Çocuklarda tekrarlayan öksürük

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
cough2.jpg


Okul çağı öncesi çocuklarda öksürüğün en sık nedenlerinin viral üst solunum yolu enfeksiyonları olduğu belirtildi.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Tuna Gül Han, çocuklarda tekrarlayan öksürüğün ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Uzman Dr. Tuna Gül Han, öksürüğün kendi başına bir hastalık olmadığını, akciğer enfeksiyonları, akciğer hastalıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir bulgusu olduğunu belirtti. Altı aydan küçük bebeklerde öksürüğün bebekleri yorduğunu ifade eden Uzman Dr. Tuna Gül Han, şöyle konuştu; "Özellikle sonbahar kış mevsiminde yaygınlaşan RSV (Respiratory syncythial virüs) daha büyük çocuklarda nezleye neden olurken; bebeklerin alt solunum yollarını ve akciğerlerini etkileyerek ciddi solunum zorluğuna yol açabilir. Öksürük kriz şeklinde geliyor ise, ateşle beraber seyrediyorsa, günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa doktora başvurulmalıdır."

Öksürüğün bronşlarda hava yollarında bulunan reseptörlerle ortaya çıktığını, oradaki mukusu ve yabancı cismi atmaya yönelik refleksin faaliyete geçerek öksürüğü uyardığını anlatan Uzman Dr. Tuna Gül Han, sözlerine şöyle devam etti; "Çocuklarda doktoru ziyaret etmelerinin yüzde 70 nedeni öksürüktür. Gribal, soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonlarda öksürük süresi genelde 10 -14 gün arasında sürer. Bunu göz önüne alırsak bir çocuk senede 10 kez grip, nezle, soğuk algınlığı gibi nedenlerle enfeksiyon olur. Enfeksiyonlarda 10-14 gün arasında öksürür ve bu hesaba göre bir çocuk senenin 140 günün öksürerek geçirebilir."

Uzman Dr. Tuna Gül Han, öksürüğün karakteri, eşlik eden diğer bulgular, çocuğun diğer öksürüğün yanındaki 1 aydan 1 yaşına kadar olan süt çocukluğu döneminde viral üst solunum yolu enfeksiyonları, gastroözofageal reflü, zatürre, bronşiyolit gibi alerjik yapıyla ilişkili problemlerin öksürüğe neden olabildiğini söyledi.

Okul çağı öncesi çocuklarda öksürüğün en sık nedenlerinin yine viral üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu anlatan Uzman Dr. Tuna Gül Han, şöyle konuştu; "Reaktif hava yolu hastalığı dediğimiz alerjik yatkınlığı olan çocuklarda çok sık öksürük olur. Örneğin çocuk yemeğini yerken bir pirinç parçası ya da bir kuruyemişi yerken fındık parçası, fıstık parçasını akciğerine aspire ettiği zaman o bronşlarda durarak sürekli öksürüğü uyarır. Dolayısıyla öksürüğü tetikleyen ve sıklıkla görülen etkenler enfeksiyon ve alerjik yatkınlık olarak sayılabilir. Öksürüğün nedeni olan diğer nadir problemler arasında tümör, bazı yapısal anormaller, kistik fibroz, immotil silya sendromu dediğimiz hastalıklar yer alır."

Çocuk olan evlerde sigara içilmemesi gerektiğini bildiren Uzman Dr. Tuna Gül Han, "Sigara dumanı, solunum yolunun koruyucu mekanizmalarını bozmakta, balgam üretimini artırmaktadır" dedi. Öksürükte bol su içilmesinin balgamın daha kolay atılmasını sağladığını belirten Uzman Dr. Tuna Gül Han, özellikle kış aylarında iç mekanlardaki havanın kuru olduğunu ve bunun da solunum yollarının kuruluğuna, mukus kıvamının artmasına yol açtığını söyledi. "Havayı nemlendirmenin en iyi yolu, soğuk buhar makinesi kullanmaktır" diyen Tuna Gül Han, "Soğuk buhar, solunum yollarındaki iltihabi reaksiyonu çözmede daha etkilidir, böylece öksürüğü rahatlatır. Ancak, çoğu çocukta görülen buharın olumlu etkisi, alerjik hırıltısı olan çocuklarda görülmemektedir" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Zamanında tedavi edilmeyen öksürük büyük tehlike!

Kesinlikle ihmal edilmemeli

Zamanında tedavi edilmeyen öksürük büyük tehlike!

Çocuğunuz öksürüyorsa, paniğe kapılmayın ama dikkatli olun. Her öksürük hastalık anlamına gelmese de, gözden kaçırılan ya da ihmal edilen öksürük önemli hastalıklara yol açabiliyor. Öksürük solunum yollarımızdanmikropları, yabancı partikülleri, tahriş edici madde ve oluşumları temizleyen bir refleks olarak tanımlanıyor. Sağlıklı insanlar günlük yaşamlarında bumaddeleri uzaklaştırmak için öksürürken, bu belirti bazen de ciddi hastalıklara dikkat çekebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Ana BilimDalı ÖğretimÜyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özen, “Öksürüğün sık olması bir hastalığın varlığını düşündürmeli ve bu durum ihmal edilmemelidir” diyor.

ÖKSÜRÜĞÜN ÇEŞİTLİ TÜRLERİ VAR
Öksürük süresine, karakterine ve zamansal özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Aniden başlayan ve 3 haftadan kısa süren öksürük ‘akut öksürük’ olarak tanımlanırken, 3-8 hafta arası süren ‘subakut’, 8 haftadan uzun süren öksürük ise ‘kronik öksürük’ olarak adlandırılıyor. Balgamüretimine eşlik ediyorsa ‘balgamlı öksürük’, etmiyorsa ‘kuru öksürük’ olarak nitelendiriliyor. Sağlıklı çocuklarda öksürüğün bir hastalık olmadan da görülebileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özen, ekliyor:

UZUN SÜRE DEVAM EDERSE DİKKAT!
“Uzun süre geçmeyen veya artış gösteren öksürük, önemli hastalıklara işaret eden diğer bulguların varlığındamutlaka dikkate alınmalıdır. Bu tür öksürük anormal kabul edilmeli ve nedeni araştırılmalıdır. Öksürüğe yol açan başlıca durumlar; enfeksiyonlar, solunum sistemine ait yapısal bozukluklar, fonksiyonel anormallikler, kalp yetmezliği, alerjik hastalıklar ve yabancı cisimlerin solunumyoluna kaçmasıdır. Öksürüğe neden olan hastalık uygun şekilde tedavi edilmediğinde, bu hastalığa ait komplikasyonlar gelişebilir. Örneğin astımatağına bağlı öksürüğü olan hasta zamanında tedavi edilmezse, bu kişide astım krizi görülebilir. Ayrıca doğru ve zamanında tedavi edilmeyen zatürree; solunumve kalp yetmezliğiyle, akciğerde sıvı toplanması gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.”



KAYNAK
 

profiller

Üye
Katılım
Ocak 6, 2014
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
öksürük tedavisi hakkında geniş bilgiler verilmiş. Paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyorum...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst