karnına hiç bir şey yemeden ve içmeden ağzımızda biriken tükürüğü tükürüp 15 dakika bekletmek gerekir. Tükürük 15 dakika sonra bardağın dibine çöker ya da suya kar yağmış gibi olur ve suyun rengi rakıya dönüşür ise bağırsak florasının bozuk olma ihtimali söz konusudur. Fakat tükürük kabarcıklar halinde bardağın üzerinde kalır ise bağırsak florası sağlıklı anlamına geldiği şeklinde bir testtir. Tabi bu test kesin değildir ve bu mantarın varlığı ancak gaita (dışkı) testi ile anlaşılır. Çünkü candida mantarı vücutta zaten var olan bir mantardır. Bu nedenle ciddi şikayetler söz konusu ve çok rahatsız isek mutlaka bir gastroentroloji uzmanına başvurmak gereklidir.

Bağırsak mantarı tedavisi

Bağırsak mantarı tedavisinde öncelikle doğru beslenme önemlidir. Hayvansal proteinin arttırılması ve karbonhidratın azaltılması önemli bir tedavi basamağıdır. Mantarların artmasına neden olan besinlerden uzak durmak (tatlılar, asitli ve gazlı içecekler, ekmek, makarna, hazır gıdalar ve çok fazla süt ve süt ürünü tüketmek gibi) beslenme şekli değişikliği gereklidir. Ayrıca doktorun önerdiği mantar ilaçlarını düzenli kullanmak gereklidir. Mantar oluşumunu önlemek için lifli gıdalar tüketmek faydalı olur. Örneğin, baklagiller, kuruyemişler, yulaf ezmesi, pribiyotikler, probiyotikler, ev yoğurdu, kefir, meyan kökü, şalgam, ısırgan otu, yer elması, brokoli, sarımsak, fırında pişmiş patates ve soğan, kimyon, melisa çayı, papatya çayı, kekik çayı, sarı kantaron çayı ve tarçın gibi bitkisel öneriler bağırsakta ve midede mantar oluşumunu önlemede yardımcı olur.

Fakat bitkisel çayların çok fazla tüketilmemesi ve sadece birinden ya da ikisinden gün arasında birer fincan içilmesi daha sağlıklı olur. Bilinmelidir ki her şeyin fazlası zararlıdır. Mantar, yiyeceklerden, içeceklerden, havadan ve sudan bulaşabilir. Bağışıklığı zayıflamış kişilerde daha fazla oluşur. Bayatlamış ve hijyenik ortamlarda saklanmayan besinler mantar etkenleridir. Ayrıca bozulmuş ve uzun süre duran besinler ve yemeklerin yaydığı kokularda mantar oluşumunda etkilidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst