Evde sağlık hizmeti yaygınlaşıyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen uygulama, özellikle yatalak hastalar için önemli kolaylık sağlıyor. Bakanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu Evde Sağlık Hizmeti, yatalak, bakıma muhtaç, hastaneye ulaşması zor olan hastaların sağlık görevlileri tarafından evlerinde muayene ve tedavi edilmesini amaçlıyor.

Kastamonu’da da uygulanmaya başlanan Evde Sağlık Hizmeti için 8 ambulans görevlendirildi. Her amubalansta bir hekim ve iki sağlık görevlisinden oluşan kadro görev alıyor.

Evinden çıkması çok zor olacak hastalar veya yakınlarının '444 3833' numaralı telefonu aramasıyla başlayan evde sağlık hizmetinde, sağlık ekibi tarafından hastanın durumuna göre randevu veriliyor. Belirlenen saatte tam donanımlı araçlarla hastanın evine giden sağlık ekibi, gerekli muayeneyi yaptıktan sonra teşhis konulmasının ardından gerekli tıbbı malzemeyi de hasta veya yakınına teslim ediyor.

Hastanın ilaçlarının da evine getirileceği uygulamada, ayrıca raporlar da evde yazılıyor. İlaçların da sağlık görevlileri tarafından hastanın evine getirildiği evde sağlık hizmeti uygulaması aile hekimi, hastane hekimi ve toplum sağlığı merkezi hekimleri de yer alıyor.

Evde Sağlık Hizmeti hakkında bilgi veren Kastamonu Sağlık Müdür Yardımcısı Oğuz Cesur, hizmetin Kastamonu’da başladığını belirterek, “İlk olarak Kastamonu’da 430 kişi tespit ettik. Bunların mevcut durumlarını tespit ediyoruz.

Bu kişileri birinci derece sağlık hizmetinde aile hekimlerinin, yoksa ikinci derecede uzman hekimlerin mi hizmet vereceğini belirliyoruz. Aracımızı Sağlık Bakanlığı’na gönderiyoruz. Bu araç, Sağlık Bakanlığı’nın tanıtım filminde yer alacak. Evde Sağlık Hizmeti’nin detaylarını görüşmek üzere Ankara’ya gideceğiz.

Kastamonu açısından bu hizmet çok önemlidir. Kastamonu çok geniş ve dağınık bir coğrafyaya sahip. Merkeze 140 kilometre uzaklıkta köyler var. Merkeze gelemeyen, sağlık hizmeti alamayan kişilerin ayağına gidip, evlerinde sağlık hizmeti vereceğiz. Bu, evde bakım değil, evde Sağlık hizmetidir.

Hastaların sağlık ihtiyaçlarını evde karşılayacağız. İlaçlar ve ilaç raporları evde hazırlanacak. Gerekli tıbbi bakımları sağlanacak. Hastalara en iyi hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Hedef kitlemizde belirli bir yaş sınırı yok. Evde sağlık hizmetine, bakıma muhtaç ve yatalak olan herkese ulaşmayı hedefliyoruzö dedi.

Görevli sağlık ekibi tarafından düzenli olarak belirli aralıklarla evinde kontrol edilen hasta, gerekli görüldüğü taktirde tahsis edilen ambulanslarla hastaneye götürülebiliyor.

Türkiye’de ilk olarak 9 ilde başlatılan uygulamanın ikinci etabında Kastamonu’nun yer alıyor. Evde sağlık hizmeti için Kastamonu Sağlık Müdürlüğü'nün tahsis ettiği ambulans, Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti.

Önümüzdeki aylarda Türkiye genelinde yaygınlaşacak olan uygulamanın tanıtım filminde de Kastamonu’da tahsis edilen ambulans yer alacak. Kastamonu’da hazırlanan evde sağlık hizmeti ambulansı, Sağlık Bakanlığı'nın proje ile ilgili tanıtım filminde görev almak üzere Ankara’ya gitti.

Doğan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde bakım kapsamı genişletiliyor

167873_evde-bakim-yatalak.jpg



Hekimler, bundan böyle evde sağlık hizmeti alan hastaların barınma, ısınma, yiyecek ve giyecek gibi sorunlarına da duyarsız kalmayacak.

evde bakım yatalak

Evde bakım koordinasyon merkezi, hastaları devletin onlara sağladığı bu tür haklardan haberdar ederek, kaymakamlık, sosyal hizmetler, vakıflar, sivil toplum örgütleri ile irtibatı sağlayacak. Merkezin bu işleri organize etmesini hedeflediklerini açıklayan Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, "Hekimimizin girdiği yere artık devletin sosyal destek imkanlarının tümü girecek." dedi.

Sağlık Bakanlığı evdesağlıkhizmetleri kapsamında 11 bin 269 sabit hastaya ulaştı. 2011 sonu itibarıyla ise 100 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Orhan Koç, 81 ilde evde sağlık hizmeti birimi kurulduğunu bildirdi. Bu illerde 444 38 33 No'lu telefon ile bu birime erişimin sağlandığını belirterek, "Bu numara arandığında evde bakım birimi koordinasyon merkezi çıkıyor. Görevliler, hasta ile ilgili kayıtları alıyor, en yakın evde bakım birimine hastayı yönlendiriyor. Oradaki ekipler hastayla ilgili programı başlatıyor." bilgisini verdi.

Toplam 445 birimde bu hizmetin verildiğini kaydeden Koç, "Bunun yanı sıra 4 tane ağız-diş sağlığı merkezinde evde diş sağlığı ile ilgili uygulama başlattık. Bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." diye konuştu. Bu hizmette hedef nüfusun yatağa bağımlı hastalar olduğunu aktaran Koç, KOAH'lı hastalar, ağrıları şiddetlikanserhastaları, ileri dönem kas hastaları ile yeni doğan sarılığı ve spastik çocukların da uygulama kapsamına alındığını duyurdu.


CİHAN
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Trabzon'da yatalak hastalara evde sağlık hizmeti başladı

trabzonda-yatalak-hastalara-evde-saglik-hizmeti-basladi-231392-01.jpg


trabzonda-yatalak-hastalara-evde-saglik-hizmeti-basladi-231392-02.jpg


Sağlık Bakanlığı'nca yatağa bağımlı hastalara evde sağlık hizmeti sunmak için başlatılan “Evde Sağlık Hizmeti” uygulaması Trabzon’da başladı. Uygulama ile önceden teşhisi konulmuş yatalak hastalara evlerinde sağlık hizmeti verilecek.

Evde Sağlık Hizmetlerinde kullanılmaz üzere hazırlanan ambulanslar, Trabzon Valiliği önünde düzenlenen törenle hizmete sunuldu. Törene Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman ve sağlık çalışanları katıldı.

Vali Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, 8-9 yıl önce bu tür sağlık hizmetleri hayal dahi edilemezken şimdi vatandaşın ayağına gidilerek verilmeye başlandığına dikkat çekti. Geçtiğimiz haftalarda Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde cumartesi günleri de poliklinik yapılması ile bir ilki daha başlattıklarını hatırlatan Kızılcık, “Ülkemiz sağlık alanında insanımıza yarışır kalitede hizmet sunabilmek için dünyada çağdaş uygulamaların hemen hepsini sunmanın gayreti ve arayı içerisinde.

Bu da insanına devletinin verdiği kıymetin, değerin bir göstergesi diye düşünüyorum. Bunlar da ülkemizin ferah devlet olma yönünde kat etmiş olduğu mesafenin bir göstergesidir.” dedi. Evde sağlık hizmetleriyle yatağa bağımlı hasta durumundaki vatandaşların ayaklarına gidilerek evde hizmet verileceğini anlatan Kızılcık, ilk etapta 10 ambulans ile başlattıkları hizmeti, yakın bir zamanda 20 ambulansa çıkartacaklarını kaydetti. Kızılcık, şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımızın bizzat evlerine giderek, tabi mesai saatleri içerisinde ve önceden teşhisleri konulmuş ve kronik tedavisi, bakımı gerektiren hastalarımızın sağlığa kavuşmalarında yardımcı olacağız. 8-9 yıl gibi kısa bir süre öncesine gittiğimizde bu tür sağlık hizmetlerinin o günlerde düşünülmesi daha mümkün değilken, şuanda vatandaşımızın ayağına giderek bu tür hizmetleri sunmanın hazzını yaşıyoruz.”

Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Türkiye’nin bu hizmet ile sağlık alalında büyük bir adım daha attığını ifade etti. İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman da evde sağlık hizmetinin randevulu sunulan bir hizmet olduğunu belirterek, acil durumlarda 112’nin aranmasını özellikle istirham etti. Süleyman, uygulama kapsamında faaliyete sokulan ambulansların Trabzon merkez ile Of, Sürmene, Araklı, Akçaabat, Vakfıkebir ilçelerinde hastanelerde konuşlandırıldığı bilgisini verdi.

CİHAN
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doktorlar Artık Hastanın Ayağına Gidiyor

Türkiye genelinde başlatılan Evde Sağlık Hizmetleri Projesiyle yatağa bağlı hastaların evlerine giden ekipler gerekli sağlık kontrollerini yapıyor. Ayrıca, heyet raporu gibi belgeler de bizzat hastaların evlerinde hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, Türkiye genelinde 11 bin hastayı evinde tedavi ettiklerini, bu rakamı yıl sonunda 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bursa Sağlık Müdürü Özcan Akan'la birlikte yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Koç, bu uygulama ile yatağa bağlı insanların muayene, tahlil, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde sağlandığını söyledi. Koç, gerektiğinde de heyet raporlarının yenilenerek bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin de verildiğini bildirdi. Bütün Türkiye'de bu hizmetin verildiğine dikkat çeken Koç, "Şu an 81 ilimizde 460 hastanede evde sağlık hizmet birimleri kuruldu. Bu

hizmet biriminde şu an 11 bin hastamız bulunmakta. 2011 yılı sonu itibariyle yaklaşık 100 bin hastamıza ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hastaların içerisinde özellikle yatağa bağımlı, kendi imkanlarıyla zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan hasta grubu birinci tercihimiz olacak" dedi.

Koç, hastaneye gitmesi gereken hastaların sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülerek işi bittikten sonra tekrar evine getirildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Evlerinde sağlık hizmeti verdiğimiz hastalarımızın bazen dişle ilgili sorunları olabiliyor. O nedenle şimdi ağız ve diş sağlığı merkezlerimizde evde bakım birimlerini kuruyoruz. Onlar da bu hastalarımızın dişleriyle ilgili sorunlarını yerinde çözmeye çalışacak. Bu şekilde sağlık hizmetlerini geliştirerek sunmaya devam edeceğiz."

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan da, Bursa'da 571 hastaya ulaştıklarını kaydederek, "Bursa'nın bütün ilçelerinde evde sağlık hizmeti uygulanıyor. Evde sağlık hizmetlerinde çalışmak kolay bir iş değil. Ondan dolayı çalışanlarımız gönüllülerden oluşuyor" dedi. Sosyal bir proje olan bu hizmetin 17 ilçede 21 devlet hastanesinde sürdüğünü anlatan Akan, sözlerine şöyle devam etti: "Bursa'da evde sağlık hizmetlerini tamamlamış durumdayız. Bu alanda çalışan bütün personelimizi gösterdikleri bu fedakarlıktan dolayı canı gönülden kutluyorum."

Spastik özürlü olan üç çocuğunun sağlık kontrollerinin evinde yapılmasından dolayı son derece memnun olduğunu dile getiren anne Ayşe Saka ve baba Mehmet Saka, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a teşekkür etti. Üçü de özürlü olan çocuklarını kontrolleri için hastaneye götürmenin zor olduğunu anlatan Mehmet Saka, "Çocuklarımızı yetiştirirken önceden çok zor günler yaşadık. Şimdi başlatılan bu hizmetle yükümüz azaldı. Yetkililerden Allah razı olsun" diye konuştu.

Haber Fx
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
300 bin hastaya evinde bakılıyor

Yaşlılar, engelliler, evden dışarı çıkamayacak durumdaki hastalar artık sahipsiz değil. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Sağlık Bakanlığı'yla birlikte başlattığı proje çerçevesinde geçen yıl 297 bin hastaya evinde bakım hizmeti verdi. Bu rakam üç yıl önce 28 bin civarındaydı.

Sosyal devlet olma yönünde önemli adımlar atan Türkiye, artık bakıma muhtaç engellilerinin, yaşlılarının, dışarı çıkamayacak durumdaki hastalarının tedavi ve bakımlarını evlerinde yapıyor. Hükümetin 'bakım hizmetleri eylem planı' çerçevesinde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Sağlık Bakanlığı ve belediyeler önemli çalışmalara imza atıyor.

SHÇEK, geçen yıl 297 bin engelliye evde bakım hizmeti sundu. 2007 yılında bu rakam 28 bin civarındaydı. Sağlık Bakanlığı da tüm illerde hastaneye gidemeyecek durumdaki yaşlılar, yatağa bağlı hastalar ile kronik rahatsızlığı bulunanların evlerine doktor ve hemşire gönderiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de günde ortalama 180 hastaya evinde bakıyor. Belediyenin 2004'ten beri bu şekilde hizmet sunduğu hasta sayısı 85 bini aştı.

Yıllardan beri tansiyon ve şekerle boğuşan, son olarak da cilt kanserine yakalanan 65 yaşındaki Halide Pekmezci, evde bakım hizmetinden faydalanan ilk hastalardan biri. Kızı İlknur Ölekli, doktor ve hemşireyi evde görünce yaşadığı şaşkınlığı şöyle ifade ediyor: "Kendimi gelişmiş bir ülkenin vatandaşı gibi hissettim. Sayın Başbakan'ımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Hani temiz denizlere mavi bayrak asılıyor ya, ben de bu hizmete doğrudan mavi bayrak asıyorum."

Geçirdiği kalp ameliyatı sonrası belden aşağısı felç olan Eskişehirli Gazi Yıldırım da karga-tulumba hastaneye gitme zahmetinden kurtuldu. Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın tüm Türkiye'de geçerli olan 444 38 33 No'lu hattını arayarak evine sağlık ekibi çağırıyor. Eve gelen görevliler, Yıldırım'ın günlük pansumanını yapıyor. Gazi Yıldırım'ın eşi Sevimay Yıldırım, "Daha önce her gün hastaneye gitmek zorunda kalıyorduk. Bu uygulamayı hayata geçirenlerden Allah razı olsun." diyor.

Toplum içindeki en dezavantajlı grubu, toplumsal hayata yeniden kazandırılması son derece zor olan bakıma muhtaç ağır engelliler ile engelli hale gelmiş yaşlılar oluşturuyor. Günlük hayatlarını sürdürmeleri son derece zor olan bu kişilerin hayata tutunabilmeleri için bakım hizmetleri büyük önem taşıyor.

Evde bakım hizmeti, sosyal devlet olmanın da en temel gereklerinden biri. Bu amaçla Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı, Yüksek Planlama Kurulu'ndan onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlamdı. Plan, mevcut tabloyu ve önümüzdeki iki yılda yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.

Evde bakım hizmeti SHÇEK, Sağlık Bakanlığı, belediyeler ve özel bakım merkezleri tarafından veriliyor. SHÇEK tarafından özel bakım merkezlerinden bakım hizmeti alan engelliler için özel bakım merkezine, hizmet karşılığı olarak her ay net iki aylık asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor.

Asgari ücretin 630 TL olduğu dikkate alındığında bu ücret 1.260 TL'yi buluyor. Bu çerçevede, 2009 yılında 44 özel bakım merkezinde toplam 2 bin 144 engelliye bakım hizmeti verildi. SHÇEK tarafından özel bakım merkezlerine ödenen tutar da yaklaşık 16,9 milyon TL oldu.

Ayrıca ailesi yanında bakılan engelliler için de SHÇEK, aileye aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapıyor. Engellinin ikamet ettiği hanede kişi başına gelir düzeyinin aylık net asgarî ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması şartı aranıyor. Evde bakım aylığı ise, engelliye bakmakla yükümlü olan ve bilfiil bu kişinin bakımını yapanlara veriliyor.

2006 sonunda başlayan evde bakım hizmeti uygulaması, hızla genişliyor. SHÇEK verilerine göre, evde bakım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı 2006 yılında 8 iken bu rakam 2007'de 28 bin 583'e çıktı. 2008'de 113 bine, 2009 yılı sonunda ise 210 bin 320'ye yükseldi. 2010'da ise 297 bini buldu. Bu rakamın 2014 yılında 561 bini bulması bekleniyor.

Engelli evde bakım giderlerinin SHÇEK toplam bütçe giderleri içindeki payı da sürekli artıyor. 2007 yılında yüzde 7 iken 2008 yılında bu rakam yüzde 37'ye çıktı. 2009 yılında ise, engellilerin evde bakım hizmetlerine tahsis edilen ödenek miktarı, SHÇEK bütçesinin yüzde 53'üne yükseldi.

Evde Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı'nda ülke nüfusunun giderek yaşlanmakta olması dikkate alınarak bu bağlamda yeni adımlar atılması da kararlaştırıldı. Ayrıca, tüm nüfusu kapsayan bir sisteme ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Türkiye'nin yapısına en uygun olan süreli bakım hizmet modeli oluşturulacak. Buna göre ruh sağlığı bozulan bireyler için rehabilitasyon ve bakım merkezleri açılacak.

Bakım sigortası için düğmeye basıldı

Evde bakım hizmetleri için yeni bir uygulamanın hazırlıklarına da başlandı. Bu kapsamda sosyal güvenlik alanında radikal bir değişim getirecek olan, 'bakım sigortası' için düğmeye basılıyor. Fiziksel, zihinsel ya da ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişiler, engelliler, günlük işlerini yaparken yardıma muhtaç olanlar 'bakım sigortasından' yararlanacak.

Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı'na göre sosyal güvenlik sistemi kapsamında bakım güvence modeli ve bakım sigortası oluşturulacak. Sağlık, Çalışma ve Maliye bakanlıkları, bakım sigortasının oluşturulması için teknik çalışmalara başlayacak. Almanya'da 20 yıldır uygulanan bakım sigortası, işçi ve işverenden alınan primlerden finanse ediliyor. Bundan yararlanmak için 10 yıl içinde en az 5 yıl sigorta aidatı ödemiş olmak gerekiyor.

resim2.jpg


Zaman
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Bakım Hızmetlerı Toplantısı Yapıldı

Devlet Hastanesi Egitim Salonu’ndaki toplantiya Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan, Saglik Müdür Yardimcisi Dr. Füsun Gönen Keçe,

Bashekim Uz. Dr. Kazim Sarica, Saglik Müdürlügü yetkilileri ile çok sayida saglik personeli katildi.

Toplantida konusan Saglik Müdür Yardimcisi Dr. Keçe, Eskisehir’de yeni kurulan ve uygulanmaya baslayan “Evde Bakim Hizmetleri”nin yasama geçirilmesinin heyecani içersinde olduklarini belirterek, "Örnek olarak diabetik hastalarda gelisen ayak ülseri tedavisi aylik maliyeti, “Evde Bakim Hizmeti” ile 697 Euro, “hastanede yatarak tedavi” ile bu rakam 1.556 Euro’ ya ulasmaktadir. Genel olarak hastane yatislari ortalama maliyetin yüzde 70’i olusturmaktadir" dedi..

Dr. Keçe, ”Evde Bakim Hizmetleri, hizmet sunumuna ihtiyaci olan bireylere evinde ve aile ortaminda sosyal ve psikolojik danismanlik hizmetlerini de kapsayacak sekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tibbi bakim, takip ve rehabilitasyon hizmetlerinin bütünüdür.

Evde Bakim Hizmetlerinden, yasli, bakima muhtaç, özürlü, hastanede uzun süre tedavi görmüs ve tedavisinin devaminin evde sürdürülmesi gereken hastalar yararlanir. Bunlar yataga bagimli hastalar, terminal dönem palyatif bakim hastalari, ileri derece kas hastalari, KOAH hastalari, yara bakimi, infüzyon ve diger kisa süreli hemsirelik hizmetlerine ihtiyaç duyan kisilerden olusuyor.

Uluslararasi literatüre göre nüfusun yüzde 0.1-0.2 ‘si bu hizmete ihtiyaç duymaktadir. Yani 600 bin nüfus için, ortalama 600 hasta beklenmektedir. Sistemin uygulandigi ülkelerde yatan hastalarin yüzde 10-15’i evde bakim hizmeti planlanarak taburcu edilmektedir. Hizmet sunumlari, Aile Hekimleri ile hastaneler tarafindan verilmektedir.

Hizmet sunumlarimiz, 1. Basamak Hizmet olarak herhangi bir saglik problemi olmaksizin koruyucu saglik ve tetkik hizmetlerinin verilmesi, kronik hastaliklarin takibi, 2. Basamak Hizmet olarak ise, tanisi konmus hastalarin tedavi süreci, hastalarin kullanmak zorunda olduklari ilaç ve tibbi malzemelere iliskin raporlarin çikarilmasi, rehabilitasyon hizmetlerini içermektedir. Vatandaslarimiz Evde Bakim Hizmetleri'nden yararlanmak için Saglik Müdürlügü’nde kurulan Evde Bakim Hizmetleri Koordinasyon Merkezi’mize 444 3 833 (444 EVDE) bizzat yada telefon ile basvurabilirler” diye konustu.

haberoku
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sakarya'da Evde Bakım Hizmeti Başladı

192187.jpg


Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Evde Bakım Hizmeti" Sakarya genelinde başladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Evde Bakım Hizmeti" için Sakarya'da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastaneler bünyesinde mobil ekipler oluşturuldu. Her biri yeni donatılan araçlarda 1 doktor, 1 sağlık memuru, 1 hemşire ve 1 şoför görevlendirildi.

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan mobil ekip, bir süre önce yakalandığı bağırsak kanseri hastalığı neticesinde hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen Adapazarı Örentepe köyündeki evinde yaşayan 86 yaşındaki Nezihe Akçay'ı evinde ziyaret etti. Mobil ekipte görevli doktor Kemal Şen, evinde tedavi gören Nezihe Nine ile yakından ilgilenerek evinde tedavisini gerçekleştirdi. Serumlara ve ilaçlara bağlı olarak yaşayan Nezihe ninenin tansiyon ve nabzını ölçen doktor Şen hastanın

yakınlarına da hasta bakımı ile ilgili bilgiler verdi.

Doktor Kemal Şen uygulamanın bir süre hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen, tedavisi evlerinde devam eden hastalar açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Hasta yakınları da Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamanın yerinde ve çok yararlı bir uygulama olduğunu ifade ederek yetkililere teşekkür ettiler.

Uygulama ilgili bilgi veren Sakarya İl Sağlık Müdürü Doktor Hasan Bektaş, "Evde de hastalarımızın yanındayız. Bize ulaşamayan hastalara biz ulaşıyoruz. Bu hizmet, evlerinde yatalak olan, hastanelere gelmesinde ulaşımda sıkıntılar yaşanan hastaları, bulundukları evlerinde ziyaret ederek teşhis ve tedavisini sağlamak, sağlık hizmetini hastanın ayağına getirmek amacıyla kurulmuş bir sistem. Özellikle yatalak hasta olup evde sağlık hizmeti alması gerekenlere bu hizmeti götürmeyi planlıyoruz" dedi.

Evde sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen hastaların öncelikli olarak bağlı oldukları Aile Hekimi'ne başvurmaları gerektiğini belirten Bektaş, "Ev ortamında gerçekleştirilmesi mümkün olamayan tomografi çekimi vs gibi işlemler için hastanın hasta nakil aracı ile evinden alınarak hastaneye götürülüp tekrar evine getirilmesi işlemleri de evde sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilmektedir. Evde Sağlık Hizmetleri'nden yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle bağlı oldukları Aile Hekimi'ne müracaat

etmeleri gerekiyor. Daha sonra hastanelerin Evde Sağlık Hizmet Birimleri'ne, Toplum Sağlığı Merkezleri'ne ve Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nin 444 38 33 numaralı telefonuna doğrudan müracaat edilebilmektedir. Evde Sağlık Hizmetleri Uygulama Talimatı, Aylık Hasta Bildirim Formu, Hasta Değerlendirme Formu, Evde Sağlık Hizmetleri Başvuru Formu gibi formları dolduran vatandaşlarımız bu hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir" diye konuştu.

Öte yandan Sakarya'da il genelinde Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi, Yenikent Devlet Hastanesi, Doğumevi Hastanesi, Akyazı, Hendek, Geyve, Karasu Devlet Hastaneleri ve mobil olmak üzere toplam 8 noktada oluşturulan mobil ekiplerde 8 doktor, 8 hemşire, 8 sağlık memuru ve 8 şoförle birlikte 40 personel ile hizmet veriyor.

Haber Fx
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Engellılere Evlerınde Saglık Hızmetı

Türkiye Sakatlar Dernegi KarabükSube Baskani Muhittin Yilmaz, engellilere evlerinde her türlü saglik hizmetinin verildigini bildirdi.

Muhittin Yilmaz, gazetecilere yaptigi açiklamada, Karabük Devlet Hastanesi ile birlikte yaptiklari çalisma sonucunda, engellilere evlerinde saglik hizmeti vermeye basladiklarini söyledi.

Özellikle evlerinden çikamayan engellilerin duygusal ve davranissal sorunlarinin çözümü, ruh sagliklarinin gelistirilmesi ve korunmasi amaciyla psikoterapi uygulandigini anlatan Yilmaz, sunlari söyledi:

"Karabük Devlet Hastanesi her zaman engellilerin yaninda olmus ve desteklemistir. Engelli arkadaslarimiz yalnizca TC kimlik numaralari ile hiçbir evraka gerek kalmadan hastanelerimize giderek öncelik haklari oldugundan rahatlikla muayene olabilecekler.

Ayrica, evlerinden çikamayacak durumda olan arkadaslarimiza evlerinde hizmet verilebilmesi için hastanemizde bir ekip olusturuldu. Bu ekiple birlikte evlere ziyaretlerde bulunuyoruz. Engellileri topluma kazandiran bu çalismada emegi geçen hastane yönetimine tesekkür ediyorum."

Haber Oku
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bartın'da Evde Bakım Hattı

Bartın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şirin Şenel, 'Evde sağlık hizmetleri ile ilgili 444 38 33 numaralı hattımız kullanıma açılmıştır' dedi.

Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı, yatağa bağlı, özürlü ve kronik rahatsızlığı olanların bu hattan ücretsiz yardım alabileceğini söyledi.

Mobil ekiplerin hastayı evinde tedavi ederek yatağından kaldırmadan sağlık ve ilaç raporlarını hazırlayabileceğini anlatan Şenel, şöyle konuştu:

'444 38 33'ü aradığınız zaman o ilin evde sağlık hizmetlerine ulaşabiliyorsunuz. Mesai saatlerinde faaliyet gösterecek evde bakım hattımız da vatandaşlarımızı canlı operatörler karşılayacak. Evde bakım hattımız, 444 ve ardından EVDE harflerine denk gelen 3833 numaralarından oluşuyor.

Daha önce müdürlüğümüzün numarasından ulaşabilen vatandaşlar, artık ülkenin her yerinde aynı numarayı kullanacak. Evde bakım hizmetimizde tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, kan tahlillerini yapabilme imkanımız var. Ayrıca evde sağlık hizmeti vereceğimiz hastaların hepsinin tıbbi cihaz ihtiyacını karşılayacağız. İlimizde şu anda evde bakım hizmeti verdiğimiz 380 civarında hastamızın yanı sıra sürekli ziyaretine gittiğimiz 90 yatalak hastamız var. Bakanlığımız, evde sağlık hizmetini güzel kuran ve uygulayan illerden 5'ini pilot il seçti. Bu iller arasında Bartın da yer alıyor. Pilot il seçildiğimiz için de çok gurur duyduk.'

(MUH-SB-NER-KÖS) - BARTIN (Anadolu Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde bakılacak hasta aranıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 ay önce oluşturulan '444 3 833 Evde Bakım Hizmeti' uygulaması kapsamında bakıma muhtaç hastalara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Eskişehir Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 ay önce oluşturulan ''444 3 833 Evde Bakım Hizmeti'' uygulaması kapsamında bakıma muhtaç hastalara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Fidan yaptığı açıklamada, söz konusu hizmet dahilinde 81 ilde 34 mobil ekip kurulduğunu, hastanelerde ise 407 birim oluşturulduğunu belirterek, Eskişehir'de Devlet Hastanesi, Yunusemre Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde evde bakım hizmeti birimi oluşturduklarını belirtti.

444 3 833'ü arayan herkese yardımcı olacaklarını ifade eden Fidan, zengin-fakir ayrımı yapmadan ihtiyacı olan herkese ulaşmayı hedeflediklerini, özellikle yatağa bağımlı bakıma muhtaç hastalara ulaşmanın amaçladığını vurguladı. Fidan, ''Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 ay önce oluşturulan Evde Bakım Hizmeti kapsamında bakıma muhtaç hasta arıyoruz. Böyle bir hizmet özel hastanelerde bile yok. Bizi arayan herkese ulaşıyoruz. Ulaşmamız gereken hastalara ulaşamadığımız durumlarda huzursuz oluyoruz. Bizi arayan hasta, gerçekten evde bakıma muhtaç değilse onu başka birimlere yönlendiriyoruz. Bazen bizi arayan, durumu çok ağır olan hastaları da hastanelere yatırıyoruz'' dedi.

Fidan, söz konusu numara arandığında plan dahilinde arayan kişinin evine gittiklerini anlatarak, ''Sağlık ekibi hastanın evine gittiğinde nasıl bir sağlık hizmeti alacağına karar veriyor. Daha sonra hastaya en yakın hastane hangisiyse o hastanenin evde bakım birimi hastanın ihtiyacına göre hizmet veriyor'' diye konuştu.

Evde bakım biriminin bir ihtiyaç olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu uygulamanın çok yaygın olduğunu dile getiren Hüseyin Seyhan Fidan, ''Hastaların hepsini hastaneye yatıramazsınız. Hem hastaneler yetmez, hem de devamlı hastanede yatmaktan hastalar bunalır. Diyelim ki hastanın pansuman ihtiyacı var. Bunun için hastaneye gelmesine gerek yok. Evde bakım hizmetiyle bu işi yapacağız'' dedi.

Fidan, şu an Eskişehir Devlet, Yunusemre Devlet ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanelerindeki evde bakım hizmeti biriminde birer doktor ve hemşirenin görevlendirildiğini belirterek, ''Ancak, 10 bin kişilik sağlık çalışanımız bu birimin bir parçasıdır. Hedefimiz evde bakıma muhtaç hastalara verdiğimiz hizmeti ve hasta sayısını artırmaktır'' diye konuştu.

-''ACİL SERVİS HİZMETİYLE KARIŞTIRMAMAK GEREK''

''Evde Bakım Hizmeti''nin yaygınlaşmasını ve vatandaşın hizmetten haberdar olmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Fidan, bakıma muhtaç hastaların açıkta kalmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Hüseyin Seyhan Fidan, şunları kaydetti:

''Evde bakım hizmeti yanlış anlaşılmamalı. Biz daha çok yatalak, hastaneye gelemeyecek durumda olan, yatak yaraları oluşan veya kanserli hastaları kastediyoruz. Hakikaten bakıma muhtaç hastalara ulaşmaya çalışıyoruz. Acil yardıma ihtiyacı olan hastalar 112 Acil Servisi aramalı. Bu birimi acil servis hizmetiyle karıştırmamak gerekiyor.

Bu hizmet kronik, evde bakım hizmeti gerektiren, durumu acil olmayan randevu verilebilecek hastalarımız için geçerli. Örneğin, bizi arayan hastalara diyoruz ki (yarın, şu saatte evinizde olun ekibimiz gelecek). Bu şekilde iletişim kurarak gidiyoruz. Şu an yaklaşık 400 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz.

Ancak, nüfusa oranladığımız zaman yaklaşık 1000 hastaya hizmet vermemiz gerekiyor. Söz konusu 400 hasta dışındaki hastalar bize ulaşamadı. Biz onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Hastanelerimizdeki doktorlarla konuşup, evde bakıma muhtaç hastaları tespit etmeye çalışıyoruz.''

Zaman Gazetesi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Siirt´te 21 hasta vatandaşa evde bakım hizmeti veriliyor

Siirt’te yatalak hastalara yönelik evde bakım sağlık hizmetleri veriliyor. Bu hizmetin yıl sonuna kadar yaygınlaştırılacağını belirtildi. Sağlık Müdürlüğü Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Zuhal Dilek Aydın, "Evde bakım hizmetleri bu yıl aralık ayında başladı. Bu güne kadar 21 kişi bu hizmetten yararlanıyor.

Birimimizin amacı tıbbı bakımı hastaya ev konforunda sağlamak raporlarını yenilemek, psikolojik ve sosyal danışmanlık dahil tüm hizmetleri vermek. Hedeflerimiz arasında yıl sonuna kadar bu hizmetleri il geneline yaymaktır. Aile hekimlerini bu birime dahil ederek, daha kaliteli sağlık personeli ile bu hizmeti vermek istiyoruz. Umarım yararlı olur.” şeklinde konuştu.

20 yıl önce kayalıklardan düşerek belden aşağısı tutmayan Kasım Gündüz(40) adlı hasta verilen hizmetten son derece memnun olduğunu belirtti. Kayadan düştüğünü anlatan Kaya, "Belden aşağısı felçli bir insanım. Hayatım evde geçiyor. Başka bir yere gidemiyorum.

Sağılık hizmetlerindeki bu yeni uygulamada eve gelerek beni muayene ettiler. Bundan sonra bana tedaviyi evde yapacaklar. Örneğin serum lazım olursa evde takılacak. Teşekkür ediyorum." dedi. Kasım Gündüz’ün kardeşi Abdurrahim Gündüz eskiden maddi ve manevi açıdan çok zor şartlar altında tedaviyi sağladıklarını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

CİHAN
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kadirli'de Evde Sağlık Hizmeti Başladı

doctor(2).jpg


Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Atıl Kalecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oluşturulan birim ile sağlık hizmetinin şehir merkezinde ve köylerde yaşayıp hastaneye ulaşmakta güçlük çeken vatandaşların ayağına gideceğini söyledi.

Kalecik, özürlü, yaşlı, yatağa bağımlı ve kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlara yönelik bu hizmetin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti.

"Sağlık Bakanlığı daha iyi hizmet vermek için böyle güzel bir uygulama başlattı. Biz de Kadirli Devlet Hastanesi olarak hastaların sıkıntılarını gidermek amacıyla, doktor, hemşire ve sağlık memuru da bulunan 4 kişilik birim oluşturduk. Vatandaşlarımızın evlerine kadar gidiyoruz. Şu ana kadar 15 hastaya sağlık hizmeti verdik. Evde Sağlık Hizmetleri'nden yararlanmak isteyenlerin, 444 38 33 numaralı hattı arayarak ilgililere ulaşabilirler."

Devlet Hastanesi Müdürü Murat Bulut ise hizmetten hastaneye ulaşmakta güçlük çeken özürlü, yaşlı, yatağa bağımlı ve kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşların ücretsiz olarak faydalanacağını hatırlatarak, "Bu hizmet sayesinde başkasının yardımı olmadan hayatını sürdüremeyen engelliler, hasta ve yatalak durumda olanlar için daha insani bir bakım sağlanacak" dedi.

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Antalya’da Sağlık Ekipleri Yaşlıları Evinde Tedavi Ediyor

abb.jpg


Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan sağlık ekipleri yardıma muhtaç vatandaşları evinde tedavi ediyor.

Doktor, yaşlı bakım teknikeri ve hemşireden oluşan sağlık ekibi, günlük tarama ve hizmet kontrolü gerçekleştiriyor. Çalışma kapsamında yaşlı bakım sertifikasına sahip kadınlar tarafından yaşlı ve engellilerin kişisel bakımları, yemek, ev temizlikleri, alışverişleri yapılıyor ve hastane işlemleri, tedavilerinin periyodik takibi gerçekleştiriliyor. Bir doktor, yaşlı bakım teknikeri ve bir hemşireden oluşan sağlık ekibi ise hizmetten yararlanan yaşlılara periyodik sağlık taraması hizmeti sunuyor. Evde hizmet veren bakım elemanı gün sonunda tuttuğu raporu sağlık personeline teslim ediyor.

CHA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Sağlık Hizmeti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "evde sağlık bakım hizmeti" uygulamasında 25 bin kişiye ulaştıklarını belirterek, hastalara hastane karyolasından oksijen cihazına kadar bütün sağlık hizmetlerinin evde verildiğini söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Show tv ekranlarında yayınlanan Gülgün Feyman'ın sunduğu Sağlık Haber programına katıldı. Akdağ "evde sağlık bakım hizmeti" uygulamasıyla ilgili bilgiler verdi.

"Türkiye'de hekim sayısı arttıkça doğrudan hekimin zaman zaman özellikle kendisine getirilmekte zorlanan hastaları ziyaret etmesi mümkün olacak" diyen Akdağ, " Şu anda bu pek mümkün değil. Çünkü Türkiye'de üç bin 500 kişiye ortalama bir aile hekimi düşüyor. Ama bu sistemi iyi geliştirmiş ülkelerde bin 500 ila iki bin kişiye bir aile hekimi düşüyor. Yani bizdekinin yaklaşık iki katı aile hekimi var nüfuslarına kıyasla." dedi.

Türkiye'de maalesef geçmiş yıllarda hekim sayısının artırılmasının önüne engeller çıkarıldığını söyleyen Akdağ, "Bu şimdi epey kırıldı. Öğrenci sayımız artıyor her yıl ama sonuçta bir 2023 vizyonu koymuş durumdayız. 2023 yılına kadar biraz hekim eksikliğyle götürüyoruz maalesef başka bir çare de yok. Ama burada evde sağlık bakımı vermeye başladığımız bir grup var. Şu anda 25 bin kişiye ulaştık, yıl sonuna kadar bunu 100 bine çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Bu hizmeti, yatalak durumda olan özürlüler ya da ağır hastalara verdiklerini belirten Akdağ şöyle devam etti:

"Böyle hastası olan kişiler lütfen 444 38 33 numaralı telefonumuzu arasınlar. Bunu bir heyet gelip değerlendiriyor, eğer gerçekten yatalak ve evde tedavi almasına karar verilirse sonrası çok kolay. Kişinin raporlarından ya da bu sağlık raporlarının yenilenmesinden tutun, hastane karyolası gerekiyorsa, oksijen cihazına kadar bütün hizmetleri evde veriyoruz. Hastaneye gitme zarureti olamayan her durum için o hastalar evde bakılacak."

EVDE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ

Bu bakımın hepsinin hekimler tarafından verilmediğine işaret eden Akdağ, "Bir kısmını hemşireler, sağlık memurları, fizyoterapistler veriyor. Ayrıca ağız diş sağlığı hizmeti de veriyoruz bu hastalara evlerinde. Mümkün olduğu kadar o evde ne halledilebilecekse halledeceğiz. Bunu başarıyla yürüteceğiz. 100 bini aşkın bir yatalak hasta grubu için bu hazırlıkları tamamlamış durumdayız, tamamen ücretsiz olarak" diye konuştu.

beyazgazete
 

arslan

Üye
Üye
Katılım
Şub 25, 2011
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ülkemizde güzel şeyler oluyar inkar etmemek lazım daha güzel hizmetler sunacaklarını inanıyorum...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlık Bakanlığı, Evde Sağlık Hizmetini Formla Takip Edecek

Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetlerinde birimler arasında uygulama birliğini sağlamak maksadıyla hasta takiplerinde kullanılmak üzere hazırlanan standart formlarla ilgili bir genelge yayımladı.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanılan genelgede, 'Sağlıkta Dönüşüm' programı kapsamında 'evde sağlık hizmeti'nin 81 ilde uygulanmaya konulduğu hatırlatıldı. Evde sağlık hizmetleri için standart formların oluşturulduğunun vurgulandığı genelgede, şu ifadelere yer verildi: "Formların iki nüsha halinde düzenlenmesi ve evde sağlık birimlerince takip edilen her hasta için oluşturulacak hasta dosyalarında bulundurulması gerekmektedir. Birimlerimiz, bu formlara ilave olarak kullanmaları gereken evde sağlık hizmetleri başvuru formunu yönerge ekinden, advers etki bildirim formunu ise İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce yayımlanmış olan formu referans alarak hazırlayabileceklerdir."

- BURSA (Cihan Haber Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Anne ve bebeğe evden takip

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni bir uygulama


Sağlık Bakanlığı'nın ''Evde Bakım Hizmeti'' uygulaması kapsamında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nce geliştirilen ''Kendi Bebeğimizi Kendimiz Takip Edelim'' projesi ile düşük kiloyla doğan bebekler ve riskli doğum yapan anneler evlerinde takip edilecek.

Diyarbakır Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Murat Kanğın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında evde bakım hizmetini uygulamaya koyan ilk iller arasında olduklarını belirterek, geliştirdikleri ''Kendi Loğusamızı Kendimiz Takip Edelim'', ''Kendi Bebeğimizi Kendimiz Takip Edelim'' projesiyle bir anlamda evde bakım hizmetini özele indirgediklerini söyledi.

Proje kapsamında sağlık ekiplerince prematüre doğan bebekleri ile riskli doğum yapmış annelerin hastaneden taburcu edilmelerinin ardından evlerinde izleneceğini ifade eden Kanğın, ''Doğum yapan annelerimizden riskli olanları, örneğin suyu erken gelen, kan kaybeden, doğumu çok uzun süren annelerimizi taburcu ettikten sonra yakın takibe alacağız'' dedi.

Söz konusu annelere ait bilgilerin kayıt altına alınacağını ve daha sonra belirlenen tarihlerde sağlık ekiplerince evlerinde ziyaret edileceğini aktaran Kanğın, şöyle konuştu:

''Projemizin diğer ayağı da bebeklerimizle ilgili. Hastanemizdeki yeni doğan ve prematüre servisimiz Türkiye'nin en iyi merkezlerinden biri. Şu anda 50-55 kuvözümüz açık. Sayısını 70'e çıkaracağız. Tam olarak hizmete girmesiyle ilimizde yeni doğan yatak sorunu pek kalmayacak. Yeni doğan ünitesinde uzun süre yatırdığımız 700, 800 veya bin gram doğan bebeklerimiz var. Bu bebeklerimizi 1-1.5 ay yatırıyoruz. Daha sonra da evlerine gönderiyoruz. Bunların rutin kontrol programı var. Ancak evlerine gittikten sonra da bebeklerimizi evlerinde görmek istiyoruz. Gönderdiğimiz ev nasıl bir ev? Anne bu bebeğe bakabiliyor mu? Uzun süre bebeğinden ayrı kalan anne, bebeğini beslemeyi, emzirmeyi biliyor mu? Anne beslenebiliyor mu? Bunları tespit edip önerilerde bulunacağız.''

-EVLERDE FOTOTERAPİ TEDAVİSİ-
Başhekim Kanğın, proje kapsamında ayrıca sağlık ekibinin aile ziyaretinde, bebekleri sarılık olanlara da fototerapi cihazı vereceklerini bildirdi.

Bebek doğduktan 3 gün içinde sarılık nedeniyle hastaneye yatırılabildiğini, oysaki anne ve babanın uygun koşullar sağlandığında bebeğine bakabileceğini ifade eden Kanğın, ''Anne baba bebeğine evde bakabilir. Bizim küçük fototerapi cihazlarımız var. Evde bu bakımı yapabileceğine inandığımız ailelere, bebeklerine evlerinde bakabilmeleri için fototerapi cihazı desteğinde bulunacağız. Evde takiplerini sağlayacağız ki annesinden ayırmayalım'' dedi.

Kanğın, yaklaşık 2 yıl önce hizmete giren hastanenin Türkiye'nin en güzel hastanelerinden biri olduğunu ifade ederek, 10 ameliyat salonu, 10 yataklı erişkin yoğun bakımı, 70 yataklı yeni doğan bakım ünitesi ile şu an 300 yatakla hizmet verdiklerini ve yatak sayısını 430'a çıkaracaklarını söyledi.

Çok kısa sürede kentin büyük ihtiyacı olan çocuk yoğun bakım ünitesi için çalışmalarına başladıklarını, en kısa sürede üniteyi kuracaklarını anlatan Kanğın, şöyle devam etti:

''Biz annelerimize iyi hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Yetişmiş ve tecrübeli profesyonel ekimizle hizmet veriyoruz. Günde 70'e yakın doğum gerçekleşiyor. Sezaryen doğum oranımız yüzde 25 civarında. Bu oranın bu kadar yüksek olmasını istemiyoruz. Yüzde 15-10 civarında olmasını hedefliyoruz. Buna yönelik çalışmamız var. Ancak buna rağmen ildeki en düşük orana da sahibiz. Yeni doğan ünitemizde 50-55 kuvözle hizmet veriyoruz. İhtiyacı karşılıyor. Ünitelerimizin açılmasıyla bebeklerimiz rahata, biz de huzura kavuştuk. Daha önce çocuk hastanesinde 2, bazen 3 bebek bir kuvözde yatabiliyordu. Ama artık böyle bir şey yok. Her bebeği bir kuvözde yatırabiliyoruz.

Hastanemiz her türlü donanıma sahip. Annelerimizi herhangi bir nedenle başka bir yere göndermek istemiyoruz. Biz diyoruz ki anne riskli de olsa buraya geldiğinde, biz annemizi normal veya sezaryen doğumunu en iyi koşullarda yapabiliriz. Her türlü hizmeti eksiksiz verebiliyoruz. 65 yatağımızla çocuk hastalarımıza da hizmet verebiliyoruz. Bütün odalarımız tek ve iki kişilik. Hepsi bakanlığımızın nitelikli yatak olarak nitelendirdiği yataklardır. Hastalarımızın çok konforlu olan hastanemizden yararlanmalarını istiyoruz.''


.haberturk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde diş tedavisi dönemi

Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetlerini sosyal sigorta kapsamına alarak, ücretsiz her vatandaşa ulaştırıyor. Bakanlık, yatalak hastaların ağız ve diş sağlığı bakımını da evde yaptıracak. Eve taşınamayacak cihazlar ve tedaviler için ise hastalar, en yakın ağız ve diş sağlığı merkezine götürülecek.

Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetlerini sosyal sigorta kapsamına alarak, ücretsiz her vatandaşa ulaştırıyor. Bakanlık, yatalak hastaların ağız ve diş sağlığı bakımını da evde yaptıracak. Eve taşınamayacak cihazlar ve tedaviler için ise hastalar, en yakın ağız ve diş sağlığı merkezine götürülecek.

Takvim
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde hasta bakımının hayati önemi

EVDE HASTA BAKIMININ HAYATİ ÖNEMİ…….

Hepimizin bir gün yaşlanacağı gibi, hepimizin evinde bir yaşlısı veya hastası dönem, dönem olmuştur. Bu gerçekler artık zaman, zaman işin ehli olmayan kişiler veya bakıcılar tarafından bakılmaya çalışırken çok kötü yanlış sonuçlar da doğurabilmektedir.

Zaman zaman bununla ilgili medyada veya çevremizde hepimizi üzen haberler duymuşuzdur. Evde sağlık hizmeti Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre, “Bakıma ihtiyacı olan bireye ailesi, dostları ya da komşuları gibi yakınlarının, gönüllülerin ve profesyonel sağlıkçılarla, hasta bakıcı gibi yardımcıların sağladığı bakım faaliyetleridir.”

Diğer bir ifade ile hastanenin otelcilik anlamda yürüttüğü işlem eve yüklenmiş, onun dışında teşhis işlemi ve ileri tetkik imkanları da hastane ortamında kalmak şartı ile, bütün tedavi ve bakım işlemleri evde yapılabilecek tarzda bu hizmet yapılandırılmıştır.

Sağlıkta dönüşüm modelinde temel hizmet ünitesi Aile Hekimliği düşünüldüğünden evde bakım olgusunun önemi ülkemizde daha da artmıştır. Bu konuda Sağlık Bakanlığının çok önemli ve faydalı çalışmaları gerçekleşmiş olup bu konuda 2007yılında bir tebliğ ile yayınlamış ve hatta 444 3833 nolu evde sağlık hizmetlerini ayağa getirecek çalışmalar hayata geçirilmiştir.

Hastane yataklarını uzun zaman işgal etmesi istenmeyen hastaların, yaşlı ve yatalak hastaların, eve bağlı hastaların, hastane tedavisi sonrası bakımı devam edecek olan hastaların ve de kronik hastalığı veya engelli hastaların ihtiyaç duyduğu önemli bir hizmettir.

Kısa süreli eğitim görmüş bir ara eleman olarak hasta bakıcıların destek eleman olarak önemli bir hizmet sunabildiği de kabul edilmektedir. Örneğin Amerika’da evde bakım hizmeti sunan bireylerin %40’ı hasta bakıcılardır. Evde bakım olgusunun yaygınlaşacağına yönelik bir başka sebepte, Türkiye toplumunda ortalama yaşam süresinin yükselmesi, yani yaşlı nüfusunun artmış olmasıdır.

Bir çok gelişmiş ülkede evde bakım hizmeti O kadar yaygınlaşmıştır ki, yaşlı bakım evleri ve huzur evlerinin pek çoğu bu sebeple kapanmış ve kapanmakta, yaşlı hastalar kendi evlerinde sağlığı koruma, kontrol, tedavi, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini profesyonellerden almaktadır. Elbette ki evde bakımın getireceği avantajlar yalnızca bu sayılandan ibaret değildir.

Hasta kendi kurallarının geçerli olduğu bir ortamda aile içi bir yaşamın parçası olmayı sürdürecektir. Kalabalık hastane ortamındaki makineleşmiş hizmet sunumuna benzemeyen bir yaklaşımla,daha güvenli, daha etkin ve daha kaliteli bir sağlık hizmeti alabilecektir. Ailenin fertleri de hasta bakım hizmetine çoğu zaman katkıda bulunabilecektir. Böylece; uzun süre yatağa bağlı kalan şeker hastaları, felçli hastalar, onkoloji hastaları, kalp-akciğer hastaları ve enfeksiyon hastalarının mortalite hızlarında düşüş sağlanabilecektir.

Hastanın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımını yapabilen, hasta odasını düzenleyebilen, hastanın yatak içi ve dışı hareketini yaptırabilen, hastayı kaldırabilen, hastayı rahatlatabilen, özel hastalıklarda hastaya bakım verebilen, hastaya ilaç uygulayabilen, ilkyardım uygulayabilen, pansuman yapabilen, engelli ve yaşlı hastalara bakım yapabilen evde hasta bakım elemanı için kursiyer yetiştirmek amaçlı projelerimize devam etmek de bu anlamda toplumsal bir sorumluluğun gerekliliği olmuştur. Hepimize Sağlıklı uzun ömürler dileğiyle….

Yazar: Doç.Dr. Aysun Bay Karabulut
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uluslar Arası Evde Sağlık Hizmetleri Kongresi

Sağlık Bakanlığı ve Sağlıklı Nesiller Derneği İşbirliği İle 8-9 Nisan 2011 Tarihinde Antalya'da '1. Uluslar Arası Evde Sağlık Hizmetleri Kongresi' Düzenleniyor.

Sağlık Bakanlığımızın desteği ve işbirliği ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı temsilcileri, kamu hastaneleri, özel hastaneler, evde bakım birimleri, yerel yönetimler, özel evde bakım şirketleri, ihtiyaç gruplarına yönelik çalışmalar yapan çeşitli sivil toplum örgütleri ve diğer meslek kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek kongreyle; evde sağlık ve bakım hizmetleri alanındaki çalışmaların multidisipliner bir yaklaşım içerisinde sürdürülmesi maksadıyla evde sağlık hizmeti ile ilişkili tarafların bir araya gelerek Ülkemizde'ki sağlık sistemi ve sosyal hizmetler ile uyumlu, uluslararası, çağdaş ve bilimsel standartlara uygun ve ülke kaynakları ile karşılanabilecek bir 'Evde Sağlık Hizmet Modeli' taslağı oluşturulacak.

haberler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst