Düşük Ayağa Karşı Ürün

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Düşük ayaklı engellilerin rahat yürümesini sağlamak amacıyla kadın çorabı ve silikondan ürün geliştirildi.



Diyarbakır'da yaklaşık 18 yıldır protez teknisyeni olarak çalışan Kemal Akdoğan, sinir hasarına bağlı olarak gelişen düşük ayaklı engelliler için ürün yaptı. Türkiye'nin başka bir yerinde üretilmeyen ve kadın çorabı ile silikondan yapılan ürün ile engelliler ayaklarını yere sürmeden rahat yürüyebiliyor.

dusuk-ayak.jpg


Dicle Üniversitesi (DÜ) Ortez Protez Ünitesi Sorumlu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kemal Akdoğan'ın sadece standartlarda kalmayıp kendi tecrübelerinden yararlanarak, hastanın isteklerine göre çeşitli ürünler geliştirebilecek kapasitede olduğunu söyledi.



Özellikle sinir zedelenmesine bağlı olarak gelişen düşük ayak hastaların yıllarca klenzak (eklemli kısa yürüme ortezi) dedikleri cihazı kullandığını belirten Aydın, ağır olması, estetik olarak iyi durmadığı için hastaların büyük bir kısmının cihazı kullanmak istemediğini, mekanik olması nedeniyle ses çıkardığını kaydetti.



Akdoğan'ın geliştirdiği ürünün görünümünün çorabın kalınca hali olduğunu, ayağa takıldığı zaman estetik olarak da rahatsız etmediğini, bunun hastaya güven verdiğini vurgulayan Aydın, ürünün engellilerin ihtiyacına karşılık verebilecek nitelikte olduğunu dile getirdi.



Mükemmel Bir Ürün



"Ülkemizde herhangi bir bilimsel yayında ya da bir firmanın kataloğunda böyle bir ürünün üretildiğini görmedik. Ürün, hastanın ayağını artık yere sürmeden rahatça yürüyebilmesi açısından mükemmel" diyen Aydın, atölye ortamında üretilen ürünün Akdoğan'ın yeteneklerini ortaya koyduğunu kaydetti.



Aydın, ürünü yaklaşık 3 aydır hastalar üzerinde denediklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:



"Safo (Ayak bileği ortezi) dediğimiz ürün ile ilgili birkaç çalışma daha yapacağız. Yurt dışında benzer ürünler yapılmış, ama bunlar fabrikasyon cihazlar, kişiye özel değil. Akdoğan, tamamen kendi atölye ortamında kişinin ihtiyacına yönelik destekler koyarak ürünü geliştiriyor. Ürün, engellilerin ihtiyacına karşılık verebilecek nitelikte. Ürünlü ilgili bilimsel bir çalışma yapacağız. Diğer ürünle karşılaştırarak araştıracağız. Artık eski eklemli ortezleri düşük ayaklarda kullanmamıza gerek kalmayacak. Bu ürünün rahatlıkla kullanılabileceği çalışmasını yapacağız."



Ürünü Kullananlar Memnun



Abdulkadir Aydın, ürünü kullananların çok memnun kaldığını, bir hastalarında sinirde kısmen de olsa tekrar geri dönüşün sağlandığını belirterek bu tür ürünlerin amacının ayakta gelişebilecek sertlikleri önlemek ve bunun yanında sinirin tekrar dönüşüne katkıda bulunmak olduğuna dikkat çekti.



Bunları engellediği zaman mükemmel bir ürün olduğunu belirten Aydın, "Bu üründe bunların sağlandığını gördük. Bu ürünün her atölyede yapılabilmesi için öncelikle teknik bilginin çok iyi olması gerekiyor. Ayrıca kişinin mesleki bilgisi ve alt yapısının çok iyi olması lazım. Ama bunların ikisinin bir arada olsa dahi ülkemizdeki birçok atölyede bu ürünün yapılması mümkün değil. Akdoğan, el becerileri ve tecrübesiyle böyle bir ürün geliştirdi" şeklinde konuştu.



Ürünü, Kadın Çorabı ve Silikondan Yaptı



Kemal Akdoğan da geliştirdiği ürünle sinir hasarına bağlı düşük ayaklarda hastaların yürüyüş problemini gidermek, daha esnek bir yürüyüş sağlamak istediğine işaret ederek kadın çorabına silikon dökerek cihazı yaptığını belirtti.



Ürünü hazırlamaya 3 ay önce başladığını dile getiren Akdoğan, şöyle devam etti:



"Geliştirdiğim ürünün alternatifi klenzaktır. Bu cihaz, ayak bileğinde yay sistemi olan bir protez. Ev içerisinde engelliler giyemiyor. Yandan görünmesi estetik anlamda problem yaratıyor. Dolayısıyla engelliler bunu tercih etmiyor. Bu sorunların önüne geçmek için silokon ampo dediğimiz ayak bileğini eski pozisyona getiren bir ürün geliştirdim. Düşük ayak olduğu zaman hasta aşırı diz ve kalça hareketi yapıyor. Bu da engelli kişinin enerji kaybına neden oluyor. Ama geliştirdiğimiz ürünle enerji kaybı yarı yarıya düşüyor. Ev içerisinde giyebiliyor. Engelli kişi ayağında bir cihaz olduğunu hissetmiyor. Normal bir çorap giymiş gibi oluyor. Sinir yaralanmasına bağlı düşük ayak hastaları kullanabilir. Klenzak tipi cihazda hasta istediği ayakkabıyı giyemiyor. Ama bu ürünle istediği ayakkabıyı giyebiliyor."



Akdoğan, Türkiye'nin başka bir yerinde böyle bir cihazın yapılmadığını, ürünün patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuracağını belirterek, Sağlık Bakanlığı'na başvurarak cihazın listeye alınmasını da talep edeceğini sözlerine ekledi.



"Çok Rahat Ettim"



Ürünü kullanan Filiz Çakmen ise 1,5 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürümekte zorluk çektiğini, 4 defa ameliyat olduğunu, bir süre sonra koltuk değnekleri kullanmaya başladığını söyledi.



Azmi ile koltuk değneklerinden kurtulduğunu, uzun demirli cihaz kullanmaya başladığını, ardından kısalık giderici ortopedik ayakkabılar kullandığını belirten Çakmen, kullandığı bütün cihazların ilk etapta ayağında morluklar ve yaraların oluşmasına, ayak tırnaklarının düşmesine neden olduğunu dile getirdi.



Cihazlar nedeniyle sürekli eziyet çektiğini, yürümekte zorlandığına işaret eden Çakmen, konuşmasını şöyle tamamladı:



"Bir ayağım diğer ayağıma göre 10 santimetre kısa. Ayakkabı olmadan yürüyemiyorum. Sonra Akdoğan'ın yaptığı ürünü kullanmaya başladım. Şimdi çok rahat ettim. Benim gibi sıkıntı çeken herkesin böyle bir şeyi denemesini, giymesini istiyorum. Ürünü 1 aydan fazladır kullanıyorum. Sanki ayağımda hiçbir şey yok. Sabah ayağıma takıyorum, akşam yatıncaya kadar ayağımdan çıkarmıyorum. Esnek ve hiçbir sıkıntı çekmiyorum."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst