EKPSS Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,020
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
İlki 2012 yılında gerçekleştirilen ve engelli olan orta öğretim, ön lisans ve lisans mezunu vatandaşlarımızın devlet memuru olabilmesi için açılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı, 2 yılda bir ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu yıl ikincisi yapılacak olan EKPS sınavı için birçok aday son sürat tempolu ve heyecanlı bir şekilde hazırlanmaktadır. Yapılacak olan sınav sonucunda alınacak puana ve öğrenim gördükleri okulların derecelerine bakılarak devlet bünyesinde çalışabilme imkânı sağlanmış olacaktır. Peki, devlet memuru olmak isteyen adaylar sınava nasıl hazırlanmalı? Sınava hazırlık sırasında dikkat edilecek hususlar. Sınav da başarılı olmanın ve sınav sonucunda yüksek puan almanın püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları aslında sınavın mantığında gizlidir. Ayrıca sınavla ilgili genel bir bilgi almak için (EKPSS) Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı linkini tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Engelliler için hazırlanan sınavın mantığı ve sorularının içeriği hemen hemen tüm kamu personeli sınavlarında yöneltilen sorular ile aynıdır. Bu sınava girecek adaylar ilk olarak genel yetenek daha sonra ise genel kültür bölümündeki soruları cevaplandırmaları istenmektedir. Genel yetenek kısmındaki soruların ders içerikleri, Türkçe ve Matematik konularını içeren sorulardan oluşmaktadır. 30 adet olarak hazırlanmış olan sorular yarı yarıya paylaştırılarak adayların çözmesi için hazırlanmıştır. EKPSS’nin ikinci bölümünü oluşturan genel kültür kısmında ise Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık konuları ile ilgili yine 30 adet soru yöneltilmektedir. Bu kısmın soruları ağırlıklı olarak genel kültür bilgisi içeren sorulardan oluşmaktadır. Sınav sorularının dağılımı ve konuları ile ilgili olarak daha detaylı bir bilgi almak isterseniz http://engelliler.gen.tr/f124/ekpss-soru-sayilari-ve-sinav-suresi-24119/ linkini tıklayabilirsiniz.

Adayların EKPSS’ye Hazırlık Programı Nasıl Olmalı

Sınava girecek olan adayların dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise, mutlaka bir adet sınav hazırlık programının olmasıdır. Adayların sınava hazırlık programında günlük olarak çalışılacak konuları gösteren haftalık bir programın olmasıdır. Böyle bir sınav için bir programın bulunması adayın düzenli olarak çalışmasını teşvik ettiği gibi her gün ne çalışmam gerekir gibi belirsizliklerin ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca bu programda dersler ile ilgili olarak hangi gün konu çalışılacak hangi gün soru çözülmesi gerekir, mutlaka belirlenmesi gerekir. İstatistik verilerine göre adayların genel yetenek kısmındaki sorularda zorlandıkları görülmektedir. Bunun için sınava hazırlanan adayın yapması gereken kimsenin çözemediği alanlardaki konuların çalışılarak sınavda bu alandaki soruların çözülmesi kendisine çok avantaj sağlayacaktır. Bu tarz çalışma programı ve yöntemi belirleyen adaylar diğerlerine göre daha başarılı olacaklardır. Unutmayın! Ülkemiz genelinde yapılan bu tarz sınavlar da başarılı olmanın yolu çok iyi hazırlanmış ders çalışma programında yatmaktadır.

EKPSS de Başarılı Olmak İçin Derslere Nasıl Çalışılmalı

Bilindiği üzere bu sınavda genel yetenek kısmında Türkçe ve matematik konularından, genel kültür kısmında ise tarih, coğrafya ve vatandaşlık konularından sorular adaylara yöneltilmektedir. İşte bu sebeple bu sınava hazırlanırken tüm derslere aynı mantık ile hazırlanmak doğru değildir. Bunun için her ders için farklı çalışma metodunu uygulamak gerekir. Özellikle Türkçe sorularında başarılı olmak için sınav maratonunuz boyunca kitap okumanız size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bunun dışında sadece soru çözmeniz, bu ders ile ilgili olarak gelecek soruları kolay bir şekilde cevaplandırmanıza yardımcı olur. Matematik dersi ise adayların en zor ders olarak gördükleri kısımdır. Bu ders ile ilgili olarak yapılması gereken ise konularının çok iyi çalışılmasıdır. Herhangi bir şekilde ders alamıyor iseniz sizlere bilgisayar ortamında hazırlanan konu anlatımlı CD’leri tavsiye edebiliriz. Bu kaynak sizin matematik dersindeki tüm konuları anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer böyle bir kaynağa sahip değil iseniz, herhangi EKPSS matematik konu anlatım kitabından da çalışabilirsiniz. Unutmayın, matematik dersi ancak çokça soru çözülerek bakış ufkunun arttırılması sağlanır ve karşılaşılabilecek tüm soruları cevaplandırmanıza yardımcı olur.

Genel kültür kısmında bulunan tarih, coğrafya ve vatandaşlık dersleri ile ilgili olarak, ortak bir çalışma mantıkları bulunmaktadır. İlk olarak tarih ve coğrafya derslerinden ilgili konuyu çalıştıktan sonra hem test sorularını hem de soru bankasındaki soruların çözülmesi ile bu konular halledilebilmektedir. Vatandaşlık dersi ile ilgili konuların bir kısmı yine böyle bir çalışma gerektirmekte ve ayrıca güncel konulardan 6 adet soru sorulmasından dolayı internet, gazete ve televizyonlar üzerinden güncel konuları takip etmeniz gerekmektedir. İşte ders çalışırken bu hususlara dikkat ederseniz daha başarılı olabilirsiniz.

Diğer Tüm Sınavlarda Olduğu Gibi EKPSS de Deneme Şart!

Bilindiği üzere bu tarz sınavlarda başarılı olunup olunmayacağı sınav öncesinde ancak denemeler çözülmesi ile anlaşılabilinir. Bunun için hem sınavın yaklaşması hem de eksiklerin görülmesi için mutlaka adaylar düzenli olarak deneme çözmesi gerekir. Denemenin mantığında, “sen çalışıyorsun ama başarılı mısın” sorusunun cevabı yatmaktadır. Sınavda, daha yüksek not almak için haftada en az bir adet deneme çözülmesi ve akabinde yapılan yanlışlıkların hangi konulardan olduğunun tespit edilmesi ve o konuların tekrardan çalışılması veya soru çözülmesi gerekir. Böylece bu denemeler tüm eksilerin artıya dönüştürülmesinde büyük rol oynar.
 

mcalim79

Üye
Üye
Katılım
Kas 28, 2011
Mesajlar
46
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ortaögretim 2016 ekppsye girecekmi acaba
 

kemaltosun

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2017
Mesajlar
55
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2018 ekpss girecem çalışmak için tavsiye edeceğiniz kitap veya cd yayınları hangileri?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
EKPSS nasıl hazırlanmalı? Nasıl çalışılmalı?

Engelli birçok bireyin umut ışığı olan, hayatlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilmeleri için gerekli iş imkanına sahip olmalarına olanak tanıyan EKPSS, engelli bireyler için son derece önemli bir sınavdır. Peki EKPSS nasıl hazırlanmalı? EKPSS sınavından fazla verim alabilmek için neler yapılmalı? Hepsini, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

EKPSS nasıl hazırlanmalı? Nasıl çalışılmalı?

Yapılacak olan EKPSS sınavı sonucunda elde edilecek puan ve okudukları okulların dereceleri ele alınarak, devlet bünyesinde farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma sunulmuş olacaktır.

Geçmiş sınav sorularını inceleyin:
Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda sorulan soruları inceleyerek, üzerinde mutlaka çalışın. Neredeyse tüm sorular, geçmiş sınav soruları ile oldukça benzer sorular olup, hatta bazı sorularda bire bir aynıdır. Bu nedenle EKPSS sınavına girecek bireyler, geçmiş sorular üzerinde önemli bir çalışmak yaptıklarında, katkıları oldukça büyük olacaktır.

Sınava hazırlık programı çıkarın:

Karmaşık bir yapıda bir çalışma sistemi yerine, mutlaka kendinize bir sınava hazırlık programı çıkarın. Karmaşık bir yapıya sahip sistemle günlük 4 saat çalışmak yerine, belirli bir program çerçevesinde günlük 2 saat çalışmak daha faydalı olacaktır. Özellikle programınızın yoğunluğunu zayıf olduğunuz konular üzerine oluşturmanız, daha verimli bir çalışma sağlayacaktır. Bu nedenle zorlanacağınız konular üzerinde daha fazla yoğunlaşıp, daha kolay bulduğunuz konular üzerinde de mutlaka çalışma yapmalısınız.

Tekrar yapın:
Çalışmalarınızı, belirli aralıklarla tekrar yapın. Ezberiniz olsa dahi, kısa zaman ayırarak tekrar edin. Bunun yanı sıra, emin olmadığınız bilgilerin tekrarını yatmadan önce yapmanız, uyku esnasında bu bilgilerin hafızanızda yer etmesini sağlayacaktır.

Güncel konuları takip edin:
EKPSS hakkındaki her bilgiyi, güncel olarak takip edin. Sınavda başarı yakalayabileceğiniz bir bilgi veya açıklama olması durumunda, bunlardan haberdar olarak, sınava daha iyi bir şekilde hazırlanabilirsiniz.

Kendinizi deneyin:
Yaptığınız çalışmalar sonrasında, kendinizi mutlaka deneyin. Denemeler sonucunda başarılı olup olmadığınız hakkında, daha detaylı fikir sahibi olabilirsiniz. Eksikliklerinizi tespit ederek, bu eksiklikler üzerinde yoğunlaşın. Deneme kitapçıkları temin ederek yapabileceğiniz bu denemeleri, internet üzerindeki farklı birçok siteden de gerçekleştirebilirsiniz. EKPSS sınavlarında daha yüksek notlar almak için, kendinizi mutlaka haftada bir kez deneyin.
 

kemaltosun

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2017
Mesajlar
55
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Geçmiş sorulara nereden ulaşabilirim? En son 2012 ye ait soruların olduğunu sirltede arkadaşlardan öğrendim yeni sorular nereden ulaşılır?
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,053
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
Geçmiş sorulara nereden ulaşabilirim? En son 2012 ye ait soruların olduğunu sirltede arkadaşlardan öğrendim yeni sorular nereden ulaşılır?

Kemal Merhaba,
2012 sorularının tamamı yayınlanmış ama 2014 ve 2016 da yapılan ve EKPSS diye adlandırılan sınavların sorularının yalnızca %10 u yayınlanmıştır.
Bağlantıları aşağı yapıştırıyorum.

ÖMSS Soru Kitapçıkları ve Yanıtları

2014
 

Hüsain

Üye
Üye
Katılım
Ağu 9, 2020
Mesajlar
95
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
Arkadaşlar merhaba, lisans uluslararası ilişkiler bölümü mezunuyum, ekpssde en son kaç ile atanılır bu sene(2020)? Dil puanım da var 76 aldım, dil puanı ile alan kadrolar da var herhalde. Alanımda pek alım olmuyor sanırım, ösymnin sitesinde inceledim. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
 

Ozanisius

Üye
Üye
Katılım
Ağu 1, 2023
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba. Elimde tüm sınavlar için yazan paragraf ve problemler fasikülleri var. Çap'ınki mesela. Girişte tüm sınavlar için yazıyor. Bunlar E-KPSS için kullanılır mı? E-KPSS materyali hem az, hem de böyle yazarken merak ettim. Ne dersiniz?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst