Çocuklarda Madde Bağımlılığı (Bonzai)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu günlerde adını sıkca duymaya başladığımız Bonzai den bahsedeceğiz. Bonzai nedir? Ne gibi zararlar verir? Bonzai kullanan çocuk nasıl fark edilir? Aileler bu konuda neler yapmalıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabileceksiniz. Bağımlılık yapan ve dahası ölüme götüren bu sinsi tehlike hepimizin çocuklarını tehtit etmekte yanlış arkadaşlıklar ve belkide biraz merak huzursuz aile ortamları çocukları bu felaketin içine sürüklemekte

Aileler dikkat!

Bonzai nedir?


Gençlerin son zamanlarda çok rağbet gösterdiği sentetik bir madde. Bağımlılık yapıyor. İçeriğinin çoğu bildiğiniz zehir. Ve bana göre en ciddi tehlikesi, kullanan gençlerin bonzaiyi, esrar veya uyuşturucu gibi bağımlılık maddesi olarak kabul etmemesi!
Bundan 3 4 yıl önce piyasada olmayan bu uyusturucu madde son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla yayılmaktadır. Herkez buna yönelmektedir. Çok tehlikeli olan bu uyusturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürüyor. Örneklerini belki görmüş ve ya duymussunuzdur. Tek bir duman bile öldürebilir ölüm riski vardır zamanın en tehlikeli uyusturucuları arasındadır. Kullanıldığı zaman terleme ağız kuruluğu Bad trip Yani ölüm tribide denir buna ölüm tribine girildiği zaman ölüm riski % 99 dur bir anda korku dunyadan baska bir yere gidiş halisülayon görme öldüğünü ve yahut ölüceğini düsünme düşüncesi kullanan gençleri kalp krizi geçirip o anda ölümüne neden olabiliyor..

Bonzai Belirtileri

Fiziksel belirtiler genel olarak bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, burun akıntısı, lüzumsuz terleme, yersiz titreme, genel dengesizlik, gözde kanlanma, gözaltlarında yorgunluk halkası gibi morluk oluşması, göz bebeğinde daralama, kabızlık, ishal, mide-bağırsak yakınmaları, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü... şeklinde sıralanabilir.

Psikolojik belirtilerse duygu durumu değişiklikleri yani duygularda dengesizlik, ilgi-istek kaybı, donukluk, bilişsel bozukluklar, öğrenme güçlüğü oluşması, başarıda azalma, bakımsız dış görünüş, gerçek dışı konuşma, içe kapanma, aşırı para harcama, suça eğilim, evden uzak kalmaya başlama, sinirlilik halleri şeklinde sıralanabilir.

Aslına bakarsanız madde kullanan kişiyi ayırmak için çok aman aman ölçütler yok. Bazı standartlar bir araya gelince farkediyorsunuz kullandığını. Veya dikkatli anneler bir anda yakalıyor madde kullanan çocuğunu!

Çocuğunuzun madde kullandığını farkettiğinizde neler yapmanız gerekiyor biliyor musunuz? Hemen söyleyeyim;

Öncelikle sakın ve kesinlikle paniğe kapılmayın.

Ümitsizliğe ve duygusal olarak çöküşe geçmeyin.

Pekçok cahil ailenin yaptığı gibi, akşam eve gelen çocuğunuza şiddet veya darp uygulamayın.

Çocuğunuzun sosyal çevresini inceleyip, sorunun kaynağını tespit etmeye çalışın. En fazla takıldığı arkadaşlarını gözden geçirin. Çünkü büyük ihtimalle onlarla birlikte kullanıyordur bu maddeleri.

Evladınıza panik ve öfke ile kötü/itici davranmayın. Zaten evde bir şeyler yolunda gitmediği için veya bazı eksik duygulardan dolayı içiyor olabilir. İçmesine neden olacak yeni durumlar oluşturmayın.

Uzman bir hekimin bilgisine başvurun. Başvurduğunuz kişi, anlattıklarınız doğrultusunda sizi yönlendirecektir. Size yapılan yönlendirmeye göre ortak hareket edin.

Pek çok aile, çocuğunun madde kullandığını anlayınca, kolundan tutup uzmana getirmeye çalışıyor. Gençler, eğer bu işten kurtulmak istiyorlarsa geliyorlar; ama zaten isteyerek içiyorlarsa gelmiyorlar. Dolayısıyla ilk randevuyu siz anne babalar kendiniz için alın. Uzmanın karşısına oturun. Başınızdan geçen durumu tek tek anlatın. Uzmanın sorduğu sorulara cevap verin. Böylece uzmanla işbirliğiniz başlamış olur. Uzman, anlattıklarınız doğrultusunda sizi yönlendirecektir. "Al oğlunu/kızını getir bir konuşayım" derse, alır götürürsünüz. Yok, başka bir yol çizerse ona göre birlikte hareket edersiniz. Yani uzmana götürmemek ne kadar büyük hataysa, doğru zamanda ve doğru şekilde götürmemek de o kadar büyük hata olur. Hele de madde bağımlılığı gibi hassas bir konuda risk alacak durumda değilseniz..!

Bunların dışında çocuğunuzu sıkıp bunaltmadan sevgi ve şefkat gösterin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst