Bankalarda açık unutulan hesaplar

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba Arkadaşlar,

Bir senenin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hepinizin mutlaka yeni yıl dilekleri ve amaçları vardır gerçekleştirmek istediği hayalleri ve umutları vardır olması da gerekir zaten. Dileğim hepinizin 2014 yılını 2013 den daha mutlu, daha sağlıklı, daha huzurlu geçirmeniz olacağından bu konuyla ilgili sizlere ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Geçmiş aylarda yada yıllarda hangi bankayla çalıştıysanız ve artık o bankayla ilişiğinizi kesmiş olsanız bile bu ay iyice emin olabilmek adına hesaplarınızın tam olarak kapatıldığının teyidini alabilmenizi diliyorum. Örneğin A bankasında 2012 yada herhangi bir tarihte kredi çektiniz ve borcunuz tamamen bitti ya adınıza açılan kredili mevduat hesabınızı kapattığınızdan emin misiniz? yada B bankasına ait kredi kartını kullandınız ve aylar önce kredi kartınızı kullanıma kapattırdınız peki kartınızın iptal işlemini gerçekleştirdiniz mi? Kullanılmayan ve borcu olmayan kredi kartları bile, evde çekmece de duran ve hiç kullanılmayan bir kredi kartına bile yıllık aidat ücreti işlediğini ve duran hesaplarınıza da sürekli bir hesap işletim ücreti tahakkuk ettirildiğini bilemiyor olabilirsiniz diye bu ay mümkünse geçmişte çalıştığınız ve artık çalışmadığınız tüm bankalarla ilişiğinizi kesmenizi önümüzdeki seneye borç kalmaması adına, sizlerin adına bu işlemi yapabilmenizi tavsiye ediyorum.

Maddi ve manevi anlamda her açıdan çok daha mutlu bir yeni yıl dileklerimle...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bankalarda açık unutulan hesaplar için dikkat!!!

Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinden hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan 2014


Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanununa dikkat çekerek, "6502 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Burada bankalarla ilgili bazı önemli hususlar var" dedi ve şöyle açıkladı:

BORÇLANMAK İSTEMİYORSANIZ...

"Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler. Örneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tüketici kapatma ücreti ile karşı karşıya kalmayacak. Ancak tüketiciler mutlaka kendilerine gönderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gönderilen mesajlarda tüketicilerin vaktiyle açmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir süreye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ücreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borçlanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızda olsa, çalışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ücret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı için kara listeye bile girebilirsiniz."

ESKİ HESAPLAR NASIL KAPATILIR?

Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinde hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan 2014

Tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyaran Ağaoğlu, "Bankalardan gelen mesajlara mutlaka süresinde itiraz ederek, müdahale ederek o çalışmayan hesaplarını kapatmalıdırlar. Aksi halde o hesapta para olmadığı halde kendilerine borç tahakkuk ettirilecek, bu borca faiz yürütülecek; bir süre sonra tüketici istemediği, hak etmediği bir durumla yani kara listeye girme gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceklerdir" diye konuştu.

"TARİHİ VE KENDİ NUMARANIZI BİR KENARA NOT ALIN"

Müşterilerin hesaplarını kapatmak için banka şubelerini gitmesini tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Ağaoğlu, müşteri hizmetlerini aramaları durumundaysa, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinin tarih ve saatini kaydetmelerini önerdi.

İTİRAZ YOLU KAPANIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların tartışmalı birçok ücret ve kesintisini yasal zemine kavuşturuyor. BDDK’nın hazırladığı yeni taslağa göre, başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların birçok ücret ve kesintisi yasallaşıyor.

Başta tüketici koruma örgütleri olmak üzere birçok kesim tarafından karşı çıkılan ücret ve kesintiler için Tüketici Mahkemeleri’nde yüzlerce dava açılıyor ve birçoğu "iade kararı" ile sonuçlanıyordu. BDDK’nın yeni kararıyla, artık banka müşterileri, kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyecek.

HESAP NASIL KAPATILIR?

Banka hesapları bankaların İnternet Şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri yahut sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor.

Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebilecek olmanın yanı sıra aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

Bankalar, kullanılmayan hesapların 28 Nisan’dan önce kapatılması durumunda herhangi bir ücret talep etmeyecekler.


Hesap kapama eziyeti

Kullanılmayan hesabını kapatmak isteyenler bankaya koştu. İnternet ve telefonla yapılan başvuru geçersiz sayılıyor. Şubeler de zorluk çıkarıyor.

Bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını 28 Nisan'a kadar kapatmayandan hesap işletim ücreti alacağını duyan şubesine koştu. Gelin görün ki, bu hesapları kapatmak adeta eziyete dönüştü.

KAPATMAYAN ÖDER

Hesabını kapatmak için internet ve telefondan yapılan başvurular kabul edilmezken, şubeye gidenlere de müşteri hizmetleri "Hesabınızda 25 kuruş, 50 kuruş var. Önce o parayı çekmeniz gerekiyor" diyor. Mayısta yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu'na göre, bankalar kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacak. Bankalar hesapların 28 Nisan'dan önce kapatılması durumunda herhangi bir ücret talep edemeyecek. Uzmanlar kullanılmayan hesapların kapatılmaması durumunda hesapta para olmadığı için kara listeye bile girmenin söz konusu olduğunu vurguluyor.

YASAL GÜVENCE

Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun tartışmaya açılan taslağına göre, hesap işletim ücreti başta olmak üzere birçok ücret ve kesinti yasal zemine kavuşuyor. Yeni düzenlemeyle banka müşterileri kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyeceği için atıl hesapların kapatılması önemli.

ŞUBELER ZORLUK ÇIKARIYOR ( şubelerin zorluk çıkardığı tüm durumlarda ortaya çıkan iş yükü Genel Müdürlük çalışanlarına biner :( )

Banka hesapları mevcut uygulamaya göre, internet şubeleri, ATM'ler ve çağrı merkezi aracılığıyla kapatılıyor. Kapatılacak hesapta otomatik fatura ödemesi ve sigorta talimatı varsa bunların da iptal edilmesi zorunlu. Ancak, hesabınızda 10 kuruş dahi para varsa bu yolla kapatmak mümkün olmuyor. Ya hesaptaki bakiyenin tamamını nakit olarak çekeceksiniz ya da aktif kullanılan başka bankadaki hesabınıza transfer edeceksiniz. Şubeye giden vatandaşlarda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor.

ŞUBELER ZORLUK ÇIKARIYOR, VATANDAŞ İSYAN EDİYOR
( müşteri her zaman haklıdır tüm hata şubelerde :( )

Sabah'a yaşadıklarını anlatan Burcu G. , "Önceki gün hesabımı kapatmak için iki farklı bankaya gittim. İkisinde de aynı zorluklarla karşılaştım. 'Hesabınızda 1 lira 25 kuruş var. Önce onu çekmeniz lazım' dediler. Bunun için yeniden numara alıp, sıraya gireceksiniz. Ardından müşteri temsilcisine gideceksiniz. 1 lira 25 kuruşluk hesabınız için 40 dakika beklemeniz gerekiyor. Adeta kapatmaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar" dedi.

1 KURUŞA 50 TL İSTİYOR

Hesapları kapatmamakta direnen bankalar, 1 kuruşluk borç için tüketicilere ihtarname gönderiyor. Küçük miktardaki bir borç için bile ihtarname masrafı 50 lirayı geçiyor. Hesap kapatılırken unutulan 1 kuruşluk bakiye karşılığında bankalar 100 liraya varan bedeller talep edebiliyor.

BİR DİLEKÇE YETER!

Normal koşullarda hesap kapatma işlemi bütün bankalarda aynıdır. Hangi bankada hesabınız varsa talimat ile hesabınızı kapatabilirsiniz. İlgili şubeye, "Şubenizde bulunan ...hesap numarasını kapatmak istiyorum veya bankanızın ... nolu müşterisiyim. Bu müşteri numarasına bağlı vadesiz hesabımı kapatmak istiyorum" dilekçesi vermeniz yeterli.

Öncelikle, bazı bankalar hesap kapatma için dilekçeleri Genel Müdürlüğüne faks, mail ya da mektup yoluyla isterken, bazı bankalar ise hesabınızın bulunduğu banka şubesine hesap kapama dilekçesi ile başvurmanızı talep edebiliyorlar. Ayrıca, başvuru esnasında kimlik ibrazı, ya da kimlik fotokopisi de talep edilebiliyor. Hesap kapama başvurularını yaparken, yanınızda kimliğinizin olması gerektiğini ya da başvuru dilekçesine kimlik fotokopisi eklemeyi unutmayın.

Genel Müdürlük banka hesap kapama dilekçe örneği nasıl olmalı, hangi bilgileri içermeli ;

Engelsiz Yaşam Bankası Genel Müdürlüğü’ne;

Bankanızın, Yaşam şubesinde bulunan ................... numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.


Adı Soyadı :

İmza

Tarih :

TC Kimlik:

Adres:

Cep Tel:


Banka şubelerine yapılacak hesap kapama başvuruları için kullanılacak dilekçe örneği ;


İş Bankası Çankaya Şubesi’ne;


Şubenizde bulunan ............ numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.



Adı Soyadı :

İmza

Tarih :

TC Kimlik:

Adres:

Cep Tel:

Yukarıda verdiğim banka hesap kapama dilekçe örneklerini, banka adı, şube adı, hesap numarası, adınız ve soyadınız, TC kimlik numaranız, adres ve telefon numarası kısımlarına kendinize ait bilgiler ile düzenleyerek isterseniz bilgisayardan aldığınız çıktıya ya da el yazınızla beyaz bir dosya kağıdına yazıp, isminizin altına imzanızı atarak, banka hesap kapama başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Bu dilekçelerle bankaların genel müdürlüğüne veya ilgili şubesine başvurduğunuzda, banka hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Böylelikle, hesap işletim ücreti gibi masraflara da katlanmamış olursunuz.

Arkadaşlar, bankalarda aktif halde bulunmayan ya da hareketsiz olan hesaplarınızı muhakkak kapatın.


Hangi bankada açık unuttuğunuz hesabınız varsa öncelikli olarak şubeye gitmeyi deneyin. Şubeye gidemeyecek durumdaysanız yazmış olduğunuz dilekçenizi fakslayın ve faksınızın iletildiğine dair rapor çıktısını saklayın. Bunları yapamıyorsanız o halde hesabınızın açık olma ihtimalini düşündüğünüz bankanın ilgili müşteri çağrı merkezlerini arayın. çağrı merkezleriyle yaptığınız yada yapacağınız her görüşme kayıt altına alınacağından artık hesabınızın kapatıldığına emin olduktan sonra içiniz rahat etsin diyebilirim.

Sağlıcakla kalın,
 

engulu

Üye
Katılım
Nis 12, 2014
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Benim de var bir kaç hesabım en kısa zamanda kapatmalıyım...
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
gazoz ağacı benım vadesiz hesabım var için az bir param var kapatmam daha iyimi olur birde kardeşim daha önceden zirat bankasından vadesiz hesap açmıştım bakım paraların alıyordum 2seneye yakın alamıyorum yani kesildi bu vadesiz hasabı kapatayımmı teşakkür ederim bilgiler için
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
ben şunu öğrenmek istiyorum bankada vadeli ve vadesiz hesabımızda para olsada bu uygulama olurmu ben vadesiz hesabım var ve altın hesabım var altın düştüğü zaman vadesiz hesabıma çeviriyorum yükseldiği zaman altın hesaba ceviriyorrum şuanda altın düşük olduğu için yerinde duruyor şimdi vadesiz hesabım boş sizce kapatıyımmı gazoz ağacı sizin bilgilerinizde yararlanmak istiyorum rica edıyorum
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
gazoz ağacı benım vadesiz hesabım var için az bir param var kapatmam daha iyimi olur birde kardeşim daha önceden zirat bankasından vadesiz hesap açmıştım bakım paraların alıyordum 2seneye yakın alamıyorum yani kesildi bu vadesiz hasabı kapatayımmı teşakkür ederim bilgiler için

Selam Yalnız kartal,

2 seneye yakın kullanmadığınız bir hesabı hala açık tutmanız size hiçbir fayda sağlamayacağı gibi diyelim ki bakım parası aldığınızda bu hesaba yatırır yatırmaz sistem otomatikman hesap işletim ücreti adı altında kullanılmayan hesap olsa dahi maalesef ki açık olarak durduğundan hesaba yatan parayı anında adeta bir hortum misali çekecektir ve siz daha ne olup bittiğini bile anlamadan hesaba yatan tutarda düşme olduğunu farkedip başvuru yapsanız dahi geri alabilmeniz mümkün olmayacaktır :( tabii ki vadesiz mevduat hesabınıza bağlı otomatik fatura ödeme talimatı vermediyseniz ( en az 3 tane ) ama sanırım ki vermediniz...
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
teşekkür ederim verdiği n bilgiler için pazartesi ilk işim bankaya gitmek
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
bana telefon yoluyla mesaj geldı tükidici danışmanıyız diye 0850 liyle bAŞLAN NUMARADAN bende inandım bankanın geresiz dosya parası ve her ay bankaların geresiz işlem parası içindi benden telofon yoluyla 170tl kredı kartımdan çekildı oysa tüketıci parası almaması gerekiyomuş benşimdi iptal etmek istiyorum ne yapmam lazım birde internet yoluyla alış veriş yapıyorum bundada sahtekerlık olabilirmi bilen arkadaşlardan bilgi rica ediyorum
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
e acaba o değilde benim 3 yıl önce iş kurun verdiği kurs için açtırdığım hesap var onuda 3 5 ay aktif kullanıp sonrasında hesapta tek bir delikli mecidiye bile olmadan kaldı ve o tarihten sonra yani kurstan sonra hiç işlem olmadı e acaba o hesap duruyomudur duruyorsa ne yapmam gerek artı diyelim hesap duruyo kapattırmam için ne gerekli ve bana kapamam için maddi bir yükü olur mu nokta
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
hemen kapatmanız lazım kullanılmayan hesapdan ceza alırsınız ben hemen kapattırdım en son 28 nisan kadardı müddet benim 10yıl önce açtığım hesap açıktı kanun girmeden kapattırdım çabuk gitmeniz sizi karınıza
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
bana telefon yoluyla mesaj geldı tükidici danışmanıyız diye 0850 liyle bAŞLAN NUMARADAN bende inandım bankanın geresiz dosya parası ve her ay bankaların geresiz işlem parası içindi benden telofon yoluyla 170tl kredı kartımdan çekildı oysa tüketıci parası almaması gerekiyomuş benşimdi iptal etmek istiyorum ne yapmam lazım birde internet yoluyla alış veriş yapıyorum bundada sahtekerlık olabilirmi bilen arkadaşlardan bilgi rica ediyorum

Selam Yalnız Kartal,

Size mail yoluyla gelen yada cep telefonunuza gelen hiçbir mesaja yanıt vermeyin. Bankalardan alacağınız olan dosya masrafları ( çekmiş olduğunuz eski kredilerden alınan dosya masrafı ) yada kredi kartlarınıza tahakkuk ettirilen yıllık kart aidat ücretlerini geri almak istiyorsanız
yapmanız gerekenler ;

1- Hangi bankalardan alacağınız olduğunu düşünüyorsanız o bankaların en yakın şubesine giderek ödediğinize dair hesap ekstrelerini yada dekontları istemek ( bazıbankalar bu işlem karşılığında yine ücret alıyor )

2- İlgili bankanın Genel Müdürlüğüne sizden alınan ücretlerin geri iadesine dair dilekçe göndermek bunu şubeden yapabilirsiniz. Şubeler müşteri dilekçelerini Genel Müdürlüklere fakslamak suretiyle iletmek zorundadır.

3- Banka tarafından size olumlu yada olumsuz yanıt geldiğinde bu belgeyi saklamak. Zaten yanıt olumluysa yapılan kesintiler hesabınıza otomatik olarak yansıtılacaktır. Yanıtın olumsuz olması durumunda size en yakın Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmak , yanınızda bankanın size sizden aldığı ücretleri geri ödemeyeceği yönünde karar belgesiyle birlikte

4- Tüketici Hakem Heyetleri bu konuyla ilgili sizden hiç bir ücret talep etmezler. Sonucun olumlu olması halinde ( bazı koşulların varlığında...örneğin kredi çekerken imzaladığınız sözleşmede dosya masrafını kabul ettiğinizi beyan etmeniz halinde sonuç olumsuz olacaktır )

5- Tüm bu işlemler zaman alacak ve sonuç olumsuz olduğunda başınızda boşuna ağrımış olacaktır ama siz bilirsiniz bence denemeye değer.

Sağlıcakla kalın,


Tüketici Bilgi Sistemi | PRATİK BİLGİLER
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
e acaba o değilde benim 3 yıl önce iş kurun verdiği kurs için açtırdığım hesap var onuda 3 5 ay aktif kullanıp sonrasında hesapta tek bir delikli mecidiye bile olmadan kaldı ve o tarihten sonra yani kurstan sonra hiç işlem olmadı e acaba o hesap duruyomudur duruyorsa ne yapmam gerek artı diyelim hesap duruyo kapattırmam için ne gerekli ve bana kapamam için maddi bir yükü olur mu nokta

Selam kardeşim,

Bir daha o hesabı hiç kullanmayacağını düşünüyorsan bırak hiç uğraşma ama olur da bir gün o hesaba para yatarsa ( bir şekilde ) sistem otomatikman parayı hesap işletim ücreti adına sığınarak adeta hortum gibi yutacaktır. Bana kalırsa boş bir zamanında hesabının olduğu bankanın en yakın şubesine giderek hesabının kapatılması için talimat vermendir.
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
Gazoz agacı detaylı bilgi vermişsiniz size çok teşekkür ederim
 
Tekerlekli Sandalye
Üst