Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bulaşıcı hastalıklarla savaş esas olan enfeksiyon hastalığının oluşmasında etkili olan enfeksiyon zincirini oluşturan halkalardan birinin kırılmasıdır. Bulaşıcı hastalıkların biyolojik etkenler tarafından oluşturulduğunu daha önce ifade etmiştik. Vücudumuzda normal şartlarda zararsız olarak taşıdığımız mikroorganizmalarla yaşadığımız ortamdaki mikroorganizmalar her an hastalık oluşturmak için fırsat kollamaktadırlar. Uygun ortam bulduklarında patojen özellikleri ile hastalık oluştururlar. Mikroorganizmaların bu özelliğinden dolayı bulaşıcı hastalıklara karşı sürekli hazırlıklı olmamız gerekir.

Bulaşıcı hastalık ortaya çıktığında çeşitli yollarla kolayca yayılarak salgınlara neden olacağından, hastalığın kolayca yayılmasının önlenmesi, mevcut hasta ve portörlerin tedavisi, risk altındaki nüfusun korunması, mümkünse hastalık kaynağının yok edilmesi çalışmalarına bulaşıcı hastalıklarla savaş diyoruz.

Bulaşıcı hastalıkları oluşturan mikroorganizmalar, doğal çevremiz de bol miktarda bulunurlar. Kişisel ve genel korunma tedbirleri uygulanmadığı durumlarda, enfeksiyonlar kolayca oluşma ortamı bulurlar. Bir hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesi, verdiği zararın giderilmesi uzun, yorucu ve pahalı bir yoldur. Sonuçları açısından da bir kesinlik yoktur. Bu nedenlerle yapılacak en iyi şey, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Ancak, bütün çalışmalara rağmen bulaşıcı hastalık ortaya çıkmışsa bu durum da hastalığı ortadan kaldırmak için gerekli uygulamalara başvurmalıdır.

Bulaşıcı hastalıkların bireye ve topluma verdiği zararlar:

a)Can kaybı
b)İş gücü ve ekonomik sorunlar
c)Hasta bireylerin tedavisi ve diğer masraflar
d)Turizmdeki büyük kayıplar
e)Birtakım değerlerin kaybedilmesi
f)Bulaşıcı hastalık salgınları
 
Tekerlekli Sandalye
Üst