Böbrek nakli olanlar malulen emekli olabilecek

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Diyaliz hastası olupta malulen emekli edilenler böbrek nakli olunca 'malüllük durumu' ortadan kalktığı için malulen emeklilikleri iptal ediliyordu. 16 aralık 2010 tarihinde çıkan yeni yönetmelikle birlikte böbrek nakli olanların malulen emeklilik hakları devam edecek.

Gerek eski 1479 ve 506 sayılı Kanunlar gereğince ve gerekse de yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, haftada 3 günden fazla diyalize girmek zorunda kalan böbrek hastaları yeterli prim ödeme gün sayıları (en az 1800 gün) varsa malülen emekli edilmektedir.

01.10.2008 günü öncesinde SSK veya Bağ-Kur’dan malülen emekli olmak için rahatsızlığın en az 2/3 oranında olması gerekiyordu bu oran 1 Ekim 2008 gününden itibaren yüzde 60 olarak değiştirilmiştir.

***Böbrek nakli olursa aylıkları kesilmekteydi;

Malülen emekli edilen, Bağ-Kur ve SSK’lılar sonrasında yine SGK kapsamında böbrek nakli olurlarsa da bu kere de artık malül değilsiniz denilerek aylıkları kesilip, ortada bırakılmaktaydı.

Zira, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıda görüleceği üzere diyaliz tedavisi gören böbrek hastalasının özür oranı yüzde 90 iken böbrek nakli (transplantasyon) olan kişiler de oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant (Transplante böbreğin fonksiyonları da değerlendirilecek ve eklenecektir) % 40,

***Yeni Yönetmelik hepsini kurtardı;

16 Aralık 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ise 2006 yılında çıkartılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırdı ve özür oranlarını değiştirdi. Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40’dan yüzde 70’e çıkarıldı.

Bu değişiklik sonrasında artık malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur’luların malüllük aylıkları kesilmeyecek.

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant % 70,

***Aylığı kesilenler SGK’ya müracaat etsinler;

16 Aralık 2010 gününden önce böbrek nakli oldu diye malüllük aylıkları kesilen böbrek nakilliler hemen SGK’ya müracaat etsinler, kesilen aylıkları 16 Aralık 2010 gününden itibaren tekrar bağlanacaktır.



Ali Tezel
 
16 aralıkta çıkartılan sağlık kurulu rapor oranlarını düzenleyen yönetmeliğin getirmiş olduğu en iyi düzenlemelerden biri de böbrek nakli olanlara verilen rapor oranının %40'dan %70'e çıkartılması olmuştur. Zira diyaliz hastalıp malulen emekli edilen binlerce insan böbrek nakli olduktan sonra malulen emeklilikleri iptal ediliyordu. Gerek bundan sonraki iptallerin yaşanmaması gerekse önceden nakil olupta malulen emeklilikleri iptal edilenlerin yeniden malulen emekli edilmeleri binlerce insanın mağduriyetinin giderilmesi neden olmuştur. Evet 16 aralıkta çıkartılan yeni yönetmelikte eksik kısımlar var ama bu şekliyle bile pek çok mağduriyeti giderdi.
 
böbrek nakli olup %70 rapor alıpta emekli olan varmı bir bilginiz varmı ve siz bağkurluların emeklilik çizelgesinde %70 ve üzerinin 15 yılda emekli olacağını göstermişsiniz peki bu durmda 10 yıl yeterli olmuyormu emeklilik için benim duyduğum malülen emekliler 10 hizmet yılı ve 1800 iş gününü doldukları zamn emekli oluyor bu durumda net bilgi verebilirmisiniz
 
Malulen emeklilikle bağkurlu engellinin emekliliği farklı şeyler. İkisini birbirine karıştırmayın.
 
bu konularda bilgim olmadığı için sizden bilgi almak istedim ama kestirip atmışsınız ben bağkurluyum aynı zmandada böbrek nakli oldum bu durumda ben malül sayılmıyormuyum hangi statüdeyim emeklilik için ne yapmam gerekli daha detaylı bilgi verirseniz sevineceğim
 
Yok yok ramazan bey. Yanlış anlamışsınız beni. Biz sorulara cevap vermeyecek olsak bu siteyi açmazdık. Bu sitede dilediğiniz kadar soru sorabilirsiniz. Bilgimiz ölçüsünde yanıtlamaya çalışırız.
Sorunuzun yanıtına gelince, ilk sigortalı (bağ-kurlu) olduğunuz tarihte böbrek hastası değildiyseniz, malulen emekli olabilirsiniz. Zira malulen emeklilik en önemli kriter ilk sigortalılık tarihinde maluliyet derecesinde (%60) sakatlığın olmaması gerekmektedir.
Dolayısıyla siz ilk sigortalı olduğunuz tarihte maluliyet derecesinde sakatlığınız yok idiyse ve şimdi maluliyet derecesinin üzerine çıkmışsa 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün primle emekli olabilirsiniz.
 
site içinde başka formdada size yazdım inanın bu konularda bilgi alabileceğim fazla bir yer yok sgk yada sık gitme şansım yok işimden dolayı onun için beimle ilgilendiğiniz için size çok teşekkür ederim.konuyu biraz daha açayım size o zaman 1999 yılında askere gittim ama ilk bağkur girişim 2003 ocak işe başladığımda hiç bir özürlülüğüm yoktu 2005 te böbrek nakli oldum bu durumda işe başlama tarihinden itibaren 8 yıl 2 ayım var ama ben askerliğide borçlanıp yatırdım 18 ay eğer girişim askerlikten sayılırsa 10 yıl dolmasına 2 ayım var ((az öncede muhasebeci bir arkadaşı aradım işe giriş tarihi askerlikten sayılır dedi ama siz daha iyi bilirsiniz diye düşünüyorum)) aksi takdirde ben askerliği boşunamı yatırmış oldum.. bu durumda ben emeklilik için başvuru yapamammı neden bana sgk daki memur 10 yılın dolmadan yapamazsın dedi acaba başındanmı savdı bu durumda ben ne yapayım bağkur pirim ödemelerime devammı edeyim yoksa ankaraya dilekçemi yollayayım
 
evetbelki biraz heyecanlandığım kesin bir anda emeklilik hayali oluştu beynimde %70 i yeni öğrendim çünkü..pirimde sorun yoktur 8 yıl 2 ay fuul yatırdım bu durumda 2980 günüm oldu ama işe başlama tarihi (hizmet süresi) 2003 olduğu için mecburen bekleyeceğim anlaşılan ama neden askerlik borçlanmasını alıyorlar bizden madem onuda kabul etseler benim emekliliğe 2 ay kalacaktı demekki boşuna yatırmışız askerlik borçlanmasını bu durumda fazladan pirimde ödeyeceğim 10 yıl dolması için ..yapmam gereken bişey varsa söylersiniz yoksa sizi daha fazla rahatsız etmeyeyim
 
Rica ederim. Dilediğiniz kadar soru sorabilirsiniz. Daha önceden de dediğim gibi bu site bu türden sorulara cevap vermek için açıldı.
10 yılın dolmasını bekleyeceksiniz. Başka bir yolu yok. Askerlik borçlanmasını genelde prim günü eksik olanlar yapar. Örneğin diyelimki siz 10 yıl hizmet süresini doldurdunuz ama prim gün sayınız 1600 bu sefer askerlik borçlanması yapıp eksik primleri hemen dolduruyorsunuz. Prim gününde eksiği olmayanlar için askerlik borçlanmasına gerek yok. Ama yinede boşuna ödemiş sayılmazsınız. Zira prim gün sayınızın çok olması az da olsa fazla emekli maaşı almanıza neden olur.
 
çok teşekkürler halil bey vermiş olduğunuz bilgiler için sanırım bağkurlu nakillilerde %70 özürlü raporu alıp emekli olan daha olmadı.. bana emeklilik hayal gibi geldiği için,, inşallah olan biri olursa haberim olur bana bu büyük bir müjde olacak ..ALLAH yardımcınız olsun güzel işler yapıyorsunuz yolunuz açık olsun..
 
Bu arada 5510 sayılı kanunun 41. maddesi askerlik borçlanması yapanların sürelerini geriye çekiyormuş. Bu uygulamadan yeni haberim oldu. Siz bir dilekce ile malulen emeklilik için kuruma başvurunuz.
İlgili madde:
41 madde
Sigorta Başlangıcı Borçlanılan Gün Kadar Geriye Yürür
Borçlandırılan askerlik süreleri sigortalılıklarına sayılır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Bu Kanun’a göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
 
halil bey sabah sabah müjdeyle uyandım desenize bize gün doğdu inşallah hayırlısıyla olur ama kafama takılan sgk daki memur neden bana öyle dedi eğer gene derse nasıl yapalım yani kendimmi bir dilekçe yazayım yazarsam nasıl bir dilekçe olması gerekli ..ve daha önceki raporum %40 sgk ya gitmadenmi raporu yükseltmem gerekli yoksa sgk mı beni sevkedecek hastahaneye ..anlaşılan sizinle işimiz daha bitmedi:)
 
Süreniz dolsun. Sonra SGK ya müracaatta bulunun onlar sizi rapor için hastaneye sevk eder. Bireysel başvuruda alınan raporu SGK kabul etmeyebilir. Onlar sevk etsin.
 
halil bey ben şimdi malülen emeklilik için başvuru yapacağım 3600 gün olacak pirim günüm bu durumda maaş ne olur eğer bekleyip 15 senenin dolmasınıu erken emeklilikten yararlansam maaş ne olur hangisini önerirsiniz. bu aradada esnaflığa devam edeceğim yani bağkura bu durumda maaş kesintisi olacakmı benden
 
Bana göre en iyi emeklilik en erken olan emekliliktir. Malulen emekli olursanız tekrar çalışmanız durumunuz da maaşınız kesilir. Yok eğer engelli erken emekliliğinden yararlanarak emekli olursanız SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek çalışabilirsiniz. Malulen emeklilikle engelli erken emekliliği arasında maaş açısından dikkate alınacak bir fark yok. emeklilikte ne kadar maaş alacağınıza dair bir şey söyleyemiyorum.
 
halil bey verdiginiz bilgiler için teşekür ediyorum güzel bilgi ler veriyorsunuz ben geçen günde yazmıştım ssk yagitim ordaki memur öyle bişey yok demişti sadece diyalize girenler malülen aylık alıyor dedi bende ozaman buyasa niye çıkardılar dedim ne yasası dedi yasadan masada haberim yok dedi tekrar gidecem beni yine o na yönlendirirseler ne söyleyim o memura ikin ci bişeyde ne evra istiyorlar bilginiz varmı halilbey ayrıca aranan şart larada uyuyor durumum yani 2000 den berri sigortalıyım 2010 mayısta nakiloldum
 
Böbrek nakli olanlar SGK’yı dava ile malüllük aylıklarını alırlar

Yine bildik SGK klasiği, yasa ve mevzuat tanımaz SGK, böbrek nakli olanların özür oranları yönetmelik ile yüzde 70’e çıkarıldığı halde özür oranınız yüzde 60’dan azdır diyerek malüllük aylığı taleplerini reddetmektedir.

SGK’nın red cevabından sonra dava açanlar birikmiş malüllük aylıklarını toplu olarak alabilirler..

Böbrek nakli olanların oranı kaçtır?

23 Şubat 2011 günü bu köşeden, “Böbrek Nakli Olanların Malüllük Aylığını Kurtardık” diye başlık atmıştık. Zira, 2 Nisan 2010 günü Ceyda Erenoğlu tarafından yayınlanan haberde, malülen emekli olan böbrek diyaliz hastalarının sonradan böbrek nakli olmasıyla malüllük aylıklarının kesilmesinden korktuklarından, sıraları geldiği halde nakil olmak istememeleri konu edilmişti.

Çünkü, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, aşağıda görüleceği üzere diyaliz tedavisi gören böbrek hastalarının özür oranı yüzde 90 iken böbrek nakli (transplantasyon) olan kişiler de oran yüzde 40 olarak uygulanıyordu.

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant (Transplante böbreğin fonksiyonları da değerlendirilecek ve eklenecektir) % 40,

Yeni Yönetmelik hepsini kurtarmıştı;

16 Aralık 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ise 2006 yılında çıkartılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırdı ve özür oranlarını değiştirdi. Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40’dan yüzde 70’e çıkarıldı.

Bu değişiklik sonrasında artık malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan SSK ve Bağ-Kur’luların malüllük aylıkları kesilmeyecek..

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90,

Renal Transplant % 70,

SGK, yeni yönetmeliği tanımam diyor;


Yukarıda gördünüz, artık böbrek nakli (transplantasyonu) olanların özür oranı hastaneler tarafından yüzde 40 değil yüzde 70 olarak verilmektedir. SGK’dan malülen emekli olabilmek için ise yüzde 60 rapor oranı yeterlidir.

Fakat, SGK ben bu yönetmeliği tanımam ben diyor.. Sosyal Güvenlik Kurumu ilgilere gönderdiği yazılarda,

“Böbrek nakli olan diyaliz hastalarının böbrek nakli söz konusu olduğunda, 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 özür oranları cetvelinde nakli sonrası verilecek olan iş gücü kaybı oranlarının % 40’dan, % 70’e çıkartıldığı, bu yeni gelişme ile organ nakli yapılan kişilerin de 5510 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde “çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malül sayılır” şartının artık nakilli kişiler için de geçerli olduğu anlamına geldiği, bu gerekçeyle böbrek nakli olupta maluliyetleri sonlandırılanlara maluliyetlerinin devamı hususu istenmektedir.

Ancak, biz bu yönetmeliğe göre özür durumu tespiti yapmıyoruz, bizim baktığımız yönetmelik, 11/10/2008 tarihli ve 27021 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit işlemleri Yönetmeliği'' dir, diyor.

Yönetmeliğin biri yüzde 40 diğeri yüzde 70 diyor;


Durum ortada, böbrek nakli olanlara bir yönetmelik yüzde 70 iş göremez diyor, SGK’nın uygularım dediği yönetmelik ise yüzde 40 uygularım diyor.. Bu durumda aynı kişinin özür durumu için iki yönetmelik çelişmektedir. Bu sorunu da ancak mahkemeler çözebilir. Zira, SGK’da yönetmeliğini değiştirip yüzde 70 yaparsa sorun davasız-mahkemesiz hallolur ama SGK’nın buna yanaşmayacağı da görülüyor.

SGK teşviki yetiştiremedi;


25 Şubat 2011 günü Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Torba Kanun ile işverenlere yeni teşvik uygulamaları getirildiği gibi mevcut teşviklerde de değişiklik yapıldı ama SGK 23 Nisan 2011 gününe kadar genelge ve bilgi işlem sistemini değiştiremediği için işverenler teşviklerden yararlanamadı.

Şimdi SGK yayınladığı duyuru ile;

“6111 sayılı Kanunda belirtilen teşvik şartlarını sağlayan işverenlerimiz 2011/mart ayına ait APHB lerini daha önce vermiş iseler, teşvikten yararlanacak sigortalılar için 2011/mart İPTAL APHB vermeli, SGK’ya gidip teşvik tescili yaptıktan sonra teşvikten yararlanacaklar için 06111 kodlu 2011/mart dönemi APHB vermelidir. Bu işlem bu gün saat 23.59'a kadar yetiştirilmez ise düzeltme amaçlı EK-İPTAL APHB leri kağıt ortamında düzeltilmek zorundadır.” demiştir.

Haberiniz ola..!!!



ALİ TEZEL
 
ne olacak bu böbrek nakillilerin durumu

bu durumda sgk nın bu açıklamasına göre böbrek nakilliler 18 senedemi emekli olacaklare
 
Geri
Üst