Arkadaşlar merhaba,
Uzun süredir SGK’nın maluliyet emekliliği bürokrasisiyle boğuşuyorum öönce Adana ve sonrada Ankara Yüksek Sağlık Kurulu'ndan gelen ret kararıyla artık sabrım son noktaya geldi. Yaşadıklarımı sırasıyla yazıyorum, gerçekten bu kurum bizimle alay mı ediyor yoksa ben mi yanlış biliyorum, lütfen bir yol gösterin:
Benim sigorta girişimden sonra hastalığım ilerledi, gözümden kornea nakli ameliyatı oldum, organ nakli geçirdim. 2014'teki askerlik muafiyeti TSK'nın kendi mevzuatına göreydi, o tarihte ortada kornea nakli veya %60 iş gücü kaybı yoktu. TSK'nın muafiyet kağıdını bahane edip sırf "genetik taşıyıcılık/eski tanı" diye kestirip atıyorlar.
aranızda herhangi bir rahatsızlıktan dolayı baştaki ilkel tanıya veya genetik taşıyıcılığa dayanarak SGK tarafından reddedilip, sonradan hastalığı ilerlediği/ameliyat olduğu için İş Mahkemesi ve Adli Tıp kararıyla hakkını kazanabilen var mı?
Mahkemede Adli Tıp süreci nasıl işliyor, bu tarz sonradan ilerleyen hastalıklarda mahkemeler nasıl karar veriyor? Benzer durumu yaşayıp sonrasında başarabilen veya beni doğru yönlendirebilecek kimse varsa lütfen cevap yazsın. Şimdiden teşekkürler.
Ek bilgiler
2060 pirim günüm
15 yıl geçen süremde var
Rapor süresiz son durum %76
Uzun süredir SGK’nın maluliyet emekliliği bürokrasisiyle boğuşuyorum öönce Adana ve sonrada Ankara Yüksek Sağlık Kurulu'ndan gelen ret kararıyla artık sabrım son noktaya geldi. Yaşadıklarımı sırasıyla yazıyorum, gerçekten bu kurum bizimle alay mı ediyor yoksa ben mi yanlış biliyorum, lütfen bir yol gösterin:
- [İlk İş Giriş Tarihim 07.2011]: İlk sigorta tescilim yapıldı ve çalışmaya başladım eng. Raporum yok çalışma gücü kaybım yok.
- 2013: Askerlik öncesinde MSB Asker Hastanesi'nden "TSK'da Görev Yapmaya Uygundur / Askerliğe Elverişlidir" raporu aldım ve askerliğe 1 yıl sonrasında sevk edildim.
- 2014: Askerlik yaparken rahatsızlanmamdan dolayı Etimesgut Askeri Hastanesi bana "Kalıtsal Kornea Distrofisi" tanısıyla TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre askerlikten muafiyet verdi. Mersine döndüğümde raporlandırmak istedim ve yüzde 50 verildi.
- 27 Kasım 2019: Hastalığım sigortalı çalıştığım yıllar içinde hızla ilerledi ve en sonunda Kornea Nakli (Keratoplasti) ameliyatı olmak zorunda kaldım. Ameliyat başarısız geçince raporumuda yenilettim yüzde 90 a çıktı 1 yıllık süreli.
- 2021: Hastalığım nakil seviyesine gelip görme yetimi kaybettiğim için malulen emekliliğe başvuruda bulundum tekrar heyetete hastaneye sevkedildi %76 oranında Engelli Sağlık Kurulu Raporu aldım ve 5510 / Art. 25 kapsamından malulen emeklilik başvurusu yaptım. Ancak bu başvurum yaklaşık 1,5 ay sonra Adana Bölge Sağlık Kurulu tarafından "İlk işe girdiğin tarihte maluliyetini gerektirecek düzeyde bu hastalığın vardı" gerekçesiyleyle reddedildi. Bana eksik bilgilendirilme yapıldığı için raporun varsa olamazsın gibi anladığımdan üstüne düşmemiştim, engelli maaşıyla yaşamaya çalıştım,
- 17.08.2026: Meğer durum farklı olduğunu öğrenince hemen itiraz hakkımı kullanıp o tarihte ilk işe girişte sağlam olduğumu gösteren belgelerle ve sonrasında gelişen durumumu anlatan kronolojiyle İtirazım üzerine dosyamın gittiği Ankara Yüksek Sağlık Kurulu da başvurumu reddetti. Gerekçe olarak da utanmadan "İlk işe girdiğin tarihte maluliyetini gerektirecek düzeyde bu hastalığın vardı" demişler.
Benim sigorta girişimden sonra hastalığım ilerledi, gözümden kornea nakli ameliyatı oldum, organ nakli geçirdim. 2014'teki askerlik muafiyeti TSK'nın kendi mevzuatına göreydi, o tarihte ortada kornea nakli veya %60 iş gücü kaybı yoktu. TSK'nın muafiyet kağıdını bahane edip sırf "genetik taşıyıcılık/eski tanı" diye kestirip atıyorlar.
aranızda herhangi bir rahatsızlıktan dolayı baştaki ilkel tanıya veya genetik taşıyıcılığa dayanarak SGK tarafından reddedilip, sonradan hastalığı ilerlediği/ameliyat olduğu için İş Mahkemesi ve Adli Tıp kararıyla hakkını kazanabilen var mı?
Mahkemede Adli Tıp süreci nasıl işliyor, bu tarz sonradan ilerleyen hastalıklarda mahkemeler nasıl karar veriyor? Benzer durumu yaşayıp sonrasında başarabilen veya beni doğru yönlendirebilecek kimse varsa lütfen cevap yazsın. Şimdiden teşekkürler.
Ek bilgiler
2060 pirim günüm
15 yıl geçen süremde var
Rapor süresiz son durum %76