Emeklilik şartları

1 sene sigorta ödeyip 10 senede bağkur ödemiş olan 2. derece sakatlık indirimine tabi ve çalışma hayatına esnaf olarak devam eden şu anda ssk ve bağkur ödemeyen arkadaşım emekli nasıl olabilir aydınlatırsanız sevinirim
 
Bağ-kur a tabi olarak emekli olur. Buna göre i15 yıl hizmet süresi 3960 prim gün sayısını tamamlaması gerekiyor.
 
Sn.İsen Buga selamlar,

Eşimin bilgileri aşağıdadır. Ne zaman emekli olacağı konusunda bilginiz var mı? Emeklilik koşullarında bay bayan ayırı mı var mı? Bir de 2000yılında ilk çocuğumuz 2006 yılında ikinci çocuğumuz oldu. Eşim iki çocuk için doğum borçlanması yaparak emekliliğini öne alabilir mi?

Yardımınız için teşekkür ederim.

Doğum tarihi: 1975
İşe giriş tarihi: 2004 / 02
Prim gün sayısı: 2,334
Özürlülük oranı: %68 (sürekli)
 
Eşiniz ne mensubu olarak çalışıyor? ssk, bağ-kur emekli sandığı gibi... Ek olarak ilk sigortalılık tarihinde sakatlık oranı yüzde kaçtı?
 
Özel sektörde SSK lı olarak çalışıyor.

İlk sigortalılık tarihinde sakatlık derecesi %55 idi.

İşitme engelliyiz. (Duyma ve konuşma) İşitme engelliler geçmiş dönemde 3.derecede iken daha sonra 2.dereceye çıkartıldı. Yani ilk başta %55 idi daha sonra %68 olmuştur.

Teşekkürler.
 
Bay yada bayan olması emekliliği etkilemiyor. Her engelli eşit olarak faydalanabiliyor ancak Sakatlık dereceleri kategoriye ayrıldığı için 1,2 ve 3 dereceden sakatlık indirimi diye farklı gruplara ayrılıyor.

Sizin eşiniz 2 dereceden engelli grubunda ve işe giriş tarihine baktığımda: 18 yıl ve 4000 gün primlerin tamamlanması halinde emekliliği hak eder.
Bu bağlamda hesapladım:
2004+18= 2022 yılıdna emeklilik için yılı gelmiş olacaktır.
4000 gün primleri tamamlanması zorunludur. bu bağlamda ayrı hesapladım: 4000-2334=1666 gün eksik primleri var.

Yıl ve primler tamam olmalı ki emekli olabilsin: Yani 2022 yılı gelmeden emekli olamaz ayrıca 4000 prim tamamlamadan emekli de olamaz. Birinin tamam olması emekliliğe yeterli değildir yani. Mutlaka ikisini tamamlaması gerekiyor.

Doğum borçlanmasına gelince işe giriş tarihi önemli. 1. çocuk için doğum borçlanmasına gidemezsiniz. Ancak 2 çocuk için doğum borçlanmasına isterseniz bu yöntem ile primlerin düşürülmesine gidebilirsiniz.

Sonuç: Sizde genel olarak 2 seçenekleriniz var: 1.Primleri 4000'e tamamlayıp yıl beklemek için işden çekilebilirsiniz. Emeklilik için Yıl geldiğinde yeniden işe giriş yapmanız gerekecek, işe girişlerde yaşanan bu tür problemleri de gözününe almanız gerekecek. 2. Emeklilik Yılına kadar çalışarak daha fazla primlerin yatırılmasını sağlayabilirsiniz. Yani kalan 9 yıl için 9x360= 3240 gün primler daha yatırılmasını ve toplam 3240+2334=5574 gün primler olmasını sağlayabilirsiniz. Not fazla yatırılan primler bir fayda sağlamayacaktır.
 
Eşinizin şartları malulen emeklilik için uygun gözüküyor. Malulen emekli olabilmek için ilk sigortalılık tarihinde maluliyet derecesinde (%60) sakatlığın olmaması daha sonra bu oranın maluliyet düzeyi ve üzerine çıkmış olması gerekmekte. 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün primle emekli olabilirsiniz.
Doğum borçlanması yapabilirsiniz. Ancak doğum borçlanması sigorta başlangıcını erkene almaz. Prim eksiğiniz olmadıkca doğum borçlanmasını yapmanızı önermem.
 
Halil Yılmaz kardeşimizin yazısına istinaden: Malülen emeklilik için doğum borçlanmasına gerek yok. 2014 yılı Şubat ayından sonra isterseniz malül emeklilik için başvurabilirsiniz.
 
Halil Bey, İsen Bey öncelikle yardımlarınız ve cevaplarınız için teşekkürler.

İlk işe girişte %55 olmasının nedeni; o zamanlar işitme ve duyma engeli olanlara 3.derece veriliyor olması idi. 2002 yılında alınmış sağlık kurulu raporu %55 dir. 2010 yılında alınmış güncel rapor ise %68 dir. Yani devlet kendiliğinde özürlülük derecesini artışmış bulunuyor. Bu durumda malulen olunabiliyor mu? Bu konuyu tam anlayamadım. Emeklilik 2014 de mi oluyor yoksa 2022 mi?


Bir de vergi indirimi henüz alınmadı. Alınmamış olması malulen emekli olmaya engel teşkil eder mi?
 
Alınmamış olması herşeyi zora sokar.

Size malül emeklilil vermek istemezler. İspatlamakta zorlanırsınız. Dediğiniz gibi evvel zaman içinde verilen oranlar ile şimdiki oranlar değişmez kabul edilir.

Siz erken emeklilik(diğer adı ile engelli emeklilik) yolu ile emekli edilmeniz %100 olasılıkla kabul edilirsiniz. bunun için mutlaka vergi indiriminden faydalanmaya bakın: Bulundugunuz ilde defterdarlıklarda özürlüler birimi var oradan prosedür gereği neler yapılacağını öğrenirsiniz. doğrusu görevliler size prosedür gereği; gerekli evrakların listeleri verecek sizde halletmeye çalışacaksınız. En son heyete gönderileceksiniz(heyete gitmemek için varsa elinzideki raporu görevlilere gösterin belki kabul ederler).

Malül emeklilik için çok uğraştırırlar ve sizden bin dereden su getirtirler. İlk işe girişinizde %59 altında olduğunu ispatlamanızı isterler yapabilecek misiniz? asil sorun bu işte. Yapabilirseniz 2014 şubatından sonra yapmaya çalışın...
 
Benim size bir kaç sorum var.

Ben şuan evde bakım maaşı ve 2022 alıyorum.
sorum: Emekli olma imkanım var mı?
Hiç sigorta ödemem yok.
2004 den buyana diyalize giriyorum.
2006 da aldığım özürlü raporum var.Şöye;
%90 Ağır özürlü
sürekli ve çalışamaz yazıyor.
Cevabınızı en kısa sürede bekliyorum.Saygılarımla..
 
Merhaba sevtun,

Çok büyük geçmiş olsun arkadaşım. Mevcutta bulunan ( yani sizin deyiminizle ) 2006 da almış olduğunuz raporunuza göre % 90 ağır özürlü ve çalışamaz yazıyorsa ve şu anda da çalışamayacak durumda olmakla birlikte ( yine sizin deyiminizle hiç sigorta girişinizin olmaması ) nasıl emekli olabilirsiniz ki?

Ayrıca sizin durumunuzla ilgili devlet zaten yeterince olmasa bile hakkettiğiniz iki maaşı da size bağlamıştır.Sizin için önemli olan bana göre almakta olduğunuz maaşlarınızın; yaşam kalitenizi arttıracak şekilde düzenlenmesi, en kısa zamanda zam yapılarak arttırılması ve hiç kesilmemesi olmalıdır.

Her şey gönlünüzce olsun dileklerimle,
 
Aslında uğraşmaya değer. öbür türlü sekiz sene kaybediyoruz. elimizde 2002 yılında alınmış heyet raporu var oran %55. 2010 yılında alınmış olan heyet raporu da %68. ilk işe girişte %60 ın altında kalıyor. burada sorun olur dediğiniz; fiziki engelde bir kayıp olmamış olması mıdır?

ispat derken nasıl bir ispat isterler? malulen başvuru için vergi indirimi gerekiyor mu? bir de bu iş için mahkemeye mi başvurmak gerekiyor?

Teşekkürler
 
Maliye bu işe karışmıyor dolayısıyla Malül Emeklilik veya Engelli Emeklilik(diğer adı ile erken emeklilik) işlerine SGK bakıyor. Geçmişte yaşanmış olaylar var ki, nasıl anlatayım. Siz zamanı geldiğinde bir mcüadeleye girişin. Sonuçları buraya aktarın bizde bilgilenelim. Yaşananlar ise üyelerimizin başından geçen olaylar.
Bir üyemizin malül emekliliğini yokuşa sürüp bir türlü emekli etmeyip de 5 yıl uzayan davaları vardı. SGK avukatları bu işlerde tecrübeliler ki , nasıl diyeyim başka başka mevzuatlar sokup mahkeme kararına rağmen yinede emekli etmezler.

Benim bildiklerim bu: size verdiğim özettir. İlk bakışta işitme kaybı ilerleyen yıllarda hissedilir derecede fazla ilerlemez. Dolayısıyla geçmişte verilen rapor ile şimdiki rapor arasında % dışında başka gelişme olmaz. Yani Geçmişte %55 olan rapor aynı hastalık aynı tetkiklere rağmen bu dönemde %68 oranına çıkabilidiğini SGK avukatları ispatlar. Demem şu ki %55 ile alınan rapor ile %68 ile alınan rapor aynı hastalık aynı tetkik. MEsela benim ilk raporum %50(1998 senesi) oranında ve şimdi ise %64(2010 senesi) hastalık aynı sakatlık aynı ne ilerleme var ne gelişme nede körelme. Sakat kaldığım 5 yaşımdan taaa bu yana değişen yok.DolayısıylaSGK avukatları bunu bahane edip de Malül emekliliğinize taş koyabilirler.

İşe girişte yanı 2008 den önce vergi indirimi alıp da 3 derecedens akatolduğunuzu belgeleseydik,şimdi yeniden muayene olup %68 rapor ile 2 dereceden vergi indirimine tabii olsa idik: 2014 yılında malüliyet isteyebilirdik. Mahkeme bu durumda size hak verir ve davayı sizin lehinise sonuçlanırırdı. Yinede SGK avukatları papuç bırakmak istemeyebilir ve yine de uğraştırırlardı.

Ancak son sözüm bu: sizin bahsettiğiniz gibi mücadeleye değer ve yenmek gerekiyor SGK avukatlarını. Allah işinizde yardımcınız olsun...
 
merhaba gazoz agacı

Ben bir bilgi alayım dedim.Allaha şükür kesilmezse bana ve eşime yeter.Ama 2022 sorunları çıktı sanırım.Ne yapacaz bakam hadi hyırlısı.
 
Selam sevtun,

Size söylemek istediğimi belki de yanlış anladığınızı düşünerek tekrar cevap yazma gereğini duydum. Rahatsızlığınızın oranı yüksek ve raporunuzda da çalışamaz şeklinde belirtilmiş. Sizin için en uygun yaşama standardı için çalışmamanız yani bir işte çalışarak gerekli geliri elde etmeniz yerine gönlüm ister ki devletin size verdiği maaşların gerçekten de yaşamınızı rahatça sürdürebilecek düzeyde olmasıdır. Bu şekilde eminim ki siz de çalışmayı ve dolayısıyla emekliliği düşünmeyecektiniz.

Evde bakım maaşı ve 2022 maaşlarının en az asgari ücretin iki katına çıkarılması bu arada benim en büyük dileğimdir. Bunun sizler ve ihtiyacı olan tüm arkadaşlar adına bu şekilde düzenlenmesi devletimizin sosyal devlet olma yolunda atacağı en büyük adım olacaktır. Hal böyle iken son gelişmeler hiç de içaçıcı olmamakla beraber ben birlikten güç doğacağına ve yeni yönetmeliğin yeniden düzeltileceğine inanıyorum.

Sağlıcakla kalın, umutla kalın,
 
10.07.1986 doğum tarihi 01.05.2004 tarihinde sigorta başlangıcım var 2009 da %60 engelli raporum var malülen emekli ne zaman olabılırım ?
 
Geri
Üst