Engelliler İçin MTV Muafiyeti Detayları

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Engelliler için MTV indirimi daha doğrusu MTV muafiyeti olduğu pek bilinmiyor. Özürlü bireyler daha çok ÖTV indirimine yoğunlaştığından çoğu kişinin MTV muafiyeti, istisnasından haberi yok. Bizde MTV muafiyeti nedir, MTV muafiyeti için nereye müracaat edilmeli gibi konuları açıklamaya çalışarak bu bilgi eksikliğini gidermeye çalışalım.

MTV Nedir?

MTV (motorlu taşıtlar vergisi) Karayolları Trafik Kanunu’na göre yılda iki defa ödenen vergi türüdür. İlk taksiti Ocak ikinci taksiti ise temmuz ayında ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödemesi ise aracın bağlı bulunduğun il veya ilçedeki vergi dairelerine yapılır. Vergi dairelerinin yanı sıra anlaşmalı olan bankalar üzerinden de ödemeler gerçekleştirilebilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama


Otomobilinizin MTV hesaplaması için buraya tıklayın:> MTV Hesaplama

Kısa Kısa

Özürlü kişi adına alınan özel tertibatlı otomobillerde MTV muafiyeti varmı?

Engellilik dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.

Engellilik dereceleri %90 dan az olanlar istisna uygulamasından yararlanabilir mi?

Engellilik dereceleri %90 dan az olan malul ve engelliler, bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri halinde istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

MTV Muafiyeti İçin Gerekli Belgeler

İstisnadan yararlanmak isteyen malul ve engellilerin, "Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu"nu gerekli olan diğer belgelerle birlikte ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

ek1.jpg ek2.jpg

Otomatik vitesli taşıtlarda istisna uygulaması nasıldır?

Sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olur.

Yasal dayanak, kaynakca:> ::Mevzuat Display::
 

Ekli dosyalar

  • ek1.jpg
    ek1.jpg
    19.9 KB · Görüntüleme: 4,451
  • ek2.jpg
    ek2.jpg
    21.2 KB · Görüntüleme: 3,041
S.a abicim benim sol elimde %13 rapor var hastaneye gittim 'h sınıfı ehliyet alır özel tertibatlı acar kullanır ÖTV ve MTV den faydalana bilir raporu verildi maliye ÖTV den değil MTV den sadece yararlanabilirsin dedi peki ikinci el araçlarda bu geçerli midir? Saygilar
 
Abi maliye de bu işlerle uğraşan adamın yanina gittim raporu önüne koydum senin sol elinde rahatsızlık olduğu için olmaz dedi ben bunu bakkaldan almadim ki kardeşim devletin doktorları verdi bunu bana
 
Azarladi birde Densiz herif sanki adana onun o an sinirim bozuldu şikayet edecektim fakat sonra şeytan görsün yüzünü dedim adam raporu gosteriyorum bağırıyor ben buna onay vermem dedi kafasını çevirdi nabarsan yap dedi ortada kaldim
 
Bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Sol elden koldan engelliler ÖTV indirimli araç alamıyor. Evet şimdiye kadar sizin gibi sol koldan engelli olupta raporunda ötv den yararlanır ibaresi olan bir kaç kişi yazdı foruma ama ben şimdiye kadar sol kolundan sakatlığı olupta ötv den yararlanıp engelli görmedim. Yurt dışından alabilirsiniz ama yurt içinden malasef imkansız gibi bir şey.
 
Hayır Mehmet yararlanmazsın. İşitme engelliler hiç bir şart altında ÖTV indirimden faydalanamıyor malasef...
 
2016 MTV oranları harbiden can yakan cinsten olmuş. :)

2016-mtv.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 2016-mtv.jpg
    2016-mtv.jpg
    22.4 KB · Görüntüleme: 266
Rapor Süreli olması durumda aynı prosedür geçerlimi yoksa mtv için rapor yeniliyip tekrar vergi muaf için başvuru yapmak grek
 
[MENTION=16895]pusu18[/MENTION] Konuya ilşkin yasal prosedör şu şekildedir;

Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnasından Faydalanmak İçin Süreli Sağlık Kurulu Raporu İbraz Edenler

Bu kişiler istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanırlar. Söz konusu istisna uygulamasının devam edebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir.
 
Mrb arkadaşlar.. sol kol engeliyim H ehliyetim var rapor %59 ötv siz bir araç aldım.. şuan mtv borcum çıkmış.. vergi dairesine gitttim ödeyeceksin denildi..sol kol engeli olupta mtv ödeyen varmı acaba cevap yazarsanız sevinirim..
 
[MENTION=17345]ahmet1313[/MENTION] bey, ÖTV indirimli alınan araç otomatik olarak MTV den muaf olmaz. MTV muafiyeti için ayrıca başvuruda bulunmanız gerekir. Bunun sol kol, sağ kol engelli olmakla alakası yok. Tüm ÖTV indirimli alınan araçlar gerekli işlemin yapılması halinde MTV den muaf olur. Bunun içinde yapılması gereken işlemler ilk sayfadaki mesajımızda detaylı anlatılmış.
 
peki araç aldıktan sonra mtv için sol kol engelli için tertibat yapıldıktan sonra tekrar faydalana biliyoruz mu mtv den
 
merhaba . babamın %70 zihinsel engel raporu var . raporu gözden veya kasiskeletsistemik rahatsızlığından %90 a çekme durumumuzda araç alabilir miyiz? 2 rapor olduğunda farklı bi hesaplama yöntemi olacağını biliyorum peki gözden alınsa herhangi bi sorun yaşar mıyız ? teşekkürler
 
[MENTION=17345]ahmet1313[/MENTION] , ÖTV indirimli alınan her araç MTV den muaf olur. İster tertibat olsun ister olmasın. Burada bakılacak husus aracın ÖTV indirimli alınıp alınmaması. Araç ÖTV indirimli alınmışsa bu MTV muafiyeti olur anlamına gelir.
[MENTION=17354]tugcu19[/MENTION] Babanızı için alacağınız rapor yüzde 90 veya üstü olursa onun adına ÖTV indirimli araç alabilir, bir sorunla karşılaşmazsınız.
 
Geri
Üst