Bebeğinizi daha doğmadan riske atmayın!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Amniyosentezden önce bir şansınız daha var!

Türkiye'de de uygulanan yeni bir yöntemle başta 'Down sendromu' olmak üzere anne karnındaki bebeklerin taşıdığı genetik riskler, gebeliğin 10. haftasında teşhis ediliyor. Üstelik annenin kanıyla yapılan genetik tarama testiyle sonuç, yüzde 99,7 gibi mükemmel bir doğruluk payıyla öğrenilebiliyor

93 ülkede, 500 bine yakın hamile kadında uygulanan ve bugüne kadar dünyada yayınlanmış en geniş klinik çalışma sayısına sahip Harmony tarama testi, “amniyosentez” öncesi annelere yeni bir şans sunuyor.

Amerika'da ve diğer ülkelerde yapılan çok sayıda bilimsel çalışmada bu yöntemle anneden alınan birkaç damla kan sayesinde, bebeğin genetik sağlık taraması basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu test riskli; yani düşük tehdidi gebelik yaşayan anne adaylarına, Türkiye’de önde gelen merkezlerde ABD ile eş zamanlı olarak uygulanıyor.

10. HAFTADA YAPILIYOR, 2 HAFTA SONRA SONUCU ALINIYOR


Tanı testlerinde ya amniyotik sıvıdan ya plasentadan ya da kordondan girilerek doğrudan bebeğe ait bir materyal alındığını ve bunlarla bebeğin genetik yapısının incelendiğini anlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Aydan Biri, şu bilgileri verdi:

"Bütün kromozomları sayı ve yapı olarak her açıdan inceleyebiliyorsunuz. Tam doğruluk açısından hâlâ bunun üzerine çıkan bir test yöntemi geliştirilemedi. Bir hekimin veya bir ailenin gözden kaçıracağı en önemli kromozom hastalığı da 'Down sendromu' oluyor. Bu yüzden de yoğunlukların tümü bunun yakalanmasıyla ilgili oluyor.

Bu yeni teste tarama denilmesinin amacı, riskli grubu belirliyor ve kişiyi, hekimi kesin tanı testlerine yönlendiriyor. Bütün gebelerde amniyosentez yapılamayacağı için bu tarama testi önemli bir araç, yöntem haline geliyor. Kaldı ki 500 Down sendromlu vaka yakalayacağım diye belki de bir o kadar bebek kaybedeceksiniz. Dolayısıyla hekim, operatör deneyimli değilse işlemlerin riski çok yüksek olabilir.

Bu kadar çok girişimin, geç haftalara kadar tanı işlemlerin önüne geçilmesi gibi durumların ortadan kalkması amacıyla bu tarama testi önemli. Bu test gerçek anlamda bir devrimdir. Gerçekten kadını özgürleştiren bir devrimdir. Çok erken haftada yapılması çok önemlidir. Gebeliğin 10. haftasında anne kanına yeterince bebek hücresi geçmiş oluyor. Bu haftada yapılan testin sonuçlarını 2 hafta sonra alabiliyoruz."

Harmony tarama testinden çıkan sonuçların yüzde 99,7 oranında doğruluk payı içerdiğini ifade eden Biri, "Bu test sıkıntılı kromozomları incelemek için büyük bir araç görevi görüyor. Bu tarama testiyle beraber önemli bir grup hastaya, gereksiz yere diğer tanı testlerini yapmamış oluyoruz" diye konuştu.

DEVLET VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE DE UYGULANIYOR MU?

Testin Türkiye'de yaygınlaması için GELAB Laboratuvarlar Grubu, çeşitli devlet ve üniversite hastaneleriyle görüşmelerde bulunuyor. Bir yıl gibi bir süre içerisinde testin, devlet ve üniversite hastanelerinde de yapılması öngörülüyor.
Harmony tarama testi, şu an sadece özel sigortaların kapsamında yer alıyor.

TÜRKİYE'DE TEST NASIL YAPILIYOR?

Bu testte anne kolundan basit bir kan alma işlemiyle özel tüplere alınan kan, GELAB Laboratuvarlar Grubu tarafından toplanarak ARIOSA Laboratuvarı'na gönderiliyor. Down sendromu olan trizomi 21, trizomi 18, trizomi 13 ve cinsiyet kromozomları olan XY kromozom bozuklukları değerlendirirliyor. Test, tüp bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerde ve ikiz gebeliklerde de güvenle uygulanabiliyor. Sadece anne kolundan kan almaya dayalı bir işlem olduğundan herhangi bir düşük riski de taşımıyor. Sonuçlar ortalama iki haftalık bir sürede GELAB’a ulaşıyor ve uzman hekimler tarafından değerlendirilerek Türkçe formata çevriliyor. Kişiye özel risk analizi yapılarak düşük risk ya da yüksek risk olarak raporlanıyor ve doktorunuza ulaştırılıyor.

'AMACIMIZ TÜRKİYE'DE LABORATUVAR KURMAK'

Uzun çalışmaların ardından 2012'de testin Amerika'da piyasa çıkarıldığını ve hızlı bir şekilde de Türkiye'ye getirildiğini anlatan Ariosa Diagnostics Direktörü Sabah Öney "Amerika'da en yüksek teknolojimizle üretilen testler, şu anda Türkiye'de kullanılıyor. Amacımız da ileride bu laboratuvarlarımızı Türkiye'de de kurarak bütün hastalarımıza yardımcı olmak ve oluşabilecek sorunları en düşük düzeye indirmek" dedi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst