Bebeklere Kaç Yaşına Kadar Anne Sütü Verilmeli?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,037
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Pek çok annenin merak ettiği konulardan birisi de bebeklerini ne zamana kadar emzirmeleri gerektiğidir. Günümüzde birçok kişinin kendi çocuklarını 5 yaşına kadar emzirdiğini söylemesi, anneleri bu konuda kafa karışıklığına sevk etmektedir. Uzmanlara göre yeni doğmuş bir bebeğin ilk 6 aylık süreçte sadece anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. 6 aylık süreçten sonra ise yavaş yavaş ek gıdalarla birlikte bir beslenme şeklini uygulamak doğrudur. 1 yaşına kadar ki süre zarfında anne sütü bebek için en yararlı besindir fakat bu yaştan sonra anne sütünün bebek için çokta önemi kalmamaktadır. Bu yüzden ideal olan varsayım, 1 yaşına kadar anne sütü ile beslemek, sonrasında ise bunu azaltıp bitirmektedir. “Ne zararı olur ki, canı ne kadar emmek isterse emsin” gibi bir yaklaşım görünüşte bebeğe hiçbir zarar vermemektedir. Fakat bebek 1 yaşından sonra da anne sütü emmeye devam ederse katı gıdalarla tanışması gecikecektir.

bebek.JPG

Dolayısıyla da sadece anne sütü güdümlü bir beslenme anlayışı ileriki yaşlarda problemlere sebebiyet verebiliriz. Zaten bebeğiniz 1 yaşından sonra gerek duyduğu besin ihtiyacını anne sütünde karşılayamamaktadır. Anne sütünü çok uzun süre bebeğinizin emmesine müsaade etmeniz duygusal açıdan sizi rahatlatabilir fakat bebeğinizin çene yapısının gelişmesini engelleyen bir durum olduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Herkes için bu durum bu şekilde geçerli değildir. İstisnaların olduğu bir konudur. Anne ekonomik açıdan gerçekten çok kötü bir haldeyse, temiz ve ucuz bir besin olarak anne sütü bebeklere 2 yaşına kadar verilebilir. Bu gibi istisnalar dışında kalan tüm anneler 1 yaşından sonra emzirmeyi yavaştan bırakmak zorundadır.

Anne Sütünün bebeğin gelişiminde önemi

Anne sütü bebeklerin gelişiminde en önemli unsurdur. Anne sütünün içeriği yeni doğan bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek düzeyde olup, belli bir döneme kadar hiçbir ek gıda ya da benzeri besine gerek bırakmayacak şekilde bebeğin gelişimi için ideal ortamı oluşturmaktadır. Anne sütünün içeriği, bebek sağlığı için hiçbir probleme sebebiyet vermez aksine bebeğin sağlığının artması, gelişiminin hızlanması gibi etkilere sahiptir. Yapılan araştırmalarda 1 yaşına kadar düzenli olarak anne sütü ile beslenmiş çocuklarda IQ gelişiminin çok daha fazla olduğu saptanmıştır. Bebeğin zekasının dahi gelişmesinde anahtar rol alan anne sütü ciddi anlamda besleyici bir besindir. Ayrıca içerisinde çok sayıda antikor bulunduran anne sütü, minik yavrularınızın hastalanması, enfeksiyon kapması gibi istenmeyen durumların önüne geçebilecek yegane besindir. Yeni doğan döneminde bebeklerin sindirim sistemleri dış dünyadan alınan besinlere hazırlıklı değildir. En azından daha öncesinde bu süreç hiç yaşanmamıştır. Bu yüzden de anne sütü sindirimi çok basit ve kolay bir besindir.

Mekonyum, ( bebeklerin ilk dışkısı) bebeklerin ilk kız dışkılama yapmasını ifade eder ve bebeğiniz vücudu böyle bir işlemi daha önce gerçekleştirmediği için zorlanmaktadır. Bebek sütü bu ilk tuvaleti yapma olayının çok daha kolay gerçekleşmesini sağlamaktadır. İçerik olarak bakıldığında inek sütü, anne sütünden çok daha yüksek oranda protein barındırmaktadır. Fakat inek sütü içinde proteinin %50’lik kısmı sindirim sistemi tarafından emilemez ve atık olarak vücuttan dışarıya gönderilir. Fakat aynı durum anne sütü için geçerli değildir. Anne sütü içinde enzimler, bebeğin vücudu tarafından çok daha kolay ve yüksek oranda emilmektedir. Bu yüzden de bir bebek için en yararlı besin anne sütüdür. Öyle ki, prematüre doğum yapan annelerin sütü ile normal doğum yapmış bir annenin sütü içerik olarak bile çok farklılıklar göstermektedir.

Prematüre bebeğin ihtiyaçları normal doğmuş bir bebeğe göre çok farklıdır ve bununla doğru orantılı olarak annelerin sütlerinde de farklılık görülmektedir. İlk 6 ay içinde anne sütü bir bebek için fazlasıyla yeterli olup, ekstra hiçbir besine gerek duyulmamaktadır. Anne sütü ne kadar önemli ise, annenin bebeğini emziriyor olması da bir o kadar önemlidir. Bunun yanında bebekler anneleri ile tensel temas kurmaktan fazlasıyla hoşlanırlar. Çoğu zaman bebekler kucaklanmakta ya da onları dokunulmasından çekinmezler aksine bu durumdan mutlu olurlar. İşte emzirme işlemi de bahsettiğimiz tensel temasın kurulabileceği en uygun ortamı ifade etmektedir. Böylelikle anne ile bebeği arasındaki bağlar çok daha güçlenecektir.

Anne Sütü Yetersiz Kalına Ne Yapılmalıdır?

Emzirme dönemindeki birçok anne zaman içerisinde sütünde azalmalar ile karşılaşmaktadır. Bu durumun çok sayıda sebebi olmakla beraber, genellikle loğusalığın verdiği psikolojik yıkımdan kaynaklanmaktadır. Öyle ki, bahsi geçen dönem bir kadının en hassas olduğu ve bambaşka bir yapıya büründüğü dönemi ifade etmektedir. Bu yüzden de psikolojik sebepler annede süt azalmasına sebep olabilmektedir.

Bebekler ilk 3 aylık dönemde haftada ortalama 150-200 gr kadar bir süte ihtiyaç duyardır. Bu oranı karşılayabilen anneler için problem yoktur fakat karşılayamayan annelerin takviye alması gerekmektedir. Bu dönemde anneleri en çok yanıltan olay, bebeklerinin yanaklarına dokunan her şey için emmeye çalışıyor olmasıdır. Bu durum genellikle “bebeğim doymadı” şeklinde algılanır fakat bahsettiğimiz durum sadece emme refleksidir. Bebekler o dönem emme refleksine sahiptir ve bu yüzden de yanaklarına ve dudak çevresine dokunan her şeyi emmeye çalışırlar. Fakat gen ede sütünüz yetersiz geldiğini düşünüyorsanız ek gıdalar yardımıyla bu açık kapatılabilir. Bunlar arasında devam sütleri ve püre seklinde mamalar mevcuttur. Bebeklerin gereksinim duydukları şey bu mamalar yardımıyla takviye edilebilir.

Bebeklere Ek gıda Ne Zaman Verilmelidir?

Uzmanların dahi farklı düşündüğü konuların başında, ek gıdaya ne zaman başlanacağı gelmektedir. Uzmanların hepsi 6 aylık süreçte anne sütünün kullanılması konusunda hem fikirdir fakat bir kısmı 4-6 ay arasında katı gıdalara başlanabileceğini, bu durumun bebeğin sindirim sistemini geliştireceğini ve ileriye yönelik olarak güzel bir hazırlık olacağını savunmaktadır. Uzmanların bir kısmı ise ikinci 6 aylık dönemde en gıda verilmeye yavaş yavaş başlanmasını fakat katı gıdalara daha sonraki dönemde geçilmesini tavsiye ederler. Bu durum aslında birazda annenin kararları ile doğru orantılıdır. Sizler kendi yavrunuz için uygun zamanı zaten hissedeceksiniz ve ona göre bir yaklaşım isteyeceksiniz. Fakat genel görüş ilk 6 aydan sonra devam sütü ve mamaları ile bebeğe ek besin verilmesinin doğru olduğu yönündedir.

Anne Sütünü Arttırmak İçin Ne Yapmalı?

Eğer sütünüzün yetersiz olduğu kanaatine vardıysanız ilk olarak sütünüzü arttıracak ürünlerle beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu dönem aynı zamanda aldığınız kiloları vermeye çalıştığınız da bir dönemdir ve diyet uygulayarak verilmeye çalışılan kilolar sütte azalmalara sebebiyet verebilir. Kilo vermek için yapılan sert diyetlere son vermeli, bol bol su tüketmeli, kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt gibi besinleri tüketmeli, A vitamini açsından zengin havuç, kayısı gibi gıdalara yönelmeli, yemeklerle birlikte çay içmemeli ve sebze meyve yemeyi ihmal etmemelisiniz. Beslenmenize dikkat ettiğiniz sürece ve özelliklede bu süre zarfında az miktarda da olsa bebeğinizi emzirmeye devam etmek hormonlarınızı tetikleyecek ve birkaç gün içerisinde süt miktarınızın ciddi anlamda arttığını göreceksiniz. Kendinizi doğru şekilde baktığınız sürece bebeğiniz için yeterli olan sütün tamamını üretebileceğiniz unutmamalısınız.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst