Ekonomik desteklerin engelli kişiye değilde ailesine verilmesi ne kadar doğru?

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Günümüz dünyasında bireyin tam ve bağımsız hareket edebilmesi birazda o kişinin ekonomik özgürlüğüyle alakalı bir durum. Kişiler ekonomik anlamda rahatsa sosyal yaşamın içinde daha bir aktif olabiliyorlar. Bu bağlamda çeşitli fiziksel eksiklikleri nedeniyle sosyal yaşama yeteri kadar katılamayan engellilerin ekonomik bağımsızlıkları daha bi önem kazanıyor.

Zira biz engelliler çoğu zaman çoğu yerde engelleri parayla aşıyoruz. Bir yerden bir yere gitmemiz gerektiğinde herkes toplu taşım araçlarıı kullanırken biz özel arabamız yoksa taksi tutarak gitmek zorunda kalıyoruz. Bunun gibi binlerce milyonlarca örnek verilebilir. Vel hasıl normal bireylerin 10 lirayla yapacağı işi biz 100 liraya ancak yapabiliyoruz.

Bu kısa girişten sonra bunları neden anlattığıma geleyim. Son günlerde CHP'nin yoksul ailelere 600 ila 1200 TL arasında maaş bağlayacağı projesi kamu oyunda büyük ilgi gördü. Proje anlatılırken yoksul ailere 600 tl maaş bağlanacağı eğer o ailede engelli kişi varsa bu maaşın 1200 TL ye çıkartılacağı söyleniyor. Peki bundan anormal olan nedir?
Dikkat ederseniz 1200 TL engelli kişinin kendisine değil ailesine veriliyor. Aynı durum "Evde Bakım Ücretin"dede geçerli. Evde bakım maaşında, ailede ağır özürlü kişi varsa aileden birine özürlünün bakımını yapıyor diye devlet asgari ücret düzeyinde maaş bağlıyor. Verilen para yine engelliye değil ailesine yada aileden birine veriliyor.

Devletin ailede engelli kişi var diye ailelere yaptığı ekonomik destekler tamamen ailenin insiyatifine bırakılmış durumda. Aile isterse o paradan engelli kişiye zırnık koklatmaz. İşte yanlış olan yerde tamda burası. Bu politikanın altında yatan asıl neden devlet hala engelliyi "birey" olarak görmüyor. Devlet engelliyi birey olarak görseydi bu ve buna benzer ekonomik destekleri yaparken parayı ailenin değil engelli kişinin cebine koyardı.

Bana göre engellilerle ilgili sosyal ve ekonomik politikalar üretilirken bu politikaların merkezine engelli şinin ailesi değil bizzat engelli kişinin kendisi konulmalı ve ona göre kararlar alınmalı...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Genel anlamda sözlerine katılmakla birlikte, bakım ücreti için seninle aynı düşüncede değilim. Bakım maaşında temel mantık şu; devlet ailede engelli kişi varsa engelli kişinin bakımını yaptığı için "iş yaşamına giremeyen ve bu nedenle ekonomik dar boğaza giren aileleri" desteklemeyi amaçlıyor. Bana göre örnek ve çok çok güzel bir uygulama.

Öte yandan evet, normal sağlıklı bir insana göre bizlerin çok daha fazla kapitala ihtiyacı var. :) (nedenlerini anlattığın için ben değinmiyorum)
Ve fakat devlet engelli bireyi ekonomik anlamda öyle fazla dikkate değer bir bicimde desteklemiyor. Bügün için verdiği en büyük ekonomik destek engellilere getirilen erken emeklilik (bu hakkı elde etmek için elli takla attırıyor oda başka bir konu tabi.) ve 2022 maaşı. Bilenler bilir 2022 maaşı adı altında verilen maaşda çok çok cüzi miktarlarda değil o parayla sosyal yaşamın içine girmek evden dışarı bile adım atamazsınız.

Tüm bunların dışında toplu taşım araçlarında indirimli yararlanma v.b gibi ufak tefek destekler var. Tabi hiç birisi yeterli değil.
İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için bunların çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Ama işte bu türden politik açılımlar yapılırken karar ve proje aşamalarının hiç birinde bu işi hakkıyla bilen bizden birileri olmayınca bu politikaları geliştiren insanlar bizlere kaf dağından kar bağışladıklarını zannediyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst