Engelli Çocuğuyla Engelli Olan Aileler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bir çoğunuzun bildiği gibi ben engelli değilim ve evimdede bir engelli yok. Fakat engelli tanıdığım akrabalarım var. Bu akrabalarım içinde en yakınım olan yiğenim işitme ve konuşma engelli bu yazıyı yazma sebebimde aslında yiğenim ve babasıdır.

Doğuştan engelli olan yiğenim şimdilerde 29 yaşında yetişkin bir birey ve her yetişkin gibi oda kendi yuvasını kurmak mutlu olmak istiyor. Ama toplumun engelli evliliklerine bakışı hepimizin malumu, buna rağmen tüm o toplum baskısını hiçe sayan koca yürekli bir babası var. Oğlunu evlendirmek için ve bu yaşa kadar oğlunu en iyi şekilde hayata hazırlamak için verdiği çabanın ben şahitiyim.Engelli ailelerinin o kocaman özverilerinin aslında bana göre bir örneğidirler.


rebenok-invalid.jpg

Engelli aileleri belkide ailenin ne demek olduğunu gösteren en güzel modellerdir. Sabır,özveri,umut,yeri geldiğinde gözyaşı ve hüzün,yeri geldiğinde kahkahaya gizlenen umutsuzluklar,çocuğuyla engelliliği yaşayanlardır. Belkide hayatları boyunca dimdik durmalarını gerektiren bir rol üstlenen seçilmiş kişiler.

Fakat madalyonun bir diğer yüzüde Ülkemizde ve daha bir çok gelişmiş Ülkede engelli ve engelli ailelerinin acınarak bakılan ,bazen yok sayılan,bazen varlıklarına tahammül bile edilemeyen evlerinden dışarı çıkmamaları gerektiği zihniyetinde, gezmesin , gülmesin,sevmesin mantalitesiyle bir çok engelsizin uzak durmayı seçtiği azınlık sanılan büyük çoğunluk.

Oysa azcık empati kurulsa öyle zor bir görev üstlenilmiştir ki!
Bir aile düşünün kucağına sağlıkla almayı hayal ettiği bebeğinin bir takım sağlık sorunlarıyla hayata gözlerini açtığını ,yada belli bir yaşa güle oynaya getirdiğiniz bir evlat düşünün. Hiç olmadık bir anda, olmadık bir sebeple mesela bir kaza,yada bir anlık ateşlenmek,belkide bir tatilde serinlemek için daldığın o güzelim denizde, belkide yürürken düştüğü bir çukurda, yada bir hastalıkla kaybedilen uzuvlar,yitirilen bakışlar, sessizliğe boğulan yaşamlar.

Engelli ailesi olmak demek işte tüm bunlarla savaşan,dimdik durmaya çalışan bütün ebeveynlerden 2 kat daha hem bugünü, hem yarını düşünen demek değilmidir?

Her nekadar toplum engelliyi eve mahkum etme çabasında olsada engelli aileleri bu tabuyu yıkmaya çalışan, çocuğunun her alanda varolabilmesi için zeminler hazırlamaya çalışan,yeri geldiğinde sırtında bile taşıyan koca yürekli varlıklar.

Biraz anlayabilsek biraz onların gözünden bakabilsek, belkide bir çok sorunun çözümünü bulacağızdır. Fakat üç maymunu oynamak bir çoğumuzun seçtiği bir yoldur.Yanlış olduğunu biliriz bile bilede oynamaya devam ederiz. Zira sorunları kendi sorunumuz gibi görmek bize külfet gelir.

Unuturuz yarının ne getireceğini.....

.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Konu başlığı durumu özetleyen bir durum olmuş.
Daha önceleri defatle söylemiştim bir kere daha söylemekte fayda var. Engelilik kişisel değil toplumsal bir sorundur. Ve fakat ne yazıkki hem toplum hemde devlet engelliliği kişisel bir kader olarak görüp engellinin yada ailesinin başının çaresine bakmasını bekliyor. Yada öyle düşünerek kendi sorumluluğunu vicdanen üzerinden atmaya çalışıyor. Yersen.
 

mert

Üye
Üye
Katılım
Kas 15, 2011
Mesajlar
806
Tepkime Puanı
181
Puanları
43
Yaş
52
gülden hanım benim çocugumda otizim tehşisi konulda ama özel egitim ile otizim den çıktı özel egitim şart efendim saygılar
 
Tekerlekli Sandalye
Üst