Çocuklarda Kulak Tüpü

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
>>Kulak tüpü nedir?
>>Ameliyatı nasıl yapılır?
>>Riskleri nelerdir?
>>Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir.

Yukarıda bahsettiğimiz kulak tüpü ile alakalı tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabileceksiniz.



cocuklarda-kulak-tupu-376x211.jpg


Kulak tüpü neden ve nasıl takılır?

Kulak tüpü ameliyatı, kulağa tüp takılması, kulak zarının çizildikten sonra ventilasyon tüpü adı verilen basınç eşitleme tüpünün (havalanma tüpü) kulağa takılması işlemidir.

Kulak tüpü kimlere takılır?

Kulak tüpü ameliyatı genellikle orta kulakta sıvı toplanması nedeni ile yapılır. Orta kulakta sıvı toplanmasının nedeni genellikle genizden orta kulağa hava taşıyan östaki tüpünün yetersiz çalışmasına ve tedavisi yapılmamış orta kulak iltihabına bağlı gelişir. Çocuklarda bu durumun nedeni genellikle geniz eti büyüklüğü, alerjik sorunlar ve iltihaplanma dır. Ayrıca evde büyüklerin sigara içmesi, hava kirliliği gibi etkenlerde önemli faktörlerdir.

Kulak tüpü ameliyatı yapılması gereken durumlar, kronik efüzyonlu otitis media ( orta kulakta sıvı toplanması), östaki tüpü işlev bozukluğu, kronik timpanik membran retraksiyonu ve kulağa bazı ilaçlar verilebilmesi gibi nedenlerden dolayı kulak tüpü takılması ameliyatı yapılır. İlaç tedavisi verilmesine rağmen 3 aydan uzun süren orta kulak sıvı toplanması sorunu tedavi edilmez ise kalıcı işitme kaybına ve ileri yaşlarda müzmin akıntılı orta kulak iltihabına neden olabilir.

Kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır?

Kulak tüpü takılacak olan hasta çocuk ve ameliyatı anlayabilecek yaşta bir çocuk ise aile çocuğunu ameliyata hazırlamalıdır. Ameliyat olacak kişi yetişkin ise kendini ameliyata hazırlaması gerekir.

Ameliyat başlamadan önce hastaya genel anestezi verilerek 15-30 dakika kadar uyutulur. Ameliyat sırasında kulak zarına kulak yolundan müdahale edilir. Kulak tüpü takılması için ciltte dışarıdan belli olacak bir kesi yapılmaz. Kulak zarına 2 mm çapında küçük bir delik açılır ve bu işleme ”parasentez” adı verilir. Orta kulakta biriken sıvı buradan boşaltılır.

Kulak zarında açılan deliğe 1-2 mm çaplı bir ucu kulak yolu dışında, bir ucu orta kulakta olacak şekilde küçük bir tüp yerleştirilir. Kulak zarına takılan bu tüp, küçük bir iplik makarası gibidir ve havayı orta kulağa ortasındaki delik yolu ile sağlar. Bu tüp ventilasyon tüpü, havalanma tüpü ve basınç eşitleme tüpü şeklinde de tanımlanır. Bu tüp takıldıktan sonra hastanın kulağında herhangi bir değişiklik görülmez.

Kulak tüpü kulakta ne kadar süre kalır?

Kulak tüpü, kulak zarında çoğunlukla 6-12 ay civarı kalır ve daha sonra kendiliğinden düşebilir. Kulak tüpü kendiliğinden düştükten sonra tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp kulak kanalından dışarı çıkmaz ve bu nedenle hasta tüpün düştüğünü görmez.

Tüpün düşüp düşmediğine dair kontrolleri hastanın doktoru yapar. Eğer bu tüp kendiliğinden düşmez ise 12 ay ile 3 yıl arasında kalır ve gerektiğinde doktor tüpü alır. Bu nedenle kulak tüpü takılan hasta veya çocuğun kontrolleri doktorun önerdiği aralıklarda yapılmalıdır. Kulak tüpleri orta kulak iltihabı tedavisinde oldukça etkili olduğu gibi, her zaman bir kez kulak tüpü takılması yetmeyebilir ve bu işlem tekrarlanabilir.

Kulak tüpü takılması sonrası sorun çözülür mü?

Kulak tüpü takıldıktan sonra çoğunlukla orta kulakta oluşan sıvı birikimi sorunu düzelir. Fakat tüp çıkarıldıktan ya da düştükten sonra kulak basıncını yaratan problem sürüyor ise rahatsızlık tekrarlayacaktır. Bu nedenle geniz eti büyümesi, alerjik problemler ya da başka nedenler var ise bu nedenlerin tedavisi de yapılmalıdır. Bazı hastalarda ve bazı vakalarda tüp takılması tedavisinden sonra bile sorunu düzelmez.

Kulak tüpü ameliyatının riskleri olur mu?

Kulağa tüp yerleştirilmesi ameliyatı çoğunlukla herhangi bir sorun oluşturmaz iken, bazen ve bazı hastalarda sorunlar oluşabilir. Anestezi nedeni ile oluşan riskler, ameliyat sırasında kulak zarı yırtılması gibi riskler, tüpün orta kulağa kaçması gibi riskler, ameliyattan sonra kulak akıntısı gibi sorunlar, kulak zarında kireçlenme riski ve tüpün takıldığı deliğin kalıcı olma riski gibi riskler ve sorunlar söz konusu olabilir.

Kulak tüpü ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?


Kulak tüpleri, orta kulağa hava gitmesi için uygulanan tedavi yöntemidir ve çoğunlukla tekrarlayan orta kulak iltihabını önler. Kulak tüpü takılması sonucu kulak tüpü takılan hastanın orta kulağına su girme ihtimali yükselir ve bu durum orta kulağa bakterilerin daha kolay girmesine yol açar. Bu nedenle kulak tüpü takıldıktan sonra, su ile ilgili her türlü aktivite (banyo, duş, havuz, deniz gibi) çocuğun veya hasta yetişkin ise kendisinin kulağını tıkaması gereklidir.

Kulağı tıkamak için eczaneden vazelin ve pamuk alınır ve bu ikisi birleştirilerek bulamaç haline getirilir ve kulak bu malzeme ile su ile yapılacak her işlemden (banyo, duş, havuz, deniz gibi) kulak tıkanır ve işlemlerden sonra bu tıkaç atılır.

Bu durum için yapılmış özel kulak tıkaçları doktora bildirilmeden kullanılmamalıdır. Kulak tüpü ameliyatının bunlar dışında kişinin veya çocuğun yaşamını kısıtlayıcı bir etkisi yoktur. Burada önemli olan kontrollere düzenli gidilmesi ve kulağa su kaçırılmaması gibi durumlardır.
 

alpdumn

Üye
Üye
Katılım
Nis 4, 2021
Mesajlar
31
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
İşitme, kulak rahatsızlıkları, işitme bozukluk tedavileri ve işitme cihazları hakkında bilgi almak için " linkine tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilir, bütün bilgi ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst