Evde sağlık hizmeti yaygınlaşıyor

F

Fırtına

Guest
2011 yılı sonunda 100 bin kişi evde sağlık hizmeti görecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2010 yılının ikinci yarısından itibaren 40 bin kişiye evde sağlık hizmeti götürdüklerini belirterek, bu yıl sonunda hedeflerinin 100 bin kişi olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlık ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret etti. Akdağ, Yeni Doğan Yoğun Bakım Merkezi'ne geçerek evde sağlık hizmetleri ve evde fototerapi konularında bilgi aldı. Ardından başhekim ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Bakan Akdağ, bakanlık olarak 2010 yılının ikinci yarısında evde sağlık hizmeti başlattıklarını, yıl sonunda hedeflerinin 100 bin kişi olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, "Evde bakım hizmetiyle ilgili olarak Ankara'da bin 100 hastanın bakımını gerçekleştirdik. Türkiye'de ise 40 bine ulaştı. Öte yandan Sami Ulus Hastanesi bazı sarılık olan çocuklara evinde ışık tedavisi yapıyor. Bu cihaz Türkiye'de, OSTİM'de yapılmıştır. Bir ürünle evde bu tedaviyi veriyoruz. Her bebeğin sarılığını düşürmek için tedavisini yapıyoruz. Türkiye'de çocuk sağlığı konusunda önemli mesafeler aldık. Sami Ulus Çocuk Hastanesi'nin ABD'de kurulu bir merkezden geri kalmışlığı yok" dedi.

Etlik ve Bilkent'te yeni çocuk merkezleriyle ilgili iki kampüs yapıldığını belirten Akdağ, bu binaların 2014 yılına kadar biteceğini söyledi. Bakan Akdağ, insan sağlığına konulan her kuruşun ülkenin geleceği için önemli olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin "Tokat'ta bir vatandaşın hastaneye sürünerek gitmesiyle ilgili hastane kusurlu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Akdağ, "İl valimizin açıklamaları var. Bir vatandaşın sıkıntıları olabilir. Vatandaşın gittiği hastanenin MR'ı vardı. Ancak her hastanede MR var diye bir şey yok. Bu kardeşimizin gittiği hastanede MR var" dedi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yaşlı Ve Bakıma Muhtaçlara Evlerinde Hizmet

Konya'da Selçuklu Belediyesi Yaşlı ve Bakıma Muhtaç Kişilere Evinde Hizmet Veriyor.

Mahalle muhtarları tarafından tespit edilen 150 yaşlı, 9 günde bir evlerinde kan şekeri, kolesterol, beslenme takibi, nabız ve tansiyon gibi sağlık kontrolünden geçiriliyor. Aynı zamanda yaşlıların kişisel bakımı ile evlerinin bakımı, onarımı ve temizliği yine belediye görevlileri tarafından yapılıyor, ihtiyacı olanlara gıda yardımı yapılıyor.

Selçuklu Belediyesi evde bakım hizmeti verdiği yaşlıların sosyal hayatını canlandırmak için de yemek, çay partisi, piknik gibi organizasyonlar düzenleyerek bir arada hoş vakit geçirmelerine imkan sağlıyor.

Selçuklu Belediye Başkanı AK Partili Uğur İbrahim Altay, Selçuklu da yaşayan yaşlı ve kimsesiz vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan birimin çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Altay, "Kendilerine ilgi gösterilmediğini, değer verilmediğini düşünen yaşlılarımıza hizmet götürüp onları bu şekilde toplum içindeki konumlarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Biz çeşitli vesileler ile kimsesiz kalmış ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiş yaşlılarımıza hak ettiği saygı ve hizmeti vermeye gayret ediyoruz. Yaşlılarımızın şehirde yaşamanın getirdiği ulaşım, erişim, tedavi ve kişisel bakım gibi hizmetleri yaşadıkları yerde veriyoruz." dedi.
Haberler
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde bakıma Egepol desteği

İZMİR’de geçen aralık ayında başlatılan evde bakım hizmetlerine Özel Egepol Hastanesi’nden, hastalarda yatarken vücut yarası oluşmamasını sağlayan havalı yatak desteği geldi.

Egepol Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, 10 adet havalı hasta yatağını İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban’a teslim etti. Dr. Balaban İzmir’de 5439 yatalak hastaya evde bakım hizmeti verdiklerini, yapılan bağışın önemli olduğunu, ihtiyacı olanlara hemen dağıtılacağını söyledi.

Nasır ise Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla bakıma muhtaç engelli vatandaşların yaşam standartlarının olumlu anlamda değişeceğini, Özel Egepol Hastanesi olarak oluşumun içerisinde kendi katkılarının da olmasını istediklerini söyledi. Benzeri sosyal projelerde yer alabileceklerini de belirten Nasır, bu hizmetten yararlanan tüm hastalara acil şifalar dileyerek şunları söyledi: “Evde bakım hizmetleriyle, yatağa bağımlı hastaların ötelenmişlik ve yalnızlık duygularının geçeceğine inanıyorum. Tüm sivil toplum örgütleri ile özel kuruluşların da farkındalık yaratma sürecinde rol alması gerekekiyor.”
Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aylık 15 bin takip var

Evde sağlık hizmetleri aldı başını gitti...

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, 467 hizmet biriminde, bin 700 kişilik ekiple evde sağlık hizmeti gerçekleştirdiklerini belirterek, aylık ortalama takip edilen hasta sayısının 15 bin olduğunu söyledi.

1. Uluslararası Evde Sağlık Hizmetleri Kongresi'nde konuşan Şencan, evde sağlık hizmetlerinin, yaşlısına değer veren Türk toplumunda dünyadaki örneklerinin önüne geçeceğini belirtti. Şencan, hedef kitleye en üst düzeyde evde bakım hizmetini götürmek derdinde olduklarını dile getirdi.

Evde sağlık hizmetlerinde koordinasyonun il sağlık müdürlüklerinde olduğunu ifade eden Şencan, aile hekimlerinin, evde sağlık hizmeti alması gerektiği tespit edilen kişilere birinci basamak koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti verdiklerini vurguladı.

Evde sağlık hizmetinin, solunum sistemi rahatsızlıkları, yatağa bağlı hastalar, terminal dönem palyatif hastalar, ileri derecedeki kas hastaları, yenidoğanlara fototerapi uygulamalarını kapsadığını belirten Şencan, bu hizmet kapsamına alınanlara ağız ve diş sağlığı hizmeti de verildiğini ile getirdi.

Evde sağlık hizmeti alanların, muayenenin yanı sıra hemşirelik ve laboratuvar hizmetlerinden de faydalandığını dile getiren Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Şencan, bu kişilerin hastanelere gitmeden sağlık raporlarının çıkarılacağını, tıbbi cihaz ve malzemelerin de zimmet karşılığı hastanın kullanımına verileceğini bildirdi.

Evde sağlık hizmeti alan hastaların tedavi giderlerinin SGK kapsamında olduğunu belirten Şencan, 467 hizmet biriminde, bin 700 kişilik ekiple evde sağlık hizmeti gerçekleştirdiklerini, kayıtlı hasta sayısının bugün itibarıyla 30 bine ulaştığını, aylık ortalama 15 bin hasta takip edildiğini anlattı.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Özürlü Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Avni Özkaya ise, 300 bin özürlüye aylık bağlayarak aile yanında bakım hizmeti verdiklerini söyledi. Yıl sonuna kadar bu sayının 380 bine ulaşacağını belirten Özkaya, ''300 bin özürlümüzle iletişim kurulması paradan daha önemli. Yılda bir kez bu kişileri evde ziyaret etmeye çalışıyoruz'' dedi.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Rehabilitasyon ve Eğitim Daire Başkanı Süleyman Rıdvanoğlu da, Türkiye'de yaklaşık 8.5 milyon özürlü olduğunu bildirdi. Doğuştan özürlülüğün, özür nedenlerinin yüzde 34'ünü oluşturduğuna dikkati çeken Rıdvanoğlu, doğum öncesi nedenlere bağlı özürlülüğün engellenebilir olduğunu vurguladı.

Rıdvanoğlu, kurumların bu hizmeti ayrı ayrı verdiğini belirterek, hizmetin çakışmaması için koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
60 bin hastaya evde sağlık hizmeti

Evde Sağlık Hizmeti kapsamında 2011 Mayıs ayı rakamlarına göre, 60 bin hasta hizmetten yararlandı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, 2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşların hekime erişimini hızlandırdıklarını, bu noktada karşılaşılan engelleri birer birer kaldırdıklarını söyledi.

Ocak 2010 tarihinde ''Evde Sağlık Hizmeti''nin uygulamaya girdiğini belirten Koç, uygulamanın yatağa bağımlı, hastaneye gidemeyecek durumdaki hastalara ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini, evlerinde ve bulundukları aile ortamında sağlık ekipleri tarafından verilmesini kapsadığını ifade etti.

Evde Sağlık Hizmetleri içerisinde, tetkik, tedavi, pansuman, yara bakımı, sonda uygulamaları, fizik tedavi, rehabilitasyon, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra, yeni doğan sarılığı olan bebeklere fototerapi tedavisinin de yapıldığını anlatan Koç, ayrıca hasta ve yakınlarına psikoloji ve sosyal destek hizmetleri ile birlikte eğitim hizmetlerinin de verildiğini söyledi.

Koç, hastaların sağlık raporları ve ilaç reçetelerinin, sağlık ekipleri tarafından hastaların hastaneye götürülmeksizin bulundukları ortamda düzenlendiğini ve temin edildiğini dile getirerek, gerektiğinde hastaların evlerinden sağlık aracıyla sağlık ekibi tarafından hastaneye nakledildiğini ve hastanedeki işlemleri tamamlandıktan sonra da tekrar evlerine gönderildiğini belirtti.

Evde Sağlık Hizmetlerine 81 ilde ''444 38 33'' telefon hattından ve aile hekimleri aracılığıyla ulaşılabildiğini ifade eden Koç, ''Bu telefon arandığında, o ildeki evde sağlık birimi çıkıyor. Hakkari' de de Ağrı' da da Edirne'de de ulaşılabiliyor. Arama yapıldığında en yakın sağlık tesisi ya da aile hekimi hastaya gidiyor. Hasta, köyde, kırsalda, yayladaysa o zaman gezici ekipler devreye giriyor. Kurulan sistemle, tüm coğrafyadaki hastalarımıza ulaşılabiliyor'' diye konuştu.

-''ALTMIŞ BİN HASTA HİZMETTEN FAYDALANDI''-

Koç'un verdiği bilgiye göre, ''Evde Sağlık Hizmetleri Türkiye genelinde faaliyet gösteren 516 adet evde sağlık birimi, 43 mobil ekip ve 15 ağız ve diş sağlığı merkezi tarafından toplam 523 araçla yapılıyor.

2011 yılı Nisan ayı itibariyle 60 bin hasta hizmetten faydalandı. Hedef, 2011 yıl sonuna kadar 100 bin hastaya hizmet vermek. Nihai hedef 140 bin hasta olarak gösteriliyor.

Huzurevleri ve çocuk yuvalarında ihtiyacı olanlar da bu hizmetten yararlanabiliyor.''

Evde sağlık hizmeti alan hastaların kullanımına verilen tıbbi cihazlar, şöyle:

''248 adet şeker ölçüm cihazı, 91 adet oksijen tüpü ve manometre, 98 adet havalı yatak, 79 pulse oksimetri, 75 nebülizatör, 34 ev tipi aspiratör, 4 adet ev tipi invaziv mekanik ventilatör, 54 adet fonksiyonlu hasta karyolası, 98 havalı yatak, 1 adet ısıtıcılı nemlendirici, 10 adet likit oksijen kaynağı, 2 adet mikro insülin pompası, 62 nebülizatör, 6 adet non-invaziv vent., 31 oksijen konsantratörü, 91 oksijen tüpü ve manometresi, 6 solunum fonksiyon cihazı ve 80 pulse oksimetre.''

Hastalık gurupları incelendiğinde; yüzde 44'ünü nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar, yüzde birini yatağa bağımlı kan hastalıkları, yüzde 21'ini kardiyovasküler hastalıklar, yüzde 11'ini kronik-endokrin hastalıklar, yüzde 4'ünü hematolojik-onkolojik hastalıklar, yüzde 5'ini akciğer-solunum sistemi hastalıkları ve yüzde 15'ini ortopedi ve travmatoloji hastalıkları oluşturuyor.

Hizmetten çıkarılan hastalar incelendiğinde bu güne kadar, 553 hasta iyileşme nedeniyle, 921 hasta artık tedaviye ihtiyaç duymaması, 163 hasta, kendisinin veya yakınının tedaviyi sonlandırmayı talep etmesi, 46 hastanın tedaviyi ret etmesi, 27 hastada tedaviye yanıt alınamaması, 254 hasta ikamet değiştirmesi ve bin 301 hasta ise yaşamını yitirmesi nedeniyle evde sağlık hizmetinden çıkarıldı.
Memurlar.net
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Sağlık Hizmeti Yaşlı Hastaları Hayata Bağladı

2056.jpg


Eskişehir'de hizmetine devam eden 'Evde Sağlık Hizmetleri Birimi' ile 687 hastaya evlerinde sağlık hizmeti verildi.

Uygulama kapsamında, 2 bin 112 hastayı da evlerinde ziyaret eden yetkililer, bu sayede hastaneye gidemeyen vatandaşlara umut oldu.

Eskişehir Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi Sorumlu Hekimi Nurettin Erol, Devlet Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Aralık ayından beri hizmet vermeye devam eden 'Evde Sağlık Hizmetleri Birimi' ile hastaneye gelemeyen vatandaşları evlerinde verilen hizmetle sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi. Eskişehirli vatandaşların, yapılan uygulamaya destek verdiklerini ifade eden Erol, Eskişehir'de yapılan evde sağlık hizmetlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Verilen sağlık hizmetinin, eğitimli kadrolarca yapıldığını ifade eden Erol, "Haziran ayında Türkiye'de ilk defa gerçek standartlara uygun engeli taşıma aracı hastanemiz, evde sağlık hizmetleri bünyesinde hizmete sunuldu." şeklinde konuştu. Basın toplantısında, hizmete kazandırılan engelli taşıma aracı basın mensuplarına tanıtıldı.
(Cihan Haber Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Devlet hastanın evinde

66 bin hastaya evinde bakılıyor. İstanbul'da hedef yıl sonuna kadar 13 bin hastaya ulaşmak

Evde Sağlık Hizmetiyle 66 bin hastanın evine giden Sağlık Bakanlığı, 140 bin hastaya ulaşmaya çalışıyor. Karşısında doktor gören bakıma muhtaç hastalar, "Devlet mi gönderdi" diyerek gözyaşı döküyor.



Sağlık Bakanlığı, Mart 2005 tarihinde çıkarılan ve geçen yıl hayata geçen 'Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik' gereği 66 bin hastanın evine sağlık hizmeti götürüyor. Bakanlık verilerine göre Türkiye'de yatağa bağımlı yaşayan 70 ila 140 bin hasta bulunmakta.

Sağlık Bakanlığı'nın; yatağa bağımlı yaşlı ve engelli ve ileri derece kronik hastalığı olan 140 bin hastaya evinde sağlık hizmeti vermeyi planlanladığını söyleyen İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Cağaloğlu'ndaki müdürlük binasında düzenlediği toplantıda, "Evde Bakım Hizmeti' uygulamasını medya mensuplarına anlattı.

İSTANBUL'DA 24 BİN HASTA DOKTORUNU BEKLİYOR
Yaşlı ve kronik hastaların evlerine diş hastalıkları hizmetinin götürüleceği ve kanser hastalarının da bu kapsama alınacağı müjdesini veren Dokucu, "İstanbul'da 7 ayda 6 bin hastaya evinde sağlık hizmeti verdik. Yıl sonunda bu sayıyı 13 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak İstanbul'da evde bakım alması gereken 24 bin hastanın var olduğunu tahmin ediyor ve tümüne hizmet götürebilmenin yollarını arıyoruz" dedi.
Yatalak hastalar için gerekli olan havalı yatak, havalı yastık gibi malzemelerin, rapor edilmesi halinde SGK tarafından karşılandığını belirten Dokucu, evde bakım hizmetinin kimlere ve nasıl verildiğini şöyle anlattı:

YATALAK HASTANIN HAVALI YATAĞINI SGK KARŞILIYOR
"Bakanlığımızın 444 38 33 numaralı hattını mesai saatleri içerisinde arayan herkes evde sağlık hizmeti alabilecek. Bu hizmetle tedavinin takibi ve kan ve tüm tahliller yapılıyor, ilaç ve heyet raporları yenileniyor, tıbbi bakım ve fizik tedavi gibi rehabilitasyon hizmetleri hastaya evinde verilebiliyor. Ayrıca yatak yarası, ameliyat yeri ve yaraların pansumanı ile sonda ve kateter bakımı yapılıyor, serum takılıp enjeksiyon yapılıyor. Hasta yakınları; evde kullanılacak tıbbi cihaz ve ekipmanların kullanılması gibi konularda eğitiliyor. Hastaların ağız ve diş sağlığı hizmeti de, tam teşekküllü ekipmanla evlere gelen doktorlar tarafından veriliyor. Yatalak hastalarda yatak yarası oluşmaması için hastaların havalı yatak, havalı yastık veya tekerlekli sandalye gibi tıbbi cihaz ihtiyaçları da doktor tarafından rapor ediliyor ve SGK tarafından karşılanıyor. Evde sağlık hizmeti ekibinde doktorlar, diş doktorları, hemşireler, sosyal çalışmacılar, diyetisyenler, psikologlar, ebeler, sağlık memurları, sağlık teknisyenleri çalışıyor. 5 kişiden oluşan mobil ekipte bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru, bir tıbbi sekreter ve bir şoför bulunuyor. Hareket kabiliyetini kaybetmemiş, yatağa bağımlı olmayan, herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda olan ve sağlık sorunları çok ağır tablolar oluşturmayan hastalar evinde sağlık hizmetinden yararlanamıyor."

HASTAYI AĞLATAN MUHABBET
İstanbul'da 44 hastane, 4 ağız diş sağlığı merkezi ile 52 ekip ve 260 personelle gönüllülük esasıyla hizmet verildiğini söyleyen Dokucu, "Evde bakım yaptığımız hastaların bazıları kendileri başvuruyor, bazılarını hastaneden gönderip takip ediyoruz, bazılarını da aile hekimleri bildiriyor. Doktorlarımız eve gittiğinde hasta 'sizi kim gönderdi' diye soruyormuş. Doktorlar 'Devlet' deyince hastalar 'Bana mı' diyerek gözyaşı döküyor. Devlet hastanın ayağına giderek hem sosyal sorumluluğu hem de hastanede uzun süreli yatak işgaliyle başka hastaların tedavisinin engellenmesini önleyerek ekonomik açıdan da kar etmiş oluyor" diye konuştu.

Kimler yararlanabiliyor
Yatağa bağımlı (Alzheimer, demans, felç gibi) hastalar, büyük cerrahi operasyon geçirmiş olan hastalar, ortopedik ve travmatolojik hastaların yara bakımı, ileri derecedeki kas, diyabet, kalp, damar, hipertansiyon, norolojik hastalar, ileri derece engelli hastalar, terminal dönem kanser hastası, KOAH gibi akciğer ve solunum sistemi hastalıkları olan , oksijen tedavisine ihtiyacı olan hastalar, spastik çocuklar, yeni doğan sarılığı olan bebekler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde sağlık hizmeti alanlar için yeni bir kolaylık

Evde sağlık hizmeti alanların takibi interaktif ortamda yapılabilecek


Ankara Mamak Belediyesi, sosyal belediyecilik kapsamında Evde Sağlık Hizmeti ile 32 bin aileye sağlık hizmeti verdi.

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Evde Sağlık Hizmeti kapsamında ekibimizce tespiti yapılan hastaların önce muayenesi, ardından da hastalarımızın periyodik takibi gerçekleştiriliyor. Pansumandan enjeksiyona, şeker tansiyon takibinden, yaşlı bakımına kadar her türlü hizmet sunuluyor. Hastaların bilgileri ekiplerimizce el terminaline aktarılıyor. Böylece, hastalara uygulanan işlemler belediyemizden takip ediliyor,'' dedi.

Hiç bir ücret alınmaksızın yapılan bu hizmette; yaşlı, yatalak, engelli, yatağa bağımlı engelli, kimsesiz ve obezite hastalarına muayene önceliği tanınıyor. Ayrıca, hastalara mama, hasta bezi, yatak koruyucu, havalı yatak ve tıbbi malzeme desteği de sağlanıyor.

Trt
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Sağlık Hizmetleri, Evde Bakılan Engellileri Tatile Götürdü

Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda hizmete sokulan Evde Sağlık Hizmetleri, evine bağımlı hastaların dertlerine deva olmayı sürdürüyor.

Hastaların tedavilerini evinde yapan, gerekirse hastaneye götürerek tedavisini takip eden birim, aynı zamanda sünnet, kuaför gibi hizmetler de veriyor. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesindeki Evde Sağlık Hizmetleri’nin son hizmeti ise eve mahkum hasta engellileri tatile götürmek oldu. Spastik çocuk ve annelerinin katıldığı tatil, Bursa’nın Mudanya ilçesi Altıntaş beldesinde bulunan Türk Kızılayı Bursa Şubesi’nin kampında gerçekleştirildi.

10 gün süren tatil, engelli çocukları olduğu kadar, çocuklarına bakmak için bütün yıl çok büyük zorluklarla mücadele eden annelerini de memnun etti. Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Dr. Ayşe Nuray Tosun, engelli çocukların yaşadığı mutluluğa dikkat çekti. Çocukların belki de hayatında ilk kez tatil yaptığını belirten Tosun, programın anneler için de dinlenme imkanı sunduğunu kaydetti.

Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekim Yardımcısı Uz. Dr Esin Selimoğlu’nun da ziyaret ettiği aileler, mutluluklarını dile getirdi. Kamptaki herkesin engelli olması nedeniyle çok daha rahat bir tatil yaptıklarını söyleyen aileler, kampta bir nebze de olsa dinlenip eğlendiklerini ifade etti.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Sağlık Hizmetleri Yüz Güldürmeye Devam Ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bünyesinde hizmet veren “Evde Sağlık Hizmetleri” yüz güldürmeye devam ediyor.



İstanbul’da yaşayan 79 yaşındaki Eclaliye Kara hayatının ikinci baharını Evde Sağlık Hizmetlerinden aldığı tedavi desteği ile yaşıyor.



Diz kapağından ameliyatlı olan ve protez takılan Eclaliye Kara” Hayatımın ikinci baharını ve yeniden yürümeyi İBB Evde Sağlık Hizmetlerine borçluyum. Bir daha yataktan ayağa kalkamam diyordum. Yaralarım iyileşti. Aldığım Fizik Tedavi ile artık yürüyorum. Büyükşehir’in bu hizmetinden çok memnunum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.



İBB Evde Sağlik Hizmetleri 2012 Ocak-Eylül Dönemi Hizmet Sayıları şu şekilde;



Hizmet Alan Kişi Sayısı 6.142



Evde Doktor Değerlendirme Hizmeti 11.023



Hemşirelik Bakım Hizmetleri 48.934



Fizyoterapi Uygulaması 13.252



Psikolojik Danışmanlık 3.543



Hane ve Kişisel Temizlik 1.646



Hasta Nakil Hizmeti 3.249



Refakat hizmeti 4.653 Saat



EVDE SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN “ALO 153” ARAMANIZ YETERLİ



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı olarak 2002 yılından itibaren verilmeye başlanan Evde Sağlık Hizmetlerine ulaşmak için “ALO 153” ücretsiz telefon hattını aramak yeterli.



KİMLER FAYDALANABİLİR?



Hizmetlerden faydalanmak için sosyal güvencesi olmayan, yaşlı, bakıma muhtaç, evden çıkamayan ihtiyaç sahibi mağdur hastalar başvurabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evde Sağlık Hizmetleri Başvuru ve Bütün Detaylar

Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında, aile bireylerine sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir.

Evde sağlık hizmeti adı verilen bu uygulama 01.02.2010 tarihinden beri uygulanmaktadır. Bu hizmet, Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim ve araştırma hastaneleri ile genel veya dal hastaneleri ve ADSM bünyesinde kurulan evde sağlık hizmeti birimleri ile toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi ve aile hekimleri vasıtası ile sunulmaktadır.

Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında;

· Muayene,

· Tetkik,

· Tahlil,

· Tedavi,

· Tıbbi bakım

· Rehabilitasyon hizmetleri,

· İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi,

· Tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması,

· Hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ve hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi,

· Hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık

gibi hizmetler şeklinde verilmektedir.

Evde takibi zorunlu özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumda olan hastalar ile evde sağlık hizmeti alması gerektiği tespit edilen kişilere yönelik birinci basamak koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri de mevzuat gereği toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi ve aile hekimleri vasıtası ile verilmektedir.

Evde sağlık hizmeti verilen hastaların fonksiyonlu hasta karyolası, havalı yatak ve benzeri, tedaviye yardımcı olabilecek ve demirbaş niteliğindeki tıbbi cihazlar, imkânlar ölçüsünde, hizmeti veren müdürlük veya sağlık kurumu tarafından temin edilerek evde sağlık bakım hizmeti süresince hasta veya yakını adına düzenlenen zimmet karşılığında hastanın kullanımına tahsis edilebilmektedir.

Zimmet karşılığı tahsis edilen demirbaş cihazlar, evde sağlık hizmetinin sonlanmasını takiben devir teslim tutanağı ile geri alınmaktadır.

Sağlık Bakanlığı yerleşik birimlerle birlikte, mobil birimler denilen gezici birimleri vasıtasıyla da bu hizmeti sunabilmektedir.

Evde sağlık hizmetlerine nasıl başvurulmaktadır?

Başvurular, hastalar veya aile bireyleri tarafından “Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu” denilen bir form ile veya il sağlık müdürlükleri bünyesindeki koordinasyon merkezlerine veya sağlık kurumları bünyesindeki birimlere telefon müracaatı ile sözlü olarak veya toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi veya aile hekimleri aracılığı ile yapılabilir.

Yapılan başvurular nasıl değerlendirilmektedir?

Telefon veya form ile yapılan başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda duruma göre, tabip veya diş tabibi, hemşire veya sosyal çalışmacı tarafından ikametine gidilerek yerinde değerlendirilmektedir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucu konusunda, menfi veya müspet olup olmadığına bakılmaksızın, en kısa sürede bilgi verilir. Başvurusu olumsuz neticelenenler sebepleri konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilir.

(Evde sağlık hizmeti birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında hasta veya yakınının da muvafakatini alarak aile hekimi tarafından da verilebilir.)

Ev ziyaretlerinde görevli personelin uyması gereken kurallar var mıdır?

· Kişilerin rızasının alınması zorunludur. (Kişinin tıbbi durumunun onay vermeye elverişli olmaması halinde kanuni temsilcisinin bilgilendirilmiş onam formu ile rızası alınır.)

· Hizmetin verilmesi sırasında tıbbi deontoloji ve mesleki etik ilkeleri ile ahlak ve genel nezaket kurallarına uyulması, hasta hakları mevzuatına uygun olarak hareket edilmesi zorunludur.

· Ev ziyaretlerinde verilen sağlık hizmetleri sırasında hastanın ailesinden birinin veya bir yakınının bulunması sağlanır. Yalnız yaşayan hastalara yapılan ev ziyaretlerinde ekipte görevli diğer bir sağlık personeli hizmete katılır.

Evde sağlık hizmetleri nasıl sonlandırılmaktadır?

Kişiye verilen evde sağlık hizmeti aşağıdaki hallerde sonlandırılır:

· Hastanın uygulanan tedavi ile iyileşerek tedavi ihtiyacının ortadan kalkması,

· Hasta için uygulanacak sağlık bakım ve tedavinin, belli bir aşamadan sonra sağlık personeli gerektirmeden uygulanabilecek hale gelmesi,

· Hastanın kendisi veya kanuni temsilcilerinin hizmeti sonlandırmayı talep etmesi,

· Hastanın vefat etmesi,

· Hasta veya yakınlarının tedaviye uyumsuz davranışları, direnç göstermeleri, önerilere uymamaları durumunda tabip veya diş tabibi tarafından hizmet sonlandırılabilir.

Evde sağlık hizmeti sunulan hastanın çeşitli nedenlerle ikamet ettiği bölgenin değişmesi halinde en kısa zamanda yeni ikamet bölgesindeki evde sağlık hizmet birimine devri gerçekleştirilerek sunulan hizmetin devamlılığı sağlanır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst