Bedensel Ayrımcılık: Sağlıklı Beden Fetişizmi!

gandi

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
21.Yüzyıl dünyasında tüm olumlu gelişmelere rağmen insanlık hala ayrıştırıcı tavırlar takınabiliyor.
Bu ayrıştırıcı tavır bazen cinsiyet temellidir bazen ırksal bazense dinsel temellere dayandırılan 'ötekileştirme' olarak kendini göstermektedir.

Çokca dillendirilen bu ayrımcılık çeşitlerine birde hiç sözü edilmeyen bedensel ayrımcılığı eklemek gerekiyor. Modernizm kusursuz bir bedeni kutsallaştırırken öte yandan (bilerek Ya da bilmeyerek) bedensel eksikliği (kol, bacak eksikliği v.b gibi) tu kaka gösteriyor.

Modernizm topluma ve zihinlere sürekli kusursuz beden hayranlığı enjekte ediyor ve insan kendini sadece ve sadece bedenden ibaret sayabiliyor. Kutsallaştırılan bedenler ve bu bedenlere sahip olmak isteyen insanlar daha kusursuz daha mükemmel bir beden için sürekli para harcıyor.

Modernite nin yarattığı bu düşünce tarzı bir süre sonra birilerinin rant kapısı haline geliyor. Estetik ameliyatlar vs vs ....

Yukarda anlatıldığı şekliyle bedenlere atfedilen bu kutsallık herkesi içine alan aynı potada eriten toplum modelinden yoksundur. Zira insan oğlu bazen doğuştan bazense daha sonra bedensel eksikliğe maruz kalabilir-kalıyor.

Dünya üzerinde milyonlarca sakatlığı bulunan kişi var. Değişik engel gruplarına ayrılan bu kişilerin bazen kolları bazen bacakları bazen her ikisi olmayabilir. Modernite kusursuz bedeni yüceltirken bu kişileride ötekileştiriyor...

Popüler tanımla 'sağlıklı beden' İN 'hasta ve sakat bir beden' AUT

Modernite nin dayattığı bu düşünce tarzı neden – sonuç ilişkisi içerisinde düşünüldüğünde sakatlığı bulunan kişiler için ayrımcılıkla sonuçlanması kaçınılmaz oluyor. Zira sayıları milyonları bulan engelliler sağlıklı bir beden için dizayn edilen şehirlerden tutunda aklınıza gelebilecek milyonlarca üründen yararlanamıyor.

Özetle modernite tüm eziciliğiyle yaşamı ve insanı 'sağlıklı beden' üzerine kurgulamış durumda...
 

AliAdnan

Üye
Üye
Katılım
Ağu 20, 2010
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Engellilere yönelik yapılan ayrımcılığa farklı bir açıdan bakmışsınız. Bir zamanlar sanırım Fatih Altay'lının olacaktı "ne zaman adam oluruz" diye bir köşe yazısını okumuştum.
Köşe yazısında sayın altaylı "hemşehri ciliğinde bir tür ayrımcılık olduğunu anladığımız zaman" biten bir cümlesi vardı. O zamanlar beni baya etkilemişti bu cümle. Aslında düşünülürse hemşehricilik te bir tür ayrımcılıktı.
Düşünsenize işe gireceksiniz iş veren hemşehrisini size tercih ediyor. sizin vasıflarınız ondan üstün olsa onu tercih ediyor. Alın size yine dillendirilmeyen bir başka ayrımcılık.
Ayrımcılığın çok çeşitleri var. Hocamın söylediği gibi kimi dillendirilir (bilinir) kime dillendirilmez(bilinmez).
 

kandemirabi

Üye
Üye
Katılım
Eyl 2, 2010
Mesajlar
11
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Evet kesinlikle dünya üzerinde olmasa bile ülkemizde bu tür ayrımcılıklar mevcut vaziyette. Aslında modernizmin getirisi bu değil daha duyarlı ve bilinç ve ahlak kuralları dahilinde hareket etmeleri gerekirken, ortalıkta anlamsız bi kendini beğenmişlik mevcut. Evet denildiği şekilde rant haline geliyor. Şimdi artık güzellik salonlarında lazer tedavileri gibi tedaviler uygulanamayacak yalnızca polikinlik tarzı yerlerde uygulanabilecek hepsi hazırdı bir düşünce ile sisteme yavaş yavaş yerleştiriliyor. Herşey iyiye gideceği yerde kötüye gidiyor ve insanlar yalnızca kendilerini düşünüyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst