Doğum Sonrası Fazla Kilolardan Nasıl Kurtululur?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,037
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Doğumdan Sonra Lohusalıkta Zayıflama
Eski Formunuza Kavuşmak İçin Öneriler

fazla kilo.jpg
Doğumdan sonraki ilk hafta yaklaşık olarak 6 kilo kaybedersiniz. Bu bebeğin ve suyun ağırlığıdır. Eğer hamileliğiniz boyunca ideal olan ortalama 12 kilo almışsanız eski formunuza kavuşmak için çok zorlanmayacaksınız. İlk altı haftanın sonunda rahminiz eski boyutlarına kavuşacak ve vücudunuzdaki tüm fazla sıvıyı atmış olacaksınız. Eğer bu süre zarfında dengeli beslenmeye devam ediyorsanız ve kendinizi tatlılara kaptırmamışsanız ortalama 1-2 kilo daha verirsiniz ve hamile görüntünüz ortadan kalkar.


Lohusalığın sonunda geriye 4-5 kilo fazlanız kalır. Bu kilolar hamileliğiniz süresince vücudunuzun ihtiyaç duyarsa kullanması için biriktirdiği yağlardır.Aslında bu fazla kiloları 9 ay boyunca yavaş yavaş aldınız ve onları vermek için de kendinize 9 ay süre tanıyın. Göreceksiniz hiç diyet yapmadan yalnızca yediklerinizde seçici davranarak bu kiloları kendiliğinden vereceksiniz. çünkü bu dönem çok yorulacağınız sürekli hareket halinde olacağınız bir dönemdir. Eğer emziriyorsanız diyet yapmamalısınız sütünüz kesilebilir.

Doğum Sonrası Forma Kavuşmak İçin Kısa Öneriler;

Yediğiniz karbonhidrat grubundaki besinleri sayın. Günde 8 porsiyonu geçmeyin.
Dengeli beslenin.Her besin grubundan yemeye çalışın. Kalsiyumlu besinler, karbonhidrat, protein, sebze ve meyve grubu.
Besinleri seçerken çok dikkatli olun. Tatlıyı ve hamurişlerini ve her türlü abur cuburu diyetinize sokmayın. Tatlı ihtiyacınızı kuru ve taze meyvelerle giderin.
Karın kaslarınızın eski formuna dönmesi için egzersiz şarttır. Egzersiz yapmazsanız zamanla daha iyiye gitmediğini göreceksiniz. Eğer sezaryenle doğum yapmışsanız biraz daha fazla egzersize ihtiyaç duyabilirsiniz. Karın egzersizlerini her gün ihmal etmeden yapın.
Bebeğinizi pusetine koyup uzun yürüyüşler yapın. Bu hem ona hem de size çok iyi gelecektir.
Akşam yemeklerini daha hafif yapın. Eğer sabah ve öğlen çok fazla yediğinizi düşünüyorsanız akşam yoğurt ekmek veya müsli yiyebilirsiniz.
Ara öğünleri atlamayın. Bu öğünlerde meyve veya yoğurt yiyebilirsiniz. Yanında 2-3 bisküvi ya da kuru incir ceviz ilavesi sizi tatmin edecektir.
Emziriyorsanız asla kendinizi aç bırakmayın. Yalnızca besinleri seçerken sağlıklı olup olmadıklarına dikkat edin.
Hamilelikle alınan kilolardan ziyade diyet takıntısı şişmanlamaya sebep olur. Bu sebeple katı diyetleri yapmaktan sakının. Bu şekilde kilo verseniz bile fazlasıyla geri alırsınız. Diyet yapmakta kararlıysanız sağlıklı bir diyet önerebiliriz.

Lohusalar İçin Örnek Bir Diyet Tavsiyesi...

Bir gün boyunca aşağıdaki miktarlarda besin tüketilecek:

Ekmek grubu 6 porsiyon
Protein grubu 4-5 porsiyon
Meyve grubu 3-4 porsiyon
Süt grubu 1-2 porsiyon
Sebze sınırsız
En az 1.5 lt su içilecek
1 kilo sebze yemeği 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirilecek.

Örnek kahvaltılar:

2 kibrit kutusu yağsız peynir, 1 dilim kepekli ekmek
6 kaşık cornflakes 200 cc süt ( bir bardak)
5 tane zeytin, 1 dilim kepekli ekmek

Doğum Sonrası Loğusalıkta Egzersiz, Jimnastik Yaparak Nasıl Kilo Verilir?

Doğum sonrası iyi bir karın kas tabakasının oluşması ve perinenin kuvvetlenmesi anne için büyük önem taşımaktadır. Ancak,düzenli lohusa jimnastiği ile kasların lohusalık sonrasında işlevlerini kazanması ve hatta eski kuvvet ve yumuşaklığına kavuşması mümkündür. Aşağıda yer alan egzersiz ve önerilerin yardımıyla her kadın aktif olarak ve kendi çabasıyla vücudunun tüm işlevlerinin tekrar eski haline dönmesini sağlayabilir. Doğumdan sonraki 10 güne kadar süren erken lohusalık döneminde vücudun eski haline dönmesine yönelik jimnastik çalışmaları sizler için oldukça fayda sağlayacaktır. Gebelik sırasında karın kaslarının ve doğum sırasında perine kaslarının aşırı gerilmesi sonucu her iki kas grubu da başlangıçta çok zayıf durumdadırlar. Buna bağlı olarak doğumdan sonraki ilk günlerde bu kaslara yönelik bilinçli kasma duygusu tümüyle ortadan kalkmış olabilir. Hatta bazen idrar kesesi ve barsağın kontrolünde dahi geçici zayıflıklar ortaya çıkabilir. Erken lohusalıkta vücudun eski haline dönmesine yönelik jimnastik çalışmaları, basitten zor egzersizlere doğru yavaşça geçmeye dikkat edildiği takdirde vücudun eski işlevlerini kazanmasında çok faydalı olmaktadır. Ağır, yorucu egzersizler ise doğumdan sonra ters etki gösterebilirler. Erken lohusalık döneminde vücudun eski haline dönmesini sağlayacak jimnastik çalışmalarını dört çalışma grubuna ayrılabilir. Bu egzersiz grupları içinden, en erken başlanabileceği tarihe dikkat ederek,sizi aşırı yormayan ve hoşunuza gidenleri seçebilirsiniz.

Doğum Sonrası Lohusalıkta, Egzersizler Sırasında Aşağıdaki Önerilere Dikkat Ediniz ;

Ø Şayet normal doğum yaptıysanız egzersizlere çocuğunuzun doğumundan bir sonraki
günden itibaren başlayabilirsiniz.

Ø Doğumunuz sezeryan ise doktorunuzun tavsiye ettiği günden sonra başlayabilirsiniz.

Ø Düzenli olarak günde birkaç kez düz bir zemin üzerinde egzersiz yapmanız gerekir.

Ø Egzersizlerinizi yavaş ve ani hareketlerden kaçınarak yapınız.

Ø Odanın iyi havalanmasına dikkat ediniz.

Ø Egzersiz sırasında dar elbiseler giymeyiniz.

Ø Tuvalet ihtiyacınızı egzersizlere başlamadan önce gideriniz.

Ø Göğüsler boşalmış olmalıdır.Emzirmeden hemen önce egzersiz yapmayın.

Ø Sırtüstü konumdan oturmak veya ayağa kalkmak için doğrulurken yana dönerek kade-
meli olarak yavaşça doğrulun.

Ø Erken lohusalık döneminde yatakta sık sık karınüstü (yüzüstü) yatınız.Böylelikle rahmin
eski haline dönmesini ve lohusa sıvısının boşalmasını kolaylaştırırsınız.

Ø Erkenden ayağa kalkmak ve yürümek dolaşımı ve tamir süreçlerini hızlandırır. Kendinizi
iyi hissediyorsanız kalkarak yürümek sağlığınız için yararlı olacaktır.

Normal Doğum Veya Sezeryan Sonrası Korse Kullanımı Karın Kaslarının Toplamsında Faydası Olur Mu?
Doğum ve sezaryen sonrası gevşeyen karın kasları dolayısıyla göbek kalma korkusu olur. Bu durumu engellemek için lohusalık sonrası karın egzersizlerine başlamak gerekir. Bu arada korse giyebilirsiniz çok faydası olmasa da biraz karnınızı toparlamaya yardımcı olur. Herhangibir zararı yoktur. Fakat Korsenin pamuklu ve fazla sıkı olmamsı gerekir, Yatarken gevceleri kesinlikle korse ile yatmayın ve günde en fazla 3-4 saat korse takmaya özen gösterin.

Sezaryan ve normal doğum sonrası korse kullanımı ameliyattan veya doğumdan 10 gün geçtikten sonra kullanılması tavsiye edilmektedir
 
Tekerlekli Sandalye
Üst