Dışkılama Bozuklukları (Kanlı Dışkı)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bazı dönemler dışkılama bozukluğu yaşanabilmektedir. İshal,kabızlık,kanlı,sarı renkli,koyu siyah renkli ve mukuslu gibi bir çok farklılık gösterebilir. Önemli olan bu farklılığın altında yatan sebepler olası hastalıklardır. Sebeplerin yani hastalıkların erken dönemde bilinmesi daha büyük sorunlar çıkmadan önüne geçilmesi anlamına gelir ki işte bu en önemli durumdur.
Erken teşhis tedavinin temel taşıdır bizde bu yazımızda aslında farklılık gösteren dışkılama bozukluklarının hangi rahatsızlıklardan meydana gelebileceğini sizlere hatırlatarak dışkılama sorununu göz ardı etmemeniz gerektiğini bir kez daha vurgulamak istedik.


karin10.jpg


Anormal feces nedir?

Anormal feces (dışkı bozukluğu), dışkının rengi, dışkının kokusu ve dışkının içeriği bakımından normal dışkılara göre farklılık gösteren fecesler (dışkılardır). Anormal fecesler, sindirim sistemindeki veya bununla bağlantılı karaciğer gibi bir organda meydana gelen düzensizliklerin belirtisi olabilir. Bununla birlikte feces özelliğindeki değişim, beslenme şeklinin değişimi ile de yakından ilgilidir.



Dışkılama bozukluğuna neden olan hastalıklar

Dışkılama değişikliğine neden olan hastalıklar
[/B]

Psikolojik etkenlere bağlı dışkılama bozukluğu : İshal (sıvı veya çok gevşek feceslerin çok sık bir şekilde boşaltımı) anksiyeteden (kaygı bozukluğundan) kaynaklanabilir. Yine kabızlık şeklinde dışkılama panik atak gibi bir psikolojik sorundan olabilir.

Bağırsak hastalıklarına bağlı dışkılama değişikliği nedenleri :
Bir bağırsak enfeksiyonunun (gastroenterit), bir bağırsak hastalığının (ülseratif kolit veya Crohn hastalığı) veya hassas bağırsak sendromunun bir sonucu olarak anormal dışkılama (anormal feces) görülebilir.

Gevşek dışkılama nedenleri :
Gevşek dışkı, bir malabsorbsiyon (ince bağırsak tarafından besinlerin yetersiz absorbe edilmesi) gibi bir durumda da anormal feces (dışkılama) meydana gelebilir.

Dışkılama güçlüğü nedenleri : Kabızlık genellikle zararsızdır fakat beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan kabızlık, kanser gibi bir kalın bağırsak hastalığından, bazı sistemik hastalıklardan, bağırsak poliplerinden, yanlış beslenme tarzından, Crohn hastalığından, irritabl bağırsak sendromundan, bağırsak düğümlenmesinden, bağırsak içi yapışıklıklardan gibi durumlardan da kaynaklanabilir.

Sarı renkli ve sulu dışkılama nedenleri : Sarımtırak fecesler, ishal olarak bilinen safra kanalı obstrüksiyonu (tıkanması) nedeni ile ince bağırsakta meydana gelen safra eksikliğinden veya malabsorbsiyona (çölyak hastalığı gibi) sebep olan bir hastalıktan kaynaklanabilir. Malabsorbsiyonda görülen dışkı sararmasının nedeni, feceslerin (dışkıların) yüksek yağ içermesidir. Bu tip fecesler (dışkılar) yağlı dışkı, kötü kokulu dışkı ve zor uzaklaştırılan dışkılardır.

Koyu renkli (siyah) dışkılama nedenleri : Koyu feceslerin (koyu dışkılamanın) sebebi ise demir eksikliği için kullanılan tabletler olabilir. Bununla birlikte feceslerin (dışkıların) koyu renk olması üst sindirim sisteminde ya da sindirim yolunda kanama olduğunun göstergesi de olabilir.

Mukuslu dışkılama nedenleri : Aşırı mukus içeren dışkılar (fecesler) kabızlık ile veya huzursuz bağırsak sendromu ile ilişkili olabilir.

Kanlı ve mukuslu dışkılama nedenleri :
Anterit, dizanteri veya bağırsaktaki bir tümör genellikle kanlı ve mukuslu dışkıların çıkmasına yol açabilir.

Kanlı dışkılama nedenleri : Feceslerdeki kanın görünümü, kanamanın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Mide veya duodenum (on iki parmak bağırsağı) ile ilişkili kanamalar genellikle siyah, katransı dışkı şeklinde kendini gösterebilir. Kolondan (kalın bağırsaklardan) gelen kan kırmızımsıdır ve genellikle dışkılama ile aynı anda vücuttan atılır.

Anal sisteme bağlı kanlı dışkılama nedenleri : Rektum ya da anüsten gelen ve dışkılama sırasında kan gelmesi tümörler veya hemoroit (basur), rektal prolapsus nedeni ile meydana gelebilir ve bu tip kanamalar genellikle parlak kırmızı renktedir ve bazen bu tip kanamalar kişi tarafından görülür (gizli kan değildir).
 
Tekerlekli Sandalye
Üst