Ehliyet kodları

Merhaba arkadaşlar;
Benim sağ bacağımda polio sekeli (çocuk felci) kaynaklı 2 cm lik bir kısalık ve sağlam bacağıma göre zayıflık ve güç eksikliği var. Ama kafanızda şöyle canlandırın beni gören kimse sağlam mı polio sekeli olup olmadığımı anlayamaz. Sağlam birinin tüm yapabildiği şeyleri aynen yapıyorum yani hiç fark yok. Neyse şimdi mevzuya geleyim.
Arkadaşlar araba ehliyetim vardı eski tip H sınıfı. Yenileme için başvurduğum zaman artık H sınıfı olmadığından B sınıfı olarak 10.02 ve 25.08 kodlar ile ehliyetim yenilendi. Ehliyet yenilemesi için sağlık kuruluna girdiğimde ehliyetime A2 nin de eklenmesini istediğimi belirttiğimde bana bunun olamayacağını bu kodlar ile verilen ehliyetlerde iki tekerli araç kullanamaz kısıtı olduğu bildirildi. Ama kendi yaptığım araştırmalarda ehliyet için sürücü kodlarında 44.08 kodunu gördüm. Bu kod motosiklet yürürken veya dururken iki ayak yere değecek şekilde koltuk yüksekliği kodunu gördüm ve bu kodun bana uygun olduğunu ve eklenmesini istedim. Ama kabul edilmedi. Bu 1,5 yıl kadar önce oldu.
Neyse bu aralar yine bir kurcalayayım dedim kurula tekrar sordum, bana bu kodun eklenmesi için yazılı müracaat edebileceğimi ama kurulun yine eklememesi halinde itiraz hakkım olduğunu bir üst kurula müracaat edebileceğimi bu arada benzer durumda bu 44.08 kodu ile başka kullanıcılar olup olmadığını araştırıp var ise emsal olarak sunmamı salık verdiler.
Şimdi sizlerden ricam bu bilgiler ışığında bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Etrafınızda buna benzer bir durum yaşayan ve bu kod ile motosiklet kullananlar var mı? Var ise nasıl yapmışlar bana da bilgi verebilirler mi? İki teker kullanabilmem için neler yapabilirim bir yolu var mıdır?

Merhaba arkadaşlar;
Benim sağ bacağımda polio sekeli (çocuk felci) kaynaklı 2 cm lik bir kısalık ve sağlam bacağıma göre zayıflık ve güç eksikliği var. Ama kafanızda şöyle canlandırın beni gören kimse sağlam mı polio sekeli olup olmadığımı anlayamaz. Sağlam birinin tüm yapabildiği şeyleri aynen yapıyorum yani hiç fark yok. Neyse şimdi mevzuya geleyim.
Arkadaşlar araba ehliyetim vardı eski tip H sınıfı. Yenileme için başvurduğum zaman artık H sınıfı olmadığından B sınıfı olarak 10.02 ve 25.08 kodlar ile ehliyetim yenilendi. Ehliyet yenilemesi için sağlık kuruluna girdiğimde ehliyetime A2 nin de eklenmesini istediğimi belirttiğimde bana bunun olamayacağını bu kodlar ile verilen ehliyetlerde iki tekerli araç kullanamaz kısıtı olduğu bildirildi. Ama kendi yaptığım araştırmalarda ehliyet için sürücü kodlarında 44.08 kodunu gördüm. Bu kod motosiklet yürürken veya dururken iki ayak yere değecek şekilde koltuk yüksekliği kodunu gördüm ve bu kodun bana uygun olduğunu ve eklenmesini istedim. Ama kabul edilmedi. Bu 1,5 yıl kadar önce oldu.
Neyse bu aralar yine bir kurcalayayım dedim kurula tekrar sordum, bana bu kodun eklenmesi için yazılı müracaat edebileceğimi ama kurulun yine eklememesi halinde itiraz hakkım olduğunu bir üst kurula müracaat edebileceğimi bu arada benzer durumda bu 44.08 kodu ile başka kullanıcılar olup olmadığını araştırıp var ise emsal olarak sunmamı salık verdiler.
Şimdi sizlerden ricam bu bilgiler ışığında bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Etrafınızda buna benzer bir durum yaşayan ve bu kod ile motosiklet kullananlar var mı? Var ise nasıl yapmışlar bana da bilgi verebilirler mi? İki teker kullanabilmem için neler yapabilirim bir yolu var mıdır?
Merhaba,

Sağ bacağınızdaki polio sekeli nedeniyle ehliyetinizin yenilenmesi sürecinde karşılaştığınız durumu anlıyorum. Öncelikle, mevcut B sınıfı ehliyetinizde bulunan 10.02 (otomatik vites) ve 25.08 (soldaki hız pedalı) kodları, araç kullanımınızı belirli düzenlemelere tabi tutmaktadır.

44.08 kodu, motosikletin hareket halinde, dururken ve beklerken sürücünün iki ayağının da aynı anda yere değebileceği şekilde uyarlanmış koltuk yüksekliğini ifade eder. citeturn0search3 Bu kod, genellikle bacak uzunluğu farkı veya benzeri fiziksel farklılıkları olan sürücüler için uygun görülmektedir.

Ancak, 47 kodu, "İki tekerlekli araç kullanamaz" anlamına gelir ve bu kodun ehliyetinizde bulunması, motosiklet kullanımınızı engeller. Eğer sağlık kurulunuz, mevcut fiziksel durumunuz nedeniyle iki tekerlekli araç kullanımını riskli buluyorsa, bu kodu eklemiş olabilir.

Öneriler:

1. Yazılı Başvuru ve İtiraz: Sağlık kuruluna yazılı bir dilekçeyle başvurarak, 44.08 kodunun eklenmesini ve 47 kodunun kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Eğer talebiniz reddedilirse, bir üst sağlık kuruluna itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
  2. Emsal Durumların Araştırılması: Benzer fiziksel duruma sahip bireylerin, 44.08 kodu ile motosiklet kullanma izinleri olup olmadığını araştırmanız faydalı olacaktır. Bu tür emsal vakaları bulmak, başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayabilir.
  3. Sürücü Kursları ve Uzman Danışmanlık: Engelli bireylere yönelik deneyimi olan sürücü kursları veya derneklerle iletişime geçerek, deneyimlerinden ve yönlendirmelerinden faydalanabilirsiniz.
  4. Yasal Danışmanlık: Eğer tüm girişimleriniz sonuçsuz kalırsa, hukuki destek alarak yasal haklarınızın korunması için adımlar atabilirsiniz.

Unutmayın, her bireyin fiziksel durumu farklı değerlendirildiğinden, sağlık kurulları kişiye özel kararlar alabilir. Bu süreçte sabırlı ve kararlı olmak önemlidir.

Ek olarak, ortopedik engelli bireylerin motosiklet kullanımıyla ilgili deneyimleri ve bilgiler içeren aşağıdaki videoyu izlemeniz faydalı olabilir:

Geri