Emekli sandığı yetim maaşı

Arkadaşlar herkese iyi geceler. Mutlaka bilen biri vardır umuduyla size bir konu danışmak istiyorum, babam, (mekanı cennet olsun ve tüm yakınları hakka yürümüş kardeşlerimin de başı sağolsun Rabbim merhametiyle muamele eylesin inşallah) 3 mayısta vefat etti. Emekli memurdu, 5434 e tabi idi , 19700 lira maaş alıyordu, 1 haziranda anneme 12 bin bana ise 6 bin lira maaş ödendi, annem ve ben varız sadece annem dul ben yetim maaşı almış oldum. Temmuz ayı için e devletten baktığımda maaş ödemesine annemden 2600 benden 1300 lira borç adı altında kesinti yapmışlar . Anneme 9bin bana da 5 bine yakın maaş yatırmışlar. Sgk daki memur ile telefonda görüştüm dedi ki önce annenize direkt %75 bağlanır sonra %60 a düşer o yüzden fazla verdiğini geri alır devlet dedi. Anlayamadığım şu annemden kesinti olduysa benden neden oldu? Anneme 60 oranla bana ise 30 oranda bağlanmıyor mu emekli sandığı maaşı ? En çok merak ettiğim ise taban maaş diye bir şey okudum acaba babamın en son aldığı miktar üzerinden mi yoksa daha düşük bir tutar üzerinden mi bağlanıyor ? Durumu bilen biri vardır diye umut ediyorum rica etsem cevaplayabilir misiniz ? Çok teşekkürler şimdiden, tekrar iyi geceler..

Başınız sağolsun. Allah gani gani rahmet eylesin...

Babamızın emekli maaşı baz alınır. Vefatı halinde %75 oran ikinize bağlanır. (son düzenleme bilmiyorum sadece bildiklerimi yazıyorum belki %60 olmuştur). misal 10.000 lira maaş alan bir memur vefatı halinde %75 oranında eşine kalır. Çocukları var ise %50 eşine %25 çocuklarına kalır. 2 çocuk varsa %12.5 yapılır. Eş her zaman %50 alır. Eş vefatı halinde çocuklarına %50 kalır. bildiklerim bu yıllardır öyle idi. Fazla haksız ödeme var ise itiraz etmek gerekiyor ama kimse ne kadar alacağını tam bilmiyor. E devlet olayı çıkınca o sistemi bilmiyorum yeni sistem.

bilgi oraya kadar yeterli umarım: Gerisini iyice araştırmak gerekiyor.

Günaydın ve teşekkür ederim. Allah cümle ölmüşlerimize rahmet etsin cennet ile müjdelesin inşallah ölüm çok ağır çok zor ama hayat da devam ediyor etmek zorunda , sanırım bu ay yatacak olan maaş bizim esas tutarlı maaşımız olacak Ben de gece araştırdım biraz tıpkı söylediklerinizi edindim, 50 oranında anneye 25 oranında yetime şeklindeymiş, yine de tekrar sgk yı arayıp biraz daha bilgi edinmeye çalışıcam cenaze yardımı da yatmadı henüz beklemeye devam edicez bakalım. İyi günler tekrar teşekkür ederim

Geri