Emekli olabilirmiyim?

Merhabalar 11.09.2008 girişli yım bende kanuna takıldım vergi indirim olayı kalktı peki biz engelli emekli olabiliyormuyuz
Engelli raporu oranım %68

Birde işin enteresan kısmı SGK dan sevk alıp hastaneye gittim doktor bana %50 iş gücü kaybı verdi ama SGK reddetti napmam gerekiyor?

Olduğum ameliyat

Açık kalp ameliyatı

Hipertansiyon da var

Merhabalar 11.09.2008 girişli yım bende kanuna takıldım vergi indirim olayı kalktı peki biz engelli emekli olabiliyormuyuz
Engelli raporu oranım %68

Birde işin enteresan kısmı SGK dan sevk alıp hastaneye gittim doktor bana %50 iş gücü kaybı verdi ama SGK reddetti napmam gerekiyor?

Olduğum ameliyat

Açık kalp ameliyatı

Hipertansiyon da var
Merhaba ,

11.09.2008 ilk sigorta girişiniz varsa, evet engellilik nedeniyle emeklilik (yaşlılık aylığı) halen mümkün. Değişen şey, “vergi indirimi belgesiyle (sakatlık indirimi) emeklilik” hattının yeni başvurular için kapatılması ve sürecin SGK’nın çalışma gücü kaybı tespiti üzerinden yürütülmesi.

1) “Vergi indirimi kalktı” ne demek, sizi nasıl etkiliyor?​

15.01.2025 tarihli 7538 sayılı Kanun ile;

• 506 sayılı Kanunun geçici 87. maddesi yürürlükten kaldırıldı.
  • 5510 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı ve buna bağlı olarak 2008/Ekim öncesi sigortalılar için “vergi indirimiyle engelli emekliliği” uygulamasına son verildi.
Bu yüzden artık SGK, emeklilikte esas olarak 5510 sayılı Kanun m.28 çerçevesinde çalışma gücü kaybı tespiti arıyor.

2) Sizin giriş tarihinize göre “engelli emekliliği” şartı nedir?​

SGK’nın aradığı kriter, sizin elinizdeki %68 engelli sağlık kurulu raporu değil; SGK mevzuatına göre çalışma gücü kaybı oranıdır.

5510 sayılı Kanun m.28 kapsamında (çalışma gücü kaybı olanlar için) temel eşikler şunlardır:

• %50 ila %59 çalışma gücü kaybı: en az 16 yıl sigortalılık ve (kural olarak) 4320 gün prim
  • %40 ila %49 çalışma gücü kaybı: en az 18 yıl sigortalılık ve (kural olarak) 4680 gün prim
7538 sayılı Kanunla 5510’un geçici hükümlerinde yapılan değişiklik ve SGK uygulamasıyla, 31.12.2008 ve öncesi ilk tescillerde bu gün şartları 3700 ve 4100 olarak uygulanmaktadır (SGK genelgesindeki düzenleme ve güncelleme).

Sizin için pratik okuma:

• SGK size gerçekten %50 çalışma gücü kaybı verirse, 16 yıl şartını zaten 11.09.2024’te doldurmuş olursunuz. Bu durumda kritik eşik genelde prim gün sayısı ve SGK’nın oranı kesinleştirmesidir. (Hukuki dayanak m.28).
  • SGK oranı %40-49 bandına indirirse, 18 yıl şartı 11.09.2026’da dolar.

3) “Doktor %50 verdi, SGK reddetti” neden olur?​

Bu çok tipik bir durum; çünkü:

• Hastane raporunda doktorların yazdığı oran, SGK açısından bağlayıcı değildir. Yönetmelik açık: hekimlerin oran belirtmesi bağlayıcı değil; ayrıca sevkle düzenlenen raporda “oran SGK’ca belirlenir” çerçevesi vardır.
  • SGK kararı, dosyayı inceleyen SGK Sağlık Kurulu değerlendirmesidir.
Ek önemli ayrım:

• Malulen emeklilik ayrı bir kapıdır ve en az %60 çalışma gücü kaybı arar (5510 m.25).
  • Malullük aylığı bağlanması için ayrıca 10 yıl sigortalılık + 1800 gün şartı vardır (5510 m.26).
    Siz %50 bandında kaldıysanız, çoğu ret aslında “malul sayılmaz” retidir; bu durumda çözüm, dosyanın m.28 engellilik nedeniyle yaşlılık hattında yürütülmesini sağlamaktır.

4) Ne yapmanız gerekiyor? (İtiraz ve dava yolu)​

A) Kurum içi itiraz (ilk adım)​

SGK’nın olumsuz kararına karşı, SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden dilekçe ile itiraz edebilirsiniz. İtirazlar Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna gider ve Kurum içi nihai değerlendirme oradan gelir.

B) Yargı yolu​

5510 sayılı Kanun m.101 uyarınca, bu Kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.
Kurum içi süreç olumsuz biterse (veya doğrudan dava stratejisi gerekiyorsa) iş mahkemesinde, genelde adli tıp veya bilirkişi heyeti üzerinden oran ve koşullar tartışılır.

5) İtiraz dilekçesi taslağı (SGK’ya)​

Aşağıdaki metni kendi bilgilerinizle doldurup SGK’ya verin:

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA
(… İl Müdürlüğü / … Sosyal Güvenlik Merkezi)

Sayı :
(varsa)
Tarih : …/…/2026
Konu : Çalışma gücü kaybı tespiti kararına itiraz hk.

İlgi : … tarihli … sayılı (varsa) Kurum işlemi / tebligatı.

1. …/…/… tarihinde Kurum sevki ile … Hastanesinde muayene ve sağlık kurulu işlemleri yaptırılmıştır.
  2. Kurumunuzca verilen … tarihli kararda, çalışma gücü kaybı tespitim/engellilik nedeniyle yaşlılık aylığı talebim olumsuz sonuçlandırılmıştır.
  3. 5510 sayılı Kanunun 28. maddesi kapsamında engellilik nedeniyle yaşlılık aylığı şartlarımın, güncel tıbbi belgelerim ve tanılarım birlikte değerlendirilerek yeniden incelenmesini talep ediyorum. (5510 m.28)
  4. Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği uyarınca itiraz hakkımı kullanıyor; dosyamın Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna gönderilmesini arz ederim. (Yönetmelik m.16)
Talep :
Yukarıda arz edilen nedenlerle, Kurumunuzun çalışma gücü kaybı tespiti/aylık bağlama işlemine ilişkin kararına itirazımın kabulü ile dosyamın Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunda yeniden değerlendirilmesini arz ve talep ederim.

Ad Soyad :
T.C. Kimlik No :
Sicil/SSK No :
Adres :
Telefon :
İmza :

Ekler:

1. Epikrizler (açık kalp ameliyatı)
  2. EKO sonuçları (EF vb.)
  3. Kardiyoloji takip notları
  4. Hipertansiyon tanı ve tedavi evrakları
  5. Engelli sağlık kurulu raporu (%68)