Çocuklarda Güneş Çarpması ve Bilmemiz Gerekenler

Oldukca sıcak günler yaşadığımız şu dönemlerde çocuklarımızı güneş çarpmasına karşı nasıl koruyabiliriz? Olası bir güneş çarpması durumunda yapmamız gerekenler nelerdir?

Çocuklarda vücut ısısının korunma mekanizmasının bozulması ve vücut ısısının artmasıyla ortaya çıkan öncelikle ateş, halsizlik, hızlı nefes alma, bulantı, kusma ve karın ağrısı semtomlarıyla ortaya çıkan bir durumdur. Yaz aylarında güneş çarpmasını önlemek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı küçük noktalar vardır ki bunlar güneş çarpmasına engel olabilecek durumlardır.


çarpma.jpg

Güneş ışığının çok dik geldiği saatlerde yani ( saat 10 ve 3 arası ) dışarıda bulunmamak ilk koruyucu önlemdir. Şayet çıkılmak zorunda kalınmış ise ayak ve kolları korunmalı başını örtebilecek büyük şapkalar seçilmelidir. İlave olarak mutlak suretle güneş koruyucu kullanılmalıdır. Besin olarak bol sıvı alınmasıda çok önemli bir husustur.

Bahsedilen belirtiler hafifte olsa çocuğunuzda görülüyorsa ilk yapılması gereken ateşini düşürmeye çalışmak olmalıdır aynı zamanda bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde hafif olan bir güneş çarpması kontrol altına alınıp sorunsuz atlatılır. Fakat belirtiler ağırsa örneğin ateş çok yüksek fazlaca halsizlik kusma durumları çocuğunuzda gözleniyorsa hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Böylesi durumlarda bir serum tedavisi oldukca fayda sağlayacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • çarpma.jpg
    çarpma.jpg
    26.2 KB · Görüntüleme: 182
Geri
Üst