Bankalarda açık unutulan hesaplar için dikkat!!!
Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinden hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan 2014
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanununa dikkat çekerek, "6502 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Burada bankalarla ilgili bazı önemli hususlar var" dedi ve şöyle açıkladı:
BORÇLANMAK İSTEMİYORSANIZ...
"Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler. Örneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tüketici kapatma ücreti ile karşı karşıya kalmayacak. Ancak tüketiciler mutlaka kendilerine gönderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gönderilen mesajlarda tüketicilerin vaktiyle açmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir süreye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ücreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borçlanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızda olsa, çalışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ücret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı için kara listeye bile girebilirsiniz."
ESKİ HESAPLAR NASIL KAPATILIR?
Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinde hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan 2014
Tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyaran Ağaoğlu, "Bankalardan gelen mesajlara mutlaka süresinde itiraz ederek, müdahale ederek o çalışmayan hesaplarını kapatmalıdırlar. Aksi halde o hesapta para olmadığı halde kendilerine borç tahakkuk ettirilecek, bu borca faiz yürütülecek; bir süre sonra tüketici istemediği, hak etmediği bir durumla yani kara listeye girme gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceklerdir" diye konuştu.
"TARİHİ VE KENDİ NUMARANIZI BİR KENARA NOT ALIN"
Müşterilerin hesaplarını kapatmak için banka şubelerini gitmesini tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Ağaoğlu, müşteri hizmetlerini aramaları durumundaysa, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinin tarih ve saatini kaydetmelerini önerdi.
İTİRAZ YOLU KAPANIYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların tartışmalı birçok ücret ve kesintisini yasal zemine kavuşturuyor. BDDK’nın hazırladığı yeni taslağa göre, başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların birçok ücret ve kesintisi yasallaşıyor.
Başta tüketici koruma örgütleri olmak üzere birçok kesim tarafından karşı çıkılan ücret ve kesintiler için Tüketici Mahkemeleri’nde yüzlerce dava açılıyor ve birçoğu "iade kararı" ile sonuçlanıyordu. BDDK’nın yeni kararıyla, artık banka müşterileri, kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyecek.
HESAP NASIL KAPATILIR?
Banka hesapları bankaların İnternet Şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri yahut sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor.
Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebilecek olmanın yanı sıra aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.
Bankalar, kullanılmayan hesapların 28 Nisan’dan önce kapatılması durumunda herhangi bir ücret talep etmeyecekler.
Hesap kapama eziyeti
Kullanılmayan hesabını kapatmak isteyenler bankaya koştu. İnternet ve telefonla yapılan başvuru geçersiz sayılıyor. Şubeler de zorluk çıkarıyor.
Bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarını 28 Nisan'a kadar kapatmayandan hesap işletim ücreti alacağını duyan şubesine koştu. Gelin görün ki, bu hesapları kapatmak adeta eziyete dönüştü.
KAPATMAYAN ÖDER
Hesabını kapatmak için internet ve telefondan yapılan başvurular kabul edilmezken, şubeye gidenlere de müşteri hizmetleri "Hesabınızda 25 kuruş, 50 kuruş var. Önce o parayı çekmeniz gerekiyor" diyor. Mayısta yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu'na göre, bankalar kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacak. Bankalar hesapların 28 Nisan'dan önce kapatılması durumunda herhangi bir ücret talep edemeyecek. Uzmanlar kullanılmayan hesapların kapatılmaması durumunda hesapta para olmadığı için kara listeye bile girmenin söz konusu olduğunu vurguluyor.
YASAL GÜVENCE
Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun tartışmaya açılan taslağına göre, hesap işletim ücreti başta olmak üzere birçok ücret ve kesinti yasal zemine kavuşuyor. Yeni düzenlemeyle banka müşterileri kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyeceği için atıl hesapların kapatılması önemli.
ŞUBELER ZORLUK ÇIKARIYOR ( şubelerin zorluk çıkardığı tüm durumlarda ortaya çıkan iş yükü Genel Müdürlük çalışanlarına biner

)
Banka hesapları mevcut uygulamaya göre, internet şubeleri, ATM'ler ve çağrı merkezi aracılığıyla kapatılıyor. Kapatılacak hesapta otomatik fatura ödemesi ve sigorta talimatı varsa bunların da iptal edilmesi zorunlu. Ancak, hesabınızda 10 kuruş dahi para varsa bu yolla kapatmak mümkün olmuyor. Ya hesaptaki bakiyenin tamamını nakit olarak çekeceksiniz ya da aktif kullanılan başka bankadaki hesabınıza transfer edeceksiniz. Şubeye giden vatandaşlarda ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor.
ŞUBELER ZORLUK ÇIKARIYOR, VATANDAŞ İSYAN EDİYOR ( müşteri her zaman haklıdır tüm hata şubelerde

)
Sabah'a yaşadıklarını anlatan Burcu G. , "Önceki gün hesabımı kapatmak için iki farklı bankaya gittim. İkisinde de aynı zorluklarla karşılaştım. 'Hesabınızda 1 lira 25 kuruş var. Önce onu çekmeniz lazım' dediler. Bunun için yeniden numara alıp, sıraya gireceksiniz. Ardından müşteri temsilcisine gideceksiniz. 1 lira 25 kuruşluk hesabınız için 40 dakika beklemeniz gerekiyor. Adeta kapatmaktan vazgeçirmeye çalışıyorlar" dedi.
1 KURUŞA 50 TL İSTİYOR
Hesapları kapatmamakta direnen bankalar, 1 kuruşluk borç için tüketicilere ihtarname gönderiyor. Küçük miktardaki bir borç için bile ihtarname masrafı 50 lirayı geçiyor. Hesap kapatılırken unutulan 1 kuruşluk bakiye karşılığında bankalar 100 liraya varan bedeller talep edebiliyor.
BİR DİLEKÇE YETER!
Normal koşullarda hesap kapatma işlemi bütün bankalarda aynıdır. Hangi bankada hesabınız varsa talimat ile hesabınızı kapatabilirsiniz. İlgili şubeye, "Şubenizde bulunan ...hesap numarasını kapatmak istiyorum veya bankanızın ... nolu müşterisiyim. Bu müşteri numarasına bağlı vadesiz hesabımı kapatmak istiyorum" dilekçesi vermeniz yeterli.
Öncelikle, bazı bankalar hesap kapatma için dilekçeleri Genel Müdürlüğüne faks, mail ya da mektup yoluyla isterken, bazı bankalar ise hesabınızın bulunduğu banka şubesine hesap kapama dilekçesi ile başvurmanızı talep edebiliyorlar. Ayrıca, başvuru esnasında kimlik ibrazı, ya da kimlik fotokopisi de talep edilebiliyor.
Hesap kapama başvurularını yaparken, yanınızda kimliğinizin olması gerektiğini ya da başvuru dilekçesine kimlik fotokopisi eklemeyi unutmayın.
Genel Müdürlük banka hesap kapama dilekçe örneği nasıl olmalı, hangi bilgileri içermeli ;
Engelsiz Yaşam Bankası Genel Müdürlüğü’ne;
Bankanızın, Yaşam şubesinde bulunan ................... numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.
Adı Soyadı :
İmza
Tarih :
TC Kimlik:
Adres:
Cep Tel:
Banka şubelerine yapılacak hesap kapama başvuruları için kullanılacak dilekçe örneği ;
İş Bankası Çankaya Şubesi’ne;
Şubenizde bulunan ............ numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.
Adı Soyadı :
İmza
Tarih :
TC Kimlik:
Adres:
Cep Tel:
Yukarıda verdiğim banka hesap kapama dilekçe örneklerini, banka adı, şube adı, hesap numarası, adınız ve soyadınız, TC kimlik numaranız, adres ve telefon numarası kısımlarına kendinize ait bilgiler ile düzenleyerek isterseniz bilgisayardan aldığınız çıktıya ya da el yazınızla beyaz bir dosya kağıdına yazıp, isminizin altına imzanızı atarak, banka hesap kapama başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu dilekçelerle bankaların genel müdürlüğüne veya ilgili şubesine başvurduğunuzda, banka hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Böylelikle, hesap işletim ücreti gibi masraflara da katlanmamış olursunuz.
Arkadaşlar, bankalarda aktif halde bulunmayan ya da hareketsiz olan hesaplarınızı muhakkak kapatın.
Hangi bankada açık unuttuğunuz hesabınız varsa öncelikli olarak şubeye gitmeyi deneyin. Şubeye gidemeyecek durumdaysanız yazmış olduğunuz dilekçenizi fakslayın ve faksınızın iletildiğine dair rapor çıktısını saklayın. Bunları yapamıyorsanız o halde hesabınızın açık olma ihtimalini düşündüğünüz bankanın ilgili müşteri çağrı merkezlerini arayın. çağrı merkezleriyle yaptığınız yada yapacağınız her görüşme kayıt altına alınacağından artık hesabınızın kapatıldığına emin olduktan sonra içiniz rahat etsin diyebilirim.
Sağlıcakla kalın,