Engelli Rapor Oranının Düşmesi

Herkesin yeni yılı kutlu olsun.
Ben 2016 yılında %81 oranla bir engelli belgesi aldım ve bu belge ile vergi indirimine başvurdum. Ankara'daki heyet bunu %77 olarak kabul etti ve 2. dilimden engelli vergi inidiriminden yararlanmaya başladım. Daha sonrasında 2 sene sonra farklı bir sebepten tekrar engelli belgesi almam gerekti ve açık konuşmak gerekirse %40 ve üstü oran yeterli olacağı ve kısıtlı zamanım bulunduğu için diğer muayene olduğum pek çok poliklinikte sağlık sorunlarımı söylemedim ve %41 oranında bir rapor aldım. yeniden heyete girsem değişen yönetmelik gereği aynı oranı alamayacağımı düşünüyorum ve Sormak istediğim soru şu ben vergi dilimim son raporumu aldığımda otomatik olarak 3.dilime düşüyor diye bildiğim (daha doğrusu yanlış bildiğim) için bu zamana kadar farkına varmamıştım ama kontrol ettiğimde son 7 yıldır 2. basamak vergi diliminden indirim yapıldığını gördüm. Kanunen ne yapmam gerekir ? Vergi dairesine gidip güncel dilekçemi verip basamak düşürülmesini mi istemeliyim yoksa ilk aldığım rapor neticesindeki indirim tutarım geçerli mi şayet geçerli ise ben kendi kendime basamağı mı düşürmüş olurum bunu yaparsam. Alınan her iki rapor da sürekli rapor. konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Herkesin yeni yılı kutlu olsun.
Ben 2016 yılında %81 oranla bir engelli belgesi aldım ve bu belge ile vergi indirimine başvurdum. Ankara'daki heyet bunu %77 olarak kabul etti ve 2. dilimden engelli vergi inidiriminden yararlanmaya başladım. Daha sonrasında 2 sene sonra farklı bir sebepten tekrar engelli belgesi almam gerekti ve açık konuşmak gerekirse %40 ve üstü oran yeterli olacağı ve kısıtlı zamanım bulunduğu için diğer muayene olduğum pek çok poliklinikte sağlık sorunlarımı söylemedim ve %41 oranında bir rapor aldım. yeniden heyete girsem değişen yönetmelik gereği aynı oranı alamayacağımı düşünüyorum ve Sormak istediğim soru şu ben vergi dilimim son raporumu aldığımda otomatik olarak 3.dilime düşüyor diye bildiğim (daha doğrusu yanlış bildiğim) için bu zamana kadar farkına varmamıştım ama kontrol ettiğimde son 7 yıldır 2. basamak vergi diliminden indirim yapıldığını gördüm. Kanunen ne yapmam gerekir ? Vergi dairesine gidip güncel dilekçemi verip basamak düşürülmesini mi istemeliyim yoksa ilk aldığım rapor neticesindeki indirim tutarım geçerli mi şayet geçerli ise ben kendi kendime basamağı mı düşürmüş olurum bunu yaparsam. Alınan her iki rapor da sürekli rapor. konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba

Sizin açınızdan belirleyici olan belge, hastanenin verdiği “engelli sağlık kurulu raporu” değil; bu raporun Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonrası vergi dairesi/defterdarlıkça işyerinize gönderilen **“engellilik indirimi yazısı (sakatlık indirimi yazısı)”**dır. Yönetmelik uyarınca Merkez Sağlık Kurulunca incelenip kesin karara bağlanan rapor sonucuna göre işyerine yazı bildirilir.

1) “Sonradan %41 rapor aldım” otomatik olarak derecemi düşürür mü?​

Hayır, otomatik bir düşüş mekanizması yok. Çünkü başka amaçlarla alınmış ve Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmemiş rapora dayanarak engellilik indiriminden yararlanılması mümkün değildir.

2) Kanunen sizin yapmanız gereken nedir?​

Önce hangi “vergi indirimi yazısının” geçerli olduğuna netlik kazandırmanız gerekir. Pratikte tek kritik soru şudur:

• Vergi dairesi/defterdarlık (veya bordro biriminiz) dosyanızda en son hangi derece ile düzenlenmiş “engellilik indirimi yazısı” var?
Bunu netleştirmek için:

1. Bordro biriminizden “engellilik indirimi yazısı”nın bir örneğini isteyin.
  2. Yazıda 2. derece mi, 3. derece mi görünüyor, ayrıca “kontrol” benzeri bir şerh var mı bakın.

3) İki olasılığa göre doğru yol​

A) Dosyada hâlen 2016 başvurunuza dayalı 2. derece indirim yazısı varsa
Bu durumda ilave bir işlem yapmanız gerekmez. İndirim derecenizi “kendiliğinizden düşürme” gibi bir yükümlülük doğmaz; indirim, Kanunun 31. maddesindeki derece sistemine göre uygulanır.

B) Sonradan aldığınız %41 rapor, ayrıca vergi indirimi için sisteme sokulmuş ve Merkez Sağlık Kurulu kararıyla 3. dereceye bağlanmışsa
Bu durumda bordroda 3. derece uygulanması gerekir. Geçmiş dönemlerde yanlış derece uygulanmışsa, stopajın düzeltilmesi teknik olarak işverenin (tevkifat sorumlusunun) düzeltme işlemleriyle yürür; siz de uyumsuzluğu tespit edince bordroya yazılı bildirim yaparak uygulamanın doğru dereceye çekilmesini istersiniz.

4) Dereceler hangi eşiğe göre belirleniyor?​

Gelir Vergisi Kanunu m.31’e göre; çalışma gücü kaybı en az %80 ise 1. derece, en az %60 ise 2. derece, en az %40 ise 3. derece kabul edilir.

Özet karar: Sizde 7 yıldır 2. derece uygulanıyor görünüyorsa, çok yüksek ihtimalle geçerli olan hâlen 2016 başvurunuzun vergi indirimi yazısıdır. Bu durumda “gidip derecemi düşürün” diye dilekçe vermeniz, mevzuat bakımından zorunlu bir adım değildir; asıl yapılacak iş, dosyanızdaki en son vergi indirimi yazısının derecesini teyit etmektir.

Geri