Diyabet'in Cinsel Yaşama Zararları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kontrol altında tutulmayan kan şekeri, cinsel sağlık ve sertleşme sorunu için önemli risk faktörü

Diyabet hastalığı hem sinir hem de damar hasarı yaratarak erkeklerde sertleşme fonksiyonlarını bozuyor. Sertleşme sorunu, diyabetin ilerlemesiyle ortaya çıkabildiği gibi, bazen hastalığın ilk belirtisi de olabiliyor. Damar ve sinir hasarları kadınlarda ise idrar yolunda ve vajinada enfeksiyonları artırıyor. Diyabet, hastayı psikolojik olarak da etkileyen bir hastalık. Dolayısıyla, uzun yıllar kontrol edilmeyen diyabette diğer komplikasyonlara paralel olarak cinsel sorunlar da gelişebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Milano’da yapılan Avrupa Cinsel Tıp Kongresi’nde de bu sorun, yani cinsel fonksiyon ile diyabet ilişkisi ele alındı. Kongrede oturum başkanlığı yapan Prof. Dr. Halim Hattat, diyabetin sertleşme sorunu için çok yaygın bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Avrupa Cinsel Sağlık Vakfı (ESHA) Türkiye Başkanı olan Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere göre, diyabet hastası erkeklerde sertleşme sorunu normal erkeklere göre daha erken dönemlerde ortaya çıkıyor. Diyabet tanısı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra hastaların yarısında sertleşme sorunu görülüyor. Diyabet hastası erkeklerde sertleşme sorunu görülme oranı, diyabeti olmayan erkeklerden üç kat daha fazla. Diyabetin özellikle nöropati ve mikro anjiyopati döneminde cinsel sorunlar sıklıkla görülüyor. Bu dönemlerde retrograd ejakülasyon, yani meninin geri kaçması ve dışarı sıvı çıkışının olmaması durumu da sık rastlanan sorunlardan biri.

CİNSEL FONKSİYONDA DAMAR SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ

Diyabette hem büyük damarların hem de penise kan taşıyan küçük damarların etkilendiğini belirten ve sertleşme fonksiyonunun gerçekleşmesinde en önemli rolün damar yapısında olduğunu hatırlatan Prof. Hattat, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Damar sertliği, penise giden kan akımının azalmasının en büyük nedenidir. Sigara içmek, yüksek kolesterol seviyeleri ve şeker hastalığı damar sertliğine yol açarak sertleşme sorununa katkıda bulunur. Ek olarak, sertleşme işlevinde yer alan sinirlerin de hasar görmesi erkeklerin yüzde 50 ile 70’ini sertleşme bozukluğuna yatkın hale getiriyor. Diyabette sertleşme probleminin yanı sıra orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma problemleri de görülüyor. Ayrıca idrar yolu ve prostat enfeksiyonu riski de artıyor. Bunlar da idrar sorunları ve dolaylı olarak cinsel problemlere yol açıyor. Bu nedenle diyabet hastalığı olan erkeklerin kan şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları, kalp-damar ve beyin sistemi kadar cinsel fonksiyonlarına da yardımcı oluyor.

DİYABET PENİS EĞRİLİĞİNİN DE NEDENİ

Sertleşme kusuru ile birlikte olabilen ve yine şeker hastalarında sık görülebilen bir hastalık da peyroni, yani penis eğriliğidir. Bu hastalıkta penis sertleşmeye başladığında peniste eğrilme/bükülme, ağrı olabilmektedir. Bir süre sonra peyroni hastalarında da sertleşme kusuru ortaya çıkabilmektedir. Penis eğrilmesi aşağı, yukarı ve yan taraflara doğru her yana olabilmektedir. Bu hastalarda ilk önce ilaç tedavisi denenir, yanıt vermezse cerrahi yolla eğrilik düzeltilir.”

KADINLARDA CİNSEL İSTEKSİZLİĞE YOL AÇIYOR

Diyabetin kadınların cinsel sağlığı üzerinde yarattığı en önemli etki ise enfeksiyonlar. Vajinal ve üriner sistem enfeksiyonlarının kan şekerinin yüksek olduğu dönemlerde daha sık görüldüğünü belirten Hattat, “Bir diğer önemli sorun da vajinal kuruluktur. Nöropati bazı kadınlarda vajinal kayganlığı bozuyor, bu da cinsel ilişkiyi ağrılı kılıyor ve isteği azaltıyor. Tabii, hastanın kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesinin cinsel aktiviteyi zorlaştırdığını da eklememiz lazım” diye konuştu.

MUTLULUK ÇUBUĞU’ NE ZAMAN ZORUNLU OLUR?

Diyabetin neden olduğu cinsel fonksiyon bozukluklarında ilaç tedavileri, arter veya toplardamar ameliyatı, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve psikoterapi yer alıyor. Özellikle hastalığın damar ve sinir uçlarında yaptığı geri dönüşümsüz hasarlar veya yüksek tansiyonun yarattığı damar problemleri ilaç veya enjeksiyon tedavilerinin yetersiz olmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda radikal çözümlere gidilmesi gerektiğini belirten Prof. Hattat," Organik kökenli sertleşme sorunuyla sonuçlanan bu ve benzeri hastalığı olanlar için radikal tedavi seçeneği ise ‘Mutluluk Çubuğu’ olarak da bilinen penil protezlerdir. Bu tedavi, cerrahi müdahaleyle penisteki kavernöz cisimler içine, sertleşmeyi temin eden bir çift protez yerleştirme şeklinde yapılır" dedi.

HASTANIN BEKLENTİLERİ GERÇEKÇİ OLMALI

Prof. Hattat, bu tedavi seçeneğinden alınacak sonuçta hasta yaklaşımının da önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Penil protezler iyi hasta seçimi yapıldığında, hastanın partneri ile uyumunu düzenler ve yaşamı son derece kaliteli bir noktaya getirir. Burada altını çizmek istediğim husus; hastanın gerçekçi beklentilere sahip olması, cerrahinin olası sonuç ve potansiyel komplikasyonlarını kavramasıdır. Hastalar özellikle protezin cinsel isteklerini etkilemeyeceğinin, bunun yalnızca cinsel birleşmeyi sağlayacak mekanik bir araç olduğunun bilincinde olmalıdır. Penil protez tipinin seçiminde hasta ve eşiyle avantaj-dezavantajları çok ayrıntılı olarak tartıştıktan sonra karar veriyoruz. Ancak hastalara ve arzu edildiğinde eşlerine de penil protez kullanımı üzerine hem klinik, hem psikolojik eğitim verilmesi çok önemli. Eğer hasta, özel durumları nedeniyle protez ameliyatını gizli tutmak isterse, bu doğrultuda davranmak gerekir."

KADINA HEM ORGANİK HEM PSİKOLOJİK TEDAVİ

Diyabetin kadın hastalarda neden olduğu cinsel sağlık sorunları da cinsel tıp uzmanı, jinekolog ve psikologdan oluşan bir ekip çalışmasıyla yürütülüyor. Bu yaklaşımla hem vajinal kuruluk ve enfeksiyon gibi organik sorunların hem de hastalığın yarattığı psikolojik olumsuzlukların tedavisi mümkün oluyor.

(ntvmsnbc)
 

ertugrul01

Üye
Üye
Katılım
May 12, 2012
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
cinsel fonksiyon bozukulugu ile erkeklerde ereksiyon sorunu ,peyronie olabilmektedir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Diyabet ve Cinsel Sorunlar

Hipofiz bezi nedir, ne işe yarar?
Hipofiz, beynimizde bulunan bir içsalgı bezidir; böbreküstü bezi, tiroit, yumurtalık (ovarium) ve erbezi (testis) gibi, her biri birer içsalgı bezi olan organların fonksiyonlarını yönetir. Hipofizde bir bozukluk oluşmaya başladığında, ilk işlem kaybına uğrayanlar seks hormonlarını yönetenlerdir (gonadotrop hormonlar). En hayati olanlar, sonuna kadar korunurlar (böbreküstü bezi ) üreme fonksiyonlarını yerine getirmeden yaşayabilir, ama böbeküstü bezi fonksiyon bozukluğunda kan basıncı çok düşer vücuttan devamlı tuz kaybeder ve kan şekeri çok düşer. Bu durumda vücut enerjisiz kalır.

Diyabet cinsel yaşamı nasıl etkiler?
Hanımlar çok iyi bilirler, bir üzüntü, bir korku, aylık periyodik düzenlerini bozuverir. Ya sıklaşan bir kanama ya da aylarca olmayan bir kanama ile karşılaşıverirler. Bu çok duyarlı sistem, psikolojik baskılardan kolayca etkilenir. Her günkü yaşamını keyifle sürdürmekte olan kişi, birdenbire şeker hastalığı ile karşılaşır. Bu hastalığın, yaşamının sonuna dek sürdürülmesi gereken birtakım önlemler ve tedavilerle kontrol altında tutulabileceğini öğrenir. Böyle bir durumda cinsel isteği en azından o an için azalacaktır. Kendini sağlıksız ve moralsiz hissettiğinde, cinsel yaşamı düşünen kaç kişi vardır. Diğer yandan cinsel sorunlarla karşılaşıldığında bazen, yardım istemede iletişim zorluğu yaşandığı için veya cinsel sorununun tedavi edilemeyeceği düşünüldüğünden üzerine düşmeden bırakılmaktadır.
Diyabetin cinsel yaşama etkisi sanıldığı kadar kötü değildir. Uzun yıllar kontrol edilmeden devam etmiş diyabette diğer komplikasyonlara paralel olarak cinsel sorunlar da görülebilir, unutmamak gerekir ki diyabetli olmayanlarda bile yaşamın herhangi bir döneminde bu tür sorunlar ortaya çıkabilir. "İçimde neler olup bitiyor?", "Yine çok su içmeye başladım", "Bugün çok halsizim; doktora kontrole gideceğim", "Acaba tansiyonum, damarlarımın durumu, gözlerim nasıl?". İşte bu endişeler ve huzursuzluklar, cinsel yaşamınızı ertelemenize yol açabilir. Farkında olmadan bir cinsel soğukluğun içinde bulabilirsiniz kendinizi.

Şeker hastalarında rastlanan cinsel fonksiyon bozuklukları nelerdir?
Şeker hastalarında rastlanan cinsel fonksiyon bozukluğu özellikle, başlangıçta ruhsal kaynaklı olabilir. Şeker hastalığına bağlı olmayabilir. Örneğin stress, cinsel beraberlik için uygun olmayan mekanlar, cinsel partner ile uyumsuzluk gibi nedenlerle de iktidarsızlık oluşabilir. Psikolojik baskıyı üzerinizden attıkça iyileştiğinizi göreceksiniz. Paniğe kapılmamak ve beklemek gerekir. Evet bu bir şansızlıktır. “Niye ben” diye düşünmekte haklısınız. Ama çözüm vardır. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürme olasılığı çok yüksektir. Benim çok sevdiğim bir söz vardır: "Hayat bir bakıma, bir şans oyunu olarak kabul edilir ise, oyunda elinize her zaman iyi kağıtlar gelmeyebilir." Önemli olan kötü kağıtlarla iyi oyun oynayabilmektir. Bu sizin, yaşama sanatındaki ustalığınıza bağlıdır. Şeker hastalığı eskidikçe birtakım komplikasyonlar yapabilir. Bunlardan birisi de otonom nöropati adını verdiğimiz bozukluktur. Otonom sinir sistemi, bizim isteğimiz dışında otomatik olarak çalışan sinir sistemimizdir. Cinsel organlarımızın duyarlılığı bu sistemin sağlıklı çalışmasına bağlıdır. Görme, işitme, hissetme, dokunma gibi uyaranlara karşı cinsel organlarımızın verdiği yanıt otonom sinir sisteminin normal çalışması sayesinde gerçekleşir. Cinsel organların kanla dolmasını sağlayan; buradaki kan dolaşımını hızlandıran; alınan uyarıları merkeze taşıyan ve oradan gelen uyarıları da cinsel organlara ileten sistem “otonom” sinir sistemimizdir.

Cinsel fonksiyon bozukluklarının nedenleri nelerdir?
Metabolizma bozukluğu, özellikle yüksek şeker ve geçen yıllar, sinirlerde bazı metabolik artıklarının birikmesine ve yapılarının bozulmasına yol açar. Diyabette bazan cinsel organlara kan sağlayan damarlar da zarar görüp daralmış olabilir. Bu olay genel damar sertliğinin bir parçasıdır ve sigara içenlerde daha sıkça görülür. Her şeker hastasında her zaman böyle olur demiyorum. Çünkü 40 yıldır şeker hastası olup da hiçbir organında bozukluk olmayan kişiler vardır. Yılların geçmesini engelleyemeyiz, ama şekerin yükselmesini engelleyebiliriz. Bu, sizin ve bizim ortak çalışmamız sayesinde olacaktır.

Sık görülen cinsel fonksiyon bozuklukları nelerdir?
Erkekte, penisin sertleşmesinde azalma; gece kendiliğinden olan sertleşmenin kaybolması görülebilir. Nöropatiye bağlı cinsel aktivite azalması yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerler. Erkekte cinsel fonksiyon bozukluğunun tanınması kolaydır. Fakat kadında gizli kalabilir. Hastalarımızın bu durumu gizlememelerinde yarar vardır. Kadında bir cinsel soğukluğun gelişmesi söz konusu olabilir . Bu durum uyarılmanın azalması, uyaranlara cinsel organ yanıtının kaybolması sonucu ortaya çıkar. Bu bozukluklar kadında cinsel organlara ait enfeksiyonların kolayca yerleşmesine de neden olabilirler. Alınacak bazı önlemler enfeksiyonların yerleşmesini önleyecektir.

Cinsel fonksiyon bozukluklarının kullanılan ilaçlarla bağlantısı var mıdır?
Dikkat edilmesi gereken nokta, bazı ilaçların da cinsel yetersizliğe (empotans) yol açabileceğidir. Bunlar, sinir sistemi üzerine etkili olabilen tansiyon düşürücü ilaçlar, sakinleştiriciler, depresyon önleyici ilaçlardır. Ayrıca, kalp yetersizliği, bel bölgesindeki sinirlerin normal işlevlerini etkileyebilen bel fıtığı adı ile bilinen disk hernileri, bel bölgesinde sinirlerle ilgili ameliyatlar, aşırı alkol veya sigara kullanımı da iktidarsızlık yapabilir. Bir empotans durumunda hekime başvurulmalıdır. Psikolojik, organik ya da ilaca bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Tanı konması her durumda sağlıklı bir cinsel yaşam için kaçınılmazdır. Bugünkü bilgilerimizle psikolojik veya organik yani diyabetik nöropatiye bağlı iktidarsızlığı ayırabiliyoruz.

Cinsel fonksiyon bozuklukları tedavi edilebilir mi?
Eğer kişide psikojenik nedenli iktidarsızlık gelişmişse bu çeşitli psikolojik destek tedavi yöntemleri ile giderilebilmektedir. Son yıllarda kullanıma giren bazı ilaçlar diyabetik nöropatiye bağlı iktidarsızlığın tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır. Bunlar küçük çok ince iğnelerle penise enjekte edilmekte, penis kan akımını arttırarak 20-60 dakikalık süre için peniste yeterli sertleşmeyi sağlamaktadır. Tüm iktidarsızlık olgularında olmasa da birçok vakada sonuçlar yüz güldürücüdür. Diyabetli kendisi enjeksiyonu öğrenmekte ve kendi kendine yapabilmektedir.
Diğer bir tedavi yöntemi vakum ile penisin sertleştirilmesidir. Bu yöntemde penisin üzerine uygulanan bir cihazla vakum oluşturularak penis içine negatif basınçla kan doldurulmakta, penis köküne yerleştirilen lastik yardımı ile cihaz penisten çıkarırldıktan sonra da penisin sertliği devam ettirilmektedir. İktidarsızlık olgularında son tedavi şekli penis protezidir. Ameliyatla penis içine sertliği sağlayabilecek bir cihaz yerleştirilmektedir. Hastalık dikkat ve bilgi ile izlenip iyi tedavi edilirse (hem hekim için hem hasta için) sıkıntılar en alt düzeye indirilebilir. Sizin için en uygun tedavi şeklini doktorunuz seçecektir. Unutmayınız ki, kötü kağıtla bile, oyundan kayıpsız ya da çok az kayıpla kalkılabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst