Engelli İşçi Çalıştırma Koşulları

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Engelli İşçi, bedensel ve/veya ruhsal durumundaki engelleri nedeniyle, çalışma gücünden en az %40 oranında yoksun olan ve bunu mevzuatta belirtilen hususlara uygun bir sağlık kurulu raporuyla belgelemiş kişidir. İş kanunu ve engelli işçi çalıştırma yönetmeliğince, engelli işçi çalıştırmak ve engelli işçi işyeri koşullarıyla ilgili bir takım sınırlamalar koyulmuştur.

engelli-isci-calistirma.jpg

Engelli İşçi Kadrosunda Çalışacak Kişi Sayısı Hesaplaması

• İşyerlerinde, toplam çalışan sayısı ile doğru orantılı sayıda engelli işçi çalıştırma zorunluluğu vardır. 50 veya daha fazla işçisi olması önkoşulu ile özel sektörde faaliyet gösteren işyerlerinde, engelli işçi sayısı toplam işçi sayısının en az %3 oranında olmalıdır. Bu zorunluluk, aynı il sınırı içerisinde bulunan aynı işverene ait tüm işyerlerinin toplam çalışan sayısı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

• Çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı hesaplanırken belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler esas alınır. Kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin çalışma süreleri tam süreli çalışmaya çevrilerek hesaplanmalıdır. Oranların hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür.

Engelli İşçi Çalıştıran İşverenin Sorumlukları


• Çalışmaya başlayan engelli işçinin durumu en fazla bir ay içinde tescil edilmelidir.

• Belirlenen engellilik oranları üzerinde ve/ veya %80 üzerinde engele sahip ya da kontenjan fazlası çalıştırılan engelliler için işveren, sigorta primi hissesi tutarının tamamı Hazine tarafından ödenir.

• İşyerinden malulen ayrılmak zorunda kaldıktan sonra ileri tarihte çalışma koşullarını sağlayan engelli işçi, eski işyerine dönmeyi talep edebilir. Bu durumda işveren eğer kontenjan varsa hemen, yoksa işçinin talebi devam ettiği takdirde boş kalan ilk kontenjanda işçiyi tekrar işe almakla sorumludur. İşveren, koşullar uygun olduğu halde işçiyi işe geri almıyorsa, talepte bulunan işçiye 6 aylık ücreti tutarında tazminat vermekle yükümlüdür.

• Engelli işçi istihdamında, mevcut işine devam ederken engelli duruma gelen işçiye öncelik tanınmalıdır.

• Engelli işçi, çalışmaya başladığı anda en az %40 engel derecesine sahipken, aynı işyerinde çalışmaya devam ederken engel durumunda düzelme olduğunda engelli kadrosunda çalışmaya devam edecektir.

• İşveren; yukarıda belirtilen hususlara uymadığı ya da engelli işçi çalıştırmadığı tespit edildiğinde, bu kurallara uymadığı her ay için idari para cezası ödemekle yükümlüdür.

Engelli İşçinin Çalışma Koşulları

• Engelli işçi istihdamı Türkiye İş Kurumu veya özel istihdam büroları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Engelli işçinin, engellilik durumu ve derecesine istinaden hangi işlerde çalıştırılabileceğine dair yönetmelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile belirlenir.

• İşveren, engelli işçiyi işçinin mesleki, beden ve ruhsal koşullarına uygun işlerde çalıştırmaktan sorumludur.

• Engelli işçiler, yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılamazlar, ayrıca işyerinde toplam çalışan sayısı belirlenirken yer altı ve su altı işlerinde çalışan işçiler dikkate alınmaz.

• Engellilerin gece çalışması yapmasına dair özel bir hüküm bulunmamakla birlikte, sağlık durumunun gece çalışmasına uygun olmadığını sağlık raporu ile belgeleyen engelli işçi gece çalışmasından muaf tutulacaktır.
 

svg.42

Üye
Üye
Katılım
Kas 26, 2015
Mesajlar
56
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Agzina yuregine emegine saglik guzel kaleme dokmus bilgilendiriyirsun tesekkurler oncelikle canim
 

svg.42

Üye
Üye
Katılım
Kas 26, 2015
Mesajlar
56
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bunu acaba??? Uygulayan oluyormu???? Kanunlari herkes isine geldigi gibimi uyguluyor??????soru isareti
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

Kanunlar, hukuk devletinde yaşayan herkes içindir. Önemli olan bu kanunların ne kadar uygulanıp uygulanmadığına gelince sende haklısın ama aslında önemli olan haklarını bilebilmek, farkında olmak, hakkın elinden alındığında sessiz kalmamak ve senin olduğuna inandığın sürece hak arayışının sonuna kadar gidebilmek.

Yıllardır aktif olarak iş yaşamında çalışıyorum ve hala bilmediğim şeyler var. Alabildiklerim alacaklarımın yanında devede kulak misali ama olsun ben hiç vazgeçmek istemiyorum. Benim olan benimdir gerisi teferruat er ya da geç hakkımsa benim olacağına inancım tam :)
 

burhanettin Yaşar

Üye
Üye
Katılım
Eki 21, 2016
Mesajlar
23
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
İnanıyorum ki, bir gün bu bir iki kanunla! engelliler korunması altında söz sahipleri olsa da, ne kadar yetersiz ve ilkel, engelliler yaşam koçluğu yapmadıkları sürece insan hakları ve bulundukları Devletleri refah ve medeni seviyeye ulaşamaz

Sent from my ME301T using Engelliler.gen.tr mobile app
 

muratcemm

Üye
Üye
Katılım
Haz 9, 2014
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
57
Merhaba, %48 sürekli engelli raporum var ve özel bir kuruluşta engelli kadrosunda çalışıyorum.. Yaklaşık 1 yıl önce çalıştığım şubenin kapatılacağı söylenerek tüm haklarımı aldım yazılı bir kağıt imzalatarak beni işten attılar.( BU ARADA HİÇBİR HAK VERMEDİLER VE HIRSIZLIK SUÇLAMASIYLA İŞTEN ATILDIĞIMI SONRADAN ÖĞRENDİM) 4 ay sonra şirket sahibi beni telefonla arayarak özür diledi ve bir hata yaptıklarını söyleyerek tekrar onlarla çalışmamı istedi ve bende kabul ederek tekrar işime başladım(BU ARADA TABİKİ 350LİRA ENGELLİ MAAŞIYLA YAŞANMADIĞI İÇİN KABUL ETTİM) Daha sonra vergi indirimi için işyerimden bir yazı alarak İstanbul vergi dairesine müraacat ettim ve bakanlıktan vergi indirim dilekçeniz kabul edildi ve evrağınız işyerinize gönderildi diye bir yazı çıktı sorgulama ekranında... Şimdi maaş bordromda vergi indirimi ile ilgili bir ibare yok ve işverenim bırakın vergi indirimini asgari ücret zammını bile ödemiyor bana. Acaba beni engelli kadrosunda çalıştırmıyormu? Kafasına göre tekrar beni çıkarabilirmi? Kesin durumumu nasıl öğrenebilirim arkadaşlar?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,495
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Maaş bordrunuzda vergi indirimi veya sakatlık indirimi diye görünmesi lazım. Ama eğer yeni başvuru yaptıysanız maaş bordronuza henüz yansımamış olabilir. ne zaman aldınız vergi indirimi belgesini.
 

Yolculuk

Üye
Üye
Katılım
Tem 28, 2018
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Maaş bordrunuzda vergi indirimi veya sakatlık indirimi diye görünmesi lazım. Ama eğer yeni başvuru yaptıysanız maaş bordronuza henüz yansımamış olabilir. ne zaman aldınız vergi indirimi belgesini.

Merhabalar benimde vergi indirimim ödenmiyor ne yapmalıyım bende özel bir şirkette çalışıyorum

Mi A1 cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst