Bebeklerde Kundak Oldukça Kalça Çıkığı da Olacak

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Türkiye Genelinde Yapılan Çalışmada; 6 Ay- 13 Yaş Arası En Az 111 Bin Çocukta Kalça Çıkığı Var

Türkiye'de ilk kez doğumsal kalça çıkığının görülme sıklığı araştırıldı. 6 ay- 13 yaş arasındaki çocuklarda kalça çıkığı görülme oranı binde 5.9 olarak belirlenirken, ortopedi profesörü Yücel Tümer, "Binde 5.9 demek, her yıl doğan 1 milyon 300 bin bebeğimizin yaklaşık 7 bin 300'ünün kalça çıkığı sakatlığı olması demek. Bu sakatlığın oluşmaması için bebekleri kendi haline bıraksak yeter. Bebekleri kundaklamayın, bu kadar basit" dedi.

Prof. Dr. Tümer, kalça çıkığını önlemede ana kucağı, kangru denilen bebek taşıma aparatlarının yararlı olduğunu söyledi.İzmir'de Özel Kent Hastanesi'nde çalışan Prof. Dr. Yücel Tümer ve Opr. Dr. İbrahim Akel, Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olan kalça çıkığıyla ilgili ortak çalışma yaptı. Hekimler, 23 ildeki meslektaşlarını tek tek arayıp Türkiye'de kalça çıkığının sıklığıyla ilgili bir araştırma için yardım istedi. Tümer ve Akel, meslektaşlarından ortopedik rahatsızlık dışında karın ağrısı, trafik kazası gibi nedenlerle hastanaye başvurup kalça filmleri çekilen 6 ay- 13 yaş arasındaki çocuklara ait görüntüleri isteyip, bunların üzerinde analiz yaparak verilere ulaşacaklarını bildirdi.

Nitekim 23 ilden bu yaş grubunda yaklaşık 5 bin çocuğa ait kalça filmi Dr. Tümer ve Akel'e gönderildi. Henüz yayınlamadıkları çalışma sonucunu DHA'ya anlatan Opr. Dr. Akel, "Yaptığımız araştırmada bu yaş grubunda binde 5.9 oranında kalça çıkığı tespit ettik. Bu çocuklarda kalça çıkığı var ama kendileri de aileleri de bilmiyor. Batılı ülkelerle karşılaştırdığımızda bizdeki oran çok yüksek. Bazı Avrupa ülkelerinde kalça çıkığı artık hiç görülmüyor. Kalça çıkığını önlemek çok kolay.

İlk bir ay bebekleri kendi haline bırakırsak, yani doğal pozisyonlarında iki bacaklarını yana açarak yattıklarında kalça çıkığı büyük ölçüde kendiliğinden düzeliyor. Ne yapacağımızı değil ne yapmayacağımızı bilmemiz önemli. Yani kundak yapmamak, bacaklarından tutarak baş aşağı sarkıtmamak gerekir. kalça çıkığı Türkiye'nin gerçeği ama değiştirilemez gerçeği değil. Ailelerin eğitimiyle, çevresel faktörlere dikkat edilerek bu rakam çok daha düşük hale getirilebilir. Doğumsal kalça çıkığı erişkin döneminde ciddi sakatlıklara yol açabilen bir hastalık, topluma hem maddi hem de manevi kayıp getiriyor bunların önüne geçilebilir" diye konuştu.

GELİŞMİŞ ÜLKELER SIFIRLADI

Prof. Dr. Tümer de kalça çıkığının binde 5.9 oranında görülmesinin inanılmaz olduğunu söyledi. Bu oranın her yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebekten 7 bin 300'ünün kalça çıkığı olması demek olduğunu belirten Tümer, şöyle konuştu:

"Sadece söylediğimiz basit önlemleri aldırabilsek, bir gücümüz olsa, kundağı engellesek, çocukları sarkıtmasak bunların 6 bin 500'ü kendiliğinden iyi olacak demektir. 6 bin 500 çocuğunun kendiliğinden iyi olması hiçbir masraf yapmadan, güç sarfetmeden iyi olması inanılmaz bir şey. Biz bunları yapmadığımız sürece bu rakamlar batılı ülkelere göre çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Ülkemizdeki kalça çıkıklarını doğuşta diğer ülkelerden fazla olmadığı kanısındayız ama diğer ülkeler önlemler alarak bunu sıfırlıyorlar. Biz önlem almadığımız için artan rakamlarla sakatlık oluşuyor. Türkiye'de 6 ay-13 yaş arasında 18 milyonluk bir nüfus var. Bu binde 5.9 oranı bu yaş grusunda 111 bin kalça çıkığı sakatı demek. Bu ülkenin kaldıramayacağı kadar büyük bir rakam, kaderi de olmaması gerekir. Başına gelmeyen bunu bilmiyor. Ama ailede bir çocuğun kalça çıkığı olduğu ortaya çıkınca ve önlenebilir olduğu anlaşıldığında daha çok üzülüyorlar. Biz bu sakatlığın yeterince anlatılmadığı kanısındayız. Bu çalışmanın amacı da bu. Televizyonlarda alt yazı geçsin, 'kalça çıkığı önlenebilir bir hastalıktır, sakatlıktır. Kundak yapmayınız' densin, bu kadar basit."

YILDA 10 BİN PROTEZDEN 3 BİNİ KALÇA ÇIKIĞI

Prof. Dr. Tümer, yapılan çalışmalar sonucunda, kalça çıkığı tespit ettikleri 22 çocuğun tedavi edilmeleri için Ortopedistler Derneği'ni harekete geçirdiklerini söyledi. Tümer, "Bunlar gözden kaçmış, teşhis konmamış sokakta dolaşan kalça çıkık vakaları. Bu çocukları, adreslerini derneğimize bildirdik, Bu çocukların bulunması ve tedavi edilmeleri için derneğimiz faaliyete geçecek. Her yıl 10 bin hastaya kalça protezi konuluyor. Yüzde 30'unun kalça çıkığından kaynaklandığını biliyoruz. Yani yılda 3 bin hasta kalça çıkığı nedeniyle protez takılıyor. Bebekler bir aylıkken yapılacak ultrason tetkikiyle bu sakatlık önlenebilir. Kangru denilen, bacakları ayıran taşıma aparatları kalça çıkığının önlenmesinde yararlı aparatlar" diye konuştu.

(Doğan Haber Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Kundaklansın mı yoksa kundaklanmasın mı?

Türkiye'de yaygın olarak görülen kalça çıkığı, engellenebilir bir hastalık... Doktorlar aileleri uyarıyor..!


Türk Pediatrik Ortopedi Derneği, kalça çıkığı konusunda bir araştırma başlattı.

23 ilde, 6 ay 14 yaş arası çocuklara ait 5 bin kalça filmi incelendi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Murat Songür yapılan araştırmayla ilgili şunları söyledi:
"Binde 5,9 oranında tedavi edilmemiş kalça çıkığı sıklığı saptadık... 14 yaşa kadar 18 milyon çocuğun yaşadığı düşünülürse ülkemizde 100 binin üzerinde bir çocuğun sakat kalma oranı anlamına gelmektedir."

Kalça çıkığı doğu illerinde daha sık görülüyor.

"Bu ülkede hala yüzde 5 gibi sağlık personeli dışı yapılan doğumlar var, kırsal kesimde özellikle."

Uzmanlar, yeni doğan her bebeğe kalça muayenesinin yaptırılmasını istiyor.

Bebeklerin kundaklanmaması ise en önemli şart.

TRT'deki habere göre, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yücel Tümer ebeveynleri uyarıyor:

"Bu ispatlanmış, istatiksel olarak ispatlanmış İsrail’de bunu çok güzel yapmışlar yeni doğan bebekleri ultrasound ile kontrol etmişler hiçbir tedavi yapmamışlar 1 ayın sonunda çıkıkların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiğini görmüşler. Biz bunu istiyoruz, bebekleri bırakalım kendileri büyüsün."

haberturk
 
Tekerlekli Sandalye
Üst