Engelli Çalıştırma Yükümlülüğü ve Belirlenmesi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Hiç şüphesizki çalışabilmek , iş bulabilmek engelli ve engelsiz herkez için en önemli meselelerden birisi bu durum engelli açısından biraz daha sıkıntılı bir hal almakta zira işverenler engelli işçi alımından uzak durmakta fakat iş kanununun 30. maddesine göre çok sayıda işçisi bulunan bir firma ortalama 50 işçisi ve daha fazlası var ise %3 engelli işçi alma zorunluluğu vardır. Engel durumuna göre uygun işlerde çalışması sağlanmakla işveren mecbur tutulmuştur.




4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesine göre, aynı il sınırları içinde elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri, en az % 3 oranında engelliyi, meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü tutulmuşlardır.

Engelli işçi çalıştırmakla yükümlü olunup olunmadığının, yükümlü olunması halinde çalıştırılacak engelli işçi sayısının ne şekilde tespit edileceği ise Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde açıklanmıştır.

Buna göre, aynı işverene ait olup, aynı il sınırları içinde faaliyet gösteren işyerlerinde;

1-Kısmi zamanlı çalıştırılan işçiler varsa, öncelikle bu işçilerin çalışma süreleri tam zamanlı çalışmaya dönüştürülecektir. Bu işlem sırasında kısmi zamanlı çalıştırılan işçilerin ay içindeki prim ödeme gün sayılarının toplamı 30’a bölünecek, daha sonra bulunan sayı tam zamanlı çalışan sigortalı sayısına ilave edilecektir.

Kısmi zamanlı çalıştırılan işçilerin ay içindeki prim ödeme gün sayılarının toplamının 30’a bölünmesi sonucunda bulunan sayının küsuratlı çıkması halinde, yarıma kadar kesirler dikkate alınmayacak, yarım ve daha fazla olan kesirler ise tama dönüştürülecektir.

2-Yer altında ve su altında çalıştırılan işçiler varsa bu işçiler, çalıştırılan işçi sayısının hesabında dikkate alınmayacaktır.

3- 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre kurulan özel güvenlik şirketleri ile kurumların kendi ihtiyacı için kurduğu güvenlik birimlerinde güvenlik elemanı olarak çalıştırılan işçiler varsa, engelli işçi çalıştırmakla yükümlü olunup olunmadığının tespiti sırasında bu işçiler hesaplamaya dahil edilmeyecektir.

4- Engelli işçiler varsa, çalıştırılan toplam işçi sayısının hesabında bu işçiler de dikkate alınmayacaktır.

İşverenlerce, engelli çalıştırmakla yükümlü olunup olunmadığının tespiti kadar, engelli çalıştırmakla yükümlü olan yani elli ve üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli sayısının tespiti de büyük önem taşımaktadır.

Aynı il sınırları içinde çalıştırılan işçi sayısı elli veya üzerinde çıktığı takdirde çalıştırılan işçi sayının % 3’ü kadar engelli işçi istihdam edilmesi gerekmekle birlikte, çalıştırılan işçilerin % 3’e oranlanması sırasında bulunan sayı küsuratlı çıktığı takdirde, yarıma kadar kesirler dikkate alınmayacak, yarım ve daha fazla olan kesirler ise tama dönüştürülecektir.

Öte yandan, % 3 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlü olan işverenlerce çalıştırılan engelli işçilerin kısmi süreli iş sözleşmesiyle istihdam ediliyor olması halinde, yükümlü olunan sayıda özürlü işçi çalıştırıp çalıştırılmadığının tespiti, engelli işçilerin çalışma süreleri tam zamanlı çalışmaya dönüştürülerek yapılacaktır. Oranın hesaplanmasında yine yarıma kadar kesirler dikkate alınmayacak, yarım ve daha fazla olan kesirler ise tama dönüştürülecektir.

Engelli işçi çalıştırmakla yükümlülüklere uymayan işverenler aleyhine 4857 sayılı Kanunun 101.maddesine istinaden eksik çalıştırılan her bir özürlü işçi için ve her bir ay için ayrı ayrı olmak üzere, 1.700 TL tutarında idari para cezası uygulandığından, elli ve üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin % 3 oranında engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne dikkat etmeleri menfaatlerine olacaktır.
 

berkemeteatasoy

Üye
Üye
Katılım
Kas 28, 2011
Mesajlar
97
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
genelde bu ceza tutarı kadar yada daha azını ödemek istiyorlar.istediğin lisans mezunu ol..sağlam herzaman daha fazla alır engelliye mecbur oldukları için maaşı genelde hep az verirler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst