Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler. Yüzde 20 özür oranı olan çocuklar da özel eğitimden yararlanabilecek. Yüzde 50 oranında özür oranı olan kişiler de 'ağır özürlü' olarak kabul edilecek.

Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, ''Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik''le engelliler için çok önemli yenilikler getirildiğini ifade etti. Bu yönetmelikle verilen özürlü sağlık kurulu raporlarının, özürlülere verilen pek çok hak ve hizmetlerden yararlanması için esas belge niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, yönetmelik çıkmadan önce sağlık kurulu raporu alımında yaşanan sıkıntılar yüzünden bazı engellilerin kendileri için sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanamadığını belirtti.

Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarının da işbirliğinde hazırlanan yeni yönetmelikle bu sorunların ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatan Köksal, yönetmelikte ''tüm vücut fonksiyon kaybı oranı'' yerine ''özür oranı'' kavramının getirildiğini söyledi. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı nitelendirmesinin, uygulayıcılar arasında çeşitli zorluklara yol açtığını ve yanlış algılamalara neden olduğunu kaydeden Köksal, uygulamalardaki farklılıkların ortadan kaldırılması için ''özür oranı'' kavramının getirildiğini vurguladı.

Eski yönetmelikteki ''Ağır özürlü'' kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, ''Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de 'ağır özürlü' olarak kabul edilmeleri sağlandı'' dedi.

Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı'na bırakıldığını ifade eden Köksal, bu konudaki değişikliklerin de internet üzerinden duyurulmasının sağlanacağını dile getirdi. Köksal, engellilerin ihtiyaç duymaları halinde yeni yetkili hastanelerin kolayca belirlenebilmesi ve kısa sürede ilgili kurumlara duyurulmasının sağlandığını kaydetti.

Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun da 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını anlatan Köksal, ''Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu'' diye konuştu.

Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandığına işaret eden Köksal, engellilerin istihdam alanlarının belirlenmesindeki yanlış anlamaların giderilebileceğini bildirdi.

Köksal, şöyle konuştu;

''Yeni yönetmelikle engellinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu durumlarda engellinin içinde bulunduğu durumunu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlandı. Böylece engellilerin hak ve hizmetlerden yararlanması için aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Ayrıca özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması zorunlu oldu. Böylece engelliler bu kadar kısa bir sürede sağlık kurulu raporu alabilecekler.''

-ÖZÜR GRUPLARI UZMANLARCA TESPİT EDİLECEK-

Engellilerin özel eğitim almaları için daha önce yüzde 40 oranında özürlü olmaları zorunluluğu bulunduğunu anlatan Köksal, yapılan düzenlemelerle yüzde 20 oranında özrü bulunan çocukların da özel eğitimden yararlanabileceklerini belirtti.

Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve sürekli raporlara sahip engellilerden kurumlarca yeniden rapor istenmesinin de önüne geçildiğini bildiren Köksal, ayrıca engellinin istediği sayıda rapor nüshası alabilmesinin sağlandığını söyledi.

Anadolu Ajansı
 
Son düzenleme:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Özürlüler idari başkanı sayın köksala teşekkür ederiz bu yenilik bir çok insan için çok önem teşkil ediyor
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Özürlülük tanımı değişti

Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslanhan; özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelikte yapılan değişiklikler ile ilgili bilgi verdi.

Verilen bilgi şu şekilde;

"Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik 16.12.2010 ve 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece 16.07.2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

16.07.2006 tarihli ve 26230 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin uygulama sürecinde hem hekimlerce hem de özürlüler tarafından bazı eksiklik ya da aksaklıkların olduğu bildirilmiştir. Özellikle, yönetmeliğin eki cetvellerin uygulanmasının zor ve karışık olduğu yönünde bildirimler alınmıştır. Bu yönetmelikle verilen özürlü sağlık kurulu raporları, özürlülere verilen pek çok hak ve hizmetlerden yararlanması için esas belge niteliğindedir. Rapor alma sürecinde karşılaşılan güçlükler nedeni ile bazı özürlüler kendileri için sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanamaz ya da geç yararlanabilir hale gelmişlerdi. Bu nedenle özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarının en az hata içerecek şekilde düzenlenmesinin sağlanması amacıyla yönetmelik değişikliği çalışmaları başlatılmıştır. Yönetmelik değişikliği çalışmasında Başkanlığımız koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

16.12.2010 tarihli ve 27787 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik içeriğinde yapılan değişiklikler aşağıda sıralanmaktadır.

• Yeni yönetmelikte 'tüm vücut fonksiyon kaybı oranı' yerine 'özür oranı' kavramı getirilmiştir. 16.07.2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmi Gazete yayımlanan eski yönetmelikte 'tüm vücut fonksiyon kaybı oranı' ifadesinin kullanılması, uygulayıcılar arasında çeşitli zorluklara yol açmış ve yanlış algılamalara neden olmuştur. Bu nedenle yeni yönetmelikte uygulayıcılar arasındaki farklı uygulamaların ortadan kaldırılarak standart bir dilin oluşturulması amacıyla 'özür oranı' kavramı getirilmiştir.

• Yönetmeliğin 4. maddesindeki tanımlar bölümünde yer alan 'Ağır özürlü' kavramı değiştirilmiştir. Önceki yönetmelikte ağır özürlü, 'özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kayıp oranları %50 nin üzerinde olduğu tespit edilen özürlülerden; beslenme, giyinme, yıkanma, ve tuvalet ihtiyacını giderme gibi öz bakım becerilerini yerine getirmede kendi başına hareket etmede veya iletişim kurmada zorluk ya da yoksunluk yaşadığına ve bu becerileri başkalarının yardımı olmaksızın gerçekleştirilemeyeceğine tıbbi olarak karar verilen kişileri ifade eder' biçiminde tanımlanmakta idi. Yürürlüğe giren yönetmelikte ise ağır özürlü 'Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri ifade eder' biçiminde değiştirilmiştir. Böylece %50 oranında özür oranı olan kişilerin de ağır özürlü olarak kabul edilmeleri sağlanmıştır.

• Yürürlükteki yönetmeliğin 6 ıncı maddesinde yer alan özürlü sağlık kurulu teşkilinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Sağlık kurulunun oluşturulmasında uygulamaya yönelik kolaylıklar getirilmiştir. Örneğin sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren özrü bulunanlar için özürlü sağlık kurulu, o özrü ilgilendiren branştan üç uzmanla oluşturulabilmekte ve kurulun başkanlığını ilgili şef ya da anabilim dalı başkanı yapabilmektedir.

• Yönetmeliğin 7 inci maddesinde özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesi görevinin doğrudan Sağlık Bakanlığına bırakılması, bu konudaki değişikliklerin internet üzerinden duyurulması sağlanmıştır. Böylece yeni yetkili hastanelere ihtiyaç duyulması halinde bu hastanelerin kolayca belirlenebilmesi ve kısa sürede ilgili kurumlara duyurulması sağlanmıştır.

• Yönetmeliğin Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Doldurulması başlıklı 9 uncu maddesinde çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Özürlü sağlık kurulu raporlarında fotoğraf bulunma zorunluluğu 7 yaştan 15 yaşa çıkarılmıştır. Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında ortak uygulama sağlanmıştır.

• Yönetmeliğin Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Doldurulması başlıklı 9 uncu maddesinde ayrıca, kişinin veya ilgili kurumun talebi halinde özürlünün çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesi hükme bağlanmıştır. Böylece özürlülerin istihdam alanlarının belirlenmesindeki yanlış anlamaların giderilmesi sağlanacaktır. Kişinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği durumlarda da kişinin mevcut durumunu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü kişinin hak ve hizmetlerden yararlanması için uzun süre beklenmesinin önüne geçilmiştir.

• Sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren en geç 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması hükme bağlanarak özürlülerin sağlık kurulu raporu alma süreci hızlandırılmıştır.

• Özel eğitim için daha önce belirtilen %40 sınırı yönetmelikten kaldırılmış, böylece %20 özür oranına sahip çocuklara özel eğitim imkanını sağlayan Kanun ile uyum sağlanmıştır.

• Yönetmeliğin özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi başlıklı 13 üncü maddesinde, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Böylece sürekli özre sahip kişilerin defalarca rapor almalarının önüne geçilmiştir.

• Yönetmeliğin özürlü sağlık kurulu raporunun onaylanması ve verilişi başlıklı 14. maddesinde, özürlü sağlık kurulu raporunun özürlü kişiye talep ettiği sayıda verilmesi de hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü kişi istediği sayıda sağlık kurulu raporu nüshası alabilecektir.

• Ayrıca, özürlü sağlık kurulu raporlarında yer alan özürlülerle ilgili bilgilerin elektronik ortamda Ulusal Özürlüler Veritabanına aktarılmasına ilişkin sistem geliştirilmesi çalışmaları hükme bağlanmıştır. Böylece özürlü sağlık kurulu raporları ile sağlanan bilgilerin ulusal özürlü veri tabanında doğru biçimde yer alması ve ülkemizde doğru istatistiki verilerin oluşması sağlanacaktır.

• Yönetmelikte ilk kez özür grubunun uzman hekimler tarafından tespit edilmesi hükmü getirilerek, Sağlık Kurulu Raporunun arka yüzünde özür gruplarına yer verilmiştir. Böylece ülkemizdeki özürlü vatandaşların özür gruplarına göre sınıflandırılması sağlanarak özür gruplarına göre politikalar doğru bir şekilde geliştirilecektir.

• Ayrıca Yönetmeliğin Ek 2 sayılı Özür Oranları Cetvelinde de çeşitli özür durumlarında özür oranı arttırılarak özürlülerin lehine önemli değişiklikler yapılmıştır. Önceki yönetmelik ile getirilen sistemlerin uygulayıcıya açıklamalı örneklerle desteklenmesi yapılmamıştır. Bu nedenle özür oranlarında önemli düşmeler olduğu Başkanlığımıza özürlü sivil toplum örgütleri tarafından iletilmişti. Uygulamada yaşanan bu sorunların çözümlenmesi amacı ile yönetmelikte yer alan bölümlere açıklamalar, ek tablolar ve örnekler getirilierek sistemin daha anlaşılabilir ve algılanabilir hale getirilmesi sağlanmıştır. Özürlü sağlık kurulu raporu içeriğinde yer alan tüm bölümlerde özellikle özürlü vatandaşların yoğun olarak sorun yaşadıkları 'göz, ortopedi, kulak burun boğaz' bölümlerinde özür oranlarında özürlüler lehine değişiklikler yapılmıştır.

yalova77.com/haber
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelliye 20 günde rapor

Engelli vatandaşlar, yeni yönetmelikle sağlık kurullarından istedikleri raporları bundan böyle 20 iş günü içinde alabilecek. Yönetmeliğe göre yüzde 20 özür oranı olan çocuklar da özel eğitimden yararlanabilecek.

Engelliye 20 günde rapor
ANKARA (AA)

Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içinde rapor alabilecekler.

Yeni yönetmelikle ilgili bilgi veren Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, yönetmelikte 'tüm vücut fonksiyon kaybı oranı' yerine 'özür oranı' kavramının getirildiğini söyledi. Eski yönetmelikteki 'Ağır özürlü' kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, 'Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de 'ağır özürlü' olarak kabul edilmeleri sağlandı' dedi.

HASTANEYİ BAKANLIK SEÇECEK

Köksal, özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı'na bırakıldığını ifade etti. Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını aktaran Köksal, 'Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu' diye konuştu. Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandığına işaret eden Köksal, 'Yeni yönetmelikle engellilerin aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içinde sonuçlandırılması zorunlu oldu' açıklamasında bulundu.

ÖZEL EĞİTİM YÜZDE 20'YE ÇEKİLDİ

DEVAMI
 

suat

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2010
Mesajlar
129
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
saglık raporunda yenı gelısme

Yönetmeliğe göre yüzde 20 özür oranı olan çocuklar da özel eğitimden yararlanabilecek.

Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içinde rapor alabilecekler.

Yeni yönetmelikle ilgili bilgi veren Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, yönetmelikte 'tüm vücut fonksiyon kaybı oranı' yerine 'özür oranı' kavramının getirildiğini söyledi. Eski yönetmelikteki 'Ağır özürlü' kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, 'Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de 'ağır özürlü' olarak kabul edilmeleri sağlandı' dedi.

HASTANEYİ BAKANLIK SEÇECEK

Köksal, özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı'na bırakıldığını ifade etti. Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını aktaran Köksal, 'Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu' diye konuştu. Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandığına işaret eden Köksal, 'Yeni yönetmelikle engellilerin aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içinde sonuçlandırılması zorunlu oldu' açıklamasında bulundu.
 

suat

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2010
Mesajlar
129
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benım anlamadıgım bu yenı yasaya gure yenıden ıstedıgım agır özurlu raporu ala bılırmıyım bu yasayı doktorlara gustererek






su kısıma dıkkat ???
,

Eski yönetmelikteki ''Ağır özürlü'' kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, ''Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de 'ağır özürlü' olarak kabul edilmeleri sağlandı'' dedi.
 
Son düzenleme:

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,507
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Atıfta bulunduğu yer şurası.

a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri...
Ağır özürlü olmak için %50 oran zikredilmiş ama aşağıda bu durumun bir başkasının yardımına ihtiyaç duymak olarak belirtmiş. Yani rapor oranı tek başına baz alınacak bir kriter değil.
Ayrıca bakınız: http://engelliler.gen.tr/f8/evde-bakim-ucretinde-zorunlu-olan-agir-ozurlu-tabiri-nedir-3288/
 

suat

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2010
Mesajlar
129
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ayrımcılıktır suctur devletımıze yakısmayan bır davranıstır

benım ıcın cok sacma olmus kusura bakmasın sayın koksal bey %50 den bahs edıyor bızım gıbı %90 lı alan dıyalız hastası kendı bakımını yapabılırmıs ya bu nebıcım kanun tamam yapabılır ıs verın kendı ıhtıyacını gursun ozaman dıyalız hastası ıs yok bır destek yok yardım yok kendı ısını gurbılırmıs yazıklar olsun bu devletekı bızıde ayırıyo???????? bende kendı adıma özenle degınmek ıstıyorum ayırmayın bızııııııııııııııııııııı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelli rapor yönetmeliğindeki değişiklikler

Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor.

Engelli rapor yönetmeliğinde yapılan değişiklikler neler getirdi?

YÜZDE 20 ÖZRÜ OLAN ÖZEL EĞİTİM ALABİLECEK.
Engellilerin sağlık kurulu raporu alma çilesi bitiyor. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler. Yüzde 20 özür oranı olan çocuklar da özel eğitimden yararlanabilecek. Yüzde 50 oranında özür oranı olan kişiler de 'ağır özürlü' olarak kabul edilecek.

AĞIR ÖZÜRLÜ KAVRAMI DEĞİŞTİ.
Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarının da işbirliğinde hazırlanan yeni yönetmelikle ''tüm vücut fonksiyon kaybı oranı'' yerine ''özür oranı'' kavramının getirildi.
Eski yönetmelikteki ''Ağır özürlü'' kavramının da değiştirildi, ''Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de 'ağır özürlü' olarak kabul edildi.

Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı'na bırakıldı. Bu konulardaki değişikliklerin de internet üzerinden duyurulmasının sağlanacak. Engellilerin ihtiyaç duymaları halinde yeni yetkili hastanelerin kolayca belirlenebilmesi ve kısa sürede ilgili kurumlara duyurulmasının sağlanacak.

RAPORLARDAKİ FOTOĞRAF ZORUNLULUĞU 15 YAŞINA ÇIKARILDI.
Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun da 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını anlatan Köksal, ''Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu''

Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandı.

HASTAHANELER 20 GÜNDE RAPOR VERECEK.
''Yeni yönetmelikle engellinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu durumlarda engellinin içinde bulunduğu durumunu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlandı. Böylece engellilerin hak ve hizmetlerden yararlanması için aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Ayrıca özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması zorunlu oldu. Böylece engelliler bu kadar kısa bir sürede sağlık kurulu raporu alabilecekler.''


ÖZÜR GRUPLARI UZMANLARCA TESPİT EDİLECEK

Engellilerin özel eğitim almaları için daha önce yüzde 40 oranında özürlü olmaları zorunluluğu varken, yapılan düzenlemelerle yüzde 20 oranında özrü bulunan çocukların da özel eğitimden yararlanabilecekler.
Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve sürekli raporlara sahip engellilerden kurumlarca yeniden rapor istenmesinin de önüne geçilecek..ayrıca engellinin istediği sayıda rapor nüshası alabilmesinin önü de açıldı.

korfezmanset
 
Tekerlekli Sandalye
Üst